LIMBO - ocena

LIMBO je 2D miselna ploščadnica, v kateri igrate neimenovanega fantka iščočega svojo sestro po temačnem svetu polnem nevarnosti. Že ime igre razkriva kje se odvija, saj v verovanju kristjanov beseda limbo pomeni predpekel, v katerem se nahajajo duše sicer poštenih ljudi, ki pa ne izpolnjujejo formalnih kriterijev za vstop v nebesa (nimajo zakramentov). Zgodbe praktično ni, kar je velika škoda, saj bi si vsekakor želel, da bi bili preko vmesnih sekvenc predstavljeni dogodki, ki so vodili do te situacije, tako pa je vse prepuščeno domišljiji igralca.

Lokacije v igri LIMBO so precej raznolike, vsaka izmed njih pa doprinese kakšno drugo mehaniko. Podili se boste po gozdovih, izogibali vodnim kotanjam in jezerom, lazili po jamah, skakali po strehah mesta, manevrirali po industrijskih kompleksih in še kaj bi se našlo. Poleg skakalnih preizkušenj, ki jih je obilo, vas čaka še premikanje predmetov, upravljanje vozil, pretikanje stikal, lovljenje ravnotežja na skalah, kljubovanje gravitaciji in drugo. Kar nekaj je časovno omejenih dogodkov, ki vas ob napaki stanejo življenja, ampak zaradi dobro postavljenih shranjevalnih točk ni igra niti približno frustrirajoča. Marsikatera uganka je izjemno domiselna in se ne da rešiti kar tako, zelo veliko pa je poudarka na fiziki, ki glede na vizualno preprostost močno izstopa.

Pri napredovanju skozi igro LIMBO vas ne bodo ogrožali le globoki prepadi, kotanje z vodo, elektrika in kopica drugih stvari, ki vas lahko zmečka, nabode ali seseklja, temveč tudi premični nasprotniki. Poleg zelo ikoničnega pajka, ki je zaščitni znak igre, vam bodo štrene mešala tudi ljudem podobna bitja, ki vam nastavljajo pasti, premične strojnice in pa posebne vrste ličinke. Slednje vas ne ubijejo, temveč vam prevzamejo nadzor nad gibanjem, zaradi katerega se nenadzorovano premikate levo ali desno, njihova šibka točka pa je svetloba, ki jih prisili, da zamenjajo smer. Rešite se jih lahko tako, da jih ponudite ličinkožerom, ki visijo s stropa, a pot do njih bo polna preprek in ovir, ki so zaradi delne izgube nadzora težko premostljive.

Vizualna podoba igre LIMBO je preprosta monokromatična, a presenetljivo všečna. Poleg že omenjene fizike, ki vpliva na predmete okolice ter živa bitja, pritegnejo tudi večplastna ozadja, ki se ločeno premikajo, in pa presenetljivo dobro osvetljevanje. Glasbena podlaga je ambientalna in zelo skromna, a pripomore k dobremu vzdušju.

Škoda je, da igra ni daljša, je pa res, da je v časih razprodaj skoraj zastonj, najbolj zagrizeni pa boste lahko nekaj časa zapravili še za iskanje skrivnosti in posledično odklepanje dosežkov.

Ocena

Zaslonska slika igre LIMBO
Zaslonska slika igre LIMBO
Zaslonska slika igre LIMBO

Čas igranja:  2 uri 30 min

Spletišče Nakup

Združljivost

LIMBO deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi igralni plošček.


Zadnja sprememba: | Deli na: