Hexen: Beyond Heretic in Deathkings of the Dark Citadel - ocena

Hexen: Beyond Heretic in razširitev Deathkings of the Dark Citadel sta 3D prvoosebni streljačini, ki se odvijata neposredno po dogodkih v igri Heretic. V predhodniku je vilin Corvus ubil enega izmed treh jezdecev kuščarjev, v tej igri pa se v boj proti drugemu jezdecu imenovanem Korax podate kot eden izmed treh junakov. Izbirate lahko med bojevnikom (Baratusom), duhovnikom (Pariasom) ali čarodejem (Daedolonom). Vsak izmed likov ima edinstvena orožja in atribute, pa tudi določeni pobrani predmeti se obnašajo drugače ob uporabi.

Bojevnik se osredotoča na boj od blizu in je hitrejši in odpornejši. Primarno se sovragov loteva kar s pestmi, kasneje pa lahko pobere čarobno sekiro, s katerim sovrage seklja s pomočjo modre mane. Tretje orožje je čarobno kladivo, s katerim lahko s pomočjo mane napada tudi leteče sovrage ali pa jih udari od blizu. Čarodej se osredotoča na boj od daleč in je počasen ter šibek. Primarni napad predstavlja safirna palica z neskončno izstrelki, kasneje pa lahko pobere urok, ki izstreli ledene sveče in zamrzne sovražnike (modra mana), in urok s pomočjo katerega lahko sovrage scvre z elektriko (zelena mana). Duhovnik je mešanica med prej omenjenima razredoma. Primarni napad izvede z bodičastim kijem, kasneje pa lahko pobere kačjo palico s katero napada od daleč (ali se zdravi od blizu), ter ognjeni urok, s katerim se nad sovrage spravi z ognjem.

Ta tri orožja vseh razredov pa so le vrh ledene gore v Hexenu, saj tekom igranja vsak izmed junakov pobira fragmente četrtega, še mogočnejšega orožja, ki za delovanje uporablja tako zeleno kot modro mano. Bojevnik sestavi mogočen meč, ki od blizu seseklja nasprotnika ali pa ga od daleč napade z ognjenimi kroglami, čarodejeva sestavljena palica sproži ognjene krogle, ki sledijo nasprotnikom, duhovnik pa lahko z njo prikliče štiri duhove, ki napadajo njegove nasprotnike. Seznam orožij pa se ne konča tukaj, saj lahko med igranjem poberete še raznorazne predmete, ki služijo napadu. Poberete lahko disk odboja, ki odbije sovrage in njihove napade, ter povzroči spopade med njimi; potem so tukaj eksplozivni napoji, ki poškodujejo sovraga, način delovanja pa je odvisen od razreda junaka; Porkalator pa na primer sovražnike spremeni v svinje, ki jih je lažje ubiti. Poleg napadalnih predmetov je v igri mogoče pobrati še številne obrambne in regenerativne predmete, ki jih lahko kadarkoli aktivirate znotraj inventarja, eni (za oklep) pa se aktivirajo takoj.

Ves ta arzenal boste vsekakor potrebovali, saj ima Hexen: Beyond Heretic za razliko od prelahkega Heretica, odlično težavnostno krivuljo. Prva epizoda je sicer na višjih težavnostih dokaj enostavna, a vas že v naslednji čakajo resnejši boji, dodatek Deathkings of the Dark Citadel pa bo za ljubitelje težavne akcije čisti užitek. Osnovni kanonfuter predstavljajo številčni a počasni in šibki dvoglaveži, ki se vas lahko lotijo le od blizu, ter leteči gargojli, ki v vas zalučajo ognjene krogle. Stopnjo više so metalci ledenih sveč, rjavi/zeleni kuščarji z ognjenim/strupenim napadom, leteči čarovniki in pa močvirniki. Nad njimi so kentavri, ki znajo odbiti napad s ščitom in v vas sprožiti hitro plazmatsko kroglo in leteča trupla, ki znova vstanejo od mrtvih. Potem pa so tukaj že šefovski nasprotniki, s katerimi se boste lahko mučili tudi po nekaj minut.

Kot da ta pester nabor sovragov ne bi bilo dovolj, pa na vas prežijo še brutalne pasti, ki so razmetane širom stopenj. Slednje so izjemno kompleksne in potrebujejo odličen občutek za orientacijo in oster pogled. Vsaka izmed epizod ima namreč centralno vozlišče, v katerem se sproti odklepajo portali v stranske stopnje, v katerih najdete ključne predmete ali pa pretaknete kakšno stikalo. Zasnova stopenj je praktično popolnoma nelinearna, kar mi je bilo izjemno všeč, žal pa so določene stvari predobro skrite in jih je praktično nemogoče najti brez da pretaknete vsak še tako majhen kotiček (ali pa si seveda ogledate vodnik). Kljub zelo preglednem zemljevidu, je tako navigacija po igri težavna, kar je tudi vzrok za slabšo oceno.

Vizualna podoba Hexen: Beyond Heretic je z vključenim visokoločljivostnim paketom izjemna za tako staro igro, nič slabše pa ni vzdušje, ki se lahko v določenih primerih celo kosa s srhljivščinami. Všečna je tudi glasbena podlaga.

Ocena

Zaslonska slika igre Hexen: Beyond Heretic in Deathkings of the Dark Citadel
Zaslonska slika igre Hexen: Beyond Heretic in Deathkings of the Dark Citadel
Zaslonska slika igre Hexen: Beyond Heretic in Deathkings of the Dark Citadel

Čas igranja:  19 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Hexen: Beyond Heretic za delovanje na Windows 10 potrebuje DosBox, še boljša možnost pa je, da jo igrate preko moderniziranega pogona GZDoom, ki podpira tudi širokozaslonski način in visokoločljivostne pakete tekstur.

Po namestitvi GZDooma prenesite datoteke WAD v namestitveno mapo in podmapo Wads. Nato prenesite visokoločljivostne pakete tekstur in jih prestavite v mapo Mods. Sedaj vam preostane samo še, da prilagodite nastavitve preko datoteke INI. Primer lahko najdete tukaj.


Zadnja sprememba: | Deli na: