Diablo

Preden je razvojni studio Blizzard North zaslovel s serijo Diablo, se je imenoval Condor, njegovi izdelki pa so bili (morda malce nepričakovano) športne igre. A če želiš presedlati na novo zvrst, je nekje treba pač začeti in Condor-ju je uspelo, saj je bil prvi Diablo ob izidu leta 1996 prodajna uspešnica. Kot večina takratnih iger igranja vlog je bil tudi Diablo spočetka potezna igra, a so se kasneje razvijalci uklonili ukazom iz matičnega podjetja Blizzard in ustvarili prvi konkretni realnočasovni akcijski RPG. Od izida je minilo že skoraj dvajset let, zvrst realnočasovnih akcijskih iger igranja vlog pa je eksplodirala (gotovo ste že slišali za igre WoW, LoL in DotA). V tokratnem opisu bom s pomočjo enoigralskega načina ugotavljal, kako dobro se je Diablo postaral.

Zgodba in igranje

Zgodba v igri je po pravici povedano zelo minimalistična. Večji del informacij boste dobili preko pogovorov z maloštevilnimi NPC-ji, nekaj pa lahko preberete tudi iz redkih knjig. Igra se začne s prihodom junaka/junakinje v mikroskopsko vasico Tristam. Vasico nadlegujejo pošasti in demoni, ki prihajajo iz labirinta, nahajajočega se pod tamkajšnjo katedralo. Zlu iz pekla pod katedralo uspe ugrabiti princa Albrechta, nakar se očetu, kralju Leoricu, zmeša. V svoji norosti ukaže številne usmrtitve vaščanov, kasneje pa sam pade pod meči lastnih vitezov. Nadškof Lazarus, ki je spremljal Albrechta in se kot edini vrne iz temnic, uspe prepričati vaščane, da bi mu sledili in poiskali princa, ampak njegova skrb se izkaže kot past. Na junaku je, da se spusti v temnice, jih očisti golazni ter kaznuje Lazarusa za izdajstvo. Kdo ve, morda se v globinah pekla nahaja še kaj mogočnejšega od Lazarusa ...

Ob začetku igranja lahko izberete enega izmed treh razredov (bojevnik, tatica ali čarodej), ki imajo že prednastavljene atribute: moč, čarovnijo, spretnost in vitalnost. S pobijanjem nasprotnikov vaš lik pridobiva izkušenjske točke in ko jih zbere določenem številu, napreduje za eno stopnjo. Takrat dobi na voljo pet točk, ki jih lahko razporedi med že omenjene atribute. Glede na stopnjo junaka, razred in atribute, se nato v boju izračunajo tudi druge osnovne lastnosti (življenjske točke, mana, škoda, verjetnost za zadetek in zaščita). Lik se lahko z branjem knjig sproti uči dodatnih čarovnij, kar je ključnega pomena za čarodeja, koristilo pa bo tudi bojevniku in tatici.

Z izjemo ščepca glavnih nalog so skoraj vse naloge izbirne. Nekatere odkrijete tekom igranja v temnicah, spet druge vam naložijo NPC-ji v vasici. Katero izbirno nalogo boste dobili, se naključno izbere iz seznama nalog, zato boste morali za dokončanje vseh, igro večkrat preigrati. Večina teh nalog vključuje pokončanje mini šefa, ki ima posebne odpornosti, več življenjskih točk, ojačan napad in podobno.

Igranje je eno samo klikanje kar bosta še posebej občutila bojevnik in tatica. Na srečo se da za premikanje držati miškin gumb in tako podaljšati življenjsko dobo mišaka :). Junak se premika po polževo, za povrhu pa se nekateri sovražniki še teleportirajo ali pa bežijo po strelu. Igranje bojevnika je iz tega razloga ena sama muka, čarodej in tatica sta za take primere precej boljša izbira. Igra je na normalni težavnosti precej lahka, nevarnost predstavljajo le skupine sovragov, nepripravljenega pa vas lahko zaloti tudi kak skok v težavnosti. Samodejnega shranjevanja Diablo ne pozna, zato boste morali redno ročno shranjevati.

Tako imenovano grindanje ni mogoče, brez da bi začeli novo igro, saj nasprotniki ostanejo mrtvi. Največja mogoča stopnja ob končanju igre je zato tam okrog 25. Dodatno so omejeni tudi atributi, kateri meja je odvisna od tega, kakšen razred ste izbrali. Tukaj na pomoč priskočijo redki napoji, ki trajno povišajo enega izmed atributov za eno točko ali pa predmeti s posebnimi lastnostmi. Oboje lahko v naključno ustvarjenih temnicah poberete iz skrinj ali pa jih odvržejo sovražniki ob smrti. Seveda obstaja tudi možnost, da jih kupite, a pripravite se na zajetno ceno.

Posebni predmeti imajo modro obarvane oznake in potrebujejo bodisi čarovni zvitek bodisi Cainovo pomoč (in 100 zlatnikov), da ugotovite, kakšne lastnosti vam lahko predmet da. Predmet lahko uporabite v predpripravljenih prostorih za opremo, a le, če so vaši atributi dovolj visoki. Ob boju se določeni predmeti tudi poškodujejo in če jih ne popravite, se enostavno sesujejo v prah. Na poškodovanost predmeta vas opomni posebna ikona, ki glede na uničenost spremeni barvo iz rumene v rdečo.

Inventar junaka je zelo omejen. Vanj boste spravili par krepelc in mogoče kak ščit, za kaj več pa bo že kar malo prostora, saj tudi cekini zavzemajo eno polje (in to največ 5000 cekinov na kupček!). Za napoje in čarovne zvitke je na voljo še osem dodatnih prostorov v pasu, ki jih lahko aktivirate s tipkami od 1 do 8, a vseeno se boste morali pogosto vračati v vasico, da nagrabljeno prodate. Prodaja in nakup sta precej mukotrpna, saj se seznam ob nakupu vsakič znova ponastavi na vrh. Veliko sreče pri kupovanju napitka za polno poživitev (rejuvenation)! :) Skrinje junak v vasici nima, lahko pa predmete shranite tako da jih v vasici odvržete na tla. Z izjemo redkih prehodov iz posamezne temnice neposredno v vasico, boste morali vedno uporabiti zvitek za portal, zato ga ne pozabite vzeti s sabo. Verjemite mi, da boste prihranili ogromno časa.

Grafična podoba in zvok

Igra izgleda letom primerno (pikslasto), kar me ni motilo. Bolj nadležno je to, da igra teče z izjemno nizkim številom sličic na sekundo. To sicer ne vpliva toliko na odzivnost med mikastenjem, je pa za nekoga, ki je navajen na minimalno 60 sličic na sekundo, izjemno moteče. Drugi greh pogona so čudaški barvni artefakti na modernejših sistemih, ki pa jih je mogoče odpraviti (oglejte si odsek s sistemskimi zahtevami). Nadaljnji hibi sta pomanjkanje oznak na predmetih na tleh ter neprozornost nekaterih sten, ki še bolj oteži pobiranje predmetov.

Čeprav naključno ustvarjene temnice omogočijo, da ob vnovičnem preigravanju dobite druge naloge, druge predmete in tudi sovražnike, pa je njihova posledica tudi izjemna dolgočasnost stopenj. Vsake toliko se tematika temnic zamenja, kar je popestritev, a potem do naslednje menjave teme sledi en sam dolgčas. K izboljšanju ne pripomore mestoma prav duhamorna glasbena podlaga, še manj pa obupno počasno premikanje junaka (da, to enostavno moram še enkrat omeniti).

Govorci, ki pripovedujejo zgodbe drugače svoje delo opravijo brezhibno, moteči pa so ponavljajoči se stavki ob začetku interakcije z njimi.

Zaključek

Diablo I je morda res tlakoval pot modernim akcijskim igram igranja vlog, a se je glede enoigralstva izjemno slabo postaral. Naključno ustvarjanje predmetov je sicer odlično izvedeno, a so temnice dolgočasne, premikanje junaka je obupno počasno, inventar je mikroskopski, vse skupaj pa začini še duhamorna glasbena podlaga. Osem ur enoigralstva je največ kar boste iztisnili iz enega preigranja, več zabave pa vam bo morda nudilo kooperativno večigralstvo.

Tipkovne bližnjice

Esc
pokaži glavni meni (tu shranjujete)
1-8
vklopi predmet v vrstici z bližnjicami
I
preklopi inventar
C
preklopi pult z atributi lika
Tab
preklopi zemljevid
Shift
stoj pri miru med udrihanjem

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98/NT
Procesor
Pentium 60 MHz ali enakovreden AMD
Grafična kartica
SVGA, združljiva z DirectX
Pomnilnik RAM
8 MB
Prostor na disku
540 MB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Igra teče stabilno tudi na najnovejših operacijskih sistemih, a ima težave z barvami, nič kaj vzpodbudna pa nista tudi zelo nizka ločljivost zaslona in nizko število sličic na sekundo. Za rešitev vseh težavic lahko uporabite ljubiteljsko modifikacijo imenovano Belzebub (med povezavami). Žal ta modifikacija ni združljiva z osnovno igro, saj posega tudi v mehaniko igre samo, zato shranjene igre morda ne bodo delovale.

Da bi ohranili izvirno igro brez sprememb mehanike in kljub temu igrali s pravimi barvami, morate igro zagnati preko posebne paketne datoteke. Spodnjo kodo shranite v datoteko Diablo.bat in nato preko nje zaganjajte igro:

@echo off
taskkill /f /im explorer.exe
diablo.exe
pause
start explorer.exe
exit

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na:

Pojdi na:

Ocena

  • + obilica predmetov
  • + enostavno nadgrajevanje lika
  • + naključne naloge
  • + kooperativno večigralstvo
  • - nizko število sličic na sekundo
  • - dolgočasne stopnje
  • - glasbena podlaga
  • - mikroskopski inventar
  • - mukotrpna prodaja/nakup

Posnetki zaslona

Diablo: enostavne nadgradnje
V zelo poenostavljenem sistemu nadgradenj, lahko pet točk razdelite med le štiri atribute.
Diablo: prodaja predmetov
S prodajo predmetov lahko zaslužite nekaj cekinov, ampak premislite pred prodajo ... nakupne cene so noro visoke.
Diablo: portal do vasice
Portal do vasice vam bo prihranil ogromno časa, zato imejte zvitke vedno na zalogi.
Diablo: mini šefovski sovražniki
Določeni sovražniki imajo posebne lastnosti in vam lahko kar konkretno zagrenijo življenje.
Diablo: premajhen inventar
Inventar je mikroskopski, je pa super, da imate lahko ob preizkušanju predmetov odprt še pult z lastnostmi.
Diablo: naključno ustvarjanje temnic
Naključno ustvarjanje temnic ima svoj davek. V tej stopnji se stopnišči za prehod med temnicami praktično dotikata.
Diablo: butasti sovražniki
Umetna pamet ni preveč bistra. Postavite se lahko med vrata in nasprotnike pobijate enega za drugim.
Diablo: grafični učinki
Za tako staro igro so grafični učinki kar dostojni.
Diablo: eliksir
Eliksirji omogočajo trajno nadgradnjo atributov.
Diablo: pot do vasi
Vsake toliko boste lahko našli stopnišče do vasi, kar vam bo prihranilo nekaj čarovnih zvitkov.
Diablo: nagice
Jap, v igri so tudi nagice (zelo nadležne, tako mimogrede).
Diablo: predmeti na tleh
Ker v vasi ni skrinj, lahko predmete vržete kar na tla.