Max Payne

Le kateri ljubitelj strojne opreme ne pozna podjetja Futuremark, ki vsake toliko izda orodje za neusmiljeno preizkušanje sistema, imenovano 3D Mark? Malokdo pa najbrž ve, da so prve različice 3D Marka uporabljale pogon imenovan MAX-FX, ki je bil uporabljen tudi v igri Max Payne iz leta 2001. No, igre, o kateri bom pisal, seveda niso razvili pri Futuremarku (ti so se osredotočali na razvoj pogona), temveč pri starševskem podjetju imenovanem Remedy Entertainment.

Igranje in zgodba

Glavni protagonist igre je detektiv Max Payne (če se pohecamo: Maksi Bolečina). Nekega dne v njegovo hišo vlomijo trije narkomani in ubijejo njegovo ženo ter otroka. V navalu žalosti Max sprejme ponudbo kolega Alexa in se vključi v oddelek za boj proti drogami (DEA). Pod krinko se priključi mafijskemu kartelu Dona Angela Punchinella, ki je odgovoren za razdeljevanje droge Valkyr, ki je posredno ubila njegovo družino. Nekega sneženega dne, ko bi se moral dobiti z Alexom na postaji podzemne železnice, pa slednjega ubijejo in Max postane glavni osumljenec. V iskanju pravice se odpravi na križarski pohod proti mafijcem.

Večino napete filmske zgodbe igra podaja preko stripovskih vmesnih sekvenc. Nekaj je tudi sekvenc narejenih s pomočjo grafičnega pogona. Stripi služijo kot uvod v 25 poglavij, ponekod pa se aktivirajo tudi ob najdbi dokumentov, pisem, dnevnikov, itd. Te vire zgodbe ponavadi Max omeni kar sam ter nato neumorno gleda v njihovo smer, včasih pa se nad njegovo glavo pojavi tudi klicaj. Čeprav ne izgledajo obvezni za nadaljevanje pa si boste naredili veliko škodo, če jih ne boste prebrali. Raziskovanje se res splača, pa ne le zaradi odkrivanja zgodbe, temveč tudi zaradi tone dobrot in skrivnosti, ki jih lahko odkrijete.

Igrate v tretjeosebnem načinu in bistvena mehanika igre je upočasnjevanje časa (t.i. bullet time). Max ima namreč sposobnost, da sredi akcije upočasni čas, kar mu omogoča boljše merjenje in posledično hitrejše ugonobljanje sovražnikov. Upočasnitev časa je časovno omejena (ikona peščene ure) in se ob uporabi prazni, vsak uboj pa jo malo napolni. Obstajata dva načina upočasnitve časa: v enem se čas upočasni, dokler se ne zaloga izprazni. V drugem pa se ob skoku upočasni le za krajši čas, nato pa se vse spet povrne v stare tirnice.

Kljub temu, da se upočasnjevanje časa sliši kot recept za zmago v vsakem trenutku, pa temu ni tako, saj so avtorji sovražnike dobro pripravili. Tudi ti se znajo metati po tleh, odskakovati v zaklon ter vas v najbolj neprimernem času presenetiti z granato. Pogosto se gibljejo v skupinah ali pridirjajo na pomoč ob strelih, zato se v boj ne podajte lahkomiselno. Tako kot Max lahko tudi umetna pamet vihti dvojna orožja, kar nekaj pa je tudi šefovskih bitk. Arzenal v igri je drugače zelo impresiven, orožja so dobro uravnotežena in nobeno ni nadmočno (razen eksplozivov seveda).

Težavnostna krivulja igre je dobra in primerna stopnji orožja, ki ga lahko poberete. Na začetku pokate ulične lopove, ki nimajo oklepa in hitro klonijo, proti koncu pa se nad vas spravijo specialci, ki so precej trd oreh. Zdravje si Max obnavlja z goltanjem protibolečinskih tablet, ki jih odkriva v kopalnicah, omaricah in drugih skrivnih mestih, naenkrat pa lahko s sabo nosi osem škatlic. Ob težji ranjenosti se začne gibati počasneje ter šepa, enako pa je tudi s sovražniki.

Grafična podoba in zvok

Grafična podoba je solidna, če seveda prezremo kronično pomanjkanje poligonov na marsikaterem obrazu in objektu. Obrazne mimike praktično ni in Max z nespremenljivim izrazom izgleda kot suhcena kopija vselej nakremženega Rambota. Po drugi strani pa je veliko poudarka na določenih učinkih in podrobnostih. Šepanje Maxa in sovragov sem že omenil, še bolj zanimivi pa so tulci, ki ležijo po tleh, prazni nabojniki in seveda luknje, ki se ob strelu pojavljajo v stenah. Eksplozije in druga orožja povzročijo slikovito frčanje teles naokoli, kateremu se pa občasno vidi, da je močno skriptirano. Pohvalni so tudi učinki ognja.

Upočasnitev časa poskrbi za marsikateri epski trenutek, saj mimo vaših ušes švigajo krogle, občasno pa se ob uboju vklopi dodatna kamera. Ta se približa žrtvi, tako da vidite kako jo prebodejo krogle ter v slogu Matrice zaokroži okrog padajočega trupla. To funkcijo lahko v meniju tudi izklopite.

Večina igre se odvija v notranjosti stavb ali v ulicah globoko med nebotičniki, kar morda nakazuje na omejitve pogona. Okolica je priročno obdana z nepredirno meglo, zato v daljavo pač ne boste mogli gledati. Nekaj je tudi čudaških stopenj, ki se odvijajo globoko v Maxovem umu in so precej nadležne, saj je treba izvajati vratolomne skoke ob popačenem prostoru in času.

Zvočna podlaga igre je zelo dobra. Odlično delo so opravili vsi govorci, tako Max kot tudi tisti za manj pomembne like. Zelo mi je bilo všeč, da je bilo v igri kar nekaj ključnih oseb, ki so imele vsaka svoj karakter in posledično seveda način izražanja.

Hrošči

Zaključek

Max Payne je odlična akcijska streljačina, ki je z upočasnitvijo časa vplivala na številne druge igre. Za raziskovanje v njej boste bogato nagrajeni, vendar pa jo pesti linearnost. Zgodba in zvočna podlaga sta odlični, grafika pa mestoma malo šepa.

Hitre tipke

E
uporabi/približaj pri ostrostrelski puški
Tab
vzemi tablete
Shift (in skok)
daljša upočasnitev časa (krajša upočasnitev)
G
izvleci najboljše orožje

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98/ME/2000/XP
Procesor
450 MHz AMD ali Intel
Grafična kartica
z Direct3D združljiva grafična kartica s 16 MB RAM
Pomnilnik RAM
96 MB
Prostor na disku
1 GB + 600 MB za Sound Patch

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 95/98/ME/2000/XP
Procesor
700 MHz AMD ali Intel
Grafična kartica
z Direct3D združljiva grafična kartica s 32 MB RAM
Pomnilnik RAM
128 MB
Prostor na disku
1 GB + 600 MB za Sound Patch

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Na novejših operacijskih sistemih obstajajo težave z zvokom, zato morate namestiti popravek za zvok (najdete ga med povezavami). Igro je kljub popravku potrebno poganjati v združljivostnem načinu (slika spodaj).

Max Payne: nastavitve
Za igranje na Windows 7 in novejših, vklopite te možnosti.

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: