Blog Ali veste ... kaj je koprivnica ali urtikarija?

kaj je koprivnica ali urtikarija?

Koprivnica je kožni izpuščaj z značilnimi ploščatimi, bledimi ali rdečkastimi oteklinami. Tako ime je dobila, ker so izpuščaji podobni kot po stiku s koprivo.
Preobčutljivostne reakcije so omejene na kožo in podkožje, pojavljajo se lahko po vsem telesu ali le na posameznih delih. Ta tip reakcij lahko sprožijo alergeni in drugi dejavniki, vendar vzroka pogosto ni mogoče odkriti. Najpogostejši alergeni so nekatera zdravila, strupi žuželk in poamezne vrste hrane. Včasih se reakcije pojavijo tudi po virusnih okužbah.

Prvi simptom koprivnice je srbenje, ki mu sledi izpuščaj v obliki gladkih, rahlo dvignjenih ploskev (koprivk ali urtik), ki so bolj pordele ali bolj blede kot okoliška koža. Izpuščaji imajo običajno premer, ki ne preseže enega centimetra. Kadar so veliki, se lahko središče normalizira in nastane izpuščaj v obliki kolobarja. Izpuščaji pri koprivnici navadno izginejo po nekaj urah, pojavijo pa se lahko drugje.

Koprivnica, ki se pojavi nenadno, običajno brez zdravljenja izgine v nekaj dneh, včasih celo po nekaj minutah. V tem primeru ni potreben zdravniški pregled, kajti ob pregledu zdravnik le izjemoma odkrije vzrok. Pri ponavljanju tovrstnih težav pa je vendarle priporočljivo obiskati zdravnika.

Povzeto po http://www.viva.si/clanek.asp?id=2938

Natanko take simptome sem imel v moji včerajšnji alergiji. Ponoči se je precej poslabšala, a je že danes zjutraj skoraj popolnoma izginila. Sumim na aditiv v hrani, ki sem jo pojedel. Danes bom zadevo bolj raziskal.

Komentarji obiskovalcev11 komentarjev, dodajte svojega

veronika je 27.5.2008 ob 12:05 napisal/a: 1.

zdravo
Imam sina ,ki bo dopolnil 2 leti.Zjutraj,ko se je zbelil je imel po telesu pikice,kot bi ga napikali komarji.Predvsem po nogami.V 2 dneh so se mu ti izpuščaji na redili po celem telesu.Odšla sva v bolnišnico.Rekli so da ima neke vrste koprivnice.Sedaj že ni imel več samo pikic ampak prav kolobarje,ki so bili veliki tudi do 3-4cm.
Po celem telesu,brez izjeme.Rečeno je bila alergija na hrano.Čez 2 dni je bila alergija na klopa.Naslednji dan zdravniki čisto tiho.4dan nama je pa bilo rečeno da je neke vrste viroza.Ta koprivnica,se je spreminjala iz ure v uro.Bila je v obliki krogov,potem v obliki črt.
Čez dan je za odtenek zbledela,zjutraj pa spet grozno.V 7 dneh nama je to postopoma minilo,dobivala sva pa sirup proti alergiji.Včeraj izpuščena iz bolnice,s čisto kozo.Danes zjutraj ponovno par pikic.Ura je 14in vsako uro se nama pojavi kakšna več ki pa tudi postopoma rastejo.Zanima me če ima še kdo enake težave in nama lahko pomaga.Ali kdo kaj ve o alternativni medicina?
Hvala
Veronika

Andrej je 27.5.2008 ob 13:05 napisal/a: 2.

Pozdrav!

Sam sicer nimam pojma o alternativni medicini in podobnem, ampak glede na to, da trenutno cveti več rastlin bi prav lahko šlo za alergijo na cvetni prah. Če imate domačo žival (mačko, psa) je možna tudi alergija na dlake. Mogoče tudi alergija na prah.

Mogoče bi bilo pametno menjati njegovo ležišče (rjuhe, odeje itd.) ali pa ga začasno preseliti drugam. Ali je slučajno imel gole noge medtem ko je spal? Kakšno odejo ima? Sintetično ali iz volne? Namreč vsaj dve stvari kažeta na to, da je krivo ležišče:

a) čez dan alergija zbledi -> takrat verjetno ni v postelji
b) v bolnici je zadeva izginila -> tam je vse bolj sterilno, prekuhano itd.

Mogoče bo nasvet v korist!

LP, Andrej

Meti je 05.9.2009 ob 10:09 napisal/a: 3.

Živjo!
imam 14 let in včeraj v šoli sem opazila izpuščaje.
grozno so me srbeli in boleli.
odšla sem domov, nato pa k zdravniku.
Ta mi je rekel, da imam koprivko.
Dobila sem neke modre tablete proti alergiji, ki sem jih včeraj prvič vzela (1x na dan).
Po eni uri se mi je vse skupaj pomirilo. niti pikice ali rdeče ploskve več.
Zvečer pa so se mi spet pojavile po nogah.
Odšla sem spat in ko sem se danes zjutraj zbudila sem jih imela po celih dlaneh.
Vzela sem tableto in kmalu so mi otekli prsti in blazinice na nogah in rokah.
Vse se mi zelo hitro širi.

Ima kdo podobno težavo?
Mislite da je to res koprivka?
Po kolikem času se to pozdravi?

Hvala že vnaprej, če boste odgovorili.
Meti.

geek je 02.8.2010 ob 20:08 napisal/a: 4.

ce po koliko dneh od pojava koprivnica ne izgine naj obiscem zdravnika?

Andrej je 08.8.2010 ob 23:08 napisal/a: 5.

To je težko reči. Sam bi svetoval, da zdravnika obiščeš v roku enega ali dveh dni. Lahko se namreč razvija kaka resna reakcija.

Beti je 20.8.2013 ob 18:08 napisal/a: 6.

Tudi jaz sem imela vse znake koprivnice- izpuščaje, srbeče in boleče otekline. Ko je bilo najhujše sem vzela tablet proti alergiji,potem pa sem spila 2 litra čaja iz kopiv in regrata. Zraven pa sem vzela še 15 kaplic tinkture 2x na dan timijana-materine dušce in ognjiča.V dveh dneh so izpuščaji izginili. Če ne bi imela tinkture bi si iz tega skuhala čaj. Zelišča kopriva, regrat, timijan, ognjič čistiji kri, ledvica,jetra in dvigujejo odpornost. Zato verjamem, da je to pripomoglo k moji ozdravitvi.Čaj mora biti dovolj močen,ena čajna žlička na 1/4 lita.

Lep pozdrav Beti

Ivan je 27.12.2016 ob 18:12 napisal/a: 7.

Pozdravljeni!Star sem 45 let.Konec septembra 2016 sem imel operacijo po zlomu zapestja,odstranitev plosce in vijakov in od takrat naprej imam tezave z izpuscaji.Na kozi po rokah do komolcev,za vratom in po lasiscu dobim izpuscaje kot bi se opekel s koprivo,vendar to le kadar imam povisan utrip srca,npr.,kadar grem v hribe.Kadar imam normalen utrip je pa vse ok.Ali je mozno da so to posledice splosne narkoze?Kaj predlagate?Hvala in lp,Ivan.

Andrej je 11.1.2017 ob 07:01 napisal/a: 8.

Ali morda jemljete kakšna nova zdravila oz. ste spremenili prehrano? Štiri mesece se zdi zelo dolga doba za morebitno čiščenje telesa. Najbolje bo, da za nasvet povprašate vašega osebnega zdravnika.

Karmen je 25.10.2017 ob 19:10 napisal/a: 9.

Imam alergijo po prsih inoteklino na nogah oz. Na širih prstih na nogi.Na enem pa ne. A je to normalno?

Andrej je 27.10.2017 ob 06:10 napisal/a: 10.

Razlika v oteklosti je najbrž lahko posledica razlik v prekrvavitvi, vsekakor pa bi svetoval posvet z zdravnikom, če je stanje že dolgo prisotno.

stefica je 16 .1.2018 ob 17 .0 napisal je 16.1.2018 ob 18:01 napisal/a: 11.

PO OPERACIJI KRCNIH ZIL SO SE POJAVILI NA NOGI MALI VODENI MEHURCKI ,POTEM SO SAMI OD SEBE POCILI AMPAK NA TISTEM MESTU SO SE POJAVILI RDECI MADEZI. KAJ JE TO”

po operaciji krcnih zil , so se na operirani nogi pojavili mali vodeni mehurcki, potem so sami od sebe pocili ampak na tistem mestu so se pojavili rdeci madezi pa me zanima kaj to pomeni.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: