Star Wars: KotOR - ocena

Kanadski razvojni studio BioWare je svojo pot začel z robotsko streljačino Shattered Steel, ki pa ni bila ravno uspešna, zato so se ustanovitelji (in razvijalci) osredotočili na njihovo strast: igre igranja vlog. Njihov izjemni prvenec iz tega področja, Baldur's Gate, je izšel leta 1998, dve leti kasneje pa je BioWare naznanil, da skupaj z LucasArts snujejo igro igranja vlog iz univerzuma Star Wars. Star Wars: Knights of the Old Republic (bolje poznan kot Star Wars: KotOR) je izšel tri leta kasneje in je dosegel izjemne prodajne številke, znašel pa se je tudi na številnih seznamih najboljših iger vseh časov. Ali je njegova slava res upravičena, pa boste izvedeli v tej oceni.

Zgodba in igranje

Star Wars: KotOR se odvija več tisoč let pred ustvaritvijo Galaktičnega imperija (Galactic Empire v Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) in leto po zmagi Republike (Republic) nad Mandalorijci (Mandalorians). V vojno proti slednjim sta Republiko kljub nasprotovanju reda Jedijev popeljala Jedija Revan in Malak, po zmagi pa sta izginila v neznano in se kar naenkrat vrnila z orjaško armado Sithov. Čeprav je Jedijem uspelo Revana onemogočiti s pomočjo zasede, je njegov vajenec Malak preživel in s svojo neizčrpno vojsko počasi prevzema nadzor nad galaksijo. Igrate neimenovanega vojaka (ali vojakinjo) v vrstah Republike, katerega plovilo Endar Spire preseneti napad Sithov. S pomočjo pilota Cartha Onasija se uspete prebiti do rešilnih kapsul in pobegniti na bližnji planet Taris. Tam izveste, da Malakove sile mrzlično iščejo Jedi vitezinjo Bastilo Shan, vaša naloga pa postane, da jo najdete pred njimi.

Zgodba je izjemno zanimiva ter obsežna, z njo pa se spoznavate preko pogovorov ali pa vmesnih sekvenc. Pogovori so ena izmed ključnih mehanik v igri in ne omogočajo le rešitve situacije na miroljuben način, temveč v precejšnji meri odločajo tudi o tem ali se boste pridružili temni ali svetli strani Sile (The Force) ter tako postali Sith ali Jedi. Preko njih sprejemate odločitve, ki so vse prej kot pa lahke, in priznam, da sem pred izbiro nekatere možnosti pretehtaval po več deset sekund. Pogovarjate se lahko tudi z vašimi spremljevalci in opravljate vlogo dežurnega psihologa, oni pa se tudi ne branijo vskočiti in komentirati vaše odločitve med samim igranjem.

Star Wars: Knights of the Old Republic: predizrisane vmesne sekvence
Predizrisane vmesne sekvence so žal precej nizke ločljivosti.
Star Wars: Knights of the Old Republic: prepričevanje
Preko pogovorov lahko poskušate prepričati NPC-je. Brez pravih statistik se pripravite na zavrnitve.
Star Wars: Knights of the Old Republic: pogovor s spremljevalci
Spremljevalce lahko povprašate o preteklosti in jim tudi svetujete.

Sam sistem nadgradenj lastnosti v Star Wars: Knights of the Old Republic, je izjemno kompleksen, a je vsaka izbira zelo dobro razložena, zato se vam ne bo treba bati, da bi gradnjo vašega lika zamočili. Osnovna izbira je eden izmed treh razredov (vojak, izvidnik in lopov), kar prinaša določene bonuse in omejitve ter odloča tudi o tem, kako boste napredovali skozi igro. Ob vsaki nadgradnji stopnje boste imeli tako možnost vaše pridobljene točke razporediti med osnovne atribute, sposobnosti, bojne zmožnosti in pa seveda moči za Jedije. Možnost nadgradnje je odvisna od izbranega razreda, slednje pa vpliva tudi na točkovni strošek določenih elementov. Izkušenjske točke pridobivajo tudi raznoliki pajdaši, ki se vam tekom igranja pridružujejo, pri tem pa ni nujno, da so v vaši ekipi, saj se jim točke prištevajo v ozadju. Nadgradnjo lahko opravite ročno, uporabite računalnikove predloge ali pa mu popolnoma zaupate vse – sistem je izjemno prilagodljiv.

Star Wars: Knights of the Old Republic: nadgradnja lika
Nadgradnja lika je kompleksna, a je vsaka možnost podrobnost razložena.

Z ekipo do dveh soigralcev se boste sprehajali po preko deset raznolikih lokacijah, ki segajo od plovil preko velikih mest do džungle, puščave in skrivnostnih templjev. Relativno majhne sekcije ponekod omogočajo nelinearen pristop, a je jasno, da bodo raziskovalci po duši raziskali vsak kotiček, saj lahko najdete na tone predmetov, da ne govorim o skritih stranskih nalogah. Najdene predmete shranjujete v praktično neskončni inventar, ki pa je kljub možnosti prikaza po kategorijah precej nepregleden. Delijo si ga vsi člani ekipe in iz njega črpajo pakete za prvo pomoč, protistrupe, ščite, stimulatorske injekcije in obširen paket obrambne ter napadalne opreme.

Star Wars: Knights of the Old Republic: inventar
Inventar je precej nepregleden že na samem liku, še slabše pa je ob prodaji.

Nabor predmetov v Star Wars: KotOR, ki vplivajo na vaše bojne sposobnosti, je vratolomno dolg in se začne pri osnovnih zaščiti v obliki oklepa. Že tukaj ima igralec na voljo lahki, srednji ali težki oklep, za vsakega izmed njih pa je treba pretehtati ravnovesje med obrambo, ki jo nudi, in okretnostjo, ki jo omogoča. Oklepov ne more nositi vsak, temveč je treba to bojno zmožnost odkleniti tekom nadgradenj, pri uporabnikih Sile pa lahko uporaba oklepa negativno vpliva na moči in morajo namesto tega nositi zgolj ogrinjala. Druga pomembna kategorija so raznoliki kratki in dolgi meči, ki omogočajo tudi vihtenje v dvoje (ne brez malusov) ali pa dovolijo oprijem zgolj z dvema rokama. Mednje spada tudi svetlobni meč, ki je omejen na Jedije/Sithe in med drugim omogoča odbijanje izstrelkov ter metanje. Tretja kategorija so raznolike pištole in puške, na koncu pa seveda še kopica granat in min. Veliko predmetov lahko nadgradite na posebni delovni mizi (Workbench), nekateri pa imajo različne bonuse pripete že ob najdbi/nakupu. Posebna kategorija so moči Sile, ki jih lahko uporabljajo zgolj Jediji/Sithi in lahko s pametno uporabo prevesijo potek bitke.

Star Wars: Knights of the Old Republic: oprema
Nekatera oprema za uporabo potrebuje določene statistike.
Star Wars: Knights of the Old Republic: nadgradnja opreme
Na delovni mizi lahko nadgradite določene kose opreme.

Tekom igranja boste naleteli na raznolike nasprotnike, ki niso omejeni zgolj na številne rase iz sveta Star Warsa, temveč so med njimi tudi roboti in živali. Napadi slednjih so najpreprostejši, a jih ni za podcenjevati, saj vas marsikatere zastrupijo ali pa imajo noro količino življenjskih točk/oklepa, pogosto pa vas napadejo v krdelih. Robotski sovražniki niso omejeni zgolj na strojnice, temveč so med njimi tudi hodeči roboti, ki se vas lotevajo od daleč ali od blizu, aktivirati pa znajo tudi ščite. Najnapredenjši so seveda humanoidni nasprotniki, ki se vas lotijo z bogatim arzenalom orožij, mečejo granate, znajo uporabljati ščite, se zdraviti in vam zagreniti življenje s Silo. Težavnostna krivulja z občasnimi šefi dobro narašča, a se nekaj skokom razvijalci niso mogli izogniti (npr. Bendak Starkiller). Pri bojih vam pomagajo pajdaši, med katerimi lahko prosto preklapljate in jim nanizate dejanja, lahko pa uporabite tudi skripte (meni Scripts) in jim nastavite privzeto obnašanje (npr. prednostno metanje granat ali podpora). Težavnost lahko kadarkoli spremenite znotraj menija ter tako zagotovite ultimativni užitek pri igranju.

Star Wars: Knights of the Old Republic: živali
Živalski nasprotniki niso pretirano trdovratni, se pa na določenih območjih znova pojavljajo.
Star Wars: Knights of the Old Republic: dejanja
Vašim spremljevalcem lahko nanizate dejanja ali pa jih pustite, da se nasprotniku zoperstavijo sami.
Star Wars: Knights of the Old Republic: gneča
V gneči zelo prav pride tipka za premor.
Star Wars: Knights of the Old Republic: hekanje
Določenih nasprotnikov se lahko znebite tudi preko vdiranja v računalniške sisteme.

Kot se za pravo igro igranja vlog spodobi, tudi Star Wars: Knights of the Old Republic vsebuje številne uganke in mini igre. Med najbolj dodelano gotovo spada igra s kartami Pazaak, v kateri se za dodaten denar pomerite z enim izmed nasprotnikov. Igra izmenično deli karte, vi pa morate poskusiti priti čim bližje dvajsetici, brez da bi jo presegli. Če se to zgodi, dobi nasprotnik eno točko, zmaga pa tisti, ki prvi doseže tri točke. Za bolj napeto igro poskrbijo bonus karte, ki jih lahko kupite, in vam omogočijo, da izničite presežek dvajsetice ali pa seštevek pretvorite v dvajset brez tveganja za poraz. Druga večja mini igra so dirke Swoop, v katerih poskušate z dirkalniki postaviti rekord proge, tako da se dotaknete čim več pospeševalnih polj in ne zaletite.

Star Wars: Knights of the Old Republic: Pazaak
Pazaak je zabavna igra s kartami.
Star Wars: Knights of the Old Republic: Swoop
V igri refleksov Swoop lahko zaslužite kar nekaj dodatnega denarja.

Grafična podoba in zvok

Star Wars: Knights of the Old Republic teče na hišnem pogonu imenovanem Odyssey, ki je bil izpeljan iz pogona Aurora iz serije Neverwinter Nights. Poleg realnočasovnega osvetljevanja, naprednih učinkov rastja in premikanja prašnih delcev, so eden izmed grafičnih adutov igre tudi učinki eksplozij in uporabe Sile. Teksture niso tako hudo razmazane, da bi upravičile prenos več gigabajtov velikih ljubiteljskih paketov visokoločljivostnih tekstur, moti pa nepodpora širokozaslonskim načinom, ki pa jo lahko rešite z uporabo ljubiteljskih popravkov (več v sekciji igranje na modernejših sistemih). Velik del vmesnih sekvenc je ustvarjen kar s pogonom igre, nekatere izmed njih pa so predizrisane, žal v zelo nizki ločljivosti. Soliden je tudi fizikalni pogon, ni pa brez napak.

Star Wars: Knights of the Old Republic: vmesna sekvenca
Vmesne sekvence s pogonom so izvedene odlično.
Star Wars: Knights of the Old Republic: všečna grafika
Kljub starosti je grafika občasno precej všečna.

Zvočna podlaga je po drugi strani izvrstna. V največji meri so za to zaslužne izjemne orkestrske skladbe, ob katerih bodo vsi gledalci filmov takoj zastrigli z ušesi, odlično delo pa so opravili tudi govorci.

Zaključek in ocena

Star Wars: KotOR je izjemno dolga igra igranja vlog, ki ljubitelju serije Star Wars in RPG-jev ponuja preko 30 ur užitkov. Izvrstna zgodba se razprostira na raznolikih lokacijah, na katerih se boste bojevali s pestrimi sovražniki in imeli možnost preizkusiti bogat nabor opreme. Sistem nadgradenj je kompleksen, a je razumljivo predstavljen, pohvalna pa je tudi možnost izbire med svetlo in temno stranjo. Kot češnja na tortici pa igro krasi še odlična zvočna podlaga. Škoda le za tehnične težave, ki pa so obvladljive.

Hvalim

 • odlična zgodba
 • možnost izbire med svetlo/temno stranjo
 • izjemna dolžina
 • raznolike lokacije
 • mini igre/uganke
 • pestri sovražniki/oprema
 • zelo dobra glasbena podlaga
 • dobra težavnostna krivulja

Grajam

 • tehnične težave
 • nepregleden inventar

Tipkovne bližnjice

Preslednica
začasno zaustavi dogajanje
Tab
preklopi med liki
M
prikaže mapo
F4
hitro shrani
F5
hitro naloži

Kode za Star Wars: KoTOR

V urejevalniku besedil odprite datoteko swkotor.ini, ki se nahaja v mapi igre, nato pa v sekcijo [Game Options] vnesite vrstico:

[Game Options]
EnableCheats=1

V igri sedaj pritisnite tipko levo od ena ¸ in vnesite naslednje kode za Star Wars: Knights of the Old Republic:

heal
100% zdravja in polna Sila
invulnerability
neranljivost
infiniteuses
neskončna uporaba predmetov
turbo
pospešeno premikanje
revealmap
razkrije mapo
givemed
doda 99 naprednih zdravilnih paketov
givecredits [st]
doda [st] denarja
givecomspikes
doda 100 računalniških orodij
giveparts
doda 99 delov
giverepair
doda 100 popravilnih paketov
addexp [st]
doda [st] izkušenjskih točk
addlightside
napolni točke svetle strani
adddarkside
napolni točke temne strani
setawareness [st]
poveča stopnjo awareness na [st]
setcharisma [st]
poveča stopnjo charisma na [st]
setcomputeruse [st]
poveča stopnjo computer use na [st]
setconstitution [st]
poveča stopnjo constitution na [st]
setdemolitions [st]
poveča stopnjo demolitions na [st]
setdexterity [st]
poveča stopnjo dexterity na [st]
setintelligence [st]
poveča stopnjo intelligence na [st]
setpersuade [st]
poveča stopnjo persuade na [st]
setrepair [st]
poveča stopnjo repair na [st]
setsecurity [st]
poveča stopnjo security na [st]
setstealth [st]
poveča stopnjo stealth na [st]
setstrength [st]
poveča stopnjo strength na [st]
settreatinjury [st]
poveča stopnjo treat injury na [st]
setwisdom [st]
poveča stopnjo wisdom na [st]

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98/98 SE/Me/2000/XP
Procesor
1 GHz Pentium III ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
32 MB OpenGL 1.4 združljiva 3D grafična kartica s Hardware T&L
Pomnilnik RAM
128 MB za Windows 98, 256 za vse ostale
Prostor na disku
4 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 98 SE/Me/2000/XP
Procesor
1.6 GHz Pentium 4 ali enakovreden AMD Athlon
Grafična kartica
32 MB OpenGL 1.4 združljiva 3D grafična kartica s Hardware T&L
Pomnilnik RAM
512 MB
Prostor na disku
4 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Igranje na modernejših sistemih

Igra deluje dobro na Windows 10, če jo pravilno prilagodite. Če imate težave, poskusite napraviti naslednje:

 1. Namestite KOTOR 1 Community Patch.
 2. Vklopite V-Sync. Brez tega, bo vaš junak po vsakem spopadu obtičal, pojavile pa se bodo še druge napake.
 3. Izklopite Frame-Buffer Effects.
 4. Izklopite travo (Grass), saj teksture na določenih grafičnih karticah niso prosojne.
 5. Izklopite mehke sence (Soft Shadows), saj se lahko z vklopljenimi igra sesuva.

Za vklop širokozaslonskega načina sledite naslednjim korakom:

 1. Vsaj enkrat zaženite igro, da se zapiše nastavitvena datoteka swkotor.ini
 2. Namestite KOTOR 1 Community Patch.
 3. Prenesite Universal Widescreen (UniWS) Patcher, ga zaženite in v meniju izberite Star Wars: KOTOR (1024x768 interface)
 4. Po končanem procesu odprite datoteko swkotor.ini v namestitveni mapi igre in spremenite lastnosti Width= in Height= v sekciji [Graphics Options]:
  [Graphics Options]
  Width=1920
  Height=1080
 5. Prenesite popravek KotOR High Resolution Menus in izvedite hires_patcher.bat na izvedljivi datoteki igre swkotor.exe
 6. Ko popravek HRM uspe, kopirajte datoteke iz mape gui.1920x1080 v podmapo Override namestitvene mape igre (Star Wars - KotOR\Override)
 7. Kopirajte datoteke modifikacij KotOR HD UI Menu Pack, K1 Main Menu Widescreen Fix in Riisis HD Logo and Bigger HUD - KotOR 1 v podmapo Override namestitvene mape igre (Star Wars - KotOR\Override)

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: