Giants: Citizen Kabuto - ocena

Razvojni studio Planet Moon Studios sta leta 1997 ustanovila prebežnika iz studia Shiny Entertainment, ki ga igričarji poznajo predvsem po seriji Earthworm Jim in igri MDK. Prvi projekt tega novonastalega studia je bila igra Giants: Citizen Kabuto, ki je izšla leta 2000. Izdaja je bila precej robata, saj je igra vsebovala kopico hroščev, pogosto se je sesuvala, večigralstvo pa je bilo zaradi izgubljanja povezave skoraj nemogoče. Od izida sta minili že skoraj dve desetletji, hrošče pa so potolkli uradni in neuradni popravki, zato je moderna igralna izkušnja najbrž popolnoma drugačna. Je res? Preberite opis.

Zgodba in igranje

Giants: Citizen Kabuto se odvija na fragmentu planeta imenovanem Island, ki potuje skozi vesolje. Ta košček planeta je sestavljen iz več otokov, ki jih razmejuje obširen ocean poln krvoločnih piranj. Na otočjih živi rasa Smartijev, majhnih pritlikavih človečkov z izjemno veliko glavo in izvrstnimi gradbenimi spretnostmi. Njihova tehnološka naprednost pa ni kos mnogo večjim morskim Reaperjem, ki so se po več letih izgnanosti dvignili iz oceanov in zasužnjili vse Smartije, ki v kolaboracijo niso privolili prostovoljno. Sea Reaperji imajo napredno oborožitev, ki jo s pridom uporablja moški del populacije, medtem ko ženski del obvlada čaranje. Na otočjih gradijo mogočna oporišča, pri svojih zavojevalnih pohodih pa s pridom izkoriščajo tudi živalstvo. Njihovi podložniki so neke vrste premične rastline imenovane Rippers, tovorne živali z zvočnim napadom imenovane Sonaks in netopirjem podobne živali imenovane Verms. Skrivno orožje Reaperjev je orjaška zverina imenovana Kabuto, ki so jo ustvarili v želji po zaščiti pred zunanjimi vplivi, a so si hkrati z njo skoraj popisali smrtno obsodbo. Ponorelega orjaka je po večletni izgnanosti uspela ukrotiti šele trenutna kraljica Sappho.

Kakorkoli že, v to vojno stanje pade Baz, vodja skupine vojakov iz rase Meccaryns. Med postankom, ki je bil nujen zaradi popravil ladje, je namreč izginil njegov tovariš. Baz se zato odpravi na pohod, v katerem želi rešiti soborca, in se potem s celotno ekipo pobrati na planet Majorca, kjer bi lahko užival na soncu. A njegovi načrti padejo v vodo, ko se spoprijatelji z enim izmed zatiranih Smartijev, in ko se v zgodbo vplete še kraljičina hči Delphi.

Zgodba igre Giants: Citizen Kabuto se razprostira skozi tri kampanje, v katerih igrate eno izmed omenjenih ras. Najprej se spoznate z Meccaryns, ki vihtijo laserske pištole, ostrostrelske puške, raketomete in granatomete, po žepih pa lahko nosijo še granate, mine, pripomočke za izogibanje raketam ter zdravilne injekcije. S pomočjo raketnih nahrbtnikov lahko premostijo skoraj katerokoli oviro, če imajo na voljo dovolj energije. Svoj arzenal lahko brezplačno obnovijo oz. menjajo v majhnih trgovinicah, v njih pa si lahko tudi povrnejo izgubljene življenjske točke. V teh trgovinicah so na voljo tudi priboljški, ki jih lahko izkoristite za večjo mobilnost (izboljšan raketni nahrbtnik), zaščito (generator ščita), skrivanje (prenosni grmiček) in pa uničenje okolja (mega bomba). Moč Meccov pa ni zgolj v sposobnosti letenja in dobri oborožitvi, ampak tudi v ekipni igri. Tako vas med igranjem spremljajo tovariši, ki vam pomagajo po svoji svobodni volji, njihove strele pa lahko tudi usmerite v določen cilj.

Giants: Citizen Kabuto: pregledna mapa
Na pregledni mapi so označene zanimive točke.
Giants: Citizen Kabuto: ekipno igranje
Ključna prednost Meccov je v njihovi možnosti ekipnega igranja.

V naslednji kampanji igrate Delphi, hčer kraljice Sappho, ki se je odločila upreti zlobni materi. Delphi je oborožena z mečem za boje od blizu, arzenal pa dopolnjuje še z loki, ki imajo različno strelivo (rakete, ostrostrelske puščice, itd.). Tudi Delphi lahko svojo municijo in zdravje obnavlja v trgovinicah, kjer lahko zamenja in znova napolni tudi čarobne uroke. Preko slednjih lahko v določenem območju upočasni čas, se teleportira, zmanjša ali zažge nasprotnika, največjo uničevalnost pa doseže s pomočjo tornada. Kljub temu, da Delphi nima raketnega nahrbtnika, lahko vseeno hitro premaguje ogromne razdalje s pomočjo turbo uroka, ki se samodejno polni. Njena velika prednost je tudi ta, da lahko plava po globoki vodi, brez da bi jo napadale piranje, kot dodaten bonus pa se ji pri plavanju še samodejno polni zdravje.

Giants: Citizen Kabuto: napad z neba
Poleg napadov po kopnem, vas sovražnik redno nadleguje s pomočjo letalcev.
Giants: Citizen Kabuto: čarovnica Delphi
Delphi lahko z uroki obvlada večje skupine nasprotnikov.
Giants: Citizen Kabuto: lokostrelstvo
Delphi z loki nadomesti pomanjkanje klasičnih krepel.

V zadnji kampanji Giants: Citizen Kabuto se prelevite v ogromni stvor Kabuto, katerega oborožitev ni omejena zgolj na njegove orjaške ude, s katerimi pomečka vse ovire, ampak zmore tudi lučati skale, žgati nasprotnike s povečevalnim steklom in v borbo poslati svoje potomce. Slednji se v izvalijo iz jajc, ki jih lahko Kabuto izleže, ko poje dovolj zlobnih Smartijev, in predstavljajo odličen način za uničenje oddaljenih ciljev. Kabuto za razliko od Meccov in Delphi namreč ne more leteti, s pomočjo šprinta in skoka pa težko doseže določene odročne predele. Čeprav se zdi, kot da je velikan vsemogočen, pa temu ni tako, saj ga globoka voda ugonobi v nekaj trenutkih, čarovnice Raiks pa ga lahko hitro pomanjšajo in tako napravijo lahek plen Sea Reaperjem z raketometi in ostrostrelskimi puškami. Kabuto si življenjske točke obnavlja s hrustanjem drugih živih bitij, bodice na njegovem telesu pa mu celo omogočajo shranjevanje žive zaloge (pritisnite X).

Giants: Citizen Kabuto: zaloga malic
Kabuto na bodice napiči sovražnike in jih še žive pohrusta v času hude ure.
Giants: Citizen Kabuto: velikanovi potomci v akciji
Preko enostavnega vmesnika lahko svoje potomce pošljete v napad težko dostopnih predelov.
Giants: Citizen Kabuto: epski udarec
Ko se Kabuto v nori akciji vrže po tleh, sovražnike dobesedno zmelje v prah.

Tri tako različna bitja pa se ne razlikujejo le glede sposobnosti in vizualnih značilnosti, ampak tudi v načinu igranja. Kampanjo z Mecci in Delphi večinoma igrate kot tretjeosebno streljačino, ki sčasoma pridobi tudi elemente realnočasovne strategije. Določene misije namreč od vas zahtevajo, da zgradite trdno bazo in iz nje uničite že utrjenega nasprotnika. Na osnovno gradbeno ploščad morate pripeljati delavce (Smartije) in hrano za njih (meso oz. življenjsko energijo). Sitim delavcem lahko nato zaukažete gradnjo stavb (trgovinica, generator ščita, zidovi, itd.), ki se sproti odklepajo, končni cilj pa je izgradnja hiše zabave (Party House), ki omogoči nakup superorožja, s katerim sesujete nasprotnika. Med grajenjem in iskanjem virov, se nad vašo bazo v valovih zgrinjajo nasprotniki, ki poskušajo napraviti čim več škode, igre pa je konec, če uspešno ugrabijo ključnega Smartija. Ideja je zelo zanimiva, a je umetna pamet enostavno premalo agresivna, da bi vas resno ogrozila.

Kampanja z Delphi se od tiste z Mecci loči po dodatku dirkanja s posebnimi vodnimi sanmi po vnaprej postavljeni vodni krožni poti. Vsak krog sestoji iz nadzornih točk, skozi katera morate zapeljati v pravem vrstnem redu, saj boste v nasprotnem primeru deležni kazenskih točk. Če zberete tri kazenske točke, boste morali stopnjo ponavljati, enako pa velja tudi, če vam ne bo uspelo dirke končati kot prvi. Sea Reaperji, s katerimi tekmujete, niso ravno primerek vrhunskega nasprotnika, je pa proga mestoma dovolj zavita, da vas lahko napaka stane vodilnega mesta. Vrnitev na čelo lahko dosežete s pomočjo ubiranja številnih bližnjic in uporabe turbo pospeška, poslužite pa se lahko tudi raketnih izstrelkov. Omenjene priboljške morate pred uporabo pobrati, na zalogi pa imate lahko zgolj pet uporab. Reaperji so glede priboljškov popolnoma pasivni, kar je precejšnja škoda.

Kot rasa Kabuto seveda ne boste gradili baze ali dirkali, saj vam za to manjkajo določene finese ;), boste pa mendrali vse po spisku ter na veliko hrustali. V prvih nekaj misijah boste morali z malicanjem zlobnih Smartijev doseči primerno velikost, da boste lahko razbili zidove oz. vrata, ki vam preprečujejo dostop do nadaljevalnega portala. Kasneje boste morali izleči jajca, da pridobite dragocene pomočnike, ki vam bodo pomagali v končnih stopnjah, v katerih kar mrgoli sovražnikov.

Giants: Citizen Kabuto: Smartiji
Smartiji so ena izmed ključnih surovin in vsaka rasa jih uporablja/prenaša na svoj način.
Giants: Citizen Kabuto: grajenje baze
Grajenje baze je zelo poenostavljeno, a vseeno močno popestri igranje.
Giants: Citizen Kabuto: kamuflažni grm
Nekateri priboljški so naravnost iz risanke, kot na primer ta kamuflažni grm.
Giants: Citizen Kabuto: vodne dirke
Vodne dirke popestrijo priboljški, škoda pa, da jih ne zna uporabljati umetna pamet.

Kot ste morda razbrali iz opisov, se igralnost močno razlikuje med rasami, a se vam ni treba bati, da boste izgubljeni. Giants: Citizen Kabuto vam namreč izdatno pomaga z nasveti pred začetkom misije, cilji pa so navedeni tudi na pregledni mapi. Malo več kolobocij je z ogromnim številom tipkovnih bližnjic, ki pa se jih boste sčasoma privadili.

Grafična podoba in zvok

Giants: Citizen Kabuto teče na hišnem pogonu Amityville, ki svoje delo opravlja zelo solidno. Za igranje na modernejših sistemih in podporo širokozaslonskemu načinu priporočam, da namestite neuradni popravek, ki ga najdete med povezavami. Zaradi vsesplošne barvitosti, grafičnih učinkov (sončni žarki) in dokaj podrobnih modelov je vizualni vtis dokaj dober, kljub zelo očitno razmazanim teksturam. Zelo všečna funkcija je vgrajena možnost preoblikovanja okolja. Določeni deli map so uničljivi in jih lahko spektakularno razsujete, še posebej epsko pa je, ko se Kabuto vrže po tleh s tako silo, da vzvalovijo tla.

Misije so povezane z vmesnimi sekvencami, ki so narejene kar s pomočjo pogona igre. V njih boste našli kar nekaj humorja, ki pa morda ne bo ugajal vsakemu igralcu. Govorni del je drugače zelo zanimiv, saj vsaka rasa govori z drugačnim angleškim naglasom. Mecci govorijo kot Angleži, moški Sea Reaperji kot Nemci, ženski Sea Reaperji kot Francozinje, itd. Glasbena podlaga je orkestralna in se dobro vključi v celoto.

Giants: Citizen Kabuto: humor v vmesnih sekvencah
Vmesne sekvence so polne humorja, ki pa morda ne bo ugajal vsem igralcem.
Giants: Citizen Kabuto: všečen videz
Zaradi barvitosti je igra mestoma izjemno všečna.

Hrošči

Zaključek in ocena

Giants: Citizen Kabuto je zelo raznolika tretjeosebna streljačina, ki jo popestrijo strateški, dirkaški in pretepaški elementi. Zanimiva zgodba se razprostira skozi tri kampanje, ki seštete ponujajo okrog 9 ur igralnega časa. Čeprav je v letih, je vizualno solidna, zelo pa sta mi bila všeč tudi humor in glasbena podlaga. Škoda je le, da je umetna pamet preveč pasivna, saj bi se v nasprotnem primeru igralni čas še precej podaljšal.

Hvalim

  • raznolikost
  • zanimiva zgodba
  • humor
  • določena mera svobode
  • spodoben videz
  • zabavno letenje
  • glasbena podlaga

Grajam

  • preveč pasivna umetna pamet
  • ni ročnega shranjevanja

Kode za igro Giants

Med igranjem pritisnite tipko T ali Y ter vpišite eno izmed spodnjih kod za igro Giants: Citizen Kabuto

Basefillerup
napolni energijo baze
Pleasehealme
100% zdravja
Gimmiegifts
takojšen vstop v Gift Shop
Itsmyparty
neposreden vstop v Party House
Basepopulate
Smartiji se pojavijo in pričnejo graditi
Mapshowitall
razkrije mapo
Basegoveryfast
hitro grajenje baze
Ineedspells
neomejena mana

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98/2000/ME
Procesor
Pentium II/AMD K6 350 MHz
Grafična kartica
Direct3D združljiva grafična kartica z 8 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
64MB RAM
Prostor na disku
875 MB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 95/98/2000/ME
Procesor
Pentium II/AMD K6 450 MHz ali hitrejši
Grafična kartica
Direct3D združljiva grafična kartica z 16 MB ali več pomnilnika
Pomnilnik RAM
128 MB
Prostor na disku
1.2 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 1500X 3.5 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: