Brothers: A Tale of Two Sons - ocena

Brothers: A Tale of Two Sons je 3D akcijska miselna igra, v kateri igrate brata imenovana Naiee in Naia, ki se podata na pot do drevesa življenja, da bi rešila bolnega očeta. Kljub temu, da se zgodba pripoveduje izključno preko samega dogajanja in vmesnih sekvenc (osebe namreč govorijo v izmišljenem jeziku), jo igri uspe presenetljivo dobro predati naprej. Globlji vpogled v misli junakov dobite s pomočjo skokov v preteklost, zelo veliko pa pripomorejo tudi mini dejanja, ki jih brata izvedeta ob številnih zanimivih točkah.

Svet igre Brothers: A Tale of Two Sons je za tako kratko igro (nekaj čez 3 ure) neverjetno raznolik in sega vse od naselij in podeželja pa do rudnikov, gradov in visokogorja. Po tej pravljični pokrajini se brata premikata s plezanjem, skakanjem in plavanjem, ponekod pa boste uporabili tudi kakšno napravo. Vsakega izmed bratov nadzirate z ločenim delom igralnega ploščka, pogosto pa je treba premike in dejanja izvajati sočasno, kot na primer pri potiskanju ovir ali sočasnem plezanju. Tak nadzor zahteva veliko koordinacije, je pa vsekakor izvedljiv, so me pa zaradi držanja gumbov ploščka začeli boleti prsti, tako da bi si želel, da bi se dalo gumbe zakleniti. Kar nekajkrat eden izmed bratov ostane pri enemu delu kompleksne naprave, drugi pa se loti drugega dela, nato pa izmenično napredujeta. Domiselnost izzivov je hvalevredna in je ena izmed največjih odlik naslova.

Stroji in okoliške uganke pa so le en del igre. V Brothers: A Tale of Two Sons se bosta brata srečevala tudi z bitji, ki rabijo pomoč, kot tudi takšnimi, ki vam želijo škodovati in vas celo ugonobiti. Z baklo boste na primer odganjali volkove, veslali med orkami, pretentali nagajivca, vsake toliko pa vas čaka mini šefovska bitka, ki se jo da rešiti zgolj z izkoriščanjem okolice, saj mikastenja igra ne pozna. Po drugi strani pa boste na primer pomagali mehaniku popraviti stroj, rešili na hrbet obrnjene želvice in zajčku preprečili, da bi bil izobčen. Kar nekajkrat bo vaše napredovanje odvisno od drugih bitij, ki so večinoma samostojna, tu in tam pa jih boste nadzirali vi.

Čeprav je igra Brothers: A Tale of Two Sons že v letih, je zaradi svojega risankastega sloga še vedno grafično izjemno všečna. Teksture morda niso najostrejše in sence so včasih mimo, a je sam vizualni slog okolice izvrsten, do izraza pa najbolj pride v pogledih, ki se odprejo, ko se usedete na eno izmed številnih klopi. Pogled na mogočna gorovja ali porušen grad bo gotovo navdušil še tako velike zagovornike fotorealistične grafike, svoje pa bodo dodali še barvni kontrasti in vodni učinki. Za leto 2024 je sicer napovedana grafična predelava naslova, a nisem prepričan, če ga ta sploh rabi. Tudi zvočni del je všečen, izstopa pa predvsem glasbena podlaga, ki se odlično prilega dogajanju.

Ocena

Zaslonska slika igre Brothers: A Tale of Two Sons
Zaslonska slika igre Brothers: A Tale of Two Sons
Zaslonska slika igre Brothers: A Tale of Two Sons

Čas igranja:  3 ure 15 min

Spletišče Nakup

Združljivost

Brothers: A Tale of Two Sons deluje brezhibno na Windows 10, igralni plošček pa ni le podprt, temveč skoraj nuja.


Zadnja sprememba: | Deli na: