Rochard - ocena

Rochard je 2D miselna ploščadnica z močnim poudarkom na fizikalnem pogonu, v kateri igrate vodjo ekipe vesoljskih rudarjev Johna Rocharda. Johnova ekipa je zaradi neuspešnosti tik pred tem, da jo odpustijo, ko znotraj enega izmed asteroidov najdejo skrivnostni tempelj. Rochardov šef Max ob odkritju takoj pošlje ekipo, da bi zavarovala najdišče, a v času pred njihovim prihodom asteroid nenadoma napadejo vesoljski banditi. John se mora sedaj prebiti do preostanka ekipe, da bi se skupno uprli napadu. Zgodba, s katero se spoznavate preko pogovorov preko interkoma in všečnih vmesnih sekvenc, je izjemno klišejska, a vseeno zelo popestri igranje.

Rochard je razdeljen na poglavja, ki so nadaljnje razcepljena na skoraj popolnoma linearne sekcije. Na poti do prehoda v naslednjo boste morali premostiti raznovrstne ovire in se uspešno izogniti raznoraznim nevarnostim, saj je vaš lik umrljiv. Ovirala vas bodo raznovrstna energijska polja, ki blokirajo različne vrste snovi, skakati boste morali po premikajočih se ploščadih in tekočih trakovih, pražili vas bodo laserji in električna polja, ne smemo pa pozabiti tudi na strojnice, robote in človeške nasprotnike. Slednji tekom igranja postajajo nevarnejši zaradi količine življenjskih točk in arzenala, niso pa pretirano bistri, zato so nevarni zgolj v večjih količinah. Pogosto boste morali tudi deaktivirati/aktivirati kakšen del mehanizacije ali pa preklopiti vrsto energijskega polja. Škoda je le, da so uganke pogosto preveč enostavne, zato vam bo večinoma takoj jasno, kaj storiti.

Veliko pomoč pri napredovanju predstavlja posebna gravitacijska puška (khm. Half-Life 2?), s katero lahko Rochard vzdiguje težje predmete (npr. zaboje) in jih tudi zaluča ali zloži na kup. Čudežno krepelo podpira tudi izstreljevanje energetskih nabojev ter raznovrstnih granat, njegove sposobnosti pa odklepate in nadgrajujete med napredovanjem skozi igro. Drugi pomemben element pa je manipulacija z gravitacijskim poljem znotraj določene sekcije. Poleg interakcije s terminali, preko katerih lahko obrnete težnost (in tudi našega junaka) na glavo, boste lahko s težnostjo manipulirali tudi preko daljinca (Caps Lock). Zmanjšana težnost ne omogoča le višjih skokov in dvigovanja težjih predmetov, ampak se lahko preko vaše puške oprimete določenih predmetov in po Tarzansko zalučate v zrak, s skokom in izstrelitvijo predmeta v nasprotno smer pa lahko dosežete neslutene višave. Premikanje v breztežnosti je izjemno intuitivno in mi je predstavljajo najljubši del igre.

Vizualna podoba igre Rochard je izjemno všečna, ne le zaradi barvitega sloga, ampak tudi zaradi všečnega osvetljevanja in izrisanih ozadij/ospredij, ki igri dajejo vtis tridimenzionalnosti. Tudi sekvence so izvedene izjemno očem prijazno in bi se lahko najbrž kosale že s kakšno nizkoproračunsko AAA igro. Hvalo si zasluži tudi dober fizikalni pogon, ki je le redko povzročil nepredvidene situacije. Poleg udarne retro glasbene podlage je v igri prisoten še govor, ki je brezhibno izveden.

Hrošči

Ocena

Zaslonska slika igre Rochard

Čas igranja:  5 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Rochard deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi igralni plošček.


Zadnja sprememba: | Deli na: