Warcraft III: Reign of Chaos in razširitev Frozen Throne - ocena

Razvojni studio Blizzard Entertainment je svojo razvojno pot začel pod imenom Silicon & Synapse že davnega leta 1991, nato je nekaj časa obstajal kot Chaos Studios in se leta 1994 ustalil pri sedaj znanem imenu. V svoji bogati zgodovini so izdali številne izjemno uspešne franšize kot so na primer Diablo (Diablo 1, Diablo 2 in LoD), Starcraft in Warcraft. Prva igra v slednji seriji je izšla leta 1994 pod imenom Warcraft: Orcs & Humans, že eno leto kasneje pa smo uzrli Warcraft II: Tides of Darkness. Po sedemletnem premoru, v katerem se je podjetje osredotočilo na serijo Diablo in Starcraft, smo končno uzrli tretjo polnokrvno igro iz serije Warcraft imenovano Warcraft III: Reign of Chaos. Naslov je izšel leta 2002, leto kasneje mu je sledila razširitev Frozen Throne, za obe pa so značilne izjemne prodajne številke. Pa si res zaslužita takšno slavo? Preberite oceno.

Zgodba in igranje

Warcraft III je postavljen v fantazijski svet imenovan Azeroth, ki je sestavljen iz štirih glavnih celin (Vzhodna kraljestva, Kalimdor, Northrend, Pandaria), med seboj ločenih z velikim oceanom. Zgodba se odvija nekaj let po tisti iz Warcrafta II, v kateri je združenje ljudi, škratov in vilinov (Aliansa) premagalo združene orke, trole, gobline in ogre (Hordo). Po zmagi je Aliansa uspela zapreti portal, iz katerega so prihajali orki, poražence iz horde pa je zaprla v koncentracijska taborišča. Demonski gospodarji orkov (Goreča legija) nad porazom niso bili navdušeni, zato so začeli kovati načrt, kako bi lahko uničili nevarno Alianso. Na severni kontinent (Northrend) so zato poslali v mogočnega nemrtveca preobraženega orkovskega šamana Ner'zhula, ki je preko svojega odposlanika Kel'Thuzada v vzhodna kraljestva prinesel čarobno kugo. Smrtonosna okužba se je med ljudmi začela širiti kot plamen, znova oživeli mrtveci pa so postali del mogočne vojske imenovane Nadloga (the Scourge).

Enoigralski del Warcraft III je razdeljen na pet poglavij, od katerih prvo služi nekakšnemu uvodu v igro, v preostanku pa kronološko napredujete skozi zgodbo kot ena izmed štirih ras: ljudje, nemrtvi, orki in nočni vilini. Frozen Throne doda še tri polnokrvna poglavja, v katerih se spoznate z dvema novima rasama: krvavimi vilini ter Nagami (pol ljudmi, pol kačami), kot bonus pa je na voljo še kampanja o ustanovitvi Durotarja. Vsako večje poglavje je razdeljeno na približno osem izjemno raznolikih misij. V realnočasovno obarvanem delu boste morali zgraditi bazo in uničiti nasprotnike, zbrati določeno količino virov ali zanje tekmovati, zdržati dokler ne pridejo okrepitve, opraviti določeno nalogo preden poteče čas, nekajkrat pa boste morali celo nadzirati več ekip naenkrat. RPG-jevsko obarvane misije pa bodo od vas zahtevale, da z omejeno ekipo dosežete določen cilj oz. raziščete mapo, pri tem pa boste lahko okrepitve dobili zgolj na določenih taktičnih točkah. Večina misij poleg glavne naloge vsebuje še eno ali več stranskih nalog, ki vam pogosto ne le olajšajo pot do konca, ampak vas nagradijo tudi s priboljški.

Warcraft III: Frozen Throne: skrivnosti
Skrivnosti je v igri ogromno, zato se splača raziskovati.
Warcraft III: Reign of Chaos: stranske naloge
Stranske naloge se morda komu zdijo odveč, ampak priporočam, da jih ne izpustite, saj so nagrade odlične.
Warcraft III: Reign of Chaos: nakup predmetov
Za predmete ni nujno, da jih najdete, lahko jih tudi kupite v trgovinah.
Warcraft III: Frozen Throne: transport
S pomočjo transportnih enot lahko vašo vojsko prepeljete na prej nedostopne predele.

Misije, v katerih gradite bazo, se ne razlikujejo bistveno od tipičnih realnočasovnih strategij: izgradite osnovne stavbe, poskrbite za pritok virov (zlato in les), postavite osnovni obrambni sistem, nato pa vpokličete dovolj najemnikov, da se lahko obranite pred napadi oz. porazite nasprotnika. Raznolikost enot je izjemna in obsega pešake, leteče enote in oblegovalne stroje, večino enot pa lahko izboljšate z raziskovanjem nadgradenj. Poleg bitij z osnovnim načinom napada, igra vsebuje še enote z zalogo mane, ki imajo posebne moči. Slednje lahko zdravijo sotrpine ali izboljšujejo njihove sposobnosti, zastrupljajo ali onemogočajo sovražnike, vohunijo, in še kaj bi se našlo. Število enot, ki jih lahko izgradite, ni omejeno z njihovim številom, temveč s količino hrane, ki jo porabijo. Z izgradnjo dodatnih hišk lahko vaša vojska pridno raste, a pozor: skupna količina pojedene hrane vpliva na ekonomijo (t.i. Upkeep). Ko presežete določeno mejo, bodo vaši delavci izkopali samo še 70 % zlata, na naslednjem mejniku pa le še 40 % zlata. Ker je za večino map količina zlata striktno omejena, se vam veliko bolj splača imeti majhno, a do popolnosti nadgrajen odred vojščakov, kot pa masovno vojsko. V prid tej taktiki govori tudi sam ustroj map, ki imajo številna ozka grla.

Warcraft III: Frozen Throne: pobiranje virov
V Frozen Throne ni nujno, da vire izkopljete/posekate, ampak jih lahko tudi najdete v zabojih.
Warcraft III: Reign of Chaos: gradnja baze
V večini misij je ključnega pomena dobro postavljena baza ...
Warcraft III: Reign of Chaos: premične stavbe vilinov
... izjemo predstavljajo vilini, ki lahko kadarkoli prestavijo stavbe, saj so to v resnici hodeča drevesa.
Warcraft III: Frozen Throne: taktične točke na mapi
Zavzetje taktične točke na mapi, vam lahko pomaga pri zmagi, zato jih ne prepustite nasprotniku.

Stvar, ki Warcraft 3 povzdigne nad konkurenco, pa so gotovo junaki (in junakinje). Vsaka izmed ras ima trojico herojev, ki so na mapah ponavadi prisotni sami, občasno se pa lahko zgodi, da jih nadzirate več naenkrat. Kot enote s sposobnostjo čaranja, imajo tudi heroji zalogo mane in posebne moči, ki jih ročno odklepate, ko dobite dovolj v boju pridobljenih izkušenjskih točk. Poleg pasivnih avr, ki koristijo celotnemu vodu, so na voljo tudi aktivne sposobnosti, ki jih je treba aktivirati ob primernem času. Priklicali boste lahko zaveznike, pozdravili soborce, poškodovali več enot naenkrat in še kaj bi se našlo. Aktivne sposobnosti so precej močnejše od tistih, ki jih posedujejo klasične enote in lahko ob pravem času povsem preobrnejo bitko. Poleg sposobnosti ima vsak junak na voljo šest mest za inventar. Vanj lahko spravi najdene (ali kupljene) priboljške, ki mu izboljšajo atribute, raznolike napoje in predmete, ki koristijo na bojnem polju. Priboljške lahko tudi odloži in pobere kasneje ali pa proda v trgovinicah. Junaki so nesmrtni in jih lahko oživite na posebnih oltarjih, bo vas pa to dejanje seveda udarilo po žepu.

Vi in sovragi pa na večini map niste edina živa bitja, ampak se na določenih lokacijah nahajajo tudi nevtralne enote imenovane Creeps. Slednje ne zapuščajo svojega kampa, so ga pa pripravljene braniti z življenjem, če kdorkoli pride v njegovo bližino. Večinoma se nahajajo v bližini rudnikov zlata, trgovin ali vrelcev mane oz. življenja, ob uničenju pa pustijo priboljšek, ki je sorazmeren s težavnostjo njihovega ugonobljenja. Slednje zna biti kar težek zalogaj (še posebej, če imate omejeno število enot), saj so tudi v njihovih vrstah neke vrste heroji. Manjši del nevtralnih enot je tudi prijazen in vam včasih ponudi kakšno stransko nalogo, nekatere izmed njih pa je mogoče tudi najeti v zameno za zlato.

Warcraft III: Reign of Chaos: inventar junaka
Vaš junak pobira raznorazne predmete, ki jih da v inventar, nekateri pa mu tudi trajno izboljšajo lastnosti.
Warcraft III: Reign of Chaos: uporaba moči junakov
Vloga junaka v igri je neprecenljiva. Tule z uporabo moči povzroča škodo več nasprotnikom hkrati.
Warcraft III: Reign of Chaos: uporaba moči enot
Tudi nekatere enote imajo moči, ki se jih vsekakor splača taktično uporabiti.
Warcraft III: Reign of Chaos: tekma s časom
V nekaterih misijah tekmujete s časom. Pred popravki je bila ta misija nemogoče težka.
Warcraft III: Frozen Throne: masovna bitka
Včasih znajo biti bitke masovne kot ta. Ključnega pomena za uspešnost je, da vedno ohranite pregled nad dogajanjem.

Razširitev Frozen Throne vzame koncepte iz Warcrafta III in jih še nadgradi. Utež enoigralskega dela je bila premaknjena še bolj proti igranju vlog, saj je močno naraslo število misij, v katerih ne gradite baze, ampak se morate z omejenim številom enot prebiti do določenega cilja, vključena pa je tudi skoraj polnokrvna FRP kampanja. Junaki so v razširitvi še pomembnejši, povečala pa se je tudi količina predmetov, ki jih lahko poberete. Poleg predmetov, ki junaku dajejo bonuse, so sedaj na voljo še zaloge kovancev in lesa ter rune. Slednje so čarovnije, ki jih lahko izvedete brez uporabe mane, in pozdravijo enote, obnovijo mano, oživijo mrtvece in še kaj bi se našlo.

Grafična podoba in zvok

Warcraft 3: Reign of Chaos in razširitev Frozen Throne tečeta na Blizzardovem hišnem pogonu, ki za časa pisanja te ocene šteje skoraj dve desetletji, a se igri takšna častitljiva starost ne pozna kaj dosti. Razlog za takšno opažanje najbrž tiči v brezčasnem risankastem slogu in všečni barviti barvni shemi. Grafični učinki in osvetljevanje so resda dokaj osnovni, je pa pohvalno, da igra pozna vremenske pojave in menjavanje dneva in noči. Slednje ni zgolj vizualno, ampak vpliva tudi na enote, ki ponoči vidijo manj. Pokrajine so izjemno raznolike in segajo od puščav do sneženih pokrajin, od otočja do kontinentov, kar nekaj misij pa se odvija znotraj mest oz. pod zemljo. V oči še najbolj bodejo dokaj neostre teksture in preprosti objekti, ki se jim pozna pomanjkanje poligonov.

Warcraft III: Reign of Chaos: predizrisan video
Predizrisani videi so prava paša za oči. Škoda, da je njihova ločljivost dokaj nizka.
Warcraft III: Frozen Throne: vmesne sekvence
Vmesne sekvence se uporabljajo za podajanje zgodbe ali za podajanje nalog.

Vmesne sekvence so izrisane s pomočjo grafičnega pogona, na koncu zgodb pa ponavadi sledi še predizrisana sekvenca, ki je prava paša za oči. Skozi sekvence igra podaja zgodbo, pri določenih misijah pa so uporabljene tudi za podajanje nalog. Glasbena podlaga je pestra in popestri igranje, zelo všeč pa so mi bili tudi govorci, ki so svoje delo opravili izjemno dobro.

Hrošči

Zaključek in ocena

V Warcraft III: Reign of Chaos in Frozen Throne bo užival vsak ljubitelj strategij, še posebej, če so mu všeč tudi igre igranja vlog. Odlična zgodba se preko raznolikih misij razprostira čez okrog 50 ur, ljubiteljem FRP-jev pa priporočam, da se preizkusijo tudi v obsežni bonus kampanji. Vizualno igro že rahlo najeda zob časa, a je zaradi svojevrstnega sloga še vedno všečna, lahko pa seveda počakate na izid predelave imenovane Warcraft III: Reforged.

Hvalim

  • epska dolžina
  • junaki
  • raznolikost
  • zgodba
  • raziskovanje
  • uravnoteženost
  • govorci

Grajam

  • občasni težavnostni skoki

Tipkovne bližnjice

Tabulator
menja med podskupinami v izbrani skupini
Ctrl+številka
označene enote postavi v skupino do katere zatem dostopate s številko
F1 - F3
izbor junaka
F6
hitro shrani
F8
izberi nedejavne delavce
Preslednica
skok na zadnji vir sporočila
Alt + F
preklop gibanja v formaciji

Kode za Warcraft 3

Med igranjem pritisnite Enter, da se prikaže polje za vnos. Vtipkajte kodo za Warcraft 3 in potrdite z Enter, če bo pravilna, se bo pokazalo sporočilo Cheat Enabled.

iseedeadpeople
razkrije mapo in okolico
allyourbasearebelongtous
zmaga
thereisnospoon
neomejena mana
whosyourdaddy
neranljivost
greedisgood #
dobi # zlata in lesa
keysersoze #
dobi # zlata
leafittome #
dobi # lesa
pointbreak
odstrani omejitev hrane
warpten
pohitri gradnjo
whoisjohngalt
hitro raziskovanje
sharpandshiny
razišči nadgradnje
synergy
onemogoči zahteve tehnološkega drevesa

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98/Me/2000/XP
Procesor
400 MHz Pentium II ali enakovreden AMD
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 8.1 in najmanj 8 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
128 MB
Prostor na disku
700 MB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 98/Me/2000/XP
Procesor
600 MHz procesor
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 8.1 in najmanj 32 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
256 MB RAM
Prostor na disku
700 MB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 1500X 3.5 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: