Blog Ali veste ... … da je v dozi stepene smetane smejalni plin?

… da je v dozi stepene smetane smejalni plin?

Danes sem poskušal iztisniti še zadnje kaplje smetane iz doze, ko sem ugotovil, da ima potisni plin zanimiv vonj. Vonj sem že večkrat zaznal, vendar se nisem nikoli kaj preveč poglabljal v to, saj na dozi ni bilo označeno kateri plin je potisni plin. Neka logika mi je pravila, da je verjetno interten – ne, a res? :) in nestrupen – noro :)

Danes sem pa iz firbca pogledal in opazil, da je oznaka prisotna. Šlo se je za E942 oziroma didušikov oksid, dušikov (I) oksid, nitro, N2O ali kakorkoli ga že hočete poimenovati. Ta plin ima zabavno lastnost, da je anestetik in da povzroča smeh, če ga inhalirate.

Zadevo sem vsekakor moral preizkusiti in dejansko sem se pričel režati kot nor (mogoče samo podzavestno), ampak mislim, da je to dobra iztočnica za nadaljne poskuse – stepena smetana, here I come! :)

Komentarji obiskovalcev10 komentarjev, dodajte svojega

M je 30.1.2008 ob 22:01 napisal/a: 1.

prokelti drogerant, da ne boš v odvisnost zapado :-)

Andrej je 31.1.2008 ob 17:01 napisal/a: 2.

Odvisnost od česa: smetane ali smejalnega plina? :)

persson je 01.2.2008 ob 16:02 napisal/a: 3.

Joj, joj, jaz svoje učence o tem poučim že v srednji šoli. :)

Imam pa eno prošnjo zate. Najdi mi kakšne fajne, prikupne in zanimive poskuse, ki bi jih lahko pokazali na informativnem dnevu. Izvajali jih bodo dijaki. Vedno kažemo nekaj podobnega. Lani je bila bum dimna bomba, letos še ne vemo kaj bi naredili novega.
Vesel bom kakršnegakoli nasveta.

Andrej je 01.2.2008 ob 21:02 napisal/a: 4.

Ok, bom premislil. Mogoče bi si pa sam že prej ogledal malo Eksperimentorij na kemija.org ali Laboratorij na forumu.

Tale je recimo zelo zanimiv: lebdeča ladjica

smejko je 10.11.2008 ob 13:11 napisal/a: 5.

ja sm probala in je ful noro jes sem se kar po tleh metala!

valika je 03.3.2009 ob 18:03 napisal/a: 6.

zakon odkritje, ej!!!

jan je 03.1.2011 ob 18:01 napisal/a: 7.

N2O ni niti pribljižno interten, ravno nasprotno – je močen oksidant…

Andrej je 03.1.2011 ob 18:01 napisal/a: 8.

To drži, vendar je oksidativen le pri visokih temperaturah. Pri sobni temperaturi je inerten.

TYANA je 04.3.2022 ob 11:03 napisal/a: 9.

ŠE EN NEVAREN TREND, KI SE ŠIRI MED NAJSTNIKI: V smrt pahnil 17-letno Slovenko

Kronika

..Uredništvo/STA-Foto: Pexels-03.02.2021 ob 11:56

V avstrijskem Gradcu je prejšnji teden umrla 17-letna Slovenka, domnevno zaradi prevelikega odmerka smejalnega plina, ki ga je vdihovala iz bombic za smetano, danes poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung na svoji spletni strani.
Najstnica je domnevno vdihovala didušikov oksid iz več bombic, ki se uporabljajo za stepanje sladke smetane, kar je botrovalo pomanjkanju kisika v njenem telesu. Dekle so v stabilnem stanju prepeljali v pediatrično kliniko, kjer je kasneje umrla, je za časnik potrdil Hansjörg Bacher s državnega tožilstva v Gradcu.
Najstnica je bila na obisku pri prijateljici. Tam se je onesvestila, po oživljanju pa so jo v stabilnem stanju prepeljali v pediatrično kliniko. Dan kasneje je umrla.
Preiskovalci so v stanovanju našli pet praznih kapsul za stepanje smetane. 17-letnica naj bi vdihovala smejalni plin iz treh od njih. Zasegli so tudi marihuano. Za dekle so odredili obdukcijo in toksikološke preiskave, je še povedal Bacher.

Didušikov oksid, znan tudi kot smejalni plin ima v manjših odmerkih omamen učinek, v večjih pa deluje kot narkotik. Po pisanju časnika Kronen Zeitung zdravniki svarijo pred nevarnim trendom uživanja tega tega plina.

Andrej je 04.3.2022 ob 20:03 napisal/a: 10.

@TYANA: Žalostno je, da nekateri ljudje nimajo nobene mere. Če se ne bi zadušila na smejalnem plinu, bi se pa v prihodnosti gotovo na kakšni drugi drogi …

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: