Steam

Platforma Steam, ki jo Valve in še cel kup drugih podjetij uporablja za razpečevanje iger, se je pojavila v letu 2002. Sama ideja je bila odlična: uporabniki so lahko kupili igro preko spleta in jo prenesli na svoj računalnik. Tak način distribucije je glede na veliko število uporabnikov hitrega interneta vsekakor smiselna poteza. Ne le, da so igre cenejše kot škatelne verzije, igro lahko prenesete na vsak računalnik z nameščenim Steam odjemalcem. Vse kar potrebujete je uporabniško ime in geslo ter že registrirano igro. Vsekakor super ideja, saj se znajo CDji oz. DVDji hitro opraskati in ponavadi je potem igra za odmet.

Slika odjemalca za Steam
Slika odjemalca za Steam

Namestitev in posodabljanje odjemalca

Tule ne bom pričel s hvalo, ampak s kritiko. Namestilnik za Steam klient je namreč nemogoče dobiti v polni paketni verziji. Tako lahko s spleta prenesete le namestilni program, ki potrebne datoteke sam prenese in namesti. Dobra ideja za tiste, ki imajo hitri internet, saj je s tem zagotovljeno, da imate vedno najnovejšo verzijo odjemalca. Slaba za uporabnike klicnih dostopov. Paket namreč ni ravno majhen, če se prav spomnim je velik kar 16 MB in to zna trajati poleg tega pa je še drago!

Odjemalec se poleg tega ob vsakem zagonu posodablja. Torej morate obvezno imeti vklopljeno internetno povezavo, tudi če preklopite v offline mode. Na srečo se da po avtentikaciji in posodabljanju Steam uporabljati brez internetne povezave.

Namestitev in posodabljanje iger

Tudi pri namestitvah iger ni vse rožnato. Spet so uporabniki klicnega dostopa tisti, ki nasrkajo. Tudi če imate igro na DVD-ju/CD-ju, boste morali imeti povezavo vklopljeno. Najhujše pri tem je, da hoče Steam po vsej sili povleči določene vsebine z interneta, posledica tega je spet mukotrpno čakanje na namestitev. Če vam povezavo vmes prekine, bo prenašal vse znova, bedarija. Če pogledamo cenovno, bo Steam verzija klicnemu uporabniku požrla desetkrat več denarja kot bi škatelna verzija.

Če ste potrpeli in pustili, da se igra namesti, to še ni konec nočne more. Če boste igro hoteli uporabljati v offline mode, bo morala biti 100% posodobljena. Spet mukotrpno vlačenje vsebine z interneta in čakanje. Zakaj mora biti igra obvezno posodobljena za offline igranje ne vem, ampak zdi se mi navadna bedarija. Kaj jih sploh briga kako verzijo jaz igram brez povezave.

Uporabniki širokopasovnih povezav se bodo nasmihali, da pa to njih nič ne briga, a to ni ravno res. Včasih namreč Steamovi strežniki odpovejo poslušnost ali pa so preobremenjeni in igre ne boste mogli namestiti. Žalostno, ampak res, Steam zna biti hudimano neprijazen.

Prenosljivost

Kot že povedano se da igre igrati na vseh računalnikih, ki imajo nameščen Steam, če se le prej prijavite s svojim uporabniškim imenom in če imate igro seveda na seznamu kupljenih igre. Steam deluje tako na Windows sistemih (in to novejših od Windows Me), kot tudi Mac OS in Linuxu. Vsekakor odlična novica, vendar je težava v slabih gonilnikih za grafične kartice za Linux (tu Ati še posebej izstopa), ki ponavadi onemogočijo tekoče igranje.

Prenosljivost pa ni omejena le na prijavo z uporabniškim imenom in geslom, ampak se da prenesti tudi celotno Steam mapo. Tako je, prav ste prebrali. Za uporabnike klicnega dostopa torej le ni vse tako črno. Vse kar morajo narediti je:

  • namestiti Steam na svojem računalniku
  • namestiti Steam in igro na računalniku s hitrejšo povezavo, preklopiti v offline mode in jo pognati, da se do 100% posodobi
  • prenesti mapo z računalnika s hitrejšo povezavo na svoj računalnik in prepisati datoteke

Preprost trik, ki odlično deluje. Tako lahko prihranite veliko denarja. Seveda vas opozarjam, da si geslo, v kolikor tisto ni bil vaš računalnik, takoj po prenosu spremenite.

Ostale možnosti

Steam pa ni omejen le na prenose originalnih iger s spleta, ampak omogoča tudi prenos številnih demo iger in celo video vsebin. Preko njega lahko dodajate v svoj seznam prijatelje, omogoča pa tudi klepet preko vgrajenega klepetalnika. Naj omenim še, da za registracijo v Steam omrežje ne potrebujete nobene kupljene igre, ampak se lahko registrira vsak! Poleg iger, ki se distributirajo preko Steama pa lahko v seznam iger dodate tudi druge igre, ki jih pa Steam ne podpira.

Zaključek

Steam je vsekakor dobra ideja, vendar je za uporabnike klicnega dostopa prava nočna mora. Če ste eden izmed teh nesrečnežev, si nabavite piratsko verzijo igre brez Steama ali pa uporabite zgornji trik.

Pa še povezava: Steam na Steampowered.


Zadnja sprememba: | Deli na: