Dragon Age: Origins

BioWare je kanadsko razvojno podjetje, ki je zaslovelo s pomočjo serije Baldurs Gate, kasneje pa so splavili še celo hordo odličnih iger igranja vlog: Neverwinter Nights, Star Wars: Knights of the Old Republic (preberite tudi oceno nadaljevanja SW: KotOR 2) in Mass Effect. Leta 2009 so splavili igro Dragon Age: Origins, ki naj bi duhovno nasledila serijo Baldurs Gate. Ker so igro splavili dve leti po nakupu s strani Electronic Arts, bi marsikoga, ki pozna dvomljive prakse tega založnika zaskrbelo. Pa so razlogi za strah upravičeni? Preberite si opis! :)

Zgodba in igranje

Preden se lotim opisovanja zgodbe, se moram dotakniti imena igre, ki vsebuje Origins. Origins v imenu namreč ne pomeni, da je to prva igra v seriji in da boste morali nujno kupiti vsa nadaljevanja za zaključek zgodbe, temveč to, da se zgodba prične iz različnih zornih kotov, glede na to kak lik ste si izbrali. Pred začetkom igre si lahko kot je pri igrah take sorte v navadi izberete lik iz treh različnih ras (vilinec, škrat in človek), ki pa se razvejijo na dva dela. Tako igranje pričnete preko ene izmed šestih začetnih zgodb (Origin) s predizbranimi bonusi, ki so posledica vašega izbora.

Čeprav se zgodba začetkov razlikuje pa se kmalu zlije v skupno rdečo nit. Junak (ali junakinja) je izbran, da pristopi k skrivnostnemu redu Sivih paznikov (Grey Wardens), ki so edini, ki se lahko zoperstavijo zli vojski prademona Urthemiela, ki seje strah in trepet po deželi. Redu paznikov se lahko pridružijo le najboljši, zato se boste morali na začetku izkazati, kar pa je tudi odličen način za priučitev igranja. Zgodba je po pravici povedano prava mojstrovina, k čemur pripomorejo odlični spremljevalni liki in številne odločitve tekom igranja.

Osnovo vsakega lika tvorijo klasični atributi: moč, spretnost, vzdržljivost, čarovnija, prebrisanost in konstitucija. Njihova začetna stopnja je odvisna od tega, katero vrsto lika izberete in kateri razred (bojevnik, čarovnik, lopov) želite igrati. Zelo pomembno je, da so atributi uravnoteženi, saj boste drugače hitro zašli v težave. Na primer, bojevnik, ki bo imel preveč poudarka na moči in konstituciji, se bo zaradi pomanjkljive vzdržljivosti hitro utrudil in ne bo mogel uporabljati svojih posebnih lastnosti.

Vsi liki si delijo tudi sposobnosti (prepričevalnost, kraja, ustvarjanje pasti, sposobnost preživetja, zeliščarstvo, ustvarjanje strupov, bojevništvo, taktika), ki razen zadnjih dveh večinoma vplivajo na nebojevniški del igranja. Višja prepričevalnost vam bo npr. omogočila, da neljubo situacijo preko klepeta rešite na nenasilen ali vam finančno ugodnejši način, medtem ko vam bo npr. najvišja stopnja zeliščarstva omogočila varjenje poljubnih čarovnih napojev (če imate seveda recept in prave sestavine).

Vsaka posamezna specializacija lika pa ima dostop do posebnih talentov (bojevnik, lopov) ali urokov (čarovnik), ki vam olajšajo bojevanje. Večina izmed teh posebnih lastnosti se vklopi enkratno, nekaj jih pa lahko vklopite trajno ali pa so pasivne. Z izjemo pasivnih lastnosti, ostale lastnosti vplivajo na vzdržljivost. Enkratne posebne lastnosti porabijo določen del vzdržljivostne zaloge, medtem ko trajno vklopljene določen del vzdržljivosti vnaprej rezervirajo in se tako ni treba bati, da bi v ključnem trenutku imeli premalo vzdržljivosti za njihov vklop.

Z višanjem stopnje lika (najvišja stopnja je 25), dobite določeno število točk za vsakega izmed treh naštetih odsekov, lahko pa jih tudi dokupite, kar ni ravno poceni. Na stopnjah 7 in 14 pa dobite še posebno specializacijsko točko, ki jo lahko uporabite za izbor podrejenega razreda, s katerim odklenete nove sposobnosti in lastnosti, ampak pozor, specializacijo se morate priučiti bodisi preko pogovorov, bodisi preko nakupa posebnega priročnika. Določene posebne lastnosti si lahko potegnete na raztegljivo hitro vrstico, ki podpira tudi hitre tipke.

Sedaj, ko smo se prebili skozi obsežen sistem nadgrajevanja, ki bo začetnikom gotovo povzročil marsikateri sivi las, pa si oglejmo, kako poteka igranje samo. Glavna zgodba je razdeljena v trinajst glavnih nalog, ki so razdeljene na podnaloge, dodatno pa lahko preigrate še na stotine stranskih nalog. Slednje lahko odklepate tako, da se pogovorite s posebej označenimi liki (imajo klicaj nad glavo), nekatere vam naložijo vaši spremljevalci, spet druge pa odklenete z odkritjem kakega predmeta (dnevnika, oklepa, itd.).

Naloge so raznolike in niso omejene le na: »pojdi tja in tja, pobij te in te ter prinesi to in to«, ampak so vmes tudi naloge, kjer je potrebno uporabiti sive celice, prebrati kak vnos v obširnem kodeksu in podobno. Poleg nagrade v obliki izkušenjskih točk in predmetov, vam lahko izpolnjene naloge prispevajo tudi k naklonjenosti vaših spremljevalcev, v nekaterih pa lahko nagrado plemenito zavrnete.

V dejavni skupini imate lahko naenkrat do tri spremljevalce. Večinoma jih lahko izberete sami, občasno pa bo igra zaklenila enega izmed njih in omejila vaše možnosti. Boji potekajo s pomočjo sistema zaustavljanja dogajanja. Kadarkoli med bojem lahko dogajanje zaustavite, se posvetite vsakemu članu posebej (npr. aktivirate sposobnost, popijete napoj, menjate orožje), spremenite pogled in preučite sovražnike ter nato nadaljujete. Brez premorov boste najbrž hitro podlegli, še posebej proti kakemu čarovniku, saj so boji vse prej kot pa enostavni. Neprestano zaustavljanje igre je seveda nadležno, zato obstaja poseben taktični meni, kjer lahko nastavite privzeto obnašanje posameznih spremljevalcev in tudi glavnega junaka. Nekaj vrednosti zna igra že prednastaviti, za hitrejše igranje pa se boste morali poglobiti v goro pogojev in dejanj.

Po končanem boju se skupina hitro regenerira, poškodbe pa ostanejo in jih lahko odpravite s pitjem napojev ali pa obiskom tabora. Počiščeno območje ostane trajno počiščeno, saj se sovražniki ne obnavljajo. To preprečuje nabijanje izkustvenih točk, ki je pa tako ali tako brez pomena, saj igra sproti prilagaja stopnjo sovražnikov v območju. Kar nekaj pobitih sovražnikov vsebuje uporabne predmete, a z njimi ne boste obogateli. Predmeti (z izjemo res posebnih) namreč niso kaj prida vredni, če jih primerjaš npr. z večjimi napoji, vaš inventar, ki je deljen med vsemi člani, pa je poleg tega nosilnostno omejen. Seveda to ne pomeni, da je denarja premalo. Osebno menim, da ga je ravno prav za kak priboljšek ali napoj, ostalo pa tako ali tako poberete ali pa dobite kot nagrado.

Medtem ko preostanek ekipe ni v glavni skupini, se nahaja v taboru, do katerega lahko dostopate preko priročnega zemljevida. V taboru ne sedijo križem rok, ampak vzporedno z glavnim likom dobivajo izkušenjske točke. Tako se ne more nikoli zgoditi, da bi iz tabora pobrali slabiča z več kot eno stopnjo razlike. V taboru lahko tudi samodejno pozdravite poškodbe od bojev, ki škodujejo lastnostim lika, trgujete ter vgrajujete rune v orožja, ter klepetate s spremljevalci.

Bodite previdni pri izbiranju besed in odločanju, saj lahko kakega spremljevalca tudi užalite. Na določeni stopnji nenaklonjenosti se lahko spremljevalec celo odloči, da vas bo zapustil. Pametno je vzdrževati čimvišjo naklonjenost, saj spremljevalec dobi določene bonuse k sposobnostim, na najvišji stopnji pa se lahko z njim spustite celo v ljubezensko razmerje (da, tudi istospolno). Če prej bleknete kot pomislite, se da narejeno škodo tudi popraviti v obliki darilc, ki imajo na spremljevalce različne učinke. Nekdo npr. občuduje dragulje, ob umetniškem delu se bo zmrdnil, rokavic pa sploh ne bo želel imeti, zato je priporočljivo, da pred obdarovanjem shranite igro ali pa vsaj ošvrknete vodnik po darovanju (kliknite na Wiki med povezavami).

Grafična podoba in zvok

Grafična podoba igre je zelo solidna. Dobro, tu in tam se najdejo kakšne šlamparije (npr. ogabno zabrisano listje), ampak glede ostalega pa igri težko kaj očitamo. Grafični učinki ob različnih čarovnijah so impresivni, takisto pa velja za vsesplošno mesarjenje, saj naokrog brizgajoča kri ostaja na telesu bojevnika dokler ta ne zamenja oklepa. Bitke sicer potekajo ob različnih časih dneva, ni pa menjavanja dneva in noči, kar je precejšnja škoda. Tudi grafične sekvence so izrisane s pomočjo grafičnega pogona, kar izpade odlično. Občasno pa vam igra ponudi tudi kakšno grafično poslastico (npr. zaključni udarec za uboj kake zverine se izvede v epskem slogu).

Okolja v igri so precej raznolika. Razpostirajo se od orjaškega gozda preko mest ljudi do podzemnih škratovskih palač. Žal pa svet ni prosto prehoden in odprt, temveč so med sabo povezani manjši odseki, nekateri od njih so dostopni tudi preko priročnega zemljevida. To močno omeji svobodo, a je najbrž nuja zaradi precej neoptimiziranega pogona. Že na teh manjših območjih se namreč dogaja, da igra občasno popolnoma zapolni sistemski pomnilnik (meni je zapolnilo 4 GB!), kar povzroči nadležno zatikanje in posledično tudi sesuvanje. Zatikanje povzročijo tudi določeni grafični učinki, še posebej, če imate vklopljeno glajenje robov.

Glasbena in zvočna podlaga sta po drugi plati brezhibni. Igra vebuje gotovo na milijone govorjenih vrstic in govorci svoje delo opravljajo brezhibno. Spremljevalci ne govorijo le med pogovori, temveč se včasih pogovarjajo, zbadajo ali celo kregajo celo med hojo po deželi. Njihovi pogovori odražajo trenutno stanje odnosov z njimi, včasih pa tudi vrtajo po preteklosti drugih. Tudi med boji niso tiho, temveč vzklikajo, kričijo in nasploh popestrijo dogajanje. Je pa zanimivo, da je vaš lik med pogovori mutec, izven njih pa občasno tudi kako izusti.

Hrošči

Zaključek

Dragon Age: Origins je odlična igra igranja vlog, ki navduši z epsko zgodbo, odlično glasbeno in zvočno podlago, kompleksnimi liki ter noro dolžino (preko 50 ur), ne moremo pa ji nič očitati tudi s stališča videza. Žal pa morate v zakup vzeti zatikanje, sesuvanje, občasno butasto umetno pamet in druge hrošče, moti pa tudi agresivna zaščita proti kopiranju, ki ne dovoli igranja brez povezave.

Tipkovne bližnjice

F1-F4
izberi člana druščine
0-9
vklopi predmet v vrstici z bližnjicami
Preslednica
preklopi premor
Tabulator
osvetli predmete, s katerimi lahko interagirate
F5
hitro shrani
F9
hitro naloži
M
pokaži zemljevid

Sistemske zahteve

Minimalne (Windows XP)

Operacijski sistem
Windows XP SP3
Procesor
Intel Core 2 1.6 GHz ali AMD X2 2.2 GHz
Grafična kartica
grafična kartica z vsaj 128 MB pomnilnika (ATI Radeon X850 oz. NVIDIA GeForce 6600 GT ali novejša)
Pomnilnik RAM
1 GB
Prostor na disku
20 GB

Minimalne (Windows Vista)

Operacijski sistem
Windows Vista SP1
Procesor
Intel Core 2 1.8 GHz ali AMD X2 2.6 GHz
Grafična kartica
grafična kartica z vsaj 256 MB pomnilnika (ATI Radeon X1550 oz. NVIDIA GeForce 7600 GT ali novejša)
Pomnilnik RAM
1.5 GB
Prostor na disku
20 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP SP3/Windows Vista SP1
Procesor
Intel Core 2 Duo 2.4 GHz ali AMD Phenom II 2.7 GHz
Grafična kartica
grafična kartica z vsaj 512 MB pomnilnika (ATI Radeon HD 3850 oz. NVIDIA GeForce 8800 GTS ali novejša)
Pomnilnik RAM
2 GB (Windows XP) ali 3 GB (Windows Vista)
Prostor na disku
20 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na:

Pojdi na:

Ocena

 • + fantastična zgodba
 • + taktični pristop k bojevanju
 • + kompleksni liki
 • + uravnoteženost
 • + dolžina
 • + odločitve imajo težo
 • + denar ima dejansko neko vrednost
 • + možnost odklonitve nagrade
 • - občasno zatikanje
 • - poraba pomnilnika
 • - sesuvanje
 • - zaščita proti kopiranju
 • - omejevanje svobode

Posnetki zaslona

Dragon Age: Origins: naivni kralj
Vsak izmed glavnih likov ima neko svojevrstno osebnost. Kralj je na primer izjemno naiven in si želi vojne kot v pravljici.
Dragon Age: Origins: mogočna trdnjava
Naj vas prvi vtis ne zavede. Pogled na trdnjavo je resda všečen, a na popolnoma prosto raziskovanje lahko kar pozabite.
Dragon Age: Origins: priročen zemljevid
Priročen zemljevid ima označene zanimive točke.
Dragon Age: Origins: slikovita vmesna sekvenca
Vmesne sekvence so izrisane s pogonom igre in precej slikovite.
Dragon Age: Origins: pošasti
Orjaške pošasti vas bodo dodobra prebutale.
Dragon Age: Origins: omama
S premeteno uporabo čarovnije lahko sovražnike omamite in posledično lažje pokončate.
Dragon Age: Origins: izbor spremljevalcev
Večinoma lahko izberete še tri dodatne spremljevalce, občasno pa je eden izmed njih že predizbran.
Dragon Age: Origins: gneča
Ob nekaterih bojih v notranjih prostorih lahko pride do gneče. Ne pozabite uporabljati premora.
Dragon Age: Origins: gozd
Prelep gozd.
Dragon Age: Origins: onesposobljanje pasti
Pasti je v igri kar nekaj, zato je zelo koristno, da jih zna eden v ekipi onesposobiti.
Dragon Age: Origins: zmaj
Če v igri, ki ima v naslovu Dragon, ne bi bilo zmajev, bi bil razočaran :).
Dragon Age: Origins: Morrigan
Morrigan je na pogled zelo všečna, potem pa spoznaš, da ima ledeno srce. Kompleksnost likov je neverjetna.
Dragon Age: Origins: brizgajoča kri
Kri občasno brizga vse naokrog, kar zna povzročati nadležno zatikanje, če imate vklopljeno glajenje robov.
Dragon Age: Origins: taktika
Nočete kazati s prstom kaj je treba v boju narediti? Sestavite taktiko.
Dragon Age: Origins: rune
Z runami lahko v taboru oplemenitite orožja.