Ocena igre Unreal in razširitve Return to Na Pali

Le kdo ne pozna Epic Games? Gre za razvijalski studio, ki stoji za široko uporabljanim pogonom za igre imenovanim Unreal Engine. Ta legendarni pogon je bil uporabljen v ogromno uspešnicah, bliža pa se že četrta različica. Prva različica Unreal Engine je luč sveta ugledala leta 1998 in prva igra, ki je predstavila vse zmogljivosti pogona, se imenuje Unreal. Leto kasneje pa so dodali še razširitev imenovano Return to Na Pali in kasneje vse skupaj zapakirali v Unreal Gold.

Igranje in zgodba

Igra se prične v ječi, kjer se kot zapornica s številko 849, prebudite v svobodo. Vesoljska zaporniška ladja imenovana Vortex Rikers je bila namreč sestreljena in opustošena s strani nezemeljskih bitij imenovanih Skaarj, ki okupirajo planet Na Pali. Na planetu, ki je domovina miroljubnih štirirokih Nalijev, so namreč bogata nahajališča visoko energijskih kristalov. V številnih rudnikih zasužnjeni Naliji garajo, da bi nakopali dovolj mineralov za njihove gospodarje, morebitni upori pa so krvavo zatrti.

Unreal je prvoosebna streljačina, ki bi jo moral preigrati vsak ljubitelj te zvrsti iger. Prva posebnost te igre je neverjeten tempo. Če se v večini modernejših streljačin lik, ki ga igrate, vleče, kot da bi bil tik pred tem, da izdihne, je tukaj poudarek na hitrem gibanju. Privzet način gibanja je tek in priporočam vam, da tega ne izklapljate, saj boste drugače umirali zelo pogosto. Poleg običajnega premikanja s smernimi tipkami pozna Unreal še t.i. dodge jump. Zadeva deluje tako, da dvakrat v primernem razmiku pritisnete tipko za smer in lik bo sunkovito odskočil. Tak skok je izjemno uporaben pri izmikanju izstrelkom ter za še hitrejše gibanje po mapah. Tretji način premika pa je odriv od tal z raznimi orožji. Pri tem načinu skočite in pravočasno sprožite izstrelek, kar vas sicer poškoduje, a omogoči neverjetno visok skok.

Hitro premikanje je bistveno, ker so tudi sovražniki izjemno agresivni in agilni. Ne bom pretiraval, če bom rekel, da je umetna inteligenca v tej igri ena izmed najbolj agresivnih kar sem jih kadarkoli videl v kaki igri! Častno prvo mesto seveda pripada Skaarj Bojevnikom, ki vas od daleč obstreljujejo z energijskimi kroglami, od blizu pa zmasakrirajo z jeklenimi kremplji, ki jih imajo pripete na rokah. Poleg teh dveh brutalno učinkovitih napadov pa so se bojevniki sposobni izmikati počasnejšim izstrelkom, hkrati ko tečejo proti vam, da bi vam zarinili kremplje v goltanec. Drugo mesto si delijo Skaarj Udarne enote in Najemni vojaki. Prvi so oboroženi s širokim spektrom orožja, ki ga uporabljajo z neverjetno preciznostjo in preudarnostjo, imajo pa še ščit, ki ga pravočasno izvlečejo, da se zaščitijo pred vašimi izstrelki. Drugi vas prerešetajo z mitraljezom in osmodijo z raketami, lahko pa vklopijo telesni ščit, ki jih začasno naredi neranljive. Oboji so izjemno zahteven in trdovraten nasprotnik. Lahko bi našteval še in še sovražnikov, vendar nočem pokvariti presenečenj :).

Seveda, ob takem naboru agresivnih sovražnikov se spodobi imeti tudi konkreten arzenal orožij, in tudi tukaj Unreal ne razočara. V igri je namreč, reci in piši, deset, da deset orožij (Return to Na Pali doda še tri dodatna krepela!), od katerih ima vsaka vsaj dva načina streljanja, kar pomeni, da obstaja vsaj dvajset načinov kako resno poškodovati sovražnika.

Poleg običajnih orožij na običajne in eksplozivne naboje so tukaj še energijska orožja med katerimi gotovo prednjači A.S.M.D. shock rifle, ki ima pravzaprav tri načine streljanja. Izstrelite lahko hiter energijski pulz, počasno energijsko kroglo ali pa najprej kroglo in jo nato ustrelite z pulzom, kar je precej težko, a povzroči epsko eksplozijo z ubijalskimi posledicami. Tretja zvrst orožij so eksotična, kjer je gotovo potrebno izpostaviti Razorjack, ki izstreljuje hitra rezila, ki se odbijajo od sten in resno poškodujejo vsakogar, ki se jim postavi na pot. Večina orožij je izjemno brutalnih. Nekatera nasprotnika raztrgajo na koščke, spet druga mu odtrgajo glavo, zato igra ni primerna za tankočutne ljudi.

Poleg orožij ima igralec na voljo še cel kup predmetov, ki jih shranjuje v inventarju in po potrebi aktivira. Prevajalnik omogoča branje napisov v nezemljanščini in tudi prebiranje dnevnikov, ki jih najdete na mrtvecih. Svetilka, žaromet in bakle, osvetlijo temne kotičke. Set za potapljanje omogoča daljše izlete pod vodo in je eden izmed najbolj uporabnih predmetov. Skakalni čevlji omogočajo izjemno visoke skoke, itd. Med predmeti v inventarju lahko sicer na hitro preklapljate, problem pa je v tem, da so tako ikone kot besedilo na visokih ločljivostih mizerno majhne, kar pomeni, da boste le stežka videli kaj ste izbrali.

Grafična podoba in zvok

Unrealov prvi pogon je pred 15 leti trgal gate in še danes poseka številne moderne streljačine tako v optimiziranosti kot tudi v velikosti map. Proti današnjim miniaturnim mapam, so Unrealove naravnost gigantske. Spomnim se kako sem v šali v eni izmed map skočil v globino in padal 15 sekund, kar pomeni, da bi bila višina mape v realnosti več kot 1 kilometer!!! V večini izmed današnjih iger bi bil mrtev že po prvi sekundi.

Edina težava teh velikih map pa je precejšnja pustost okolja, pogosto se zdijo prav prazne. Povsem druga zgodba pa so mape, ki se odvijajo v notranjosti zgradb in jam. So izjemno kompleksne, polne pasti, presenečenj in skrivnosti. Veliko je potapljanja, skakanja in pritiskanja gumbov, ljubitelji raziskovanja pa bodo v teh mapah naravnost uživali.

Glasbena podlaga je neverjetna. Pravzaprav ne le neverjetna, temveč legendarna. Ne le, da doda k vzdušju, včasih so se mi prav naježile dlake, tako epska je bila glasba. Fantastično se poda tako k dogajanju kot tudi širnim planjavam, višavam in orjaškim gradovom, ki jih raziskujete.

Hrošči

Zaključek

Unreal je streljačina, ki bi jo moral preigrati vsak ljubitelj te zvrsti. Skupaj z dodatkom Return to Na Pali znaša čas igranja skoraj 20 ur. Tempo igre je izreden, sovražniki izjemno agresivni in agilni, orožij je na tone, mape so zelo kompleksne in orjaške, kot češnja na tortici pa je dodana še epska glasba. Kaj si naj vsak igralec streljačin še želi? Priporočam nakup!

Hitre tipke

Enter
uporabi predmet v inventarju
Š, Đ
preklopi med predmeti v inventarju (priporočam, da spremenite na Q, E
F6
hitro shrani
F7
hitro naloži
F
preklopi svetilko
F2
vklopi prevajalnik

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98
Procesor
166 MHz Pentium ali enakovreden AMD
Grafična kartica
grafična kartica z 2 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
16 MB
Prostor na disku
1 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 95/98
Procesor
Pentium II 266 MHz ali enakovreden AMD
Grafična kartica
3dfx Voodoo ali Voodoo2
Pomnilnik RAM
128 MB
Prostor na disku
1 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Igro seveda že pesti starost, vendar jo lahko s paketom prenovljenih tekstur in najnovejšim OpenGL izrisovalnikom pretvorite v solidno izgledajočo. Za igro namreč obstajajo ljubiteljski popravki in tudi ljubiteljski paketi tekstur. Da igro prestavite v sedanjost:

  • s spletne strani prenesite Old Unreal Multi Media Patch
  • prebijte se v UnrealGold/System in z urejevalnikom besedil odprite Unreal.ini
  • najdite vrstico GameRenderDevice in jo spremenite v:
    GameRenderDevice=OpenGLDrv.OpenGLRenderDevice
  • v kategoriji pod [OpenGLDrv.OpenGLRenderDevice] najdite vrstico UseS3TC in jo spremenite v:
    UseS3TC=True
  • izberite primerno različico tekstur (večja kot je kakovost, hitrejši računalnik potrebujete)
  • spremenite nastavitve po želji in uživajte v igranju

Drugi način za konfiguracijo je, da zamenjate Unreal.ini z mojimi nastavitvami. Teksture in popravek boste morali seveda še vseeno namestiti.

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: