Dragon Age: Origins - Ultimate Edition - ocena

Kanadsko razvojno podjetje Bioware je v svojih prvih petnajstih letih delovanja splavilo številne serije in vse izmed njih so bile odlično sprejete. Začeli so konec 90-tih z Baldur's Gate, potem je sledil Neverwinter Nights, Star Wars: Knights of the Old Republic, Mass Effect in nato še prvi Dragon Age. Vmes so preko verižnih nakupov postali divizija Electronic Arts, kar za studio pogosto ne pomeni nič dobrega, a so vseeno preživeli, so pa skozi leta izgubili dobršen del izvirne ekipe. Kakorkoli že, prvi Dragon Age se je imenoval Origins, nekaj mesecev kasneje pa so izdali razširitev Dragon Age: Origins – Awakening, ki so jo kasneje skupaj s kopico plačljivih DLC-jev zapakirali v Ultimate Edition.

Zgodba in igranje

Dragon Age: Origins se odvija v državici Ferelden, ki se nahaja v fantazijskem svetu imenovanem Thedas. Igrate junaka (ali junakinjo) ene izmed treh ras (človeka, vilina ali škrata), vsaka izmed njih pa ima dve možnosti začetka (od tod tudi ime Origins). Ljudje so lahko plemenitaši ali čarovniki, vilini so lahko meščani ali gozdovniki, škratje pa plemenitaši ali običajniki. Vsak izmed njih dobi za njega specifične bonuse, tekom igre pa so na voljo tudi posebni predmeti, naloge in celo različni konci. Po nekajurnem uvodnem delu se prične skupni del igre, v katerem ste izbrani, da pristopite k redu Sivih paznikov (Grey Wardens), ki se pripravlja na mogočno bitko z vojsko bitij imenovanih temna zalega (darkspawn). Ta živi v rovih pod zemljo in prenaša virusno okužbo (Taint), ki določena živa bitja pobije, spet druge pa zasužnji. Vsake toliko temna zalega najde spečega zmaja (Old God), ga okuži ter iz njega ustvari prademona (Archdemon). Ta potem vodi vojsko na površje (The Blight), katera širi bolezen in pobija, zoperstavijo pa se ji lahko zgolj imuni na okužbo in to so sivi pazniki. Zgodba je epska in nabita s podrobnostmi, z njo pa se spoznavate preko vmesnih sekvenc, ogromne zbirke dokumentov in pogovorov, preko katere jo tudi sooblikujete.

Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: vmesne sekvence
Vmesne sekvence so predizrisane s pogonom.
Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: kodeks
Obširni kodeks vam omogoča izvedeti več o svetu.
Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: težke odločitve
Odločitve so pogosto težke in nimajo le kratkoročnega vpliva.

Osnovni del Dragon Age: Origins je razdeljen na trinajst razvejanih misij, Awakening jih doda še pet. Od vaših odločitev je odvisno, katere boste sploh preigrali, nekatere pa bodo na voljo celo sočasno, kar pripomore k nelinearnosti. A to je seveda samo vrh ledene gore, saj igra ponudi še na stotine stranskih nalog, ki jih aktivirate s pogovori ali pa se odklenejo ob najdbi določenega predmeta. Raznolikost je hvalevredna, saj so nekatere naloge večstopenjske druge pa za rešitev zahtevajo vklop vaših sivih celic. Poleg klasičnih nagrad v obliki predmetov, cekinov in izkušenjskih točk, si lahko z določenimi pridobite tudi naklonjenost vaših pajdašev, kar vpliva tudi na njihove bojne sposobnosti.

Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: nelinearnost
Številne misije so na voljo sočasno, kar pripomore k nelinearnosti.
Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: uganka
Naloge včasih zahtevajo tudi nekaj premisleka.

Ko izberete dovolj izkušenjskih točk, se liku poviša stopnja, ki odklene nadgrajevalne točke v štirih kategorijah. Osnova so seveda atributi, ki so razdeljeni na moč, okretnost, voljo, čarovnijo, prebrisanost in konstitucijo, od razreda lika pa je odvisno, katerega je smiselno nadgrajevati, saj so nekateri atributi potrebni tudi za vklop talentov in sposobnosti. Talenti so razvrščeni v zaporedja po štiri in združeni v skupine glede na razred, večinoma jih aktivirate enkrat in vam porabijo mano oziroma vzdržljivost, nekateri pa so vklopljeni tudi trajno (in imajo rezervirano zalogo) ali pa so celo pasivni. Vsi liki si po drugi strani delijo sposobnosti: prepričevalnost, kraja, ustvarjanje pasti, preživetje, zeliščarstvo, struparstvo, bojevništvo, taktika, v dodatku pa še ustvarjanje run, zdravje in jasnost. Zaradi redkosti nadgrajevalnih točk je priporočljivo, da si liki razdelijo aktivne sposobnosti, saj na tak način od vseh profitira cela ekipa, pasivne pa razdelite glede na razred. Zadnja kategorija so specializacije, ki vam poleg bonusov ponudijo še dodatne možnosti za nadgradnjo talentov. Za razliko od ostalih možnosti nadgradnje je treba specializacije odkleniti, tako da kupite priročnik ali pa vas jih nauči kdo med pogovorom.

Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: talenti
Drevo talentov je orjaško in zahteva kar nekaj tuhtanja.
Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: sposobnosti
Sposobnosti vam pomagajo pri pripravah na boj.

Za potepanje po Dragon Age: Origins si lahko izberete dodatne spremljevalce, ki pa jih morate pred tem seveda sprejeti v ekipo, kar napravite v posebnih podnalogi. Od vaših dejanj je kasneje odvisno ali bo spremljevalec ostal pri vas ali vas bo zapustil. Na nalogah vas lahko spremljajo do trije, ki jih lahko večinoma prosto izbirate (včasih vam igra zaklene kakšno mesto), preostanek pa zabija čas v kampu, ki služi kot koristna postojanka med misijami in se lahko vanj teleportirate preko priročne mape sveta. Tam lahko trgujete, klepetate s pajdaši, si zdravite rane in izvajate tudi romance, do katerih lahko pospešite pot s pomočjo daril. Za optimalno igranje je priporočeno, da je ekipa čim bolj raznolika, ne škodi pa tudi rotacija, saj se tako bolje spoznate s sposobnostmi pajdašev in jih sproti nadgrajujete, ter si tudi prislužite drugačno obravnavo od NPC-jev, s katerimi klepetate.

Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: pogovori v kampu
V kampu se lahko pogovarjate z pajdaši in jih bolje spoznate.

Sam boj poteka s pomočjo sistema zaustavljanja dogajanja, za katerega lahko nastavite, da se vklopi samodejno. Na ta način lahko analizirate situacijo, izvedete talent, pripravite strup ali bombo, med bojem pa se seveda pozdravite ali popijete kak napoj. Čeprav je zaustavitev časa hvalevredna, je pa zamudna in pogosto tudi nepotrebna, saj lahko za vsak lik nastavite taktiko. Poleg vnaprej določenih kombinacij lahko preko vizualnega skriptnega jezika do podrobnosti nastavite obnašanje likov, kar je žal omejeno glede na število odklenjenih mest. Dobro nastavljeni pajdaši pretvorijo spopade v užitkarske, ki bodo za že izkušene igralce prišli do izraza od težavnosti Hard naprej. Spopadali se boste z zelo pestro paleto sovražnikov, ki segajo od preprostega kanonfutra do takšnih s posebno močjo in celo mini šefov iz vseh mogočih ras, cel kup pa je tudi živalskih in neživih nasprotnikov. Vsi imajo, podobno kot vi, na voljo talente, tako da je treba med bojem premisliti, koga se lotiti najprej in kako razporediti pajdaše, še posebej, če imajo nasprotniki kakšnega čarovnika. Poleg sovražnikov vas bodo ogrožale tudi pasti, od katerih znajo biti nekatere tudi uničujoče in popolnoma onesposobiti člana ekipe, ki po vstajenju od mrtvih potrebuje zdravilni napoj, da si odpravi poškodbe.

Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: premor
Med akcijo lahko v premoru analizirate situacijo in prerazporedite sile.
Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: taktika
Vizualni skriptni jezik vam pomaga podrobno nastaviti obnašanje soborcev.
Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: mini šef
Mini šefi so izjemno nevarni.

Poleg predmetov, ki jih odvržejo padli nasprotniki, si lahko opremo nagrabite še v skrinjah z zakladom ali pa z lopovstvom. Vaš inventar je omejen s številom raznolikih predmetov, z dokupom nahrbtnikov pa ga lahko trajno povečate. Čeprav so predmeti zgledno razporejeni po kategorijah, je ugotavljanje, katera oprema je boljša, težavno opravilo, saj se finančna vrednost vidi le v načinu trgovanja. Pri tem je treba imeti v mislih še, da oprema vpliva na samo okretnost borca, in lahko zmanjša njegovo učinkovitost v boju, kar pomeni, da dražje ni vedno boljše. Prodaja opreme je zato dolgotrajna, malo pa jo pospeši to, da jo lahko pred zaključkom posla primerjate s tisto, ki jo imajo nadeto vaši pajdaši. Ekonomija je v Dragon Age: Origins izpopolnjena do potankosti, saj sem do konca moral gledati na vsak porabljen cekin, žal pa se v Awakening to ravnotežje poruši.

Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: oprema
Učinek opreme je težko preverjati samo z zamenjavo.
Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: ekonomija
Ekonomija je (vsaj v izvirniku) izpopolnjena do potankosti in paziti je treba na vsak bakrenec.

Grafična podoba in zvok

Dragon Age: Origins teče na hišnem pogonu imenovanem Eclipse Engine, ki je nastal kot evolucija pogona Odyssey Engine iz KoTOR-ja. Za razliko od omenjenega naslova, ki ima s stabilnostjo na modernejših sistemih ogromne težave, je Eclipse tukaj skoraj brezhiben. Poudariti pa je treba, da za optimalno stabilnost potrebujete več kot 4 GB sistemskega pomnilnika, ni pa tudi priporočljivo, da uporabljate pakete visokoločljivostnih tekstur, saj se te ob prehodih pogosto ne nalagajo in boste gledali črnino. Slednjih morda niti ne potrebujete, saj so modeli (sploh NPC-ji) tako ali tako dovolj visokoločljivostni, od okolice pa v oko bode samo kakšen kup listov ali drv, ostalo pa je znosno. Sami grafični učinki, ki jih je polno predvsem med akcijo, so všečni, dobre pa so tudi animacije, ki do izraza pridejo tudi med samimi vmesnimi sekvencami, narejenimi s pogonom. Tukaj obrazna mimika in zanimivi koti kamere pričarajo skoraj filmski duh, je pa res, da npr. brada, ki se med gibanjem glave pogreza v oklep, ruši vzdušje. Dodatna poslastica so zaključni udarci ob uboju ogromnih pošasti, ob katerih se čas upočasni, junak (ali junakinja) pa jo z očem prijazno akcijo spravi na drugi svet.

Okolja v igri so precej raznolika in obsegajo mesta, gozdove, vasice, podzemlje, palače in še bi lahko naštevali. Žal so sekcije, na katere so razdeljena, precej majhne, kar pomeni, da boste pogosto gledali nalagalni zaslon. Čeprav igra ne pozna cikla dneva in noči, je na določenih mapah noč, med njimi pa je tudi vaš kamp.

Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: zaključni udarec
Preko filmskih zaključnih udarcev vaši borci ubijejo ogromne pošasti.
Dragon Age: Origins - Ultimate Edition: raznolika okolja
Okolja so raznolika in glede na starost igre niti niso videti slabo.

Ena izmed največjih odlik Dragon Age: Origins - Ultimate Edition pa je gotovo zvočna podlaga. Najprej so tukaj govorci, ki imajo na tisoče govorjenih vrstic, ne le med samimi pogovori, temveč tudi med vašim pohajkovanjem. Njihovi klepeti in zbadanja so pogosto polni humorja, zato se splača preizkusiti različne kombinacije. Pajdaši niso tiho tudi med boji, kjer se na primer bodrijo, prosijo za pomoč, izzivajo nasprotnike, kar akcijo napravi bolj realistično. Dodatno se včasih vmešajo v vaše odločitve in vas poskušajo prepričati, da se odločite v skladu z njihovimi načeli, kar že tako težke odločitve napravi še težje. Potem pa je tukaj še epska orkestralna glasbena podlaga, ki se odlično prilega dogajanju in poskrbi za izvrstno vzdušje.

Hrošči

Zaključek in ocena

Dragon Age: Origins — Ultimate Edition je izjemna igra igranja vlog, ki navduši z epsko zgodbo, odlično glasbeno in zvočno podlago, zanimivimi liki ter noro dolžino (skoraj 50 ur za izvirnik in 15 ur za dodatek). Naloge so raznolike in vsebujejo pogosto zabavne uganke, med igranjem pa boste morali sprejemati tudi težke odločitve, ki bodo od vas zahtevale dobršen premislek. Sama akcija je dobra in ponuja tudi zaustavitev časa, vaše like pa boste lahko nadgrajevali v kompleksnem sistemu, ki je lahko za začetnika zastrašujoč, zato igra ponuja samodejno nadgradnjo. Škoda le za občasne skoke težavnosti in majhnost lokacij, a to so le minimalni minusi.

Hvalim

 • epska zgodba
 • izvrstna zvočna podlaga
 • težke odločitve
 • raznolikost
 • izjemna dolžina
 • zanimivi liki
 • denar ima dejansko neko vrednost
 • zabavne uganke
 • kompleksne nadgradnje
 • možnost zaustavitve časa
 • akcija

Grajam

 • občasni skoki težavnosti
 • določene lokacije so majhne

Tipkovne bližnjice

F1-F4
izberi člana druščine
0-9
vklopi predmet v vrstici z bližnjicami
Preslednica
preklopi premor
Tabulator
osvetli predmete, s katerimi lahko interagirate
M
preklopi zemljevid
J
preklopi dnevnik
H
zaustavi samodejno sledenje soborcev
F5
hitro shrani
F9
hitro naloži

Kode za igro Dragon Age: Origins - Ultimate Edition

Zaženite igro s parametrom -enabledeveloperconsole in znotraj igre pritisnite tipko levo od 1, da se zgoraj levo prikaže polje za vnos kod, nato pa vpišite runscript, ki mu sledi presledek in nato ena izmed spodnjih kod za igro Dragon Age: Origins. Po vnosu kodo potrdite s tipko Enter (primer vnosa runscript pc_immortal):

pc_immortal
božji način
zz_supercrit player
igralcu da 1000 mane, 1000 zdravja, 50 moči in 50 spretnosti
killallhostiles
ubije vse sovražnike na območju
bowlingforferelden
odbije sovrage in okrog vas napravi ščit
ai abilities 0
sovražniki ne morejo uporabljati sposobnosti
healplayer
pozdravi ekipo
injury remparty
odstrani vse poškodbe s članov ekipe
addxp X
doda X izkušenjskih točk
zz_money X
doda X bakrenih novcev

V primeru, da se vnosno polje ne pokaže, lahko bližnjico spremenite v nastavitvenih datotekah. Odprite datoteko KeyBindings.ini v Documents\BioWare\Dragon Age\Settings\ in spremenite vrstico

OpenConsole_0=Keyboard::Button_Grave

v

OpenConsole_0=Keyboard::Button_F11

Sedaj bo konzolo odprla tipka F11.

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP SP3 / Windows Vista SP1 ali Windows 7
Procesor
Intel Core 2 1.6 GHz ali AMD Athlon 64 2.0 GHz
Grafična kartica
ATI Radeon X850 256 MB ali NVIDIA GeForce 6600 GT 128 MB (Windows XP) / ATI Radeon X1550 256 MB ali NVIDIA GeForce 7600GT 256MB (Windows Vista)
Pomnilnik RAM
1 GB (Windows XP) / 1.5 GB (Windows Vista)
Prostor na disku
40 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP SP3 / Windows Vista SP1 ali Windows 7
Procesor
Intel Core 2 Duo 2.4 GHz ali AMD Phenom II X2 2.7 GHz
Grafična kartica
ATI 3850 512 MB ali NVIDIA 8800GTS 512MB
Pomnilnik RAM
2 GB (Windows XP) / 3 GB (Windows Vista)
Prostor na disku
40 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: