The Witness - ocena

The Witness je 3D miselna igra v slogu iger Myst, s strani podjetja Thekla, Inc., ki je igralcem morda bolj poznano po izjemni miselni ploščadnici Braid. V njej igrate neimenovanega protagonista, ki se nekega dne prebudi v bunkerju na skrivnostnemu otoku posejanem z ugankami. Na slednjem se nahaja enajst raznolikih območij, ki obdajajo mogočno goro, pod ali nad površjem marsikaterega pa se lahko nahajajo še druga področja, ki pa jih boste morali odkriti (ali odkleniti) med raziskovanjem. Po skoraj popolnoma odprtem otoku se lahko sprehajate peš ali pa se popeljete s čolničkom, ki vozi po krožni poti, na njemu pa je prisoten še pregleden zemljevid, ki je tudi edino pomagalo, ki ga imate. Tukaj bi poudaril, da je hoja obupno počasna, za tek, ki je ravno pravšnji, pa morate držati tipko Shift, saj hitrega preklopa v tek v igri ni.

Srž igre The Witness so seveda uganke, ki jih je preko 500, in so vse narejene po istem kopitu: na mreži z eno ali več začetnih točk morate z miško povleči pot do ene izmed končnih točk, pri tem pa morate upoštevati določena pravila. Prvo pravilo je, da se pot ne sme križati, drugo pravilo pa je odvisno od elementov prisotnih v uganki. Raznobarvne pike, šestkotniki, koščki iz tetrisa, zvezde, obrnjeni ipsilon, labirinti, so le nekateri izmed elementov, ki jih najdete v ugankah, z njimi pa se vsakič spoznate v preprostih uvodnih mrežah, ki vas korak za korakom naučijo mehanik. Seveda, še vedno je možnost, da vzorec razumete narobe, a je ponavadi po štirih ali petih ugankah že jasno, ali ste na pravi poti ali ne. Začetne uganke namreč z utripanjem označijo nepravilne elemente, zato lahko na enostavni način preizkusite različne poti. V določenih primerih ni dovolj zgolj pogled na igralno površino, ampak boste morali tudi opazovati okolico iz določene pozicije ali pa dobiti namige iz vaše okolice.

Velika večina ugank je logičnih, med njimi pa je tudi nekaj gnilih jajc, ki jih je praktično nemogoče rešiti, brez da po naključju odkrijete, da ste spregledali nekaj, za kar si nikoli ne bi mislili, da je namig. Zelo moteče so tudi končne uganke v gori, ki se med reševanjem premikajo, ali pa spreminjajo barvo – epileptiki, pozor! Poleg poltisočerice obveznih ugank pa boste v The Witness našli še izbirne naloge, katerih je preko sto, skrite predvajalnike zvočnih posnetkov, kode za miniaturni kino, in še marsikaj drugega, kar je na prvi pogled skrito očem. Izpolnitev dodatnih nalog vas tako med drugim privede tudi do skritega konca, da ne govorimo o praktično podvojitvi igralnega časa.

The Witness teče na hišnem pogonu, s katerim so razvijalci pričarali sapojemajoča okolja. Odsevi pečin v morju, rožnati sadovnjak, smrtno beli kamnolom, jesenski senčni gozd, pogled na mogočno goro, itd. s svojo barvno shemo pričarajo izjemen grafični vtis, ki se mu ni treba bati staranja. Zaradi risankastega sloga in dovoljšnjega števila poligonov, namreč ne obstaja dvom o tem, da bo igra videti odlično tudi za prihodnje generacije, je pa res, da so sence precej grdo žagaste. Ogromna težava igre je tudi redno sesuvanje na najvišjih nastavitvah, ki se je redno dogajalo, kljub temu, da je moj sistem z lahkoto dosegal stabilnih 120 sličic na sekundo, glede na številne teme na forumih pa je težava prisotna že od samega izida. Kar se tiče zvočne podlage je ta zelo skromna, glasbe pa z redkimi izjemami praktično ni. Redna cena za tako staro igro je precej oderuška (40 €!), se jo pa da dobiti precej ceneje na razprodajah.

Ocena

Zaslonska slika igre The Witness
Zaslonska slika igre The Witness
Zaslonska slika igre The Witness

Čas igranja:  18 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

The Witness teče (skoraj) brezhibno na Windows 10, podprt pa je tudi širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: