Diablo 2: Resurrected - ocena

Razvojni studio Blizzard je s pripojitvijo Condorja (kasneje imenovan Blizzard North) in izdajo prvega realnočasovnega akcijskega RPG-ja imenovanega Diablo zadel v polno, saj je bila igra izjemno uspešna. Že takoj po izidu razširitve Hellfire so naznanili nadaljevanje, katerega izdaja pa se je zavlekla v leto 2000. Diablo 2 je bil prodajni hit, kar je zacementirala tudi razširitev Lord of Destruction z mnogimi izboljšavami, ki je izšla leta 2001. Dolžina podpore za igro je bila izjemna, saj je zadnji popravek izšel šestnajst let po prvi izdaji, tam nekje pa si lahko v trgovinah dobil tudi še nove škatelne različice! Novo življenje je igri vdihnila popolna predelava imenovana Diablo 2: Resurrected, ki jo je Blizzard leta 2021 izdal v sodelovanju s studiem Vicarious Visions, saj so Blizzard North zaradi težav pri razvoju igre Diablo III razpustili že leta 2005. Čeprav imam škatelno različico izvirnika, me je predelava premamila, da sem jo na razprodaji kupil, moja naloga pa bo, da ocenim, če je bila res vredna denarja.

Zgodba in igranje

Diablo II: Resurrected je neposredno nadaljevanje predhodnika, a je zgodba dovolj razdelana, da slednjega ne potrebujete preigrati, da bi jo razumeli. Igra se začne v kraljestvu Khanduras, v njej pa spremljamo pot junaka (ali junakinje), ki sledi skrivnostnemu temnemu popotniku (Dark Wanderer). Slednjega temne sile silijo proti vzhodu, za sabo pa pušča razdejanje, ki se skozi poglavja stopnjuje. Zgodbo v obliki vmesnih sekvenc pripoveduje popotnikov spremljevalec Marius, ki se mu pridruži iz radovednosti, z njo pa se spoznate tudi iz pripovedi drugih likov, med katerimi je tudi star znanec Deckard Cain.

Diablo 2: zgodba
Zgodba je zanimiva in se pripoveduje preko pogovorov z liki.
Diablo 2: vmesna sekvenca
Vmesne sekvence so bile izrisane na novo in so videti izvrstno.

Za razliko od predhodnika, ki je bil ena sama temnica, je enoigralska kampanja v drugi igri precej bolj raznolika. Začnete v kampu severno od Tristama, ki ima zmerno podnebje, in se premaknete do puščave Lut Gholein, ki mu po poti čez morje sledi džungla Kurast v Kehjistanu. Po sprehodu skozi pekel v četrtem poglavju, vas čaka še gorsko območje Mount Arreata, kjer se igra končno zaključi. Večinoma zunanjim območjem, ki so popolnoma linearna, se pridružijo še številne stranpoti, ki se odvijajo v podzemlju, služijo pa večinoma nabijanju izkušenjskih točk in odkrivanju novih predmetov, nekaj pa jih vsebuje tudi kakšno stransko nalogo ali zaguljenega mini šefa. Za lažjo navigacijo po igri lahko uporabite priročno mapo, ki se samodejno posodablja, za hitrejše potovanje med sekcijami pa teleporterje, ki so tudi neke vrste shranjevalne točke. Igra namreč pozna samo samodejno shranjevanje, sovragi pa se po ponovnem nalaganju znova pojavijo.

Diablo 2: mapa
Napol prosojna mapa pomaga pri zapletenih stopnjah.
Diablo 2: teleporter
Teleporter služi kot neke vrste shranjevalna točka.

Razredov je v igri Diablo 2: Resurrected spoštovanja vredno število. Klasični trojici: barbar (borec z orožji od blizu), čarodejka in amazonka (borka z orožji od daleč), se pridružijo še nekromant (Necromancer), ki od smrti obuja mrtve; paladin, katerega ključna prednost so pozitivne in negativne avre; druid, ki obvlada naravno čarovnijo in se zna pretvoriti v žival; ter morilka, ki izvaja zahrbtne napade. Razlika med razredi niso zgolj začetni atributi (moč, čarovnija, spretnost in zdravje), ampak impresivno drevo sposobnosti, ki je razdeljeno na tri orjaške veje. V teoriji imate tako preko dvajset možnih gradenj za vaše like, deljena skrinja s predmeti (novost v Resurrected) pa vsakemu novemu liku omogoča, da uporabi od prej nagrabljene dragocenosti. Sposobnosti so bodisi pasivne ali pa jih vklopite v priročnem meniju, ki podpira tudi bližnjične tipke, pri tem pa se porablja mana. Nadgrajevalno točko dobite ob dosegu nove stopnje (včasih tudi kot nagrado za izpolnjeno nalogo), za atribute pa vam jih je podobno kot v predhodniku podeljenih pet. Omenjeno pa je le del možnosti za izboljšanje vašega lika.

Diablo 2: drevo sposobnosti
Drevo sposobnosti je obsežno in omogoča več gradenj.
Diablo 2: aktivna sposobnost
Aktivna sposobnost porabi mano, zato jo vklapljajte preudarno.

Predmete dobite od padlih sovragov, kot nagrado za izpolnjeno nalogo ali pa jih najdete v skrinjah (ki so občasno zaklenjene, zato morate v inventarju nositi paket ključev) njihova raznolikost pa je impresivna. Poleg običajnih predmetov pozna igra še takšne z eno ali več posebnimi lastnostmi (čarobne, redke in edinstvene), posebnost pa so čarobni predmeti, ki dobijo bonus lastnosti, če jih kombinirate z drugimi (seti). Večina predmetov ima omejitev v obliki minimalnega zahtevanega atributa, nekateri pa so tudi omejeni na razrede in pogosto precej izboljšajo njihove sposobnosti. Ena izmed vrst predmetov so takšni z vdolbinami, v katere lahko dodate enega ali več kristalov ali najdenih run, ki jih lahko izboljšujete s kombiniranjem v kocki Horadrimov (Horadric Cube). Vsi predmeti imajo življenjsko dobo, po kateri postanejo neuporabni, če jih ne popravite, posebna vrsta pa so eterični, ki so nepopravljivi. Poleg orožij, ščitov, oklepov in čelad, boste v igri lahko našli še rokavice, čevlje, prstane in amulete, da o napojih ne govorimo, žal pa majhen inventar zahteva redno prodajo. Ker ob smrti izgubite določen del nagrabljenih cekinov, se jih splača investirati v loterijo (Gambling), kjer kupite predmet po visoki ceni, šele ob nakupu pa izveste kakšne lastnosti ima.

Diablo 2: set
V enem preigranju je zelo težko dobiti poln set.
Diablo 2: predmet z vdolbinami
Predmet z vdolbinami lahko nadgradite s kristali ali runami.
Diablo 2: popravilo
Pokvarjen predmet je treba pred ponovno uporabo popraviti.
Diablo 2: loterija (gambling)
Loterija je uporaben način za porabo presežkov denarja.

Nabor sovražnikov v igri Diablo II je izjemno pester in prav vsako poglavje ima takšne, ki se prilegajo tematiki. Padli ljudje, okostnjaki, demoni, živali in duhovi so le majhen del kanonfutra, lotevajo pa se vas z udarci, streli od daleč, čarovnijo, strupom in marsičem drugim. Med njimi so takšni s posebnimi odpornostmi ali napadi, ki so še posebej trdovratni, ostali pa se zanašajo na številčnost. Med njimi najdete tudi takšne, ki so sposobni padle pajdaše priklicati od smrti, kar pomeni, da morate tarče izbirati preudarno. Težavnost Normal, ki je privzeto odklenjena, bo za izkušenega igralca RPG-jev bistveno prelahka, kar pa se da rešiti z nastavitvijo Offline difficulty scaling v meniju. Z izjemo šefov, ki so nenormalno zaguljeni, sem ugotovil, da je nastavitev 2 idealna, pohitri pa se tudi pridobivanje stopenj in izboljša statistika predmetov. Če imate vseeno težave, lahko v kampu najamete najemnika, ki vam prihrani marsikateri klik, skupaj z vami pa pridobiva izkušenjske točke ter se mu da celo nadgraditi opremo. Občasno vam pomagajo tudi vodnjaki in oltarji, na katerih se lahko regenerirate ali začasno izboljšate določeno statistiko.

Diablo 2: množica sovražnikov
Ko vas nasprotniki obkrožijo, je treba biti pozoren na življenjske točke.
Diablo 2: mini šef
Mini šefi so zelo trdovratni.
Diablo 2: predmeti najemnice
Predmete lahko nadgradite tudi najemnikom, ki postanejo precej močnejši.

Grafična podoba in zvok

Diablo II: Resurrected teče na popolnoma novemu pogonu po meri, ki je razdeljen v tridimenzionalno in klasično plast, med katerima lahko kadarkoli preklopite s pritiskom na tipko G. Če po pravici povem, ne razumem, zakaj bi kdo to hotel, saj stari na večjih monitorjih izpade dokaj grdo, poleg tega pa je nov videz neizmerno lepši. Visokoločljivostne teksture, tridimenzionalni objekti z veliko poligoni, napredno osenčevanje in osvetljevanje, bogati grafični efekti, vremenski pojavi in odsevi na površinah grafiko povzdignejo na nov nivo, pri tem pa sama arhitektura stopenj ostaja praktično identična kot v izvirniku. Svoje doda še napredni fizični pogon, zaradi katerega deli predmetov frčijo po mapi, večjih težav z njim pa nisem opazil. Omeniti je sicer treba, da zna ob obilici efektov število sličic na sekundo pasti, a če dosegate priporočeno konfiguracijo, boste gotovo presegali 60 FPS. Pohvaliti je treba tudi vmesne sekvence, ki so bile izrisane iz ničle in so v določenih primerih videti skoraj fotorealistične, v meniju pa si lahko seveda ogledate še retro različice, ki pa so se postarale precej slabo.

Diablo 2: všečen videz
Videz igre je res izvrsten.
Diablo 2: odpuljena stopnja
Nekatere stopnje znajo biti odpuljene.

Zvočni del je praktično brez napak, saj so zelo dobri govorjeni deli kot tudi drugi zvoki. Zelo všeč mi je bila orkestrska glasbena podlaga, ki zna ustvariti dobro vzdušje.

Zaključek in ocena

Diablo 2: Resurrected je izvrstna predelava izvirnika, ki je že pred dvajsetimi leti ponujal raznolike razrede z obširnim drevesom sposobnosti, obilico predmetov in pester nabor sovražnikov. Zgodba je bila dobra, ravno tako pa tudi glasbena podlaga, predelava pa je poskrbela še za odličen videz. Dober vtis kvarita linearnost in neizpiljena težavnost, pa tudi inventar je tečno prazniti. Cena je precej visoka, ampak se da igro dobiti tudi na razprodajah, ki so kar konkretne in malo čez 10 € za skoraj 30 ur igralnega časa za posamični razred se naenkrat zdi drobiž ...

Hvalim

 • raznoliki razredi in drevo sposobnosti
 • obilica predmetov
 • pester nabor sovražnikov
 • zgodba in nore vmesne sekvence
 • odličen videz
 • glasbena podlaga
 • izjemna dolžina
 • prosojna mapa
 • kvarjenje opreme
 • loterija rešuje ekonomijo

Grajam

 • linearnost
 • neizpiljena težavnost
 • majhen inventar
 • ni popusta za imetnike izvirnika

Tipkovne bližnjice

Desni klikaktiviraj sposobnost na sovražniku, spij napoj, aktiviraj zvitek, itd.
F1-F8uporabi sposobnost
1-4uporabi predmet v pasu
Shift + 1-4podaj predmet v pasu najemniku
Altprikaži oznake predmetov
Ipreklopi inventar
Cpreklopi pult z atributi lika
Rpreklopi tek
Tabpreklopi zemljevid
Shiftstoj pri miru med udrihanjem ali primerjaj predmete v inventarju

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistemWindows 10
ProcesorIntel Core i3-3250/AMD FX-4350
Grafična karticaNvidia GTX 660/AMD Radeon HD 7850
Pomnilnik RAM8 GB
Prostor na disku30 GB

Priporočene

Operacijski sistemWindows 10
ProcesorIntel Core i5-9600k/AMD Ryzen 5 2600
Grafična karticaNvidia GTX 1060/AMD Radeon RX 5500 XT
Pomnilnik RAM16 GB
Prostor na disku30 GB

Preigrano na

Operacijski sistemWindows 10 64-bit
ProcesorAMD Ryzen 7 5700G
Grafična karticaAMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: