Titan Quest: Anniversary Edition - ocena

Relativno kratkoživi razvojni studio Iron Lore Entertainment je bil ustanovljen leta 2000, šest let kasneje pa so izdali svoj prvenec — akcijsko igro igranja vlog imenovano Titan Quest. Kljub epski nestabilnosti in hroščatosti (da, naslov sem igral kmalu po izidu, kar je bila napaka) je bila igra presenetljivo zabavna in relativno dobro ocenjena. Leta 2007 je dobila uradno razširitev imenovano Immortal Throne in doživela digitalno izdajo kot Titan Quest: Gold Edition. Kljub dobri prodaji je bil studio prisiljen zaprti vrata že leta 2008, licenco pa je po propadu založnika THQ dobil Nordic Games. Slednji so deset let po izidu naslova obnovili podporo s pošiljanjem popravkov ter financiranjem razvoja novih dodatkov. Ragnarök, Atlantis in Eternal Embers so tako izšli eksluzivno za popravljeno različico, ki so jo v čas deseti obletnici poimenovali Titan Quest: Anniversary Edition. Ta ocena je napravljena samo za izvirnik in njegov prvi dodatek.

Zgodba in igranje

Titan Quest: Anniversary Edition se odvija v času antične Grčije, v njem pa igrate junaka (ali junakinjo), ki je s čolnom komajda prispel v vasico Helos pa se že mora boriti. Od vaščanov namreč izve, da so se povsod iznenada pojavile pošasti, ki ne le fizično napadajo ljudi, temveč jih tudi ovirajo pri poljedeljskih in živinorejskih dejavnostih, zaradi česar bodo gotovo sestradali in pomrli. Posledično mu ne preostane nič drugega kot da pograbi pipec in začne reševati svet. Z nadaljevanjem poti skozi Grčijo postane jasno, da ne obstaja mesto v deželi, ki bi bilo brez sovražnikov, razkrije pa se tudi njihov vir: mogočni čarovniški Titani imenovani Telkine so porušili stik ljudi z bogovi, sedaj pa želijo zavladati svetu. Zgodba je dokaj zanimiva in se podaja preko pogovorov z NPC-ji, želel pa bi si, da bi igra imela dnevnik, v katerem bi lahko vse prebral v paketu, tako pa so v arhivu na voljo samo besedila povezana z nalogami.

Titan Quest: Anniversary Edition: zgodba
Večino zgodbe izveste preko pogovorov z NPC-ji.

Atributi junaka so klasični kot v večini iger tega žanra: zdravje in mana; moč (Strength), ki je odgovorna za fizično škodo; spretnost (Dexterity), ki je odgovorna za škodo povzročeno z zbodljaji, strupom in krvavenjem ter vpliva na hitrost udrihanja in sposobnost branjenja; ter nazadnje še inteligenco, ki poveča škodo povzročeno z uroki in vpliva na regeneracijo mane. Zadnji trije atributi odločajo tudi o tem, katero opremo lahko nosite. Druga, še pomembnejša karakteristika lika pa je drevo spretnosti. Ob vsaki novi stopnji dobite tri spretnostne točke, ki jih lahko porabite za odklep do šest spretnostnih razredov, znotraj njih pa je na voljo kopica nadgradljivih spretnosti. Izbirate lahko med kar devetimi specializacijami in to ne samo eno, temveč kar dvema! Tako lahko postanete bojevnik z dobro zaščito (Conqueror), čarovnik s poudarkom na nevihti in naravi (Druid), ali pa katerakoli druga kombinacija, kar kliče po ponovnem preigranju. Z dovolj cvenka lahko pri mistiku drevo kadarkoli počistite (respec) in začnete znova, če ste ugotovili, da ste zamočili lik.

Titan Quest: Anniversary Edition: drevo spretnosti
Drevo spretnosti omogoča kar dve specializaciji.

Prizorišča v igri Titan Quest: Anniversary Edition so zelo raznolika in razdeljena na štiri poglavja: Grčijo, Egipt, Orient s Kitajsko ter pekel Had. Med številnimi zunanjimi področji, ki so z redkimi izjemami skoraj povsem linearna, se nahajajo vasice ali mesteca, v katerih najdete teleporter, prodajalce in odkupovalce krame, možnost za nadgradnjo opreme in seveda podajalce nalog. Poleg glavne rdeče niti, ki se vleče skozi vsa poglavja, vam igra ponuja obilico stranskih misij, ki pa po večinoma vrste počisti okolico ali najdi nek predmet, cilj, kjer to naredite, pa vas čaka naprej ob glavni poti ali v eni izmed številnih stranpoti. S pomočjo slednjih se razbije monotonost, saj gre ponavadi za jame ali ruševine, ki so v močnem kontrastu z okolico, včasih pa vas v njih čaka še kakšno nadmočno presenečenje. Poleg izkušenjskih točk za nagrado večinoma prejmete še kak poseben predmet, občasno pa vas čakajo še točke za nadgradnjo atributov in drevesa sposobnosti. Immortal Throne tukaj poskuša inovirati, a je prekratek, da bi popravil medel začetni vtis iz predhodnih poglavij.

Titan Quest: Anniversary Edition: teleporter
Teleportiranje je brezplačno, ciljnih točk pa je ogromno.
Titan Quest: Anniversary Edition: stranpot
Stranpoti je obilo, a včasih vsebujejo le šibke sovrage.
Titan Quest: Anniversary Edition: zemljevid
Zemljevid je izjemno koristen in prikazuje tudi pomembne točke.

Po teh pestrih okoljih se potikajo skupine sovražnikov, ki so regijsko obarvane. Npr. satiri in kentavri v Grčiji, šakalmožje in škorpijoni v Egiptu ter jetiji in tigermožje v Orientu. Poleg dvo- in štirinožnih živalskih nasprotnikov vas čakajo še hodeče rastline, duhovi, nemrtvi, demoni, naprave in roboti, vsake toliko pa se boste morali boriti proti mini šefom in pošastnim herojem, ki znajo biti res pasji. V mešanici običajnih in šampionskih sovragov (rumena oznaka) se z napredovanjem skozi igro pojavljajo vedno bolj zaguljeni, ki vas zamrznejo, zastrupijo, puščajo kri ali pa vam s svojimi uroki črpajo življenjske točke in/ali mano. Med igranjem boste tako morali redno lokati zdravilne napoje in, če vaš lik temelji na čarovniji, tudi napoje z mano, ne uide pa vam tudi bežanje, dokler si ne opomorete. Smrt vas stane nekaj izkušenjskih točk, a ohranite vso opremo in se znova pojavite ob obnovitvenem vodnjaku, točke pa lahko kasneje poberete s klikom na vaš nagrobnik.

Titan Quest: Anniversary Edition: akcija
Akcije je obilo zato morate biti vedno pozorni na življenje in mano.
Titan Quest: Anniversary Edition: sovražni heroj
Sovražni heroji so trdovratni in obdani s podaniki.
Titan Quest: Anniversary Edition: črpanje zdravja/mane
Z uroki vam lahko nasprotniki hitro požrejo življenje ali mano.
Titan Quest: Anniversary Edition: nagrobnik
Smrt vas ne kaznuje preveč, kar po mojem mnenju preveč poenostavi igro.

Ob smrti pošasti odvržejo bolj ali manj uporabno opremo in druge predmete, ki jo lahko selektivno prikažete s pomočjo priročnih filtrov, drugi vir pa so seveda številne po svetu raztresene skrinje. Inventar se sproti odklepa, nagrmadeno pa lahko shranjujete tudi v karavani, ki vas spremlja skozi večja mesta, ali pa sproti prodajate. Vpliv na vaše atribute, spretnosti in zaščito je odvisen od osnovnih lastnosti, ki so jim lahko dodani spremenilniki, o količini slednjih pa odloča barva oznake, ki gre od rumene za osnovne čarobne pa do vijolične za legendarne predmete. Skozi več preigranj lahko pridobite tudi celoten set (modre oznake), ki vam ob sestavi ponuja dodatne bonuse, lahko pa se seveda greste t.i. farming, saj se ob ponovnem zagonu igre pošasti na nekem območju znova pojavijo. Posebna vrsta opreme so orožja, ki se ne razlikujejo zgolj po razredu, ki jih lahko uporablja, temveč tudi po hitrosti in škodi, ki jo povzročijo, kar igra zapakira v uporabno statistiko škode na sekundo (DPS).

Titan Quest: Anniversary Edition: skrinje z nagrado
Včasih se je treba za nagrado potruditi, a je vredno.
Titan Quest: Anniversary Edition: inventar
Inventar se sproti odklepa, neko stopnjo mikroupravljanja pa morate imeti, drugače sledi kaos.

Poleg opreme lahko v Titan Quest: Anniversary Edition poberete še delčke šarmov (Charms) in relikvij (Relics), s katerimi lahko izboljšate opremo vse od zelene barve navzdol, poseben bonus pa dobite, če zberete vse koščke. Omenjeni predmeti pa niso uporabni le za neposredno izboljšanje opreme, temveč lahko z njimi ustvarite tudi posebne artefakte, ki močno izboljšajo sposobnost vašega lika. Za to rabite starinsko formulo (Arcane formula), nato pa še pomoč čarovniškega NPC-ja. Gre za zanimivo idejo, ki pa na normalni težavnosti preveč poenostavi igro, zato sem jih uporabljal pri res zaguljenih šefih.

Titan Quest: Anniversary Edition: šarm/relikvija
Šarmi in relikvije so dragoceni in na srečo jih lahko obnovite, a pri tem uničite opremo.
Titan Quest: Anniversary Edition: artefakt
Artefakt je kombinacija treh predmetov in izjemno izboljša lik.

Grafična podoba in zvok

Titan Quest: Anniversary Edition teče na hišnem pogonu, ki so ga pri Iron Lore ustvarili, da bi lahko uresničili njihovo vizijo igre. Ob izidu hitrost delovanja ni bila najboljša, igra pa se mi je tudi redno sesuvala, skoraj dvajset let kasneje pa lahko rečem, da mi ni žal, da sem naslovu dal še eno priložnost. Delovanje je tekoče in stabilno, zaradi barvitega sloga, presenetljivo dobrih vizualnih učinkov in precej ostrih tekstur pa je igra še vedno videti odlično. Zelo všeč so mi bile majhne podrobnosti kot so odtisi stopinj in premikanje trave/žita ob hoji skozenj, odlični so tudi odsevi in valovi na vodnih površinah, ne smemo pa pozabiti tudi cikla dan/noč. K dobremu vizualnemu vtisu pripomore tudi zmogljiv fizikalni pogon, ki poskrbi za frčanje predmetov in trupel ter precej realistično zlaganje slednjih. Resda zadeve včasih padejo skozi tla ali jih odnese stran, a so to v večini trupla in ne predmeti, sploh pa ne tisti, ki so ključni za misije.

Titan Quest: Anniversary Edition: čudovita grafika
Za tako staro igro je grafika odlična.
Titan Quest: Anniversary Edition: nočno igranje
Nočno igranje popestri vašo pot.

Pri zvočni podlagi najbolj izstopa odlična orkestrska glasbena podlaga, ki je prilagojena tako časovnem obdobju, z vključitvijo tradicionalnih glasbil pa tudi lokaciji, na kateri se nahajate. Govorci za NPC-je so prebavljivi, se pa vidi, da so na njih varčevali, kar je velika škoda.

Zaključek in ocena

Titan Quest: Anniversary Edition je izjemno dolga (preko 30 ur) igra igranja vlog, ki navduši z raznolikostjo, všečno podobo in odlično glasbeno podlago, močno pa jo pestita linearnost in nihanje težavnosti. Kombinacij razredov je ogromno, dober izziv pa so tudi občasni mini šefi.

Hvalim

  • izjemna dolžina
  • raznolikost
  • veliko razredov
  • odlična glasbena podlaga
  • všečen videz
  • mini šefi
  • uporabna mapa

Grajam

  • linearnost
  • občasni ogromni skoki težavnosti
  • trgovci ne prodajajo nič koristnega

Tipkovne bližnjice

R
napoj za zdravje
E
napoj za mano
W
preklopi orožja
L
hitri portal
M
kaži zemljevid
X
kaži samo neobičajne predmete
1-9
uporabi sposobnost

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP / Vista / 7 / 8 / 10
Procesor
2.0 GHz
Grafična kartica
128 MB NVIDIA GeForce 6800 ali ATI Radeon X800
Pomnilnik RAM
1 GB
Prostor na disku
13 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP / Vista / 7 / 8 /10
Procesor
dvo- ali štirijedrni procesor z 3.0 GHz
Grafična kartica
256 MB NVIDIA ali AMD
Pomnilnik RAM
2 GB
Prostor na disku
13 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: