Grid 2 - ocena

Razvojni studio Codemasters je leta 2008 z naslovom Race Driver: Grid, pokopal serijo TOCA in začel novo poglavje v dirkanju z močno modificiranimi serijskimi avtomobili. Nadaljevanje imenovano Grid 2, smo uzrli pet let kasneje, in glede na ocene revij, mu ni uspelo doseči izvirnika. Kakorkoli že, leta 2019 so igri potekle licence in Codemasters so bili igro prisiljeni umakniti iz prodaje, spletna trgovina Steam pa je bila tako uvidevna, da je naslov ponudila brezplačno. Za ponudbo sem seveda zagrabil, saj sem želel videti, ali je igra glede na predhodnik napredovala. Več v oceni.

Zgodba in igranje

V igri Grid 2 igrate novinca v dirkaškem svetu, ki ga najame bogat investitor Patrick Callahan, da bi promoviral novo prvenstvo imenovano World Series Racing (WSR). V ta namen se morate udeleževati klubskih dogodkov po svetu in premagati njihove favorite, da bi jih pritegnili v WSR. Izzivali boste klube iz Evrope, ZDA, Azije in Bližnjega vzhoda, nato pa se z njimi spopadli v okviru sezon WSR, katerih je skupno pet. Poleg klubskih dogodkov in dogodkov WSR, se lahko pomerite še v promocijskih dogodkih, katerih glavni izkupiček so ljubitelji (fans). Slednji so neke vrste nadomestek denarja v igri, saj vam omogočajo odklep dirk in posledično tudi udeležbo v finalu WSR, ki vodi v novo sezono. Dodatne ljubitelje lahko dobite tudi z izpolnitvijo sponzorskih nalog, ki jih izbirate enkrat na sezono.

Grid 2: odklepanje dogodkov
Dogodki se sproti odklepajo glede na število ljubiteljev.
Grid 2: sponzorske naloge
Sponzorske naloge omogočajo pridobivanje dodatnih ljubiteljev.
Grid 2: vmesna sekvenca
Med sezonami smo deležni vmesnih sekvenc, ki poskušajo predstaviti vzpon lige WSR.

Kot v predhodniku, tudi tukaj večino dogodkov predstavljajo klasične dirke, v katerih se na štart poda do dvanajst tekmovalcev, vi pa niste nikoli v prvih vrstah, zato to pomeni, da bo prvih nekaj ovinkov kar divjih. Prevoziti morate vnaprej določeno število krogov, od vaše končne uvrstitve pa je odvisno število točk, ki se lahko prenesejo v naslednji dogodek. Izjemno zanimiva variacija so t.i. LiveRoutes, v katerih se proga sproti spreminja in posledično ni aktiven mini zemljevid, kar pomeni, da vas lahko za vsakim ovinkom čaka presenečenje. Druga variacije so vzdržljivostne dirke (Endurance), v katerih se v krogih vozite vnaprej določeno količino minut, zmaga pa tisti, ki prevozi najdaljšo razdaljo. Ker so slednji dogodki precej dolgi, morate biti pri vožnji še posebej previdni, da boste sploh prišli do konca. Zadnja variacija so izločitvene dirke (Elimination). V teh se po določenem času začne odštevalnik, ki ob izteku odstrani zadnjega dirkača, to pa se ponavlja, dokler ne ostane samo še en tekmovalec.

Grid 2: gneča na štartu
V klasičnih dirkah je gneča na štartu precejšnja.
Grid 2: poškodbe ob dolgih dogodkih
Ob dolgih dogodkih je moj avto izgledal naravnost za odpad :).
Grid 2: LiveRoutes
LiveRoutes ne kažejo mini zemljevida, zato je akcija kar divja.

Druga večja kategorija so dogodki, v katerih se pomerite proti drugemu igralcu. Touge ali Tōge je bil prisoten že v predhodniku, v Grid 2 pa so pravila bolj stroga. Že malo močnejši dotik nasprotnega avtomobila bo sprožil diskvalifikacijo, za katero naj bi bil vedno kriv zasledujoči dirkač, a boste v enoigralskem načinu kratko potegnili vedno vi in ne umetna pamet. Face Off je variacija načina Touge, v kateri je dotik dovoljen. Tekmuje osem igralcev, zmagovalci posamezne dirke pa napredujejo v naslednji krog, vse do finala. Umetna pamet je v Face Offu izjemno agresivna in nemalokrat sem zaradi izsiljenega trka poletel iz proge. Zadnji način ena na ena se imenuje Overtake in se igra popolnoma drugače, kot drugi. Po progi po skoraj idealni liniji počasi kroži kup terencev, vi in vaš tekmec pa jih morate prehitevati enega po enega. Če to izvedete, brez da bi se avtomobila dotaknili ali skrenili s proge, imate časovno omejeno možnost, da ob naslednjem prehitevanju dobite 100 dodatnih točk. S previdnostjo in dovolj hitrim prehitevanjem boste lahko prišli do 1000 točk bonusa, a pozor: takoj, ko naredite napako, boste padli spet na začetnih 100 točk. Način Overtake je zabaven, a ga kvari goljufiva umetna pamet, ki se ji odpuščajo trki in ima skoraj gotovo več časa, preden se ji bonus zniža za eno stopnjo.

Zadnja izmed kategorij so dogodki, v katerih se v dirko podajate posamično ali pa vsaj v precejšnjih razmakih. Pri časovnih dirkah (Time Attack) poskuša vsak izmed tekmovalcev krog prevoziti v čim krajšem času, pri tem pa je treba za dober rezultat včasih poseči tudi po prehitevanju. V načinu nadzornih točk (Checkpoint) vam vsak prehod skozi nadzorno točk doda nekaj sekund k omejeni zalogi časa. Ko se čas izteče, se mora dirkač zaustaviti, zmaga pa tisti, ki prevozi največ. Zadnji, in na srečo najredkejši, dogodek pa je drsenje (Drift), v katerem boste morali na omejeni progi zbrati čimveč točk. Količina teh je odvisna od sloga drsenja pa tudi tega, kako blizu palicam ga izvedete, ob spodrsljaju pa se nabrane točke izničijo.

Grid 2: trk umetne pameti
Umetna pamet ni brez napak in se zna tudi zaleteti.
Grid 2: overtake
Umetna pamet v Overtake goljufa, zato morate biti izjemno spretni.
Grid 2: nadzorne točke
Lovljenje nadzornih točk je izjemno napet izziv.

Vozni park v Grid 2 je precej raznolik, saj vsebuje okrog 60 vozil, razdeljenih v štiri jakostne stopnje. V prvi in drugi boste našli ljudstvu dostopne mišičnjake, kot so npr. Volkswagen Golf R, Ford Focus ST ali Honda S2000, že v tretji stopnji pa se začnejo pojavljati vozila GT in eksperimentalna vozila kot npr. Chevrolet Corvette Z06 in Caterham SP300R. Češnja na torti so seveda zverine iz četrte stopnje, med katerimi npr. najdemo avta Koenigsegg Agera R in Bugatti Veyron 16.4 Super Sport. Vozila so vnaprej nastavljena za enega izmed treh voznih slogov (drsenje, oprijem ali uravnoteženo), tistih s štirikolesnim pogonom je pa le za vzorec. Kakršnikoli tehnični podatki so igralcu popolnoma skriti, na voljo so zgolj tri črtice, ki približno prikazujejo karakteristike. Vsa vozila so popolnoma brezplačna in se sproti odklepajo, s tem da eno vozilo dobite na lepe oči, drugega pa morate odkleniti v posebnem dirkaškem izzivu.

Kar se tiče same vožnje, je treba izpostaviti, da je vozni model nagnjen k prekomernemu drsenju, kar mi je med vožnjo močnejših avtomobilov povzročalo nemalo preglavic. Še več: drsenje je v tej igri pravzaprav hitrejši način za vožnjo skozi vse ovinke, kot pa zaviranje, kar v realnem svetu vsekakor ne drži. Škoda. Vseeno se da v avtomobilih, ki so nastavljeni za oprijem ali tistih s štirikolesnim pogonom, voziti z veliko užitka, kljub umetni pameti, ki se drži svoje začrtane poti kot pijanec plota, in vas brez milosti potisne v ograjo. V takem primeru imate ne glede na težavnostno stopnjo na voljo pet možnosti za prevrtenje časa, ki vas povrne v stanje pred neljubim dogodkom. Zadeva je izvedena precej bolje kot v predhodniku, bode pa v oči, da njena uporaba ne prinese nobenih malusov. Še šokatna novica za ljubitelje vožnje s pogledom izza volana: pri Codemasters so od nekje potegnili številke, da premalo ljudi uporablja ta pogled, zato so ga enostavno ukinili – fuj, fej!

Grid 2: izbor vozila
Eno vozilo dobite brez vprašanj, drugega pa lahko pridobite s posebno dirko.
Grid 2: sekanje ovinkov
Ob sekanju ovinku vas igra kaznuje z začasnim izklopom motorja.
Grid 2: prevrtenje časa
S prevrtenjem časa prihranite veliko časa v kakšnem zelo dolgem dogodku.

Grafična podoba in zvok

Grid 2 teče na hišnem pogonu imenovanem EGO, ki je bil uporabljen že v predhodniku, v različici 2.0, ki je bila uporabljena tudi v Dirt 3 pa je postal še boljši. Poleg več poligonov, podrobnejših tekstur, večje barvitosti, boljših učinkov osvetljevanja in dima, so v igri prisotne tudi lepše odsevne površine in živa okolica. Čeprav igra pozna dnevne in nočne dirke, pa prehoda med časi dneva ni, kar je kar malo razočarajoče, manjkajo pa tudi različni vremenski pojavi (npr. dež). V predhodniku sem zelo hvalil posnetke dirke, ki so s pametno postavitvijo akcijskih kamer poskrbele za marsikatero odprtje ust, v tej igri pa so rezi prehitri, nekatere kamere pa se zdijo naključno nametane.

Fizikalni model se obnaša podobno kot v predhodniku, le, da sedaj (kot že omenjeno) avtomobili lažje drsijo. Poškodbe na avtomobilih so zelo dobro vidne, saj ob trkih odpadajo deli karoserije ali pa se deformirajo. Trki z okolico ali drugimi dirkači sicer poškodujejo vozilo, a je zadeva bistveno preveč prizanesljiva. Da se pojavi rumen trikotnik s klicajem (edini indikator škode), se morate konkretno zaletavati, do rdečega pa je potem še dolga pot. Res je sicer, da so močnejši trki z okolico usodni za vozilo, a se je to zgodilo tako redko, da ni omembe vredno.

Grid 2: usodni trk
Ob močnem trku se avto spektakularno deformira.
Grid 2: ponovni posnetki
Ponovni posnetki bi bili paša za oči, če kamera ne bi tako skakala.
Grid 2: všečna grafika
Videz igre je barvit in všečen.

Zvočna podlaga mi je bila solidna, saj sem lahko s pomočjo zvokov vozila vozil hitreje, svoje pa doda še vaš mehanik, ki vas sproti obvešča ob dogodkih in vas spodbuja po vzdevku, ki ste ga izbrali ob ustvaritvi profila. Glasbena podlaga je po drugi strani praktično neobstoječa, saj jo slišite le v končnih delih kakšnih pomembnih dirk.

Zaključek in ocena

Grid 2 je precej zabavna arkadna dirkačina, ki jo odlikujeta tako izjemna dolžina (preko 30 ur) in všečna grafika, žal pa je preveč poenostavljena. Nabor avtomobilov je pošten pa tudi lokacij je nemalo, vendar se ob taki dolžini začnejo stvari že ponavljati. Močno moteča sta goljufiva in agresivna umetna pamet ter pretiran poudarek na drsenju.

Hvalim

 • izjemna dolžina
 • grafična podoba
 • številni igralni načini
 • raznoliki avtomobili

Grajam

 • preveč poenostavljena
 • prizanesljiv poškodbeni model
 • goljufiva in nesramna umetna pamet
 • premalo prizorišč
 • manjka pogled skozi oči voznika
 • preveč poudarka na drsenju

Tipkovne bližnjice

T
spremeni kamero
End
pogled nazaj
.
menjaj gor
,
menjaj dol
Vračalka
sproži ponovni posnetek
F12
potrdi ponovni posnetek

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows Vista, Windows 7, Windows 8
Procesor
Intel Core 2 Duo @ 2.4Ghz ali AMD Athlon X2 5400+
Grafična kartica
Intel HD Graphics 3000 / AMD HD2600 / NVIDIA Geforce 8600
Pomnilnik RAM
2 GB
Prostor na disku
15 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows Vista 64 Bit, Windows 7 64 Bit, Windows 8 64 bit
Procesor
Intel Core i7/AMD Bulldozer
Grafična kartica
Intel Graphics 5200 / AMD HD6000 Series / Nvidia GTX500 Series z najmanj 1GB RAM
Pomnilnik RAM
4 GB
Prostor na disku
15 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB
Volan
Logitech G29 + Shifter

Igranje na modernejših sistemih

Grid 2 ima težave z delovanjem na Windows 10, saj se igra v menijih redno sesuva. Da bi zadevo rešili, preizkusite naslednje trike:

 • izklopite Steam Overlay, tako da v nastavitvah zaganjalnika in meniju General odstranite kljukico pred Enable the Steam Overlay while in-game
 • v nastavitvah združljivosti (kliknite z desno na izvedljivo datoteko igre) izberite združljivost z Windows 7

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: