Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast - ocena

Razvojni studio Raven Software je svojo največjo neodvisno slavo doživel v devetdesetih, ko so skupaj s pomočjo pogonov iD Software izdali hite kot so Heretic in Hexen, kasneje pa so bili pripojeni k Activisionu. Čeprav so tam izdali legendarno serijo Soldier of Fortune in razvili kar nekaj iger po licencah filmskih studiev, je Activision njihovo kreativnost polagoma zreduciral na štancanje serije Call of Duty, zato v zadnjem desetletju niso izdali nobenega lastnega izdelka. Kakorkoli že, Lucas Arts jih je v začetku tisočletja najel, da izdelajo tretjo igro v seriji Jedi Knight, katera je svoj krst doživela leta 1995. Izdelek Ravenovcev, Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast, je izšel leta 2002, samo leto kasneje pa njegovo nadaljevanje Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy. Oba naslova sta bila prava mala revolucija kar se tiče spopadov s svetlobnim mečem, a meni Jedi Academy enostavno ni ležal, zato sem se ga znebil, Jedi Outcast pa je povsem druga zgodba - več v oceni.

Zgodba in igranje

Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast se odvija dvanajst let po slavni bitki na planetu Yavin, v kateri so uporniki uničili prvo Zvezdo smrti (Death Star) in približno osem let po dogodkih v filmu Star Wars: Return of the Jedi. Spremljamo nekdanjega Jedija imenovanega Kyle Katarn, ki kot najemnik dela za Novo republiko (New Republic) skupaj z vohunko imenovano Jan Ors. Igra se začne, ko Katarn in Orsova dobita nalogo, da raziščeta opuščeno Imperialno postojanko na planetu Kejim. Ob prihodu ugotovita, da slednja še zdaleč ni zapuščena, saj na njej mrgoli vojakov nekdanjega Galaktičnega imperija (Imperial Remnant), po prodoru v osrčje baze pa odkrijeta raziskovalni center s kristali, podobnimi tistim, ki se uporabljajo v svetlobnih mečih. Sledenje izvoru ju popelje na rudarsko kolonijo planeta Artus Prime, kjer ugotovita, da je nekdanji Galaktični Imperij zasužnjil rudarje in na njih izvaja poskuse. A to je zgolj vrh ledene gore, saj se kmalu izkaže, da so načrti Galaktičnega Imperija tako napredni, da lahko zamajajo krhek mir v galaksiji. Zgodba je zanimiva in v večji meri podana preko vmesnih sekvenc, za njeno razumevanje pa ne rabite preigrati predhodnih delov.

Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: vmesne sekvence
Vmesne sekvence so izdelane s pogonom in so videti odlično.

Tekom igranja boste obiskali številne lokacije, ki so izjemno raznolike. Potepali se boste po notranjosti futurističnih oporišč, prebijali po labirintih na krovu vesoljskega plovila, obiskali mestne ulice z možnostjo padca iz vratolomnih višin, rovarili po jamah in rudnikih, raziskovali tempeljske razvaline, brodili močvirju in še bi lahko naštevali. Stopnje niso zgolj ogromne in nelinearne, temveč vsebujejo tudi tisoč in eno skrivnost, ki jo je vse prej kot pa enostavno najti, a je nagrada za pozorne oči toliko bolj slastna. Poleg zdravilnih paketov in baterij za ščit, boste našli tudi metke za orožje in druge priboljške. Kar nekaj je vračanja nazaj, kar bo v kombinaciji z dobro skritimi nadaljevanji, poskrbelo za marsikatero zmrdovanje igralcev, ki se boste z naslovom srečali prvič, pa tudi stari mački bodo morali zelo dobro premisliti, kje se nahaja pot naprej. Zelo pomemben del igre so tudi spretnostne/skakalne preizkušnje, ki jih je na tone in so (vsaj pri meni) gotovo zakrivile več smrti, kot pa bojevanje.

Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: velikost mape
Za tako staro igro je velikost map zavidanja vredna.
Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: mestni labirint
Mestni labirint z tisočerimi skakalnimi preizkušnjami in tono sovragov.
Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: skrivnost
Skrivnosti je v igri na tone. Slednje priboljške sem krvavo potreboval.
Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: miselni izziv
V igri je nemalo miselnih izzivov.

Prvi del igre Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast boste večinoma igrali kot prvoosebno streljačino z občudovanja vredno količino energijskih pokalic, od katerih ima vsaka dva načina delovanja. Osnovno oborožitev predstavljata natančna pištola Bryar in ikonični mitraljez E-11 Blaster, bolj od blizu pa lahko bijete z električno palico. Uvod v močnejši arzenal predstavljajo samostrel Wookie Bowcaster z odbijajočim se sekundarnim strelom, težka strojnica Imperial Heavy Repeater, katere granatomet je uporaben za čiščenje skupin, in šibrenica Golan Arms FC-1 flechette z možnostjo izstrelka odbijajočih se granat. Najnevarnejši strelni orožji sta ostrostrelska puška Disruptor, katere sekundarni strel lahko z držanjem tipke napolnite in v trenutku upepelite nasprotnika, ter raketomet PLX-2M. Posebno orožje je elektromagnetska puška DEMP 2, ki pa je uporabna zgolj proti robotskim nasprotnikom. Arzenal dopolnjujejo še termične granate, mine z laserskim detektorjem gibanja, detonacijski paketi, prenosne strojnice in mini streljajoči robotki.

Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: Disruptor
Z Disruptorjem boste na hitro opravili s sovražniki.
Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: granata
Granata na pravem mestu lahko naredi veliko škode.
Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: strojnica
Strojnice s svojo močjo omogočajo, da se odkrižate močnejših sovragov.
Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: vodenje robota
S pomočjo oddaljenega nadzora boste morali voditi tudi robote.

Sliši se precej, a se sploh še nismo dotaknili najpomembnejšega dela igre: uporabe svetlobnega meča v kombinaciji s Silo. Slednje se odklene šele v poznejšem delu igre, saj je Katarn nekdanji Jedi, ki je svetlobni meč pospravil v kot, ko je ugotovil, da ga je povleklo preveč na temno stran. Seveda so zdaj nastopili drugi časi in naš junak je prepričan, da mu brez pomoči Sile ne bo uspelo premagati sovražnika. S pomočjo svetlobnega meča boste lahko lažje opravili z večjim številom nasprotnikov ali pa se zoperstavili drugim uporabnikom Sile, enega izmed treh načinov vihtenja pa lahko prilagodite s pomočjo tipke L.

Seveda pa meč sam po sebi ni pretirano uporaben brez moči Sile, katere Katarnu omogočijo, da postane ultimativni ubijalni stroj. Napadov z njo je šest, vsak izmed njih porabi določeno količino energije (slednja se samodejno regenerira) in ima tri stopnje, ki se tekom igranja sproti nadgrajujejo.

Potisk
Potisne nasprotnika ali skupino nasprotnikov stran od Jedija. S tem napadom lahko preusmerite tudi izstrelke in granate, na višjih stopnjah pa celo ubijete nasprotnike. Ta moč je uporabna tudi za pritiskanje določenih gumbov, ki jih ne morete fizično doseči.
Povlek
Povleče nasprotnika ali skupino nasprotnikov proti Jediju, lahko pa tudi k sebi povlečete predmete na tleh ali premaknete vzvod. Na višjih stopnjah lahko nasprotnikom iz rok iztrgate orožje in jih napravite začasno neškodljive.
Met meča
Na račun porabe energije lahko vržete meč in napadete malo bolj oddaljene nasprotnike. Ker ste med metom ranljivi, naj bodo meti kratki.
Slepilo
Zmede nasprotnika, da začasno prestopi na vašo stran in vam npr. odpre vrata. Močnejši nasprotniki so imuni na to moč.
Dvig
Dvigne nasprotnika ter ga imobilizira, v višjih stopnjah pa ga poleg tega začne daviti.
Strele
Sproži električni napad proti nasprotniku ali skupini nasprotnikov.

Poleg šestih napadalnih moči, so tukaj še tri podporne: hitrost (upočasni dogajanje okrog vas), skok (poveča višino skoka) in zdravljenje (pozdravi Jedija). Z dobrim kombiniranjem Sile in svetlobnega meča, vam bodo boji v užitek, a naj vas ne zanese preveč: ta kombinacija ni vsemogočna!

Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: potisk
S potiskom boste lahko začasno imobilizirali celo hordo sovragov.
Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: odboj
Odbijanje izstrelkov je tako učinkovito, da se vam ni treba niti premakniti, da uničite nasprotnika.
Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: impresivni skok
Del bojev s svetlobnimi meči so tudi impresivni skoki, a ne pretiravajte – sovražniki niso od muh.

Nabor nasprotnikov v igri Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast je enako impresiven kot vaš arzenal. Ogromno skupino predstavljajo Stormtrooperji v tisoč in eni variaciji (klasični, delavci, piloti, vojaki s težkim orožjem, oklepljenci, itd.) ter njihovi poveljniki. So nevarni, kadar so v skupinah, a je hkrati to tudi njihova šibkost, če uporabite primerno orožje. Druga velika skupina so nečloveški Weequayi (samostrel, Blaster), Rodiani (Disruptor, Blaster) in Grani (eksplozivi), vsi izjemno nevarni in nadležni. Tretja skupina so nasprotniki s svetlobnim mečem in Silo: Reborn in Shadow Trooperji – slednji so celo nevidni! Nad vas se spravijo sami ali pa v zelo majhnih skupinah in poskrbijo za napete boje s svetlobnim mečem polno akrobatskih akcij. Zadnjo skupino predstavljajo robotski nasprotniki in strojnice. Najbolj nevarni izmed slednjih je gotovo premični AT-ST, ki vas lahko napade z energijskimi izstrelki, raketami ali pa vas enostavno pohodi.

Umetna pamet je izjemno trdovratna in premetena. Nasprotniki ne stojijo pri miru, ampak se neprestano premikajo, da vam otežijo merjenje, če je le možno počepnejo za ovire in vas pokajo iz zaklona, pohvalno pa je tudi to, da vas poskušajo obkoliti z uporabo stranpoti. Kadar so razoroženi začnejo paničariti in bežati, a le, dokler ne poberejo novega orožja iz tal. Nasprotniki s svetlobnim mečem odbijajo vaše napade in se branijo pred Silo, ter znajo biti izjemno nevarni, tudi ko so na tleh. Vsake toliko vas bo igra soočila tudi s šefi, ki so trdovratnejši, za pobitje nekaterih izmed njih, pa boste morali napeti možgane. Nasprotnikovi NPC-ji pa niso edini, ki so aktivno prisotni v igri, ampak se v boje vključujejo še vaši zavezniki. Slednji znajo biti zelo koristni, občasno pa jim boste morali uslugo vrniti in jih zaščititi na poti do cilja.

Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: umetna pamet
Umetna pamet vas neprestano poskuša obkoliti.

Grafična podoba in zvok

Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast je bil izgrajen na močno spremenjenemu ID-jevem pogonu id Tech 3, ki je luč sveta ugledal v Quake III Arena leta 1999. Najbolj očitna razlika med Q3A in Outcastom je gotovo v številu poligonov, saj okolica in modeli izgledata precej manj koničasto in veliko bolj naravno. Čeprav teksture niso izjemno ostre, je razvijalcem vseeno uspelo ustvariti zelo všečen videz na račun same postavitve v okolju. Bolj človeške so tudi animacije teles in poškodbeni model, ki je bil prenesen iz serije Soldier of Fortune. Uporaba svetlobnega meča tako poskrbi za frčanje delov teles, ki pa ni tako brutalno kot v SoF. Igra vsebuje tudi kupe skriptiranih animacij smrti/uničenj, ki močno popestrijo igro. Npr. vojaki ob smrti omahnejo v globino, ob silnem zamahu jih zavrti pred padcem, AT-ST se zloži, itd. Kar nekaj dela je bilo posvečeno tudi fizikalnemu pogonu: odbijanje izstrelkov od površin in meča je izjemno všečno, enako velja za razbijanje steklenih površin z izstrelki! Ahilova peta pogona je gotovo svetlost, ki ne deluje dobro na novejših sistemih (rešitev v »Igranje na modernejših sistemih«).

Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: teatralni padec
Nasprotniki se ob smrti teatralno zložijo.
Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast: sesutje stekla
Čeprav je sesutje stekla skriptirano, je učinek zelo dobro izveden.

Predstavitveni del igre je opravljen skoraj brezhibno. Za povezovanje zgodbe skrbijo tako predizrisane sekvence kot tudi sekvence napravljene s pogonom samim, in govorci v njih so opravili odlično delo. Enako velja tudi za sam igralni del, v katerem vas nasprotniki izzivajo, pajdaši pa vzpodbujajo. Igranje je pospremljeno udarno glasbeno podlago, ki bo dobro znana gledalcem filmov Star Wars, in močno popestri igranje.

Hrošči

Zaključek in ocena

Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast je izjemno raznolika mešanica med prvo in tretjeosebno streljačino z dolžino okrog 15 ur. V njej se boste lahko proti nasprotnikom borili tako z impresivnim arzenalom orožij poznanih iz filmov, kot tudi svetlobnim mečem in Silo. Poleg raznolikih lokacij in pestrega spektra nasprotnikov, k dobremu vzdušju prispeva tudi filmska glasbena podlaga, vse skupaj pa je povezano z vmesnimi sekvencami in seveda všečno zgodbo. Kljub starosti je videz igre soliden, dodaten plus pa so ogromne stopnje. Žal je igra mestoma brutalno težka, kar bo poskrbelo za marsikatero škrtanje z zobmi, preveč dobro so skrita tudi nekatera nadaljevanja.

Hvalim

 • velika raznolikost
 • bogat arzenal
 • skrivnosti in stranpoti
 • odlično vzdušje
 • glasbena podlaga
 • zgodba
 • precejšnja dolžina
 • zadovoljiv videz
 • ogromne stopnje

Grajam

 • neprijazna do začetnikov
 • včasih predobro skrita nadaljevanja

Tipkovne bližnjice

E
uporabi
F1-F7
neposredno uporabi silo
F
uporabi predizbrano silo
L
spremeni način mečevanja
P
preklopi v tretjeosebni pogled
B
uporabi zdravilni paket
Enter
uporabi izbran predmet inventarja
F9
hitro naloži
F12
hitro shrani

Kode za Jedi Outcast

Pritisnite tipko ~, da odprete konzolo in vnesite helpusobi 1, da odklenete kode za Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast. Nato uporabite eno izmed naslednjih kod:

give weapons
Vsa orožja
setforceall 3
Nastavi jakost Sil na stopnjo 3
give all
Da vsa orožja in napolni zdravje ter ščit
god
Neranljivost
npc kill all
Ubije vse NPC-je
noclip
Lebdenje v zraku in prehod skozi stene

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95 OSR2/98/ME/2000/XP
Procesor
Pentium II ali Athlon 350 MHz
Grafična kartica
3D pospeševalnik združljiv z OpenGL in z vsaj 16 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
64 MB (128 MB RAM za Windows 2000 in XP)
Prostor na disku
665 MB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Igranje na modernejših sistemih

Igra ima težave s svetlostjo (kljub premikanju drsnika za svetlost igra ostaja temna) na modernejših grafičnih karticah, poleg tega pa privzeto ni podprt širokozaslonski način. Da rešite te težave:

 • prepišite dinamično knjižnico jk2gamex86.dll s popravkom za širokozaslonski FOV (lahko tudi uredite šestnajstiško kodo)
 • ustvarite datoteko autoexec.cfg v mapi igre GameData/base in v njo vnesite naslednje vrstice:
  seta r_brightbits 0
  seta r_overBrightBits 0
  seta r_ext_compress_textures 0
  seta r_customwidth 1920
  seta r_customheight 1080
  seta cg_fov 97
  seta r_mode -1
 • zaženite igro v združljivostnem načinu Windows XP3

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: