Toki Tori - ocena

Toki Tori je 2D ploščadna igra, ki ima svoje korenine v več desetletij starem naslovu za računalniški sistem MSX 2 imenovanem Eggbert. Iz njega je nastala igra za Game Boy Color, kasneje pa so sledile HD predelave za različne sisteme. V njej igrate piščančka imenovanega Toki Tori, ki se izleže na kokošji farmi v trenutku, ko druga jajca neka skrivnostna sila povleče v oddaljeni grad. Piščanček se odloči, da bo zadevi prišel do dna, zato se odpravi na pustolovščino.

Igra je razdeljena na štiri območja (Forest Falls, Creepy Castle, Slime Sewers in Bubble Barrage), za namen promocije igre Portal 2 pa je bila v enoigralsko kampanjo dodana še sekcija Test Lab. Vsako izmed območij ni zgolj vizualno drugačno, temveč vsebuje tudi drugačne igralne mehanike, s katerimi se spoznavate preko sproti odklepajočih se stopenj. Osnovni cilj vsakega nivoja je med navigacijo po labirintu polnem pasti in nevarnosti pobrati vsa jajca, pri tem pa si pomagate z raznolikimi pripomočki, katerih uporaba je ponavadi omejena. Postavite lahko mostiček, vržete kocko, ki se pokorava težnosti, se teleportirate, lebdite v vodi, premaknete oviro, zamrznete sovražnika in še kaj bi se našlo.

Težavnostna krivulja igre Toki Tori je z redkimi izjemami zelo dobra, stopnjam s težavnostjo Normal pa sledijo bolj zaguljene v paketu Hard in bonus stopnje, ki se odklenejo, če sledite njihovemu uradnemu kanalu na Steamu. Zaradi nezmožnosti skakanja piščančka, obilice pasti in sovražnikov ter jajc, ki jih lahko dosežete zgolj v določenem redosledju, boste še tako izkušeni igralci pogosto naleteli na slepo ulico, iz katere ni mogoče rešitve brez ponovnega zagona igre. Na srečo so razvijalci v različici HD vgradili izjemno uporabno previtje časa, ki vas po korakih vrne do mesta, kjer ste ubrali napačno pot ali pa je pišče storilo bridko smrt.

Vizualna podoba igre Toki Tori je risankasto všečna in je svetlobna leta lepša od nakaze iz GBC-ja. Okolja so barvita ter raznolika, v njih pa mrgoli majhnih podrobnosti, zato stopnje izgledajo žive. Dobra je tudi glasbena podlaga, ki je za vsako območje drugačna.

Ocena

Zaslonska slika igre Toki Tori
Zaslonska slika igre Toki Tori
Zaslonska slika igre Toki Tori

Čas igranja:  15 ur 30 min

Spletišče Nakup

Združljivost

Toki Tori deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi širokozaslonski način. Za nadzor lahko uporabite igralni plošček, tipkovnico ali miško.


Zadnja sprememba: | Deli na: