A Plague Tale: Innocence - ocena

Asobo Studio je relativno mlad francoski razvojni studio, katerega portfelj v večini sestoji iz iger, ki so bile delane po licencah iz filmov, vmes pa se najde tudi kakšna lastna ideja. Ena izmed takšnih je tudi A Plague Tale: Innocence, ki je izšla deset let po slabo sprejeti izvirni dirkačini Fuel. Pri Asobu so želeli svojo različico uspešnih The Last of Us in Brothers: A Tale of Two Sons, zato so se spečali z razvojno hišo Focus Home Interactive in leta 2019 izdali že omenjen naslov. Bil je uspešen in je tri leta kasneje dobil nadaljevanje imenovano A Plague Tale: Requiem. Ta ocena se tiče prve igre, ki kljub starosti še vedno stane praktično enako kot ob izidu, je pa treba poudariti, da se jo da v razprodajah dobiti precej ceneje.

Zgodba in igranje

A Plague Tale: Innocence se odvija v letu 1348 v francoski Akvitaniji, ravno v času stoletne vojne med Francijo in Anglijo. Igrate petnajstletnico imenovano Amicia de Rune, hčerko nekdanjega viteza Roberta in alkimistke Béatrice. Slednja večino časa preživlja v iskanju zdravila za Amiciinega brata Hugona, ki ga je zadelo družinsko prekletstvo v obliki zastrupljene krvi, zato že od rojstva živi v izolaciji. Bolezen imenovana Prima Macula naj bi se pojavila že pred več stoletji hkrati z Justinijanovo kugo, v letu 1348 pa naj bi bila začetnik najbolj smrtne epidemije v človeški zgodovini imenovane črna smrt. Slednja se začne s pojavom podgan v bližini posestva de Rune, kamor jih je privlekla ravno Hugonova bolezen, nato pa se nadaljuje z njihovo širitvijo po okoliških vasicah, kjer prebivalce okuži njihov ugriz. Kot da to ne bi bilo dovolj pa se na posestvu nenadoma pojavijo inkvizitorji pod vodstvom Lorda Nicholasa, ki si močno želijo najti Hugona ter izkoristiti njegovo bolezen. Zgodba je zelo zanimiva in se ne podaja le preko obilice vmesnih sekvenc, temveč tudi s pogovori med samim igranjem ter preko predmetov, ki jih lahko najdete med raziskovanjem.

A Plague Tale: Innocence - vmesna sekvenca
Vmesne sekvence so narejene s pogonom in so videti odlično.
A Plague Tale: Innocence - skrit predmet
S pomočjo najdbe skritih predmetov lahko izveste več o zgodovini.

Igranje poteka na raznolikih lokacijah, ki obsegajo podeželje, vasice, cerkve, jame, dvorce, graščine in še kaj bi se našlo, prva izmed ključnih mehanik pa je skrivanje. Kot majhno dekletce imate v neposrednem boju zelo majhne možnosti proti vojakom in vitezom, zato morate izkoristiti zidove, sode, vozove, visoko travo in druga skrivališča, med njimi pa stopati počasi, da vas nasprotniki ne bi slišali. Včasih je na voljo tudi več možnih poti, kar vsaj delno poskrbi za nelinearnost, saj je drugače igra premočrtna, poti pa se sproti zapirajo, zato se ne morate vračati. Praktično vedno imate s sabo tudi spremljevalce, ki se večinoma obnašajo vzorno, ne morete pa jih pustiti zadaj in enostavno jurišati naprej, da bi zbežali. Treba jim je pomagati čez prepreke in jih voditi, včasih pa jim tudi ukazati, da napravijo diverzijo ali onesposobijo nasprotnika. Vedno seveda ne gre tako, zato ima Amicia na voljo tudi glinene lonce, ki napravijo trušč ob razbitju in pa kamenčke, ki jih lahko vrže v priročno postavljene kupe pločevine. Ne le, da s tem preusmeri pozornost, temveč tudi sproži sovražnikove premike, ki njej in njenim pajdašem dajo ravno dovolj časa, da smuknejo drugam.

A Plague Tale: Innocence - skrivanje
Skriti lahko preusmerite pozornost, kar vam igra samodejno predlaga takoj ob pritisku tipke.
A Plague Tale: Innocence - pomoč
Pajdašem (predvsem Hugonu), morate pomagati čez prepreke.
A Plague Tale: Innocence - ukazi
Včasih lahko spremljevalcem tudi ukažete, da izvedejo kakšno dejanje.

Kot hči viteza je Amicia spretna tudi v uporabi prače, s katero je kar malo preveč učinkovita, saj lahko z natančno umerjenim strelom kamna pobije še tako orjaškega nasprotnika – če ta seveda ni oklepljen. Pri odstranjevanju čelad ji pomaga mešanica kemikalij, ki stali jeklo, kar nas privede do druge pomembne mehanike: alkimije. Tekom potepanja po A Plague Tale: Innocence zbirate različne materiale, kot so stekleničke alkohola, žveplo, tkanine, soliter in podobno, ter jih nato s pomočjo priučenih receptov pretvorite v strelivo. S postopnim odklepanjem se tako naučite izdelati »molotovko« (Ignifer) in gasilno bombo (Exstinguis), potem uspavalo (Somnum), ki vas lahko reši v zadnjem trenutku, in tako naprej. Sovražnikov je veliko, surovin pa dokaj malo in še omejeno nosilnost imate, zato se vsekakor ne boste mogli skozi igro prebiti na silo, obstaja pa še en razlog za varčevanje: nadgradnja opreme. Mesta za nadgradnjo slednje se odklepajo sproti, vsako pa ima tri zaporedne stopnje. Povečali boste lahko Amiciine žepe, izboljšali pračo, se premikali tiše, izboljšali recepte in tako naprej. Nadgradnje lahko izvedete le na posebnih delovnih mizah, z nadgradnjo opreme pa je kasneje to mogoče napraviti kjerkoli.

A Plague Tale: Innocence - prača
Prača je brutalno učinkovita proti neoklepljenim sovražnikom.
A Plague Tale: Innocence - alkimija
Z alkimijo izdelate dodatne bombe.
A Plague Tale: Innocence - nadgradnja opreme
Nadgradnja opreme do izraza pride v višjih stopnjah.

Vse te nadgradnje pridejo prav v kasnejših delih igre, ko vas ogrožajo močno oklepljeni sovražniki in pa podgane. Pri prvih vam bosta prišla prav hitrost/moč in nadgradnje opreme, pri drugih pa nove vrste bomb. Na prvi pogled neuničljive horde kužnih glodavcev imajo namreč zgolj dve šibkosti. Prva je privlačnost s strani mešanice kemikalij imenovane Odoris, druga pa je občutljivost na svetlobo. Da si boste lahko utrli pot naprej, boste morali nositi bakle, prižigati kupe sena in ognjišča, usmerjati svetlobne vire, uporabiti svetlobno bombo (Luminosa), premikati predmete, jih z Odorisom povabiti drugam in še kaj. S pomočjo majhnih zverinic se boste lahko tudi odkrižali sovražnikov, tako da jih poškropite z Odorisom in/ali jim ugasnete zaščitni vir svetlobe. Soočenja s podganami bodo tako poskrbela za miselne izzive, katerih rešitve pa so po pravici povedano preveč očitne oziroma vam jih igra servira na pladnju, kar je ogromna škoda. Tudi preostanek zagonetk ni pretirano težaven, boste pa morali za razrešitev včasih uporabiti tudi vaše spremljevalce.

A Plague Tale: Innocence - podgane
Podgane so skoraj neuničljive, se pa bojijo svetlobe.
A Plague Tale: Innocence - ogenj
Včasih morate zanetiti ogenj, da jih odženete in si utrete pot naprej.
A Plague Tale: Innocence - uganke
Uganke so zelo enostavne, v njih pa sodelujejo tudi vaši spremljevalci.

Grafična podoba in zvok

A Plague Tale: Innocence teče na hišnem pogonu Zouna/ACE (Asobo Conception Engine), ki ga Asobo uporablja praktično že od svojih začetkov in treba je priznati, da so ga z leti dodobra izpopolnili. Vizualna podoba igre je mestoma izjemna ne le zaradi visokoločljivostnih tekstur, podrobnih modelov in odlične arhitekture, ampak tudi zaradi same estetike map, ki ji izdatno pomaga premišljena postavitev kamere. Ko se premakneš iz enega območja in v daljavi zagledaš mogočen grad ali pa temačne strehe mesta, med katerimi se tu in tam vidi žar ognja, hkrati pa igra prevzame fokus, se moraš enostavno ustaviti in se nagledati prizora, ker je pogosto sapojemajoč. Všečno je tudi osvetljevanje, ki do izraza pride tudi v številnih vmesnih sekvencah narejenih s pogonom, ter pa seveda učinki dima. Čeprav si po eni strani razvijalci zaslužijo hvalo zaradi ogromne količine podgan, ki so jih bili sposobni prikazati v okolici (naj bi jih bilo kar 5000), pa je očitno, da so s tem malo pretiravali, saj včasih izginejo skozi stene in se ne obnašajo naravno.

A Plague Tale: Innocence - všečen prizor
Nekateri prizori so osupljivo všečni.
A Plague Tale: Innocence - megla
Megla skriva posledice ene izmed bitk stoletne vojne.
A Plague Tale: Innocence - groteskni prizor
Grotesknih prizorov je v igri kar nekaj.

Priznam, da mi je francoski naglas glavnih likov spočetka šel rahlo na živce, a so po drugi strani svojo vlogo odigrali tako prepričljivo, da jim to odpustim. Med napredkom liki tudi dozorevajo, veza med Amicio in njenim bratom pa se močno ojača. Zelo mi je bila všeč tudi orkestralna glasbena podlaga s starinskim pridihom, ki se je kar nisem mogel naposlušati in se odlično prilega samemu dogajanju.

A Plague Tale: Innocence - povezanost
Tekom igranja se Hugo in Amicia vedno bolj povezujeta.

Zaključek in ocena

A Plague Tale: Innocence je akcijska pustolovščina s poudarkom na tiholazništvu, ki navduši z izjemno grafično podobo in izvrstno glasbeno podlago, v mešanico pa vrže še zanimivo zgodbo z zapomnljivimi liki. V okrog 12 urah se boste sprehodili skozi srednjeveško Francijo ter spoznali s številnimi recepti, ki jih boste uporabili za odstranjevanje sovražnikov, med katerimi so tudi šefi. Škoda je le, da vas igra preveč ujčka ter vam na pladnju podaja rešitve za miselne izzive, pa tudi podgane se včasih obnašajo zelo nenavadno. Tudi točki za samodejno shranjevanje bi lahko bili vsaj dve, ker se mi je zgodilo, da se je ključni NPC zataknil in sem potem moral ponavljati celo poglavje, kar me je stalo krepko čez pol ure časa.

Hvalim

  • izjemna grafična podoba
  • izvrstna glasbena podlaga
  • zanimiva zgodba
  • zapomljivi liki
  • dolžina
  • raznolika okolica
  • alkimija

Grajam

  • ujčkanje igralca
  • podgane se včasih obnašajo čudaško
  • premalo shranjevalnih točk

Tipkovne bližnjice

E
uporabi
Shift
tek
C
plazenje
Preslednica
skok/odmik
Desni klik
nameri s pračo
Ctrl
nameri z roko
Tabulator
izbor streliva
Q/Y
ukaz pajdašem

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 7/8/10 (64 bit)
Procesor
Intel Core i3-2120 (3.3 GHz)/AMD FX-4100 X4 (3.6 GHz)
Grafična kartica
2 GB, GeForce GTX 660/Radeon HD 7870
Pomnilnik RAM
8 GB
Prostor na disku
50 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 7/8/10 (64 bit)
Procesor
Intel Core i5-4690 (3.5 GHz)/AMD FX-8300 (3.3 GHz)
Grafična kartica
4 GB, GeForce GTX 970/Radeon RX 480
Pomnilnik RAM
16 GB
Prostor na disku
50 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: