Opis igre Gothic 3

Gothic 3 je igra, ki sem jo že od najave nestrpno pričakoval. Odlična predhodnika, ki pa sta trpela pod številnimi hrošči in počasnim pogonom, sta naravnost klicala po nadaljevanju. Moji upi so bili visoki. Razvijalci so namreč obljubljali ogromen svet, lepo grafiko in napeto zgodbo. Držal sem pesti za optimiziran pogon, za minimalno število hroščev in dobro staro Gothic vzdušje. Grenko sem se nakremžil, ko so prestavili izid. Rekel sem dobro, mogoče celo bolje če igro še bolj optimizirajo, vseeno pa mi je bilo tesno pri srcu, saj to ponavadi ne pomeni nič dobrega ...

Strahovi so se povečali, ko je igra izšla in so se pričeli prvi vtisi po forumih. V igri je hroščev mrgolelo, čudež da niso priplezali iz monitorja in požrli igralca :). Strojna zahtevnost je bila naravnost nesramno velika, da o drugih pomanjkljivostih sploh ne govorimo (v resnici jih bom omenil kasneje :). Sklenil sem, da bom počakal na popravek in moji načrti o tem, da bom igro kupil kmalu po izidu, so že propadli.

Igranje in zgodba

V igri spet igrate neimenovanega junaka, ki z ladjo pripluje na nov kontinent v družbi starih kompanjonov iz predhodnikov. Na kontinentu, ki je razdeljen v tri območja, v večji meri vladajo orki. Svobodni ljudje so le na severu v arktičnem Nordmarju in na jugu v puščavskem Varantu. Na vas je, da izberete, kateri frakciji se boste pridružili.

Glede igranja sem se na začetku še malo lovil. Novost je bila vzdržljivost, ki omogoča junaku tek in zna v kritičnih trenutkih hitro zmanjkati. Na inventorij sem se hitro navadil, čeprav mi še vedno ni jasno kako lahko junak s sabo nosi toliko predmetov. Ti se namreč združujejo v skupine in tako jih boste lahko v žepe spravili celo tono. Ok, meni je to ustrezalo, ker sem pač take vrste igralec, ki pobere vse kar mu pride na pot in pogleda v vsako skrinjo. Nadgrajevanje sposobnosti je klasično in sicer ga opravite pri osebah, ki to znajo. Za vsako višjo stopnjo namreč dobite učne točke. Precej bolje kot pri The Elder Scrolls IV: Oblivion, kjer se učiš z uporabo sposobnosti in si lahko vse nabiješ do maksimuma.

Prvi boj, ki sem ga imel me je kar malo šokiral. Z lokom namreč ne morete več streljati kot v predhodnikih - tam si zaklenil tarčo in si jo lahko zadel tudi, če si gledal v nasprotno smer - ampak morate upoštevati trajektorijo puščic. Pohvalno. Boj z rokovihtečimi krepeli se da po novem podkrepiti s ščitom, ki pa je roko na srce čisto zanič. Junak z njim namreč ne zna skoraj nič. Sicer je res, da se da blokirati nekatere udarce, ampak pogosto blokada sploh ne zaleže. Tako se bo zgodilo, da vas popolnoma osnovni sovrag ubije, ker naš junak v igri ne zna držati ščita. Nasploh je blokiranje in udarjanje iz zaledja ena velika neumnost. Kmalu vam bo postalo namreč jasno, da je brezglavo udrihanje (v slogu Diablota) in besno pritiskanje miškinega gumba daleč najboljša taktika. Ne vem zakaj so se trudili vdelovati blokiranje, če pa se da brez njega pobiti celotno mesto orkov.

Kasneje dobite možnost vihtenja dveh krepel naenkrat, ki je pa zgolj šminkerski dodatek, saj zgleda kot da junak tistega v drugi roki sploh ne uporablja. Sicer se z držanjem miškinega gumba da izvesti spiralni napad, ki pa se mu sovragi ponavadi z lahkoto izmaknejo. Eden izmed čisto brezveznih dodatkov je tudi možnost zastrupljenega orožja. Čeprav sem imel kar nekaj časa (15 ur igranja!!!) zastrupljeni obe krepeli, sem le enkrat videl, da se bi kateri izmed sovražnikov zastrupil. Pfff. Kljub temu, da ima igra vgrajeno možnost izdelovanja svoji strupov pa tega ne boste mogli početi, ker vam hrošč to onemogoča. Čestitke razvijalcem!!!

Težavnost je precej manjša kot pri predhodnikih. Tam si krepal pogosteje zaradi težkih sovražnikov, no tu pa krepaš pogosteje zaradi hroščev :). Tako junak včasih na ravnem terenu izgubi na zmožnosti tekanja, čeprav je vzdržljivosti še dosti. Če je življenja še malo, boste hitro podlegli zaradi takega hroščka. Temu sledi trpeče čakanje, da se igra spet naloži. Edini nasprotniki, ki so vredni pozornosti so čarovniki. Občutljivost na čarovnijo je očitno junakova šibka točka, saj kljub 800 točkam življenja, stopnji 60 in moči 310 podleže po treh zadetkih ne glede na to ali te strelja nek lokalni šaman ali mogočni čarodej.

Igra je vsekakor vsaj zanimiva kot stari Gothici. Naloge so raznolike in včasih vam celo ponudijo možnost spremljevalca (imate lahko do dva spremljevalca). Spremljevalci so včasih bolj breme kot korist, saj se zatikajo, se puntajo in nočejo čez kake ovire ali pa se zapletejo v boje, ki bi se jim lahko z lahkoto izognili. Nekatere naloge so smešno neumne. Namesto, da bi mi truma upornikov, ki tabori nedaleč od mesta pomagala pri zavzetju mesta, ga moram osvoboditi sam. Am ja, saj mi uspe, ampak nelogično je pa vseeno.

Če sem že omenil eno frakcijo, naj omenim, da ste na začetku prijatelji s vsemi in kasneje izberete koga imate raje in za koga boste delali več nalog. Dostop do nekaterih področij vam namreč ni dovoljen dokler v mestu ne dosežete določene prepoznavnosti. Seveda pa lahko še vedno uporabite rambo style, uletite v mesto in ga počistite :). Mislim da je bilo čiščenje mest (in ropanje ko je bilo mesto počiščeno :) še najbolj zanimivo v celotni igri.

Kot sem že omenil je pokrajina velika in raznolika. Od ledenih pokrajin na severu, do puščave na jugu. Najbolj dodelana je še srednja pokrajina. Puščava na jugu je dolgočasna, severni Nordmar pa najeda živce, ker sovraga srečate na vsakem vogalu. Ravno zaradi tega sem sklenil, da kljub nekaterim nedokončanim stranskim nalogam z igranjem zaključim. Bojevanje vsakih pet korakov je začelo namreč najedati, še posebej zaradi bedastega sistema bojevanja.

Konec igre ni omembe vreden, v bistvu je krnekaj in je naperjen tako, da nadaljevanje mora slediti. Če ga bodo naredili enaki razvijalci kot sedaj nam Bog pomagaj. Lahko bi zaposlili, katere izmed ljubiteljev, ki pridno klepajo ljubiteljske popravke, ki odpravijo hrošče. Slava jim!

Grafična podoba in zvok

Demo, ki sem ga ob izidu igre pognal na mojem starem sistemu, me je šokiral. Imel sem skoraj izpolnjene sistemske zahteve (poudarek je na skoraj :), ampak igra je bila neigralna. Zatikanje, ki je bilo že prav neznosno in z užitkom sem ga vrgel z diska.

Ko sem kasneje pridobil novo računalo sem upal, da bo situacija precej boljša, saj sem padel skoraj med priporočene zahteve. Pa je bila komaj igralna, tudi na najnižjih nastavitvah, če prav pomislim se delovanje ni kaj prida razlikovalo od starega sistema pa je nov 150 % hitrejši. Po nekaj časa šarjenja po nastavitvah in nakupu novega SATA diska, se je končno zadeva izboljšala tako da je bila vsaj kolikor toliko igralna. Nesramnega zatikanja se pa še vedno nisem otresel. Bojda je na najhitrejših diskih, ki se dajo dobiti zadeva celo normalno igralna :). Na bajno lepo grafiko sem tako lahko pozabil in sem imel le povprečno, ki pa ni dala bogve kakega dobrega vtisa.

Nalaganje igre traja in traja. Pa ne le na začetku, ampak tudi vsakič ko boste nalagali shranjeno igro - tudi hitro shranjeno igro, ki ste jo mogoče shranili pred petimi sekundami. Ne vem koliko se okolica v tistih petih sekundah spremeni, ampak očitno hoče igra nalagati vse znova. Dolžina shranjevanja (tudi hitrega shranjevanja) je enako naravnost smešna. Vmes lahko skočite na hiter prigrizek, saj vam 30 sekund shranjevanja ne uide. Marsikdo si bo zato redkeje shranjeval, kar pa zna biti kritično v primerih, ko zaradi hrošča crkneš. Ni bilo malokrat, ko sem zaradi tega skoraj zabrisal tipkovnico v ekran.

Grafična podoba igre je drugače odlična, ne zaostaja pa tudi iz starih Gothicov poznana glasbena podlaga, ampak ... za lep izgled morate večkrat preseči priporočene sistemske zahteve, kar se mi ne zdi sprejemljivo.

Hrošči

Hroščev je v igri na tone, oglejte si spodnji video.

Zabavne slike

Gothic 3: lebdeče truplo
Lebdeče truplo.
Gothic 3: pogreznjen vojščak
Orkovski vojščak pogreznjen v tla.
Gothic 3: redeemer
Le kako so vedeli? :)

Zaključek

Igra se resno spogleduje s prestolom med največjimi razočaranji na igričarskem področju, ki ga še vedno besno drži Duke Nukem For(n)ever :). Razvijalci, to je bilo naravnost sramotno!

Hitre tipke

Shift
šprint
0-9
hitro izberi predmet, čarovnijo
Preslednica
preklopi način bojevanja
R
zakleni cilj
U
poberi vse predmete
M
mape
I
inventar

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP/2000/XP64
Procesor
Intel Pentium 4/AMD 2 GHz
Grafična kartica
Direct3D združljiva grafična s Shader Model 1.4 in 128 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
1024 MB
Prostor na disku
4.6 GB
Ostalo
z DirectX 8.1 združljiva zvočna kartica

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP/2000/XP64
Procesor
Intel Pentium 4/AMD CPU 3 Ghz
Grafična kartica
ATI X1600, Geforce 6800
Pomnilnik RAM
1536 MB
Prostor na disku
4.6 GB
Ostalo
z DirectX 8.1 združljiva zvočna kartica

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows XP SP3 32-bit
Procesor
AMD Sempron 3000+ @ 2 GHz
Grafična kartica
Gainward Geforce 6600 GT 128 MB
Pomnilnik RAM
1 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: