Ocena igre Grim Fandango Remastered

LucasArts je nekdanja razvijalska hiša (sedaj se ukvarjajo le še z založništvom), ki je zaslovela po svojih grafičnih pustolovščinah. Ustanovil jo je oče kultne filmske serije Star Wars, George Lucas. Kljub močnem zmanjšanju priljubljenosti grafičnih pustolovščin proti koncu devetdesetih, so jih pri LucasArts še vedno izdajali in se leta 1997 pogumno lotili izdaje grafične pustolovščine Grim Fandango, ki je (nezaslišano) bila v 3D in se je (še bolj nezaslišano) požvižgala na nadzor z miško. Leta 2015 smo ugledali novo različico, ki so jo »izboljšali« razvijalci podjetja Double Fine (med njimi se nahajajo tudi številni prvotni razvijalci igre) in jo izdali pod imenom Grim Fandango Remastered. Ali je igra po toliko letih še vedno dobra?

Igranje in zgodba

Igrate živega okostnjaka Manuela Calavero (krajše Mannya), ki je neprostovoljno zaposlen kot agent v podjetju Oddelek za smrti (»Department of Death«) v namišljeni Deželi mrtvih (»Land of the Dead«). Naloga agentov je, da pravkar umrlim dušam pojasnijo situacijo, v kateri so se znašli in jih nato glede na njihova dejanja v svetu živih, napotijo na pot do podzemlja, v katerem bodo končno našli večni počitek. Za najbolj pridne so rezervirane vozovnice za poseben vlak, ki dušam močno pohitri potovanje, medtem ko druge čaka mukotrpna in dolgotrajna pot, ki traja štiri leta. Manny s svojo službo nikakor ni zadovoljen, saj je vedno zadolžen za stranke, ki morajo ubrati daljšo pot, medtem ko njegov rival, Domino Hurley, dobiva duše, ki jih čaka vlak. Razočaran nad sistemom, se Manny odloči, da bo Dominu ukradel eno izmed strank. Uspe mu najti pravo svetnico, Mercedes Colomar (Meche), ki pa glede na podatke v sistemu ni upravičena do vožnje z vlakom. Ko Meche izgine iz njegove pisarne, se Manny odloči, da jo bo našel pa naj stane kar hoče.

Zgodba je izjemno zanimiva in je razdeljena na štiri poglavja: štiri leta. Grim Fandango se igra kot tipična grafična pustolovščina, le da je postavljena v 3D. Na voljo imate dva načina nadzora: igrate lahko s pomočjo tipkovnice / igralnega ploščka, kjer vam je v izdatno pomoč opazovanje Mannyeve glave. Manny jo namreč samodejno premika v smeri proti zanimivim točkam (hotspots) in se uzrti točki ob pritisku tipke tudi posveti. Točko si lahko ogleda, z njo interagira ali pa jo poskuša (če gre za predmet) pobrati. Drugi način nadzora, novost v izdaji Remastered, je klasični nadzor s pomočjo miške, ki ob premiku kazalke čez zanimivo točko spremeni obliko. Sam sem načina nadzora kombiniral. Premikanje sem opravljal z miško (in občasno tudi s tipkovnico), z inventarjem pa sem se ubadal kar preko tipkovnice. V igri je vgrajeno tudi simbolično upravljanje vozil, ki pa skoraj ni omembe vredno.

Inventar je podan v obliki pogleda v Mannyev suknjič, v katerem nosi na tone stvari. Predmeti so razporejeni na krožni trak, zato ni mogoče na hitro videti, kaj Manny vse nosi v inventarju, temveč morate prelistati skozi vse predmete. Izbran predmet si lahko ogledate ali pa ga primete, kombiniranja predmetov znotraj inventarja (zanimivo) ni. Ko ima Manny predmet enkrat v roki, ga lahko kombinira z kakšno izmed zanimivih točk ali pa ga komu da, obstaja pa še možnost, da ga lahko enostavno aktivira. Tako lahko na primer srkne iz steklenice ali pa aktivira kakšno izmed ročnih napravic.

Človek bi si mislil, da tako omejeno rokovanje z inventarjem igro poenostavi, a temu ni tako, saj so avtorji vgradili tudi posebne časovno omejene dogodke. Tako morate včasih nekaj narediti ali reči, nato pa v nekem omejenem časovnem obdobju uporabiti ustrezen drug predmet ali pa narediti karkoli že. Nisem čisto prepričan ali se dogajanje med brskanjem po inventarju začasno zaustavi ali ne, ampak takšni kombinirani dogodki ustvarijo dodaten pritisk na igralca in tako popestrijo igranje.

Uganke so logične in zanimive in le ob redkih se boste praskali po glavi kaj narediti. Če se zatakne, je običajna taktika ta, da poskusite kombinirati predmete iz inventarja z vsako izmed zanimivih točk (ali oseb) ali pa vsak predmet aktivirate, ko ga Manny drži v rokah. Ob tem seveda predvidevam, da ste vse pogovorne možnosti že izčrpali. Ker so prizorišča večinoma omejena in se ob napredku sproti spreminjajo / odklepajo, taka pot do uspeha ni pretirano mukotrpna.

Grafična podoba in zvok

Zaradi oznake Remastered si bo marsikdo predstavljal, da so igro v celoti predelali, ampak žal temu ni tako. Resda so izboljšali kakovost tekstur in modelov ter dodali naprednejše osvetljevanje, ampak ozadja so ostala nespremenjena in zaklenjena na izvirno ločljivost, kar bo pustilo grenak priokus pri lastnikih širokokotnih zaslonov. Enaka usoda je doletela tudi dolge video sekvence, ki služijo popestritvi zgodbe, saj so zgolj raztegnjene na vašo izbrano ločljivost. To seveda ne pomeni, da je igra grda, saj se je kljub častitljivi starosti (skoraj 20 let!) odlično postarala.

Glavni vidni adut igre so namreč odštekane predizrisane lokacije, ki vsebujejo svojevrstno narisane like z raznolikimi karakterji. Njihovo obnašanje je edinstveno in v kombinaciji z odličnimi govorci, bodo na igralcu pustili poseben pečat. K temu pripomore tudi mojstrska glasba, ki so jo na novo posneli in seveda na tone zabavnih situacij ter humorja v pogovorih.

Seveda pa ni vse tako rožnato. Predelava je v igro prinesla tudi nekaj napak, ni je pa izboljšala na ključnih mestih. Največ napak gre gotovo na rovaš hroščev v animacijah, izginjajočih predmetov in podobnim, ima pa tudi nenavadno visoke sistemske zahteve. Kamera vas bo občasno zmedla (še posebej če za nadzor uporabljate tipkovnico), saj se postavlja na vnaprej določene točke, kar je bila težava tudi v izvirniku. Nerazumljivo pa je tudi, da igra nima samodejnega shranjevanja in/ali gumba za hitro shranjevanje.

Hrošči

Zaključek

Grim Fandango Remastered je izjemno zabavna grafična pustolovščina z veliko humorja, dobro zgodbo in svojevrstnim slogom likov, ki jo popestrita epska glasbena podlaga in odlični govorci. Kljub temu, da trpi za posledicami površne predelave, je to igra, ki je ljubitelj pustolovščin ne bi smel izpustiti.

Hitre tipke

dvoklik
steči na lokacijo
Shift
pospeši gibanje s tipkovnico
I
odpri inventar
Enter ali U
uporabi predmet
E
oglej si predmet
A
poberi predmet

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows Vista ali novejši
Procesor
Intel Core2 Duo 2.4 GHz ali AMD Athlon X2 2.8 GHz
Grafična kartica
ATI Radeon HD 4650 / NVIDIA GeForce GT 220 / Intel HD 4000 Graphics
Pomnilnik RAM
4 GB
Prostor na disku
6 GB
Ostalo
zahtevana podpora OpenGL 3.3 ali novejšemu

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: