MDK - ocena

MDK oz. Murder Death Kill je tretjeosebna streljačina, v kateri igrate hišnika Kurta Hectica, ki je dobil nalogo, da Zemljo reši pred napadom nezemljanov. Slednji so se nad človeštvo spravili s pomočjo orjaških drobilcev kamnin (t.i. Minecrawler-jev), katerih naloga je iz planeta izčrpati vse uporabne surovine, pri tem jim morebitne človeške žrtve ne predstavljajo nobenih ovir (igra dokaj slabo podaja zgodbo, zato priporočam, da pred igranjem pokukate v priložen priročnik).

MDK je razdeljen na več misij, v začetku vsake pa se v posebnem zaščitnem oklepu spustite iz vesoljske postaje dr. Fluka Hawkinsa ter poskušate čimbolj nepoškodovani pristati v Minecrawlerju. Med spustom vas bo obrambni sistem obstreljeval z raketami, imeli pa boste tudi priložnost, da si naberete zalogo priboljškov. Ko enkrat pristanete s pomočjo vgrajenega padala, se morate nato prebiti do nadzornega središča Minecrawlerja, v katerem vas čaka večstopenjska šefovska bitka in nato pobeg nazaj na vesoljsko postajo. Pot do nadzornika seveda ne bo enostavna, saj vas na njej čaka na tone sovražnikov, kar nekaj skakalnih izzivov, mini igre in tudi kakšna uganka.

Poleg mrcvarjenja nasprotnikov z neizčrpnim mitraljezom, jih boste streljali z ostrostrelsko puško z raznolikim naborom nabojev, bombardirali, minirali ali pa nad njih spustili eksotična orožja kot so npr. eksplozivne krave, tornado in ogromno kladivo. Poleg nasprotnikov iz mesa in krvi, se bo nad vas spravljala tudi robotizacija, ki vključuje tanke, strojnice in letala. Včasih boste morali uničiti tudi barake, iz katerih se nasprotniki pojavljajo v neskončnost. V seriji spretnostnih izzivov vas poleg lebdečih vragolij s padalom, včasih čaka tudi kak daljši skok (vklopite turbo), deskanje po jaških, izmikanje pastem in še kaj bi se našlo. Igranje popestri epska glasbena podlaga, ki je gotovo ena izmed močnejših točk igre MDK.

Stopnje v igri MDK so zelo raznolike, tako glede igralnosti kot tudi glede samega vizualnega vtisa, saj je vsako izmed njih zasnoval drug član ekipe. Videz vseh je nadrealističen in pristno nezemeljski, k čemur na primer prispevajo lebdeče ploščadi, zrcalne površine, stekleni hodniki, nadnaravna atmosfera, in pa seveda pester nabor prebivalcev Minecrawlerja. Vsaka stopnja je sestavljena iz več aren, ki imajo pogosto zabarikadiran prehod, in vas spustijo naprej le če uporabite primeren priboljšek.

Kljub vsej tej raznolikosti pa MDK zelo težko skriva svoja leta. Ne govorimo le o popolnoma neuporabni različici Direct3D, v kateri manjka večino tekstur, ampak o splošnem vtisu, ki ga mučijo boleče pomanjkanje poligonov, razmazane teksture ter nadzorna shema, za katero boste potrebovali dobro uro, da si jo prilagodite in se je navadite. Gledanje v višave in v nižave je uporabno le v ostrostrelskem načinu, saj je kamero precej težko ukrotiti. Moti tudi kratkost, saj bodo igro tudi novinci končali v štirih urah, razlogov za večkratno preigravanje iste stopnje pa igra ne nudi.

Ocena

Zaslonska slika igre MDK

Čas igranja:  4 ure

Nakup

Združljivost

MDK deluje na Windows 10, a z omejitvami. Direct3D različica je neuporabna, software različica pa grda, najboljši kompromis pa predstavlja različica nGlide. Ker se zna igra občasno sesuti, priporočam, da si napredek redno shranjujete (tipka F2).


Zadnja sprememba: | Deli na: