Braid - ocena

Braid je 2D miselna ploščadnica, v kateri igrate junaka imenovanega Tim, ki poskuša rešiti princeso pred pošastjo. Na prvi pogled popolnoma klišejska zgodba, s katero se spoznavate preko igranja in branja knjig, se izkaže za izjemno kompleksno in dopušča več interpretacij, priporočam pa, da jih ne poskušate prebrati pred zaključkom igre, saj vam bo to lahko pokvarilo igralno izkušnjo.

Ploščadniški del igre Braid sledi klasičnim principom iz tega žanra: skakanje med ploščadmi, plezanje po lestvah, preskakovanje pasti in izmikanje sovražnikom, pri katerih je smrtonosen dotik. Vse premične lahko ubijete s pomočjo skoka na glavo, kar vam doda višino, ki je včasih potrebna za prehod čez oviro. Stopnje vsebujejo tudi vrata, za katera potrebujete ključ, stikala za manipulacijo z deli stopnje in pa topove, katerih krogle vas spremenijo v gorečo baklo. Za zaključek igre morate zbrati vse dele sestavljank in jih sestaviti v sliko preko vgrajene mini igre. Ključen del, ki igro povzdigne iz povprečja, pa je manipulacija s časom. S pomočjo prevrtenja in pospešitve časa lahko po smrti znova oživite ali pa razveljavite neumnost, ki ste jo naredili, a to je zgolj vrh ledene gore.

Braid je postavljen v šest svetov, vsak izmed njih pa doprinese novo igralno mehaniko. V enem izmed svetov so tako prisotni predmeti, katerih časovnica teče neodvisno od junakove in nanje prevrtenje časa ne vpliva, kar tudi pomeni, da morate ob morebitni napaki stopnjo zagnati znova. V drugem je čas povezan s premikanjem po vodoravni osi in teče nazaj, ko se premikate levo, ter naprej, ko se premikate desno. Potem imate svet, v katerem obstajata ločeni dimenziji (običajna in senčna), senčna pa po prevrtenju časa ponovi vaša dejanja. Zadnja novost je uporaba posebnega prstana, ki upočasni čas sorazmerno z oddaljenostjo, s katerim lahko med drugim spremenite krajevno časovnico ponavljajočih se dogodkov. Z vsako novostjo se spoznate v kratki uvodni stopnji, potem pa sledi napenjanje možganov, saj so stopnje vsekakor vse prej kot pa enostavne. V nekaterih delih lahko morda pride do skoka težavnosti, a vam igra dovoljuje, da jih preskočite in se vrnete k njih kasneje, ko morda dobite idejo za rešitev. Nekatere stopnje vsebujejo šefovske bitke, ki so mi osebno bile precej lahke, saj zgolj uporabite prejeme, ki so specifični za svet.

Grafična podoba igre Braid je kljub starosti izvrstna, za kar je v največji meri zaslužen edinstven barvit grafični slog z umetniško naslikanimi ozadji, ki se premikajo z različnimi hitrostmi in ustvarijo občutek tridimenzionalnosti. Tudi sama vizualna zasnova preostanka je dobra, k čemur pripomorejo tudi grafični učinki. Zvočna podlaga je inštrumentalna in se odlično prilega dogajanju, na njeno predvajanje pa vpliva manipulacija časa, kar v določenih primerih izpade izjemno domiselno.

Ocena

Zaslonska slika igre Braid
Zaslonska slika igre Braid
Zaslonska slika igre Braid

Čas igranja:  4 ure

Spletišče Nakup

Združljivost

Braid teče brezhibno na Windows 10, podprta pa sta tudi širokozaslonski način in igralni plošček.


Zadnja sprememba: | Deli na: