Blocks That Matter - ocena

Blocks That Matter je 2D miselna ploščadnica, v kateri igrate majhnega robotka imenovanega Tetrobot, ki mora rešiti svoja stvaritelja. Alekseja Pažitnova (avtorja Tetrisa) in Markusa Perssona (avtorja Minecrafta) so namreč ugrabili zlikovci, ki si hočejo prisvojiti njune izume, Tetrobot pa je edina možnost za njuno rešitev. Zgodba se na več mestih podaja preko besedilnih izjav ujetnikov ter vmesnih sekvenc in ni nek pripovedni presežek, vseeno pa menim, da dobro razloži robotkovo željo po napredovanju naprej.

V načinu zgodbe bo pred vas postavljenih štirideset izzivov, ki se sproti odklepajo, v njih pa vas čakajo tako miselne, kot tudi spretnostne uganke. Skakali boste med ploščadmi in po blokih, se izogibali pošastim in pastem, se varovali ognja, bežali pred šefi, in tako naprej, ob smrti pa boste morali stopnjo ponoviti od začetka. Ker so nekatere izmed njih zelo kompleksne, boste lahko zaradi majhne napakice izgubili deset ali petnajst minut igranja, kar je največja hiba Blocks That Matter in je tudi vzrok za nižjo oceno. Še zahtevnejši izzivi vas čakajo ob zbranih bonus škatlah, za katere se boste morali še dodatno potruditi, ter optimalno pobranih blokih (nagrajenih z rumeno ali zeleno zvezdico), ki bodo pogosto zahtevali zelo skrbno upravljanje z viri. Ni nujno, da se da oboje pridobiti v enem preigranju, niti ni nujno, da vam bo to ob prvem preigranju sploh uspelo, zato priporočam, da se najprej osredotočite na zaključek igre, nato pa se vrnete in poskusite srečo. Bonus stopenj je trideset, s tem da je paket Chocolate Update (Chocolate Castle) na voljo brez omejitev, ostale pa odklenete kot že omenjeno.

Miselni del igre Blocks That Matter temelji na sestavljanju tetromin (likov iz štirih blokov, ki so povezani po stranicah), ki jih naš robotek zbira tako z razbijanjem z glavo, kot tudi vrtanjem. Zbrane kocke lahko nato postavi kamorkoli in večinoma obvisijo v zraku, edini pogoj pa je, da se prvi postavljen stika s stranico nečesa drugega. Tako sestavljene tetromine lahko uporabite namesto ploščadi, v določenih primerih pa tudi aktivirajo stikala ali pa vas zaščitijo pred nevarnostmi. Nekatere bloke se da zgolj potiskati, druge uničiti v paketu črte osmih, spet tretji potrebujejo oporo, da ne padejo na tla, ampak ker začasno obvisijo v zraku, to omogoča nekatere presenetljive skoke. Zanimive so lesene kocke, ki v kombinaciji z ognjem ali dinamitom odpirajo poti naprej ali pa vas prisilijo v hitro akcijo, da dosežete cilj, še preden pogorijo. Težavnost ugank dobro raste, so pa tu in tam tudi kakšni skoki, bonus stopnje pa so seveda poglavje zase.

Videz igre Blocks That Matter je preprost risankast, a všečen, so me pa v oči zbodli nekateri bloki, za katere je videti, kot da imajo drugačno perspektivo. Glasbena podlaga je preprosta elektronsko inštrumentalna, a se dobro podaja sami igri.

Ocena

Zaslonska slika igre Blocks That Matter
Zaslonska slika igre Blocks That Matter
Zaslonska slika igre Blocks That Matter

Čas igranja:  13 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Blocks That Matter deluje brezhibno na Windows 10, podprt pa je tudi igralni plošček. Nasvet: če ga uporabljate, za tek in vrtanje uporabite desni sprožilec in precej lažje boste preživeli časovno tesne stopnje.


Zadnja sprememba: | Deli na: