Unreal Tournament - ocena

Po izidu legendarnega Unreala so se pri Epic Games in Digital Extremes vrgli v izboljševanje kode, ki je skrbela za večigralski del Unreala. V bodočo razširitev so želeli poleg večigralskih izboljšav dodati še nove mape, načine igranja, itd. Razširitev je kmalu postala tako obsežna, da so se odločili, da bodo igro izdali kar kot samostojno in decembra 1998 se je rodil Unreal: Tournament edition. Končno izdajo, ki se je imenovala Unreal Tournament (ali UT), pa smo dočakali leto kasneje, 30. novembra 1999, in to zgolj 2 dni pred konkurenčno Quake 3 Areno :). Poudarek Unreal Tournamenta je bil sicer na večigralstvu, a je imel tudi enoigralski način, v katerem so ljudi nadomestili računalniški igralci (boti). V oboje sem vložil na desetine ur, poudarek te ocene pa bo na enoigralskem načinu.

Zgodba in igranje

Unreal Tournament je turnir, ki je bil uveden kot način za nadzor nasilja med rudarji, ki so na oddaljenih planetih kopali rudo, pomembno za financiranje vojne proti bojevnikom imenovanim Skaarj. Po končani vojni s Skaarji se je turnir prelevil v priljubljen način zabave za množice, v katerem so se obračali veliki denarci. V igro vstopite kot novinec, vaš cilj pa se je prebiti do vrha, kjer vas pričakuje trenutni šampion: Xan Kriegor. Zgodba je mikroskopska, so se pa razvijalci potrudili, da so za vse vaše nasprotnike napisali opise, ki pojasnijo, zakaj sodelujejo v turnirju oz. kakšna je njihova preteklost.

Paketi aren

UT je razdeljen v pet različnih paketov aren: Deathmatch, Domination, Capture the Flag, Assault in Championship. Za odklep naslednjega paketa morate zmagati v vsaj treh arenah, za Championship pa morate zmagati v vseh predhodnih. Oglejmo si kar, kaj nam igra ponuja:

Deathmatch/Championship (DM)

V tem načinu se vsak bori proti vsakemu. Za vsak uboj nasprotnika dobite točko, lahko pa jo tudi izgubite, če se po nerodnosti ubijete sami. Zmaga tisti, ki prej doseže ciljno število točk. Variaciji tega načina sta ekipni Deathmatch (Team Deathmatch), kjer se med sabo tolčejo do štiri ekipe in Last Man Standing, kjer poskušate ostati zadnji preživeli. Nobeden izmed teh načinov ni del enoigralskega načina.

Domination (DOM)

(Vsaj) dve ekipi poskušata nadzirati tri holograme, ki so postavljeni na taktičnih mestih arene. Hologrami imajo oznako glede na njihovo lokacijo ter so prikazani kot ikone na ekranu za lažjo koordinacijo. Ekipa prevzame nadzor nad hologramom s fizičnim kontaktom, njen pa ostane vse, dokler se ga ne dotakne kdo iz nasprotne ekipe. Dokler je hologram v lasti ekipe, ji prinaša točke, hitrost nabiranja slednjih pa je odvisna tudi od skupnega števila nadziranih hologramov. Zmaga ekipa, ki hitreje doseže ciljno število nabranih točk. V tem igralnem načinu vam je na voljo osebni teleporter (Translocator), več o tem pa kasneje.

Capture the Flag (CTF)

V tem načinu dve ekipi druga drugi kradeta zastavice. Ekipa doseže točko, če nekdo nasprotniku ukrade zastavico, jo prinese v domačo bazo in se z njo dotakne lastne zastavice. Kraja zastavice vsekakor ni tiholazniško opravilo, saj se ob tem nečednem dejanju sproži alarm, vsem v ekipi pa se prikazuje obvestilo, da je bila zastavica ukradena. Ta način igre zahteva precejšnjo koordinacijo in je zelo priljubljen tudi v večigralstvu. Zanimivo je, da je v enoigralskem načinu večina map asimetrična, a kljub temu nobena izmed ekip ni v očitni prednosti. Tudi tukaj imate na voljo osebni teleporter, ob uporabi katerega pa nosač izgubi zastavico.

Assault (AS)

Zadnji izmed načinov spominja na enoigralski način večine starejših streljačin. Ekipa, ki napada, mora v omejenem času izpolniti določene naloge. Izvedba ene naloge ponavadi tlakuje pot do druge, nekatere pa se da tudi preskočiti (dobesedno, oglejte si kak Assault Speedrun ;). Ko je končni cilj dosežen, se ura zamrzne, ekipa, ki je branila pa je postavljena v čevlje napadalcev. Ker se ura začne odštevati od časa, ki ste ga porabili za napad, je izjemno pomembno, da cilj dosežete čim hitreje. Branilcem so v pomoč strojnice in topovi, ki sejejo smrt, dokler jih napadalci ne utišajo s streli. Napadalci pa po drugi strani v nekaterih mapah z napredovanjem odklepajo nadaljevalne zbirne točke, ki močno skrajšajo pot do cilja.

Unreal Tournament: sprotno odklepanje paketov aren
Paketi aren se sproti odklepajo. Na ta način igra postopoma povečuje težavnost.
Unreal Tournament: opis nalog v Assaultu
V assaultu imate pred igro možnost preučiti naloge, ki vodijo do zmage. Če igrate prvič, ne preskočite teh podatkov.
Unreal Tournament: zaščita tovariša
V CTF je ključno ekipno igranje. Na sliki ščitim soigralca, da bo lahko domov prinesel zastavico.
Unreal Tournament: odskok
Boti so presenetljivo agilni. Ta je napravil salto, ravno ko sem mu hotel odstraniti glavo.

Priboljški

Zanimivi igralni načini na uravnoteženih mapah pa so le del tega kar naredi Unreal Tournament tako dober, tukaj so namreč še priboljški, skrivnosti, orožja in orodja. Med priboljški najdemo:

 • tri vrste ščitov za 50, 100 in 150 zaščitnih točk, prva dva lahko tudi kombinirate
 • tri vrste življenjskih paketov: osnovni, ki obnovi 20 točk, ampule za pet življenjskih točk, ki omogočajo zvišanje točk tudi preko 100 ter nazadnje redki Keg o' Health, ki igralcu že takoj da 199 življenjskih točk
 • nevidnost
 • časovno omejen ojačevalnik škode (Damage Amplifier), ki potroji zadano škodo
 • škornje za breztežnost, ki nosilcu dajejo sposobnost skoka čez visoke vire in ublažijo padce z velikih višin

Močnejši priboljški so pogosto skriti na težko dostopnih mestih, nekatere mape pa imajo celo skrivne predele, ki jih aktivirate s strelom ali dotikom!

Unreal Tournament: priboljški
Dobro poznavanje map in lokacij priboljškov je lahko ključnega pomena za preživetje. S pomočjo tega priboljška, sem skoraj izničil moj zaostanek ...
Unreal Tournament: zaščitni pas proti trojni škodi
Tudi boti znajo pobrati priboljške. Zaščitni pas proti trojni škodi – kdo bo zmagal? :)
Unreal Tournament: past
Po mapah mrgoli pasti, se pa pogosto splača tvegati, saj vsebujejo priboljške.

Orožja/orodja

Velik del orožij bo igralcem Unreala kar dobro poznan. Orožij/orodij je v UT-ju skupno dvanajst in vsa imajo poleg primarnega načina napada še sekundarni napad, nekatera pa povrhu še terciarnega!

Translocator

Osebni teleporter je namenjen hitrejšemu premagovanju razdalj in višin. S primarnim napadom teleporter izstrelite, nato pa se s sekundarnim napadom teleportirate do cilja. V primeru, da se teleportirate na mesto, kjer stoji nasprotnik, ga bo to takoj ubilo, ne glede na njegove življenjske točke ali ščite (gre za t.i. telefrag). Nasprotniki vam lahko vrnejo tako da poškodujejo teleportacijski modul in vas tako ubijejo med teleportacijo.

Impact hammer

Gre pravzaprav za pnevmatski drobilec kamnov, ki je bil pretvorjen v smrtonosno orožje za boje od blizu. Primarni napad poviša tlak do maksimuma, ob sprostitvi pa nasprotniku povzroči do 135 točk škode. Primarni napad lahko spretni igralci izkoristijo tudi kot podaljševalnik skoka ali pa za metanje osebnega teleporterja čez mapo. Sekundarni napad je šibkejši, saj se udarci dogajajo zaporedoma, ima pa nekaj daljši doseg.

Enforcer

Gre za osnovno pištolico, ki pa je ne gre podcenjevati. Primarni napad je natančnejši, a počasnejši kot sekundarni. Posebnost tega orožja je, da lahko poberete še enega od padlega nasprotnika in tako teoretično podvojite smrtonosnost.

GES Bio Rifle

To orožje je napolnjeno s strupenimi odpadki, ki nastanejo s predelavo kristalov Tarydiuma. Primarni napad izstreljuje manjše sluzaste kepice, ki se oprimejo površin, nato pa ob dotiku ali določenem času eksplodirajo v obliki verižne reakcije. Sekundarni napad izstreli večjo kepo, ki je posledično seveda smrtonosnejša. Orožje je neprimerno za bližnji boj, saj lahko poškoduje strelca.

ASMD Shock Rifle

Shock Rifle je izjemno močno in priljubljeno orožje, ki pa za dosego polnega potenciala potrebuje odlično koordinacijo. Primarni napad izstreli hiter energijski žarek, medtem ko sekundarni nad nasprotnika pošlje počasnejšo energijsko kroglo. Posebna vrsta napada pa se sproži, če med potovanjem vaše ali nasprotnikove energijske krogle, v to ustrelite primarni žarek. V epski eksploziji lahko povzročena škoda znaša skoraj 250 točk, hkrati pa je doseg tolikšen, da boste lahko poškodovali tudi nasprotnike, ki se skrivajo za ovinkom :). To orožje je tudi glavno orožje v načinu InstaGib, kjer primarni strel povzroči takojšnjo smrt, nabojev pa je neomejeno.

Pulse Gun

V primarnem napadu to orožje izstreljuje počasne zelene kroglice plazme, v sekundarnem pa poseben žarek, ki pa je uporaben le na krajših razdaljah. Ta žarek se priklene na nasprotnika in mu onemogoči, da bi se tako enostavno izmaknil. Za dodatno škodo se lahko pomikate proti in vstran od nasprotnika, kot bi ga žagali.

Ripper

Ripper je izstreljevalnik vrtečih se rezil. Primarni napad izstreli rezilo, ki se odbija od sten in je sposobno nasprotniku v hipu odrezati glavo (strel v glavo povzroči čez 150 točk škode), hkrati pa je ta napad nevaren tudi za strelca. Sekundarni napad izstreli eksplozivni, a počasnejši disk.

Minigun

Mini brzostrelka ima podoben mehanizem streljanja kot Enforcer, z njim pa si deli tudi strelivo. Pri tem orožju je zanimivo to, da je povzročena škoda odvisna od nastavitev strežnika in lahko povzroči tudi do 25% odstopanja od normalne škode.

Flak Cannon

Ta šibrenica na steroidih je eno izmed mojih najljubših orožij. Primarni napad izstreli osem šrapnelov, od katerih vsak zada 24 škodnih točk. Ker se šrapneli s časom potovanja razmaknejo, je ta napad primeren za bližnja srečanja. Uporabna lastnost šrapnelov je tudi njihov odboj od stene. Sekundarni napad izstreli eno samo kroglo, ki ob eksploziji razpade na še pet šrapnelov in lahko tako povzroči skupno preko 220 točk škode.

Rocket Launcher

Raketomet v primarnem napadu izstreli eno raketo, ki povzroči preko 110 točk škode, v sekundarnem napadu pa se raketa obnaša kot odbijajoča se granata s 120 škodnimi točkami ob zadetku. Z držanjem gumba za napad lahko sprostite do šest raket naenkrat. Ker se rakete sprostijo takoj, ko je izstrelitveno držalo polno ali ko zmanjka streliva, je ta način streljanja precej nevaren. V nastavitvah igre lahko celo vklopite, da se izstreljuje eno raketo naenkrat. Poseben bonus prinaša sledenje nasprotnikovem gibanju s križcem, saj se raketomet zaklene na njegovo telo, izstreljena raketa pa bo samodejno usmerjena proti sovražniku.

Sniper Rifle

Ostrostrelska puška je uporabna tako za od blizu kot seveda od daleč (sekundarni napad vklopi približevalnik). Primarni in sekundarni strel povzročita do 150 točk škode, če nasprotnika zadenete v glavo. Ker ima ta puška do 50 nabojev v nabojniku, je zelo priljubljena pri zahrbtnežih, ki se skrivajo v plamenih, za stebri in podobno.

Redeemer

Redeemer je redko super orožje, po katerem sem si tudi izbral moj spletni nadimek. Primarni strel izstreli epsko jedrsko raketo, ki izbriše vso življenje v orjaškem eksplozivnem polkrogu. Sekundarni napad omogoča, da strelec raketo vodi do cilja ter detonira na klik. Četudi gre za noro močno orožje, lahko spretni strelci potujočo raketo sestrelijo z ostrostrelsko puško!

Unreal Tournament: redeemer v akciji
Čez par trenutkov bo Function ugotovil, kaj pomeni, če nekdo nate izstreli jedrsko raketo.
Unreal Tournament: Shock Combo
Shock Combo doseže tudi nasprotnike na težko dostopnih mestih.
Unreal Tournament: Flak Cannon smeško
Tale izstrelek smeška iz Flak Cannona me bo poslal v večna lovišča.
Unreal Tournament: metanje translocatorja
S pomočjo pnevmatskega kladiva lahko translocator vržete čez celo mapo.

Nasprotniki

Čeprav so mape zakomplicirane in orožja kompleksna za uporabo, pa je treba priznati, da je umetna pamet v Unreal Tournamentu izjemno sposobna. Ne le, da vas bo na višjih težavnostih (sam sem igral na Adept) v Deathmatchu zmlela na tisoč in en način, zelo dobro se obnese tudi v večini drugih igralnih načinov. Pozorna je na priboljške in se do njih zna prebiti tudi s pomočjo Impact Hammerja, počaka na soborce, da se vas lotijo v tropu, ob nošenju zastavice krije hrbet nosilcu, postavi se na taktična mesta, da vam oteži življenje, itd. Zgolj s spretnostjo ji boste v višjih težavnostih zelo težko kljubovali – morali se boste spoznati z mapami in lokacijami priboljškov, potem pa igra postane precej znosnejša. Ključnega pomena pri igranju je tudi t.i. dodge jump, ki ga sprožite s hitrim pritiskom smernih tipk. Z njegovo pomočjo vaš lik hitro odskoči stran, kar vam lahko v ključnih trenutkih reši kožo, in vam omogoči, da ugonobite nasprotnika. Ampak pozor: tudi nasprotniki obvladajo ta manever, zato bodite pripravljeni na vse.

Grafična podoba in zvok

Unrealov prvi pogon sem v opisu izvirnika že hvalil, saj svojo nalogo opravlja odlično. UT teče zelo dobro tudi na šibkejših konfiguracijah, saj lahko s šarjenjem po nastavitvenih datotekah nastavite goro možnosti. Ne le to, ljubitelji so ustvarili celo izrisovalnik po meri (Direct3D 11), ki te možnosti še razširi in igro napravi še lepšo (več to tem v kasnejših sekcijah). Mape so mešanice zunanjih in notranjih predelov, ki segajo vse od prastarih ruševin pa do futurističnih vesoljskih plovil. Estetika je izjemna, barve so všečne, je pa škoda, da je senc dokaj malo (najbrž na račun večje preglednosti). Medtem ko se da videz tekstur močno izboljšati (glejte naslednje sekcije) pa število poligonov modelov ostaja dokaj nizko, česar se ne da skriti. Fizikalni pogon je pohvale vreden, še posebej pa pride do izraza pri mapah z nižjo težnostjo, kjer lahko v zraku izvajate svojevrstne vragolije.

Glasbena podlaga v UT-ju je kot v predhodniku odlično poslušljiva in vredna celo samostojnega poslušanja. Skladbe so agresivne in hitre ter se odlično skladajo s splošnim ubijalskim tempom v igri. Posebej omembe vredna je splošna glasovna interakcija z igralcem. Ob posebnih dogodkih se oglaša napovedovalec, ki igralcu polni zalogo ego-ta z opevanjem masovnega klanja, opozarja na zadetke v glavo, odšteva čas do konca igre, itd. To se odlično sklada s samo zgodbo igre, da igraš v areni. Tudi boti niso nemi, temveč sporočajo svoje stanje, lokacijo, opozarjajo na položaj nasprotnika ter se norčujejo iz vas, ko vas ugonobijo. Ne le to, tudi igralec ni nem in lahko deli glasovne ukaze (tipka V) ter svoje občutke deli z ostalimi preko štirih vgrajenih kretenj.

Unreal Tournament: ukazi
S pomočjo posebnega menija lahko soigralcem delite ukaze.
Unreal Tournament: mesarsko klanje
Na privzetih nastavitvah igra ni primerna za občutljive, saj delčki teles letijo naokrog, se pa to da izklopiti v nastavitvah.
Unreal Tournament: multikill
Napovedovalec s svojimi naznanitvami posebnih dosežkov dviguje srčni utrip.
Unreal Tournament: všečna grafika
Moderne teksture in dobra barvna shema poskrbijo za všečno grafiko.

Hrošči

Zaključek in ocena

Unreal Tournament je epska večigralska igra, ki ima po vseh teh letih še vedno dejavno skupnost. Enoigralski način vas bo v okrog osmih urah (težavnost Adept) pripravil na spletno mesarjenje, verjamem pa, da bo še marsikdo vklopil kak mutator ali dva. Igra navduši s številnimi orožji, triki, glasbo, odlično umetno pametjo ter raznolikimi mapami. K vsesplošni priljubljenosti gotovo pripomorejo tudi številne modifikacije in mape, ki jih je ustvarila skupnost.

Hvalim

 • številni načini igranja
 • orožja
 • raznolike in uravnotežene mape
 • odlična glasbena podlaga
 • skrivnosti
 • številne modifikacije
 • smrtonosna umetna pamet z veliko težavnostnimi stopnjami
 • popolnoma prilagodljiv pogon

Grajam

 • občasni kiksi umetne pameti

Tipkovne bližnjice

F1
prikaži stanje
Tab
odpri mini konzolo
H, J, K, L
prikaži kretnjo
T
pošlji sporočilo vsem
F
pretvarjaj se, da si mrtev
V
daj ukaze svoji ekipi

Kode za UT99

Med igro lahko dostopate do konzole s pritiskom na tipko levo od 1. Pobrišite morebitne že prisotne znake in uporabite naslednje kode za Unreal Tournament:

fly
poletite s tipko za skok
walk
spet hodite po tleh
allammo
polna orožja
god
neranljivost
ghost
prehod skozi stene

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98/2000/Windows NT 4.0/Linux/Mac
Procesor
Pentium 200 MHz ali enakovreden AMD
Grafična kartica
grafična kartica z 2 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
16 MB
Prostor na disku
1 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 95/98/2000/Windows NT 4.0/Linux/Mac
Procesor
Pentium II 266 MHz ali enakovreden AMD
Grafična kartica
3dfx Voodoo ali Voodoo2
Pomnilnik RAM
128 MB
Prostor na disku
1 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 1500X 3.5 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Igranje na modernejših sistemih

Igro seveda že pesti starost, vendar jo lahko s paketom prenovljenih tekstur in najnovejšim DirectX 11 izrisovalnikom pretvorite v solidno izgledajočo. Za igro namreč obstajajo ljubiteljski popravki in tudi ljubiteljski paketi tekstur. Da igro prestavite v sedanjost (glejte povezave):

 • namestite najnovejši popravek 451b
 • namestite DirectX 11 izrisovalnik, tako da ga razširite v mapo UnrealTournament/System
 • prebijte se v UnrealTournament/System in z urejevalnikom besedil odprite UnrealTournament.ini
 • najdite vrstico GameRenderDevice in jo spremenite v:
  GameRenderDevice=D3D11Drv.D3D11RenderDevice
 • zaženite igro vsaj enkrat in znova odprite datoteko UnrealTournament.ini
 • prenesite visokoločljivostne teksture UT99HD in jih razširite v mapo igre
 • za boljšo zmogljivost v kategoriji pod [D3D11Drv.D3D11RenderDevice] najdite vrstico ASSAO in jo spremenite v:
  ASSAO=False
 • enako lahko storite tudi z nastavitvijo SSR
  SSR=False

Drugi način za konfiguracijo je, da zamenjate UnrealTournament.ini z mojimi nastavitvami. Teksture in popravek boste morali seveda še vseeno namestiti.

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: