BioShock: Remastered

Razvojno hišo Irrational Games so leta 1997 ustvarili trije bivši zaposleni iz Looking Glass Studios. Njihov prvi izdelek, System Shock 2, je bil ustvarjen s sodelovanjem z bivšim matičnim podjetjem, nato pa so sledile samostojne igre iz serije Freedom Force (FFvTR), Tribes (Vengeance) in SWAT. Čeprav založnik (EA, kdo pa drug) ni želel slišati nič o nadaljevanju System Shocka, saj slednji ni bil komercialno uspešen (čeprav bi si to definitivno zaslužil), so pri Irrationalu vseeno iskali rešitve, da bi lahko uresničili njihove ideje. Njihove želje so uslišali pri 2K Games, ki so financirali razvoj igre imenovane BioShock. Igra je izšla leta 2007 in je doživela tako dober sprejem, da so kasneje izdali še dva dela (BioShock 2 in Infinite), približno 10 let po izidu pa smo uzrli še različico BioShock: Remastered, ki bo tukaj tudi opisana.

Zgodba in igranje

BioShock se odvija v letu 1960. Junak Jack se znajde v letalski nesreči, iz katere se kot edini preživeli reši na majhni svetilnik sredi Atlantika nekje med Islandijo in Grenlandijo. Ob raziskovanju svetilnika odkrije globokomorsko kroglo, ki ga popelje v utopično podvodno mesto imenovano Rapture. Slednjega je leta 1940 ustvaril tajkun Andrew Ryan z željo, da bi postalo popolnoma neodvisno od vlad (davkov, regulacije, ipd.) in namenjeno le izbrancem, ki so jih ročno izbirali, glede na njihove dosežke. Žal se je utopija po nekaj letih izrodila in eno leto pred Jackovim prihodom izbruhnila v krvavo vojno.

Zgodba je izjemno zanimiva, njene fragmente pa odkrivate skozi govorne dnevnike, radijska sporočila, razobešene plakate in propagandna sporočila. Že kaj kmalu se izkaže, da je bila poleg socialnih neenakosti za propad mesta v veliki meri odgovorna čudežna substanca imenovana ADAM. S pomočjo ADAM-a so si lahko prebivalci mesta izboljševali sposobnosti (Genski toniki) in tudi pridobivali nadnaravne moči (Plazmidi), hkrati pa jih je ta zasvojil in psihično ter fizično iznakazil.

Take vrste je tudi večina vaših sovražnikov, ki se imenujejo Splicers. Oboroženi so lahko s hladnimi krepeli ali pištolami, na vas pa mečejo granate ali molotovke. Četrta vrsta zna plezati po stropu in vas obmetava z neke vrste kavlji, zadnja vrsta pa lahko kadarkoli postane nevidna in vas obmetava z ognjenimi zublji ali ledenimi kepami. Splicerji so pogosto na preži za zbiralkami ADAM-a imenovanimi Little Sisters, ki jih varujejo orjaki imenovani Big Daddy. Big Daddy je privzeto miroljuben (rumena čelada), a je izjemno zaščitniški do dekletc in napade vsakogar, ki bi si drznil ogroziti njihovo življenje (rdeča čelada). Kadar nima dekletca, ki bi ga lahko ščitil, blodi po ulicah mesta in tolče po stenah, da bi ga priklical. Ker je ADAM nujno potreben tudi za vas, se zbiranju sestric ne boste mogli izogniti, kar pomeni srdite boje, na katere se pripravite z vsem, kar premorete. Zadnja nevarnost, ki preži v mestu Rapture, so varnostni sistemi. Po ulicah so na taktičnih mestih postavljene številne strojnice, ki vam bodo dodobra zagrenile življenje. Paziti se morate tudi kamer, saj aktivirajo alarm, ki na mesto zaznave pošlje leteče robotke oborožene s strojnicami.

Nabor sovragov je vsekakor pester, a na srečo imate več kot dovolj arzenala, da jih lahko ukrotite. Za napade od blizu lahko poskrbite z orjaškim francoskim ključem ali šibrenico, osnovne napade od daleč lahko izvajate z revolverjem in močnejšo brzostrelka, nevarnejših situacij pa se lahko lotite z granatometom ali plamenometalcem. Zadnje orožje je samostrel, ki ima funkcijo ostrostrelske puške, kot dodaten bonus pa lahko izstreljene projektile pogosto poberete in znova uporabite. Večina orožij ima na voljo več vrst streliva, ki omogoča tako hitrejšo ugonobitev specifičnih vrst sovragov, kot tudi varčevanje z metki. Revolver in brzostrelka imata tako naboje specializirane za poškodovanje splicerjev kot tudi tiste za prebijanje oklepa, šibrenica ima naboje z vgrajenim elektrošokom in eksplodirajoče naboje, samostrel ima goreče puščice in take, ki postavljajo električne pasti, itd. Skratka, variacije so izjemne. Zaloge streliva si lahko obnavljate preko raziskovanja, ga kupujete v posebej prilagojenih avtomatih ali pa ga izumite sami iz predmetov, ki jih najdete tekom potepanja po Rapture.

Z napredovanjem skozi igro se učinkovitost orožij zmanjšuje, saj so nasprotniki čedalje bolj oklepljeni in odpornejši, a tudi proti temu se da boriti. V nekaterih delih stopenj lahko najdete posebne naprave, ki vam omogočajo enkratno in nepovratno nadgraditev ene izmed dveh lastnosti orožja. Ojačate lahko škodo, zmanjšate porabo streliva, izboljšate hitrost streljanja in tako naprej. Pa tudi to še ni vse, tekom igranja boste pridobili fotoaparat (ki se mimogrede zelo neposrečeno ugnezdi med orožja), preko katerega lahko izvajate raziskave nasprotnikov. Določena stopnja raziskanosti poveča škodo, ki jo povzročite nasprotniku, hkrati pa se odklenejo še drugi posebni bonusi.

Gotovo se že sprašujete, kako v to poplavo zmožnosti napadanja vstopajo Plazmidi in Genski toniki? Začnimo najprej s Toniki, ki so neke vrste pasivna vrsta Plazmidov. Razdeljeni so v tri skupine. Borbena skupina omogoča izboljšave napada in zaščite. Povečate lahko npr. odpornost na projektile, elektriko, ogenj in led ali pa močno izboljšate vihtenje francoza, ki tako postane daleč najnevarnejše orožje v igri. Inženirska skupina izboljša sposobnosti hekanja in tako zmanjša pritisk vgrajene hekerske mini igre. Zadnja, fizična skupina, pa npr. izboljša zmožnosti obnavljanja življenjskih točk, vas zakamuflira ali pa poveča hitrost premikanja. Plazmidov je skupno preko deset, med njimi pa lahko preklapljate podobno kot med orožji. Nasprotnike lahko stresete z elektriko, odpihnete, zažgete ali zamrznete; postavite jim lahko vetrovno past ali pa jih zavedete z lutko; proti njim lahko obrnete varnostni sistem, Big Daddya ali pa jih naščuvate enega na drugega. S pomočjo telekineze lahko pobirate oddaljene predmete in jih celo mečete v sovrage. Plazmidi za delovanje potrebujejo posebno tekočino imenovano EVE, ki si jo mora naš junak sproti vbrizgavati z orjaško iglo, nekaj pa je lahko dobi s konzumiranjem določenih prehrambenih izdelkov.

Naenkrat imate lahko aktiviranih osemnajst Tonikov (po šest v vsaki skupini) in šest plazmidov, med njimi pa lahko kadarkoli preklapljate v genetski banki. Mesta zanje so spočetka zaklenjena in jih lahko sproti odklepate s primerno količino ADAM-a. Nekatere Plazmide in Tonike lahko najdete med raziskovanjem, spet druge boste lahko kupili le na posebej prilagojenih avtomatih. Kar nekaj Plazmidov oz. tonikov ima več jakostnih stopenj, ki jih ne smete prezreti, če jih želite uporabiti proti močnejšim nasprotnikom ali v kasnejših stopnjah.

Igralcem, ki uživajo v raziskovanju, bo BioShock gotovo pisan na kožo, saj vsebuje ogromno skrivnosti (sefi, skrivne sobe) in predmetov. Našli boste denar, paketke prve pomoči, materiale za izdelavo drugih predmetov, sirindže z EVE, itd. Na veliko srečo je število predmetov, ki jih lahko nosite omejeno, a vseeno močno zbije težavnost. O tem zgovorno govori to, da niti na težavnosti Hard nisem imel nobenih težav z zalogami! Dodaten udarec težavnosti so obnovitvene celice Vita Chambers, ki vas rekonstruirajo brez vsakih penalov in vam tako omogočijo praktično nesmrtnost. Resda se jih da v meniju izklopiti, ampak ... o čem so sploh razmišljali med razvojem? Splicerji nimajo sreče in se lahko pozdravijo zgolj na zdravstvenih avtomatih, ki jih pa lahko shekate in jim namesto zdravilnih paketov servirate strup :).

Hekanje zna biti kar pomembno, saj vam ne omogoča le boljših nakupnih zmožnosti, ampak tudi pridobivanje varnostnega sistema na svojo stran. Vgrajena mini igra (Pipe Dream) je spočetka precej zabavna, za večji izziv pa jih še sproti raste težavnost, a po več urah sem je imel dosti in sem zavoljo obilice denarja kupoval kar samodejna orodja za hekanje. Tudi botov in strojnic ni bilo treba več hekati, ker so samodejne raziskave vklopile takojšnji prevzem.

Grafična podoba in zvok

Kljub temu, da se predelava kiti z naslovom Remastered gre še vedno za prešminkan izvirnik, ki mimogrede sploh ni izgledal slabo. Še vedno je uporabljen močno spremenjen pogon Unreal engine 2.5, ki mu dodali kar nekaj bonbončkov iz Unreal Engine 3. Tako boste lahko uživali v všečnem senčenju, vodnih učinkih, volumetričnem dimu in eksplozijah. Različica Remastered prinese lepše teksture, izboljšane modele in več podrobnosti v obliki dodatnih objektov. Igra večinoma teče kar dobro, a se zna na mestih, kjer je v zraku veliko delcev oz. kjer je na kupu več učinkov, zatikati. Sama podoba igre je ustvarjena zelo prefinjeno in, v kar se da najboljši meri, prikazuje klavrno stanje, v katerem se je znašlo mesto Rapture. Zaradi pomanjkanja vzdrževanja je več sob poplavljenih, na tleh so oljni madeži, počene cevi so zamrznile prehode, stene so prebarvane s krvjo, po tleh ležijo razmesarjena trupla, skratka, vse je v razsulu. V to kaotično stanje se odlično vklopijo groteskni Splicerji; Little Sisters, ki lokajo kri mrtvecev; nesrečni zaporniki, ki so jih preko nagnusnega postopka pretvorili v Big Daddy-e; in psihopatski šefi, ki živijo v svojem imaginarnem svetu.

Zvočna plat igre je zelo dobra, a jo pestijo težave z glasnostjo, kadar se predvaja več zvokov naenkrat. Po hodnikih se razlegajo kriki splicerjev, pomešani z glasbo iz prve polovice 20. stoletja. Slišite lahko rjovenje in tolčenje Big Daddy-ev, ko iščejo sestrice. Zelo všeč mi je bil filter, ki so ga uporabili za dnevnike in radijska sporočila, saj močno prispeva k avtentičnosti.

Hrošči

Zaključek

BioShock: Remastered se je na srečo dotaknil zgolj vizualnega aspekta prvotnega BioShocka, kar pomeni, da so ohranili vse stvari, ki so prvenca naredili tako zanimivega. Mojstrsko vzdušje je podprto z odlično in srhljivo zgodbo. Zvočna in glasbena podlaga sta sicer dobri, a sem imel med igranjem težave z glasnostjo, kar mi je rahlo pokvarilo izkušnjo. Orožij je definitivno preveč in bi jih po pravici povedano večino vrgel iz igre, saj že Plazmidi pokrivajo večino potreb. Tako bi igra do konca ohranila občutek ranljivosti kot ga imaš na začetku in bi bila precej bolj strašljiva ter napeta. Škoda je tudi, da te igra neprestano ujčka in ti ponuja pomoč, ko je sploh ne rabiš. Skupnih 16 ur je zelo spodobna dolžina, v paketu pa dobite še tri dodatne kratke mini igre. Če izvirnika še nimate, si definitivno privoščite Remastered, v nasprotnem primeru pa je nakup bolj dvomljiv.

Tipkovne bližnjice

F1, F2, F3 ...
izbere plazmid
1, 2, 3 ...
izbere orožje
Q
zamenja vrsto streliva
M
prikaže mapo
F
uporabi prvo pomoč
V
hekanje
Shift
prikaže pregleden meni z orožji in njihovimi naboji

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP SP2, Vista
Procesor
P4 2.4 GHz ali enakovredni AMD Athlon
Grafična kartica
Direct X 9.0c združljiva grafična kartica s 128MB RAM in podporo Pixel Shader 3.0 (NVIDIA 6600 ali boljša/ATI X1300 ali boljša, brez ATI X1550)
Pomnilnik RAM
1 GB
Prostor na disku
8 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP, Vista
Procesor
Katerikoli dvojedrni procesor
Grafična kartica
DX 9 - Direct X 9.0c združljiva grafična kartica s 512 MB RAM in Pixel Shader 3.0 (NVIDIA GeForce 7900 GT ali boljša), DX 10 - NVIDIA GeForce 8600 ali boljša
Pomnilnik RAM
2 GB
Prostor na disku
8 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 1500X 3.5 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na:

Pojdi na:

Ocena

 • + noro vzdušje
 • + odlična zgodba
 • + izjemna dolžina
 • + sistem Plazmidov in tonikov
 • + pregleden zemljevid
 • + spodbuja raziskovanje
 • + dobra zvočna podlaga
 • - Vita Chambers in drugo ujčkanje
 • - preveč priboljškov
 • - mukotrpno menjavanje orožij/plazmidov
 • - neenakomerna glasnost

Posnetki zaslona

Bioshock: Remastered: kupovanje nadgradenj plazmidov
V posebnih avtomatih lahko nagrabljene enote ADAMa zamenjate za nakup novih Plazmidov ali Tonikov.
Bioshock: Remastered: relativno pregledna mapa
Mapa je relativno pregledna.
Bioshock: Remastered: raziskave s fotoaparatom
S pomočjo raziskav s fotoaparatom lahko postanete bolj učinkoviti proti nasprotnikom ali odklenete druge bonuse.
Bioshock: Remastered: hekanje
Hekanje je spočetka zanimiva mini igra, ki pa se jo boste po številnih ponovitvah gotovo naveličali.
Bioshock: Remastered: mesarska šibrenica
S šibrenico lahko od blizu razmesarite že tako razmesarjene sovrage :).
Bioshock: Remastered: izkoriščanje okolice
Z pametnim izkoriščanjem okolice lahko prihranite ogromno EVE.
Bioshock: Remastered: telekineza
Telekineza omogoča, da projektile mečete nazaj v napadalce.
Bioshock: Remastered: kombinacija Plazmidov in orožja
Dobra taktika je, da na sovragih najprej uporabite Plazmid, potem pa še orožje, ampak je menjavanje vse prej kot enostavno.
Bioshock: Remastered: boj z Big Daddy-em
Pred bojem z Big Daddy-em je pametno, da si naberete kopico pomagačev.
Bioshock: Remastered: EVE Hypo
Polnjenje EVE izgleda noro dobro (in hkrati rahlo nagnusno :).
Bioshock: Remastered: poplavljena območja
Ker Rapture ne vzdržuje nihče več, mesto poka po šivih.
Bioshock: Remastered: avtentična podoba
Grafična podoba je avtentična in močno prispeva k vzdušju.
Bioshock: Remastered: iznakaženi Splicerji
Želja po popolnosti je prinesla obraten učinek - psihično in fizično iznakaženost Splicerjev.
Bioshock: Remastered: blaznost
Jok blaznežev mi je povzročal kurjo polt.
Bioshock: Remastered: groteskni prizor
Groteskni prizor: to niso kipi!