Far Cry

Nemški razvijalni studio CryTek se je svetu predstavil s svojim tehnološkim demom imenovanim X-Isle, ki se je leta 2004 prelevil v polnokrvno streljačino Far Cry. Čeprav smo kasneje dobili še več iger iz te serije pa je Far Cry edina igra, ki so jo razvili v CryTek-u. Licenco so namreč prodali Ubisoftu, sami pa so se v sodelovanju z EA lotili razvoja serije Crysis. Prvi Far Cry je bil vsekakor presenečenje za igričarje, ki so takrat nestrpno pričakovali Doom 3 in Half-Life 2, in je bil zelo dobro sprejet. Ali je dober še več kot desetletje po izidu pa si lahko preberete v spodnjem opisu.

Zgodba in igranje

Zgodba se odvija nekje v Mikroneziji v Tihem Oceanu. Nekdanji vojak Jack Carver opravlja storitve prevozov med otoki s svojo majhno ladjico, ko ga nekega dne za plovbo najame novinarka Valerie Cortez. Val želi, da jo Jack na skrivaj odpelje do sedaj še neoznačenega otoka. Ko novinarka zapusti ladjo z majhnim reaktivnim čolnom, nekdo iz otoka sproži raketo, ki ladjo popolnoma uniči. Jack incident preživi in odplava do otoka, kjer odkrije, da ga je zasedla zlobna korporacija Krieger. Zgodba je polna klišejev in ni ravno glavni adut te igre.

Korporacija je na otoku zgradila raziskovalne laboratorije, prenovila bunkerje in gradove iz druge svetovne vojne, zgradila ceste in oporišča ter privedla zasebno vojsko. Vojaki so do zob oboroženi in postavljeni na taktičnih lokacijah, med sabo znajo komunicirati in vas celo obkoliti. Če vas opazi eden iz skupine, bo opozoril tudi druge, da bodo bolj pozorni na okolico. V kolikor napadete oporišče, bo, če je le mogoče, vklopljen alarm, pogosto pa bodo priklicane tudi zračne okrepitve. Ker metki povzročajo ogromno škodo, vojaki pa se ne bojijo metati granat, boste juriš preživeli le v redkih primerih. Veliko bolj pametno se je potuhniti, ter potiho pospraviti nasprotnike enega za drugim.

Možnosti taktičnega pristopa je ogromno, saj je zunanjost skoraj popolnoma odprta iz katerekoli strani, izjemo predstavljajo le strmine in kotanje, ter odprto morje, kjer vas lahko prestreže patrulja. Daljnogled, ki označi vse nasprotnike na priročnem kompasu, tako postane najpogosteje uporabljan pripomoček, saj se nasprotniki skoraj prosto premikajo po otokih, nič kaj manj koristna pa ni sposobnost metanja kamnov, ki preusmeri pozornost sovražnikov. Kasneje dobite še očala za odkrivanje toplotnih virov, ki vam bodo omogočila, da vidite tudi skozi vso rastje. Ne razveselite se prehitro, takšen pripomoček nosijo tudi vaši nasprotniki!

Možnosti potovanja po ogromnih otokih je kar nekaj. Najpogosteje se boste najbrž peš prebijali skozi gosto džunglo ali plavali pod gladino, saj je to daleč najboljši način za izogibanje bojem. Bolj pogumni se boste lahko usedli v enega izmed džipov, ki je oborožen s strojnico in celo raketometom ali pa se zapeljali z gumijastim/oboroženim čolnom. Tudi po zraku boste lahko potovali in sicer s spustom po jekleni žici ali pa jadralnim zmajem. V vseh prevoznih sredstvih ste zelo izpostavljeni ostrookim nasprotnikom, je pa res, da boste pot opravili precej hitreje.

Bojem se ni mogoče povsem izogniti, še posebej v notranjih stopnjah, čeprav imajo tudi te pogosto več poti do istega cilja. Življenje si lahko rahlo podaljšate s pobiranjem zdravilnih paketov in oklepnih jopičev, bolj priporočljivo je pa, da se nasprotnika čimprej znebite. Pogosto lahko uporabite okolje v vaš prid in sprožite plaz sodov, debel ali podobnega, ki bodo pokopali vse pod sabo. Številne so tudi strojnice, ki bodo prišle prav še posebej proti vozilom, večjim skupinam in težje oklepljenim nasprotnikom.

Izbor krepel za nošnjo je kar pester. Poleg tihe mačete in utišane MP5, boste lahko vihteli ostrostrelsko puško, raketomet, šibrenico, mitraljez ter kup brzostrelk. Veliko orožij ima alternativen način streljanja, ki ga lahko vklopite s pritiskom tipke X. Svoj napad lahko podkrepite z granatami, tudi takimi, ki oslepijo nasprotnike. Naenkrat lahko nosite le štiri orožja iz poljubne kategorije in kar zajetno število nabojev, vseeno pa se v višjih stopnjah zna zgoditi, da boste tenko piskali. Takrat postanejo nasprotniki namreč bolj oklepljeni, vedno bolj pa so nevarni tudi genetski mutanti: Trigens.

Trigens so genetsko spremenjeni primati in/ali ljudje z neverjetno močjo in hitrostjo, a so popolnoma podivjani. Napadejo prav vse kar ni Trigen, zato jih boste pogosto opažali v boju z vojaki, kar se splača obrniti v svoj prid. Poleg pošasti, ki napadajo od blizu, boste srečali tudi take oborožene z brzostrelko in z raketometom, večina pa vas lahko ugonobi v dveh napadih. Da, igra je brez dvoma težka že na privzeto izbrani težavnosti, tu in tam pa vas lahko preseneti še kakšen dodaten skok v težavnosti. Shranjevanje je sicer avtomatizirano in na srečo dokaj gosto, a tu in tam se zdi, kot da so shranjevalno točko postavili prepozno, kar zna biti frustrirajoče.

Grafična podoba in zvok

Osnova igre je pogon CryEngine, ki je sposoben na eni strani fantastično predstaviti barvit, skoraj rajski otok, na drugi strani pa temačne hodnike, napolnjene s paro, premikajočimi se viri svetlobe in še marsičem. Skozi igranje poteka tudi cikel dan/noč in vsaka stopnja v ciklu vizualno navduši. Z izjemo rahlo motnih tekstur na nekaterih objektih, je videz igre fantastičen tudi po tolikih letih! Tudi fizikalni pogon je hvale vreden. Veliko neživih stvari se premika po klancih in odziva na eksplozije kot se spodobi, da sploh ne govorim o tem kako migajo drevesa, ko nad njimi lebdi helikopter. Vsi materiali niso neprebojni, zato lahko streljate skozi les, šotorsko platno, tanko kovino in podobne materiale, enako pa lahko seveda napravijo tudi vaši nasprotniki.

S pogonom so ustvarjene tudi video sekvence, ki podajajo zgodbo. Kar se zvoka tiče, je zelo pomemben del samega igranja. Ne le glasba, ki se spremeni in opozori na to, da so vas opazili, tudi najemniki napovedo kaj bodo storili, zato da se lahko lažje pripravite na napad. Pohvalne so tudi podrobnosti kot je npr. zvok tulcev nabojev, ki padajo na tla. Glasbena podlaga v trenutkih, ko se ne bojujete, prispeva k napetosti in strašljivosti.

Šibka točka igre je podpora za večjedrne sisteme. Tako se lahko na najnovejših večjedrnikih igra zaganja tudi po več minut, je pa res, da se po začetnem nalaganju vsa preostala izvršijo zelo hitro.

Hrošči

Zaključek

Far Cry je zelo dobra streljačina z lepo grafiko, dobrim fizikalnim pogonom in umetno pametjo, ki nudi okrog 10 ur igranja. Močna aduta igre sta odprtost map, ki omogoča alternativne pristope k nalogam, ter seveda vožnja vozil. Boji so srditi, mestoma rahlo nepravični, velikokrat pa se jim lahko izognete. Skozi preigravanje bo postalo jasno, da so se pri CryTeku močno zgledovali po legendarni igri Half-Life, sam pravim temu pametna odločitev! :)

Tipkovne bližnjice

Q in E
nagib levo in desno
V
plazeča poza
Shift
šprint
L
vklop svetilke
H
menjava vrste granate
G
met granate/kamna
X
menjava načina streljanja
T
CryVision
B
daljnogled

Kode

Zaženite igro in pritisnite tipko levo od 1: ~, da se prikaže konzola. Vanjo vnesite naslednje kode:

god_mode_count=1
neranljivost
give_all_weapons=1
vsa orožja
give_all_ammo=1
napolni strelivo
\save_game ime
hitro shrani igro pod ime
\load_game ime
naloži hitro shranjeno igro
\map ime_mape
naloži mapo (seznam spodaj)
\ai_noupdate=1
neumni nasprotniki

Imena map: archive, boat, bunker, carrier, catacombs, control, cooler, dam, factory, fort, pier, rebellion, regulator, research, river, steam, swamp, training, treehouse, volcano

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98SE/Me/2000/XP
Procesor
AMD Athlon 1 GHz ali Pentium III 1 GHz
Grafična kartica
DirectX 9.0b združljiva z 64 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
4 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 98SE/Me/2000/XP
Procesor
AMD Athlon XP 2000+ ali Pentium 4 2 GHz
Grafična kartica
DirectX 9.0b združljiva z 128 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
512 MB
Prostor na disku
4 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Če nameščate igro iz DVD-ja, se lahko namestilnik zatakne na stopnji Removing Applications. Za rešitev tega problema najprej pritisnite Cancel, ko pa vas namestilnik vpraša, če želite prekiniti namestitev, kliknite No.

Če vam ob zagonu ne dela miška, se odpravite v nastavitve tipk (Control options) in klinite Default za ponastavitev.

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na:

Pojdi na:

Ocena

  • + zelo všečna grafična podoba
  • + odlično vzdušje
  • + odprte mape
  • + fizikalni pogon
  • + dobra umetna pamet
  • + možnost vožnje vozil
  • - skoki v težavnosti

Posnetki zaslona

Far Cry: vmesna sekvenca
Vmesne sekvence so izrisane s pogonom igre.
Far Cry: daljnogled
Daljnogled je izjemno uporaben pri označevanju nasprotnikov.
Far Cry: rajski otok
Pogled na rajski otok.
Far Cry: nočna slika
Tudi ponoči videz igre ne razočara.
Far Cry: vožnja z džipom
Za premagovanje večjih razdalj lahko uporabite džip. Pričakujte težave! :)
Far Cry: plavanje pod vodo
S plavanjem pod vodo se lahko izognete marsikateremu boju. Pazite le na vašo zalogo kisika.
Far Cry: skrivanje v džungli
Gosto rastje je odlično skrivališče, bodite pozorni na patrulje!
Far Cry: okrepitve
Okrepitve se pogosto pripeljejo kar z helikopterjem ali letalom.
Far Cry: všečna notranjost
Tudi notranjost zna osupniti.
Far Cry: top
Topovi in strojnice vam bodo prihranili marsikatero nevšečnost ...
Far Cry: umetna pamet na strojnici
... ne smete pa pozabiti, da jih zna uporabljati tudi umetna pamet.
Far Cry: Trigen napada
Mutirane pošasti, Trigens, so prav strašljive.
Far Cry: cryvision
CryVision je zelo uporaben v temačnih predelih.
Far Cry: Half-Life
Mislim, da je jasno, da je igro močno navdahnil Half-Life.