The Fall - ocena

The Fall je 2.5D pustolovščina z elementi streljačine, v kateri igramo vojaški eksoskelet Mark-7, gnan z umetno inteligenco imenovano A.R.I.D. (Autonomous Robotic Interface Device). Slednja se aktivira, ko po padcu na neznan planet od nosilca oklepa (polkovnika Josephsa) ne prejme nobenega odziva, manjkajo pa tudi dnevniki misije in podatki iz senzorjev zdravstvenega stanja pilota. Naloga, ki jo ima A.R.I.D., je najti ustrezno zdravstveno oskrbo za potencialno nezavestnega ali morda celo resno ranjenega pilota, kar pa nikakor ne bo enostavno, saj je planet ena sama razvalina, na prvi pogled pa je videti, kot da nobeden izmed njegovih prebivalcev ni preživel. A.R.I.D. z eksoskeletom vstopi v zapuščen objekt, v katerem jo prestreže android imenovan Caretaker (Oskrbnik), in ji zagrozi z uničenjem, pred katerim jo lahko reši le rekalibracija v hišnega robota. Zgodba je zanimiva in se razkriva skozi pogovore, najdene zapiske in dnevnike.

Celoten The Fall se odvija znotraj tovarne robotov, njegov temačni slog pa spominja na igro Limbo. S pištolo, na katero je pritrjena svetilka si osvetljujete okolico, pri tem pa se na zaslonu pojavijo zanimive točke, s katerimi lahko interagirate neposredno ali pa na njih uporabite katerega izmed najdenih predmetov. Lovljenja slikovnih točk zaradi takšnega načina igranja ni, je pa nadzor s tipkovnico ter miško obupen in mi je močno pokvaril igralno izkušnjo. Večina ugank mi je bila zanimivih, nekaj pa jih je bilo preveč abstraktnih, da bi jih rešil s kaj drugim kot pa poskušanjem, kar pa je zaradi nerodnega nadzora vse prej kot pa zabavno.

Sekcije so relativno odprte in se sproti odklepajo, kar nekaj je vračanja nazaj. Tekom igranja se tudi sproti aktivirajo sposobnosti, ki vam omogočajo, da napredujete mimo določenih ovir. Drugi del igre so mikro streljaški vložki, v katerih se s pištolo pomerite proti drugim robotom in jih poskušate ubiti preden zbijejo vaš ščit in vaše življenjske točke. Da ta del ne bi bil prehud igra pozna tudi skrivanje, v katerem se obnovita tako ščit kot tudi točke zdravja.

The Fall teče na težkokategornem pogonu Unity, ki poskrbi tako za dobro osvetljevanje, kot tudi za spodobno fiziko in nekatere svetlobne učinke. Temačnost v kombinaciji z minimalistično okoljsko glasbeno podlago ustvari kar dobro vzdušje, k temu pa pripomorejo tudi določeni groteskni prizori.

Ocena

Zaslonska slika igre The Fall
Zaslonska slika igre The Fall
Zaslonska slika igre The Fall

Čas igranja:  3 ure

Spletišče Nakup

Združljivost

The Fall deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: