Psychonauts - ocena

Double Fine Studios je nastal leta 2000, ko je nekdanji sveti gral pustolovščin (Lucas Arts) zapustil Tim Schafer. Možakar, ki je zasnoval igre kot sta npr. Full Throttle in Grim Fandango, je studio ustanovil skupaj z nekaj sodelavci iz Lucas Artsa, njihov prvenec pa je bila 3D ploščadnica Psychonauts, ki je izšla leta 2005 po številnih zapletih. Naslov je namreč imel namen financirati Microsoft in ga izdati kot ekskluzivo za prvi Xbox, a do tega nikoli ni prišlo, saj je M$ postavljal nerazumne časovne cilje, Double Fine pa se je branil pred spremembo zgodbe in vizualnega sloga. Microsoft je zato razdrl pogodbo, Double Fine pa je bil prisiljen najti zamenjavo, ki jo je našel v založniku Majesco Entertainment. Kljub odličnim ocenam je bila igra prodajni polom, ki je skoraj sesul Majesco, Double Fine pa je sadove svojega dela začel prejemati šele, ko so začeli naslov prodajati na digitalnih platformah.

Zgodba in igranje

V Psychonauts igrate pobčka imenovanega Razputin Aquato (krajše Raz), ki ubeži iz cirkuške družine, da bi kljub močnemu nasprotovanju njegovega očeta Augustusa postal t.i. psihonavt. Ko se poskuša vtihotapiti v otroški kamp, kjer v tajnosti trenirajo bodoče psihonavte, ga odkrijejo, a mu dovolijo ostati, dokler ne bi po njega prišli starši. Do takrat mu ni dovoljeno trenirati z ostalimi, mu pa dovolijo opraviti osnovni preizkus sposobnosti (Basic Braining) s strani vodje kampa Morceauja Oleanderja, v katerem naravnost blesti. Eden izmed agentov, Sasha Nein, je navdušen nad Razovimi zmožnostmi in ga povabi, da bi v eksperimentu raziskala njegovo pravo moč, tukaj pa se zadeve začnejo zapletati. Zgodba je domiselna in na prvi pogled spominja na pravljice za majhne otroke, a postaja skozi igranje resnejša in temačnejša.

Realni svet je sestavljen iz več sekcij, po katerih lahko prosto prehajate in jih raziskujete po mili volji, slednje pa se še kako izplača. Povsod so namreč raztreseni posebni označevalniki imenovani PSI Challenge Markers, ki jih je po kampu in njegovi okolici raztresla ekipa. Najdba označevalnika vam poviša stopnjo PSI kadeta (PSI Cadet Rank), ki je osnovni način za odklepanje novih sposobnosti in nadgradnjo njih (več o tem kasneje), alternativno pa ga lahko iz najdenih in kupljenih delov sestavite tudi sami. Druga možnost za povišanje stopnje je sodelovanje v iskanju raznolikih predmetov (Scavenger Hunt), ki so zelo dobro skriti, za nekatere pa je treba uporabiti tudi sive celice. Zadnja stvar, ki jo lahko najdete pa so v puščično glavo (Arrowhead) oblikovani koščki redkega minerala imenovanega Psitanium, ki služijo kot denarna enota v kampu, s katero lahko kupujete nujno potrebne ali izbirne predmete.

Psychonauts: PSI Challenge Marker
PSI Challenge Markers so raztreseni po kampu, sestavite pa jih lahko tudi iz najdenih kart.
Psychonauts: puščične glave
Z iskalnikov puščičnih glav si lahko hitro nagrebete celo premoženje.
Psychonauts: trgovina
V trgovini lahko kupujete nujne ali pa tudi izbirne predmete.

Drugi (in glavni) del igre Psychonauts, katerega zasnova stopenj je precej bolj odpuljena, pa se nahaja v možganih posameznikov, ki jih Raz srečuje. V njihovo psiho se lahko projicira s pomočjo nekakšne vrste portala (Psycho-Portal) ali pa čudaške naprave v laboratoriju agenta Neina imenovane Brain Tumbler. Poleg raznolikih nalog, ki jih morate opraviti, da ozdravite ali premagate gostitelja, se v Psi svetu nahajajo tri vrste predmetov, ki jih je mogoče pobrati in posredno ali neposredno pretvoriti v višjo stopnjo. Figmenti (Figments) so 2D umetnine, ki prosto plavajo po svetu in predstavljajo nekakšne delčke domišljije, za povečanje stopnje pa mora vrednost pobranih preseči 100. Miselne pajčevine (Mental Cobwebs) so dolgo pozabljene misli. Ponekod ovirajo napredovanje ali kaj skrivajo, poberete pa jih s pomočjo nekakšne vrste robotske roke priklopljene na vrečo (Cobweb Duster) in v skritem podzemlju največjega agenta, Forda Crullerja, pretvorite v Psi karte. Tretja reč pa so travmatični skupki, ki so zapakirani v nekakšne vrste kovčke (Emotional Baggage), katerim mora Raz najti ustrezno oznako, da jih sprosti.

Psychonauts: odštekana stopnja
Stopnje so res odštekane in vredne vse hvale.
Psychonauts: figmenti
Figmenti so majhne sličice, ki predstavljajo delčke domišljije, najdba vseh pa ni vedno enostavna.
Psychonauts: preteklost posameznikov
Z najdbo predmetov odklenete dodatne informacije o preteklosti posameznikov.

Vse stopnje so zasnovane s poudarkom na spretnostnih ovirah, ki se razprostirajo vse od preprostih skakalnih preizkušenj do sapojemajočih akrobacij. Raz v vsem seveda blesti, saj mu ni težko loviti ravnotežja na vrvi, skakati med drogovi, deskati po žicah, lesti po mrežah ali se oprijeti roba ploščadi, ko mu zdrsne. Vse te akrobacije se potencirajo, ko naš junak začne odklepati spretnostne psiho sposobnosti (PSI-Powers), kot sta levitacija in telekineza. Pri prvi lahko naš junak skače po posebni levitacijski krogli, ki mu ne omogoča le višjih skokov, temveč se lahko pri padcu pretvori v padalo in omogoča lebdenje ali pa celo dvig na zračnih tokovih. Pri drugi lahko brez dotika primete predmete, jih prestavite ter z njimi odklenete pot naprej. Edina neprehodna ovira je globoka voda, ki se je naš junak zaradi prekletstva nad njegovo družino boji, a vas ne ubije, temveč zgolj prestavi na najbližjo obalo.

Psychonauts: akrobacije
Naš junak je rojen akrobat in mu ni težko izvajati vratolomnih podvigov.
Psychonauts: padalo
S pomočjo padala lahko dosežete tudi dele, ki jih drugače ne bi.

Drugi pomembni del igre je borba, v kateri na začetku prednjači tepežkanje od blizu, kasneje pa bo večina najbrž uporabljala streljanje energijskih žarkov, ki postane z nadgradnjami skoraj premočno. Občasno se boste lahko poslužili tudi vžiga, a je čas aktivacije predolg, zato med divjo akcijo vsekakor ni priporočljiv. Seveda je ofenziva le en del igre – tukaj so še zaščitne moči, med katerimi je najbolj uporaben ščit, svoje uporabe pa zna imeti tudi nevidnost. Izogibanje poškodbam sicer ni tako kritično, saj je naš junak kljub omejeni količini zdravja praktično nesmrten. V možganih tujcev ima na voljo omejeno število plasti astralne projekcije (Astral Projection Layer), ki služijo kot življenja, ob izgubi vseh plasti pa boste brez posledic teleportirani v realni svet. Zdravje si lahko obnavljate s pobiranjem življenjskih točk, ki se sprostijo ob uničenju predmetov, ali pa tako da pojeste bonbon, ki ga lahko kupite v trgovini kampa. Tako plasti kot tudi količino zdravja lahko nadgradite z raziskovanjem.

Paleta nasprotnikov je zelo pestra, predvsem zato, ker ima vsak miselni svet svoje edinstvene sovražnike. Napadali vas bodo od blizu ali od daleč, napad nekaterih pa vas bo lahko poleg takojšnje poškodbe tudi zmedel (to moč kasneje dobite tudi sami) ali pa vžgal. Napadi so najbolj kritični, ko naš junak izvaja spretnostne podvige, saj vam porušijo ritem in povzročijo padec, kar je še posebej nadležno v časovno omejenih stopnjah. Najbolj zanimivi del igre Psychonauts pa so gotovo številni šefovski nasprotniki, od katerih je marsikateri večstopenjski. Večine se ne boste mogli odkrižati zgolj z mikastenjem gumbov, temveč boste morali napeti možganske celice in odkriti njihove šibke točke ter izbrati pravi pristop za napad. V kolikor vam to ne bi šlo, lahko iz inventarja vedno izberete košček slanine, ki je Fordova najljubša jed, ter ga prikličete, da vam svetuje.

Psychonauts: tepež od blizu
Na začetku se lahko poslužujete mlatenja gumbov ...
Psychonauts: šefovski nasprotnik
... a lahko na to za šefovske nasprotnike kar pozabite.
Psychonauts: inventar
V priročnem inventarju izbirate tako predmete kot moči, igra pa se vmes zaustavi.

Grafična podoba in zvok

Psychonauts tečejo na hišnem pogonu, ki so ga pri Double Fine razvili specifično za to igro in treba je priznati, da so opravili presenetljivo dobro delo. Jasno je, da je bil naslov zasnovan za nek drugi čas s precej šibkejšo strojno opremo, zato je poligonov malo, teksture niso tako ostre in se podrobnosti v daljavi zelo hitro zabrišejo, a je risankasti slog tisti, ki ga pomladi za kar nekaj let. Zelo všečna je tudi barvna paleta, ki še posebej pride do izraza v nočnem času, ko kamp zasije v vsej svoji lepoti. Tudi mentalni svetovi so odlično narejeni, v njih pa izstopa odpuljena fizika, ki vam npr. omogoča, da hodite po vseh ploskvah orjaške tridimenzionalne kocke ob padcu z roba pa vas vedno povleče proti pravim tlom. Kamera je dovolj ubogljiva za 3D ploščadnico, kjer v junaka zijate v tretjeosebnem pogledu, a zna biti včasih vseeno malo zoprna – še posebej v kakem kotu. Tudi skakanje v 3D svetu zna biti na začetku igre problematično, še posebej ko lovite kak figment. Večina vmesnih sekvenc je narejena kar s pogonom igre, nekaj pa jih je predizrisanih.

Psychonauts: posebna težnost
V svetovih velja posebna težnost, s katero znajo imeti začetniki kar nekaj težav ob skakanju.
Psychonauts: vmesne sekvence
Večina vmesnih sekvenc poteka kar v igri.
Psychonauts: všečen videz
Kljub letom je igra še vedno všečna.

Tudi zvočna podlaga je skoraj brezhibna. Najprej so tukaj govorci, ki so v prav vseh pogovorih opravili odlično delo in slednjih ni malo – igra jih ima toliko, kot bi šlo za pustolovščino. Dialogi in situacije vsebujejo obilo humorja, ki proti koncu igre sicer zvodeni (z razlogom), tako da je situacij, ki vam bodo izvabile nasmeh kar nekaj. Glasbena podlaga je posebej prilagojena za vsako lokacijo posebej in močno pripomore k vzdušju.

Psychonauts: humor
Humorja je v igri obilo. Ob tem prizoru sem se začel krohotati (glejte škarje).

Zaključek in ocena

Psychonauts je odlična 3D akcijska ploščadnica, ki navduši z odštekano zasnovo stopenj, zanimivo zgodbo in obilico humorja. V skoraj 20 urah igralnega časa boste lahko odkrili številne skrivnosti, pri tem pa se boste nagledali lepih prizorov in naposlušali dobre glasbene podlage. Škoda le za občasne skoke v težavnosti in muhasto kamero v kakšnem kotu.

Hvalim

 • odštekana zasnova stopenj
 • humor
 • zanimiva zgodba
 • skrivnosti
 • lepa podoba
 • zvočna in glasbena podlaga
 • dolžina

Grajam

 • včasih muhasta kamera
 • skoki težavnosti

Tipkovne bližnjice

F
interakcija
X
pospravi predmet
Q, E, desni klik
sproži psi moč
Levi Shift
zaklene pogled ali sproži padalo

Kode za Psychonauts

Pred vnosom morate spremeniti tipke, tako da je statistika dostopna na tipki R, prvoosebni pogled pa na tipki G. Med igranjem nato sočasno držite Levi Shift in Desni klik, da boste lahko začeli vnašati kode (znak [] predstavlja Preslednico!):

X, E, X, X, F, Q
nesmrtnost
X, X, F, E, R, F
vse psi moči
R, G, R, E, X, E
vse nadgradnje moči
G, X, E, E, R, F
vsi predmeti
G, [], R, R, F, X
9999 municije
[], G, G, E, F, Levi klik
9999 puščic
R, E, E, X, [], G
9999 plasti astralne projekcije

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98 SE/2000/XP
Procesor
1 GHz Pentium III ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
NVIDIA GeForce 3 ali novejši (z izjemo NVIDIA GeForce 4 MX), ATI Radeon 8500 ali novejši
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
3.75 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 2000/XP
Procesor
2 GHz Pentium 4 ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
NVIDIA GeForce FX 5600 ali ATI Radeon 9500 s 128 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
512 MB
Prostor na disku
3.75 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Igranje na modernejših sistemih

Igra privzeto ne podpira širokozaslonskega načina, tako vmesnik kot tudi sekvence so narejene za nižje ločljivosti. Da to rešite:

 • namestite popravek za širokozaslonski način tako da vsebino razširite v mapo igre
 • prenesite paket 2021 HD AI Upscale and Cutscenes (Cutscenes 1440x1080) in ga razširite v mapo Psychonauts\WorkResource\Cutscenes
 • kopirajte mapo s programom uMod v mapo igre
 • prenesite paket 2021 HD AI Upscale and Cutscenes (Upscaled Textures) in ga kopirajte v mapo igre (lahko ostane zip)
 • razširite programski paket uMod in iz njega kopirajte datoteko d3d9.dll v korensko mapo igre. Če vas Windows vpraša za prepis, naredite varnostno kopijo izvorne datoteke
 • zaženite program uMod in zaženite igro, dokler se ne naloži glavni meni z možgani
 • sedaj pritisnite Alt+Tab, da preklopite med okni in izberite okno s programom uMod, ki bo sedaj zaznal igro Psychonauts
 • med zavihki izberite Open texture/package in dodajte paket zip s teksturami, ki ste ga prej prenesli in kopirali v mapo igre
 • shranite predlogo preko Meni > Save Template, saj jo boste morali naložiti ob vsakem ponovnem zagonu igre, lahko pa jo nastavite tudi kot privzeto
 • ko preklopite nazaj na igro, bi se morale naložiti ostrejše teksture. uMod boste morali zagnati pred vsakim zagonom igre

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: