Control - ocena

Remedy Entertainment je finski razvojni studio, ki je v svojem dvajsetletnem obstoju ustvaril sicer relativno malo iger, a je bila večina izmed njih zelo dobro sprejeta (npr. Max Payne, Alan Wake). Njihov prvi večji kiks je bila igra Quantum Break, po kateri so razdrli sodelovanje z založnikom Microsoft Studios. Že pred izdajo slednje so sicer začeli delati na naslednjem naslovu, katerega razvoj so glede na njihovo prejšnje izdelke bistveno pohitrili. Igra Control je izšla leta 2019 po samo triletnem razvojnem ciklusu, in kar eno leto je bila za PC igralce na voljo samo na platformi Epic Games Store. Po preteku ekskluzivnega obdobja je postala na voljo še v drugih trgovinah in to skupaj z uradnimi razširitvami pod imenom Control: Ultimate Edition. Sam sem preigral le izvirnik brez razširitev.

Zgodba in igranje

Igra se odvija leta 2019 v mestu New York City, v katerem je postavljen nenavaden nebotičnik imenovan The Oldest House. V hiši, ki jo lahko najdejo zgolj posamezniki z močno občutljivostjo za paranormalno, si je svoj sedež uredila zvezna agencija za paranormalne dogodke Federal Bureau of Control (FBC), da bi raziskala ta kraj moči (Place of Power). Pred vrati biroja se po nasvetu telepatskega sporočila nekega dne pojavi naša junakinja Jesse Faden, da bi našla sledi za ugrabljenim bratom Dylanom, in vstopi v na prvi pogled zapuščeno stavbo. Pot skozi hodnike jo vodi do pisarne direktorja FBC-ja imenovanega Zachariah Trench, ki je podlegel strelnim ranam, ob njem pa leži orožje, ki jih je najbrž povzročilo. Telepatski glas, ki ga Jesse imenuje Polaris, ji zaukaže, da orožje pobere, pri tem pa pride do teleportacije v drugo dimenzijo imenovano Astral Plane. Tam je Jesse izbrana za novega direktorja FBC-ja s strani skrivnostne entitete imenovane The Board, njena naloga pa postane rešitev FBC-jevih agentov, ki so obsedeni s skrivnostnimi duhovi imenovani The Hiss. Zgodba je izvrstna, igralcu pa se razkriva skozi vmesne sekvence narejene s pogonom, pogovore in na tisoče zapiskov, ki jih najdete raztresene po okolici.

Control: vmesne sekvence
Vmesne sekvence so predizrisane s pogonom in izgledajo noro.
Control: video material
Video material z živimi igralci močno popestri igranje.
Control: zaupni dokumenti
Zaupni dokumenti skrivajo ogromno informacij o paranormalnem.

The Oldest House je posebne vrste prostor, katerega notranjost je večja od zunanjosti, in je razdeljen na pet sektorjev, katerih geometrija se ne pokorava zakonom, ki veljajo v resničnem svetu. Predeli sektorjev so povezani z dvigali in omejeni z zaklenjenimi vrati, za katere potrebujete določeno stopnjo dostopa, ki jo pridobite tekom napredovanja skozi glavne misije, ki jih je deset. Poleg že tako dolge osnove boste v igri Control našli še skoraj dvajset stranskih misij, ki jih pridobite s pogovori z NPC-ji ali pa se odklenejo ob obisku določenih lokacij, ter sprotne, časovno omejene dogodke. V sektorje se boste tako pogosto vračali, pri tem pa vam bodo v veliko pomoč teleportacijske nadzorne točke (Control points), ki služijo tudi kot nadaljevalne točke in mesta za nadgradnjo opreme. Navigacija z vgrajeno mapo je težavna in v resnici boste lažje našli pot, če boste sledili znakom, ki so narisani na stenah. Določene sekcije so povezane tudi preko meddimenzijskih portalov (Oceanview Motel & Casino ter Astral Plane), v katerih morate izpolniti določene izzive ali uganke.

Control: aktivacija strojev
Z aktivacijo strojev in rešitvijo mini ugank si utrete pot naprej.
Control: mapa
Zaradi nenavadne geometrije hiše je mapa zgolj pogojno uporabna.

Z izpolnitvijo nalog (in nekaterih stranskih nalog) poleg materialnih nagrad dobivate tudi sposobnostne točke (Ability Points), ki jih lahko porabite za nadgradnjo odklenjenih sposobnosti in izboljšavo atributov. Poleg povečanja energije in zdravja, boste lahko izboljšali napade od blizu, mete predmetov, ščit, levitacijo in pa celo prevzem oslabljenih sovražnikov. Z nadgrajenim metom boste lahko vračali rakete in granate, ščit boste lahko zalučali v nasprotnike, udarili boste lahko v tla in poškodovali okolico, itd. Uporaba sposobnosti je zelo intuitivna in je nujna za preživetje, izboljšate pa jih lahko s pomočjo osebnostnih modifikacij (Personal Mods), ki jih najdete tekom igranja ali pa celo ustvarite sami s pomočjo točk esence (Source ali Essence). Slednjo pridobite z uničevanjem sovražnikov, ob vsaki smrti pa je izgubite 10 %, zato je ni smiselno kopičiti, temveč se jo bolj splača porabljati sproti.

Control: sposobnostne točke
Sposobnostne točke lahko porabite za nadgradnjo moči.
Control: ščit
Ko vas napade močnejši sovrag, je ščit zelo koristna sposobnost.
Control: met
Z metom ne le mečete predmetov temveč tudi vračate eksplozive.

Primarni sovražniki v igri Control so agenti FBC-ja, ki jih je obsedla interdimenzijska paranormalna resonanca imenovana The Hiss, in jih v nekaterih primerih fizično spremenila. Na začetku gre večinoma za člane stražarske ekipe, ki se vas lotevajo z brzostrelkami, kasneje pa njihove vrste razširijo vojaki, ki raziskujejo meddimenzijske povezave ter so oboroženi s težjimi orožji kot so raketo- in granatometi, miniguni ter ostrostrelskimi puškami. Med bolj nevarnimi obsedenci so bitja, ki eksplodirajo ob stiku, taka, ki so delno nevidna in vas napadejo od blizu, ter leteči nasprotniki, ki v vas mečejo predmete in se lahko izognejo vašim napadom. Najtežji Hiss nasprotnik so Hiss Warped, ki se obdajo s ščitom, lebdijo ter v vas mečejo predmete, ob hkratnem zdravljenju s strani portala Hiss Cluster pa jih je izjemno težko ubiti. Druga vrsta nasprotnikov so agenti, ki so se okužili s sporami invazivne plesni, in vas napadajo od daleč ali pa od blizu s kislino. Tretja vrsta nasprotnikov so entitete iz Astral Plane, med katerimi je gotovo najbolj strašljiv neuničljiv skupek materiala imenovan Astral Spike. Večina izmed teh nasprotnikov ima stopnje, ki se povečujejo skladoma z vašo uspešnostjo v igri, in predstavlja nekakšno samodejno (ne ravno pravično) uravnavanje težavnosti. Zadnja vrsta sovragov so šefi, ki jih je zavidljivo veliko, boji z njimi pa znajo biti pasje težki. Imeti dober ščit in taktično čistiti sovražnike ter preko njih obnavljati življenjske točke, je ključnega pomena, koristno izrabiti pa je treba tudi ves arzenal, ki ga imate na voljo.

Control: gostitelji plesni
Gostitelji plesni so počasni, a od blizu smrtonosni.
Control: trdovratni sovragi
Določeni sovragi so odpornejši in imajo tudi ščit.
Control: šef
Šefovski nasprotniki so orjaški in jih je izjemno težko uničiti.

Orožje v igri je samo eno (Service Weapon), a ima sposobnost privzeti različne oblike, ki jih na nadzornih točkah odklenete z najdbo primernih materialov in dovolj točkami esence. Osnovna oblika je revolver (Grip), ki ima visoko natančnost in škodo strela. Sledita šibrenica (Shatter) in brzostrelka (Spin), nabor pa se zaključi z ostrostrelsko puško (Pierce) in raketometom (Charge). Pri vsaki izmed oblik lahko odklenete tri mesta za modifikacije, ki ustrezno nadgradijo njene lastnosti. Streliva je sicer neskončno, a je treba za vsako polnjenje magazina počakati nekaj trenutkov (strelivo si delijo vse oblike), kar pomeni, da se morate spopadov lotiti z občutkom.

Control: orožje
Različne oblike orožja so uporabne proti različnim sovražnikom.
Control: odklep oblik
Z dovolj materiala in točk esence lahko odklepate in nadgrajujete nove oblike orožja.

Grafična podoba in zvok

Control teče na hišnem pogonu imenovanem The Northlight Engine, ki je bil prvič uporabljen v igri Quantum Break. Težko bi rekli, da je igra videti slabo, saj so modeli izjemno podrobni, teksture ostre, učinki dima in eksplozij pa izgledajo fantastično, ampak brez Raytracinga, ki praktično razpolovi število sličic na sekundo, so vsi odsevi površin katastrofalno zrnati. Napaka izvira iz nastavitve Screen Space Reflections, ki je ni mogoče izklopiti brez velikega vpliva na videz, saj določene površine potem izgledajo povsem temne. Da si nek tak ugledni studio, kot je Remedy privošči tako šlamparijo je naravnost sramotno, možno pa je, da jih je v to prisilila nVidia, da bi vsilila pospešeno prodajo kartic s podporo RTX. Druga velika težava je nalaganje tekstur, ki v določenih primerih poteka s tako velikim zamikom, da je motnost občutna tudi v bližini. Težavo odpravijo šele ljubiteljski popravki in preklop v način DirectX 11.

Drugi pomemben vizualni učinek igre je dosežen s fiziko, ki je po eni strani izjemna, saj je okolica uničljiva. Jesse lahko uporabi sposobnost meta, da iztrga betonske dele (ali druge predmete) iz okolja in jih zaluča v nasprotnike, pa tudi deformacija pločevine ob skokih te pusti odprtih ust. Enako velja za pršenje delcev ob eksploziji in splošno uničenje, ko se predmeti razletijo na prafaktorje. Po drugi strani pa daje celotna okolica občutek, kot da je iz stiroporja/papirja. Ne le da junakinja podira mize in stole kot za stavo, tudi če se med tekom zaleti v rob stopnišča, se beton odkruši do jeklenega jedra. Če so pri Remedyu želeli ustvariti simulacijo buldožerja, jim je to odlično uspelo, v nasprotnem primeru pa so z nastavitvijo vgrajenega pogona PhysX zavozili. Kje je bil nadzor kakovosti?

Control: odličen videz
Kljub kiksom z odsevi je igra videti odlično.
Control: dobra fizika
Fizika je zelo dobra, škoda le za nerealistično težo predmetov.

Govorna podlaga je zelo dobra, čeprav pavze zaradi notranjih monologov junakinje izpadejo izjemno čudaško. Tudi preostanek zvočne podlaga, pri kateri se orkesterska glasba vklopi zgolj v določenih trenutkih in šefovskih bojih, je všečen, zato bi tukaj igri težko kaj očitali.

Zaključek in ocena

Control je preko 20 urna akcijska streljačina z izvrstno zgodbo, ki navduši z raznolikostjo, nelinearnostjo in intuitivnim nadzorom. Samodejno uravnavanje težavnosti je pogosto vse prej kot pa pravično, zato boste v igri na veliko umirali. Grafična podobna je zelo dobra, a v oči bodejo tako zrnati odsevi, kot tudi zakasnjeno nalaganje tekstur. Možnost destrukcije okolice je hvalevredna, po drugi strani pa motijo nerealistično lahki predmeti.

Hvalim

  • epska zgodba
  • zelo dobra grafična podoba
  • nelinearnost
  • intuitiven nadzor
  • raznolikost
  • izjemna dolžina

Grajam

  • šlampasti odsevi
  • velik padec zmogljivosti zaradi Raytracinga
  • občasni visoki skoki težavnosti
  • predmeti so nerealistično lahki

Tipkovne bližnjice

F
uporabi / spremeni orožje / prevzemi nasprotnika
G
inventar
E
poberi / vrzi predmet
Q
vklopi ščit
V
napad od blizu
Ctrl
pobeg
Shift
šprint
Tab
prikaži mapo

Kode za Control

Igra Control ima kode vgrajene in enostavno dostopne kar preko glavnega menija. Najdete jih v meniju Gameplay, kjer se nahaja sekcija Assist mode. Tukaj lahko vklopite pomoč pri merjenju, zmanjšate dobljeno škodo, omogočite hipne smrti nasprotnikov, pohitrite poljnjenje metkov ali vklopite nesmrtnost.

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 7, 64-bit
Procesor
Intel Core i5-4690 / AMD FX 4350
Grafična kartica
NVIDIA GeForce GTX 780 / AMD Radeon R9 280X
Pomnilnik RAM
8 GB
Prostor na disku
42 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 10, 64-bit
Procesor
Intel Core i5-7600K / AMD Ryzen 5 1600X
Grafična kartica
NVIDIA GeForce GTX 1660/1060 / AMD Radeon RX 580 AMD
Pomnilnik RAM
16 GB
Prostor na disku
42 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: