Grim Fandango Remastered - ocena

LucasArts je nekdanja razvijalska hiša, ki je zaslovela po svojih grafičnih pustolovščinah, od prevzema s strani Disneya pa se ukvarjajo zgolj še z licenciranjem. Kljub močnem zmanjšanju priljubljenosti grafičnih pustolovščin proti koncu devetdesetih, so jih pri LucasArts še vedno izdajali in se leta 1997 pogumno lotili izdaje grafične pustolovščine Grim Fandango, ki je bila v 3D (nezaslišano) in se je požvižgala na nadzor z miško (še bolj nezaslišano). Licenco za to igro je s pomočjo Sonya odkupila razvojna hiša Double Fine Productions, najbrž zato, ker bil Grim Fandango plod njenega ustanovitelja Tima Schaferja. Leta 2015 je igra izšla v modernizirani obliki pod imenom Grim Fandango Remastered, ali jo je bilo sploh vredno predelati, pa lahko izveste v oceni.

Zgodba in igranje

V Grim Fandango Remastered živega okostnjaka Manuela Calavero (Mannya), ki je neprostovoljno zaposlen kot agent v podjetju Oddelek za smrti (Department of Death) v namišljeni Deželi mrtvih (Land of the Dead). Naloga agentov podjetja je, da pravkar umrlim dušam pojasnijo situacijo, v kateri so se znašli, in jih nato glede na njihova dejanja v svetu živih, napotijo na pot do podzemlja, v katerem bodo končno našli večni počitek. Za najbolj pridne so rezervirane vozovnice za poseben vlak, ki dušam močno pohitri potovanje, medtem ko druge čaka mukotrpna in dolgotrajna pot, ki lahko traja več let.

Manny s svojo službo nikakor ni zadovoljen, saj je vedno zadolžen za zgube, ki morajo ubrati daljšo pot, medtem ko njegov rival, Domino Hurley, vedno dobiva duše, ki jih čaka vlak. Zaradi groženj s strani šefa se Manny odloči, da bo Dominu ukradel eno izmed strank, kar mu uspe s pomočjo demonskega šoferja Glottisa. Uspe mu najti pravo svetnico, Mercedes Colomar (Meche), ki pa glede na podatke v sistemu ni upravičena do vožnje z vlakom. Medtem, ko preverja situacijo, Meche izgine iz njegove pisarne in Manny se odloči, da jo bo našel pa naj stane kar hoče. Zgodba je izjemno zanimiva in je razdeljena na štiri poglavja, ki v igri tečejo kot leta, predstavljena pa je v obliki obsežnih pogovorov in vmesnih sekvenc.

Grim Fandango Remastered: video sekvence
Zgodba se podaja preko predizrisanih video sekvenc ...
Grim Fandango Remastered: kakovost sekvenc
... ki pa imajo v določenih primerih vidne težave s kakovostjo.

Grim Fandango se igra kot tipična grafična pustolovščina, le da je postavljena v 3D. Na voljo imate dva načina nadzora: igrate lahko s pomočjo tipkovnice, kjer vam je v izdatno pomoč opazovanje Mannyeve glave. Slednja se namreč samodejno premika v smeri proti zanimivim točkam (hotspots), ob pritisku ustrezne tipke pa si lahko točko ogledate, z njo interagirate ali pa jo poskušate (če gre za predmet) pobrati. Drugi način nadzora, novost v izdaji Remastered, je nadzor s pomočjo miške, ki ob premiku kazalke čez zanimivo točko spremeni obliko. Sam sem načina nadzora kombiniral, saj se je izkazalo, da miška v določenih primerih ne deluje najbolje. Še posebej je njena pomanjkljivost prišla do izraza pri vožnji vozil, je pa res, da je tega zgolj za vzorec.

Inventar je podan v obliki pogleda v Mannyev suknjič, v katerem nosi na tone stvari. Predmeti so razporejeni na krožni trak, zato ni mogoče na hitro videti, kaj imate pobrano, temveč morate vsakič prelistati skozi celoten inventar. Izbran predmet si lahko ogledate ali ga primete, kombiniranja znotraj inventarja pa ni. Ko ima Manny predmet enkrat v roki, ga lahko uporabi s kakšno izmed zanimivih točk ali pa ga komu da, obstaja pa še možnost, da ga neposredno aktivira.

Grim Fandango Remastered: inventar
Inventar je v igri nanizan v povezan trak.
Grim Fandango Remastered: zanimiva točka
S spremljanjem Mannyevega pogleda lahko odkrijete zanimive točke.
Grim Fandango Remastered: nadzor vozil
Nadzor vozil je težaven, a na srečo vam to ni potrebno delati pogosto.

Uganke so logične in zanimive in le ob redkih se boste praskali po glavi kaj narediti – večinoma bo to zaradi kakšnega predmeta, ki se predobro zliva z ozadjem. Če se zatakne, je običajna taktika ta, da poskusite kombinirati predmete iz inventarja z vsako izmed zanimivih točk (ali oseb) ali pa vsak predmet aktivirate, ko ga Manny drži v rokah. Ob tem seveda predvidevam, da ste vse pogovorne možnosti že izčrpali. Ker so prizorišča večinoma omejena in se ob napredku sproti spreminjajo oziroma odklepajo, taka pot do uspeha ni pretirano mukotrpna. Za popestritev igranja so razvijalci vgradili tudi posebne časovno omejene dogodke, ki bodo od vas zahtevali tudi nekaj spretnosti. Tako morate včasih nekaj narediti ali reči, nato pa v nekem omejenem časovnem obdobju izvesti pravo dejanje.

Grafična podoba in zvok

Zaradi oznake Remastered si bo marsikdo predstavljal, da so Grim Fandango v celoti predelali, ampak žal temu ni tako. Resda so izboljšali kakovost tekstur in modelov ter dodali naprednejše osvetljevanje, ampak ozadja so ostala nespremenjena in zaklenjena na izvirno ločljivost in razmerje 4:3, kar bo pustilo grenak priokus pri lastnikih širokokotnih zaslonov. Ljubezni niso bile deležne tudi sekvence, ki se ob kompleksnejših dogodkih odvrtijo prelepljene čez ozadje, niti video sekvence, ki služijo popestritvi zgodbe. Preskok med ostrimi novimi modeli in pikslastimi video vložki je zelo opazen, zato bo morda manj moteče, če boste igrali v razmerju 4:3 z izvirno pikslasto grafiko (med grafičnima načinoma lahko kadarkoli preklopite s tipko Backspace).

Seveda pa to ne pomeni, da je igra grda. Njen glavni vidni adut so namreč odštekane predizrisane lokacije, ki vsebujejo svojevrstno narisane like z raznolikimi karakterji. Njihovo obnašanje je edinstveno in v kombinaciji z odličnimi govorci, bodo na igralcu pustili poseben pečat. K temu pripomore tudi mojstrska glasba, ki so jo na novo posneli in seveda na tone zabavnih situacij ter humorja v pogovorih.

Grim Fandango Remastered: duhoviti dialogi
Duhovitih dialogov je na tone, zato se splača preklikati vse.
Grim Fandango Remastered: humor
Humorja v igri ne manjka :)
Grim Fandango Remastered: izrisana ozadja
Predizrisana ozadja so v določenih primerih kljub starosti in nizki ločljivosti še vedno paša za oči.

Seveda pa ni vse tako rožnato. Predelava je v Grim Fandango prinesla tudi nekaj napak, ni je pa izboljšala na ključnih mestih. Največ napak gre gotovo na rovaš hroščev v animacijah, izginjajočih predmetov in podobnih, ima pa tudi nenavadno visoke sistemske zahteve. Kamera vas bo občasno zmedla (še posebej če za nadzor uporabljate tipkovnico), saj se postavlja na vnaprej določene točke, kar je bila težava tudi v izvirniku. Nerazumljivo pa je tudi, da igra nima samodejnega shranjevanja in/ali gumba za hitro shranjevanje.

Hrošči

Zaključek in ocena

Grim Fandango Remastered je izjemno zabavna grafična pustolovščina z veliko humorja, dobro zgodbo in svojevrstnim slogom likov, ki jo popestrita epska glasbena podlaga in odlični govorci. Kljub temu, da trpi za nekaterimi posledicami površne predelave, je to igra, ki je ljubitelj pustolovščin ne bi smel izpustiti.

Hvalim

 • humor
 • zgodba
 • edinstven svet
 • odlični govorci
 • glasbena podlaga
 • logične uganke

Grajam

 • težave z animacijami
 • igralni plošček ne dela
 • ni samodejnega shranjevanja
 • občasne težave s kamero
 • neroden nadzor vozil

Tipkovne bližnjice

dvoklik
steči na lokacijo
Shift
pospeši gibanje s tipkovnico
I
odpri inventar
Enter ali U
uporabi predmet
E
oglej si predmet
A
poberi predmet

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows Vista ali novejši
Procesor
Intel Core2 Duo 2.4 GHz ali AMD Athlon X2 2.8 GHz
Grafična kartica
ATI Radeon HD 4650 / NVIDIA GeForce GT 220 / Intel HD 4000 Graphics
Pomnilnik RAM
4 GB
Prostor na disku
6 GB
Ostalo
zahtevana podpora OpenGL 3.3 ali novejšemu

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 1500X 3.5 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: