INSIDE - ocena

INSIDE je psevdo 3D ploščadnica, v kateri igrate majhnega fantka v postapokaliptičnem svetu podobnem tistemu iz Orwellove knjige 1984. Zgodba se sproti odkriva preko prizorov, ki ste jim priča med igranjem, njena interpretacija pa je prepuščena igralcu samemu. Bolj jasna postane šele, če vam uspe odkleniti alternativni konec, kar storite z najdbo ter odklopom skritih robotskih krogel in ponovnim začetkom igre, pri katerem že kmalu po začetku vstopite v skrivni prostor. Vsekakor priporočam, da se potrudite z raziskovanjem in najdbo krogel - ne bo vam žal, pa tudi podaljšali boste dokaj kratek igralni čas.

Prizorišča v igri INSIDE so raznolika in obsegajo naravna okolja, delno zapuščeno mesto z njegovo infrastrukturo, potopljena področja in visokotehnološke komplekse. Da bi napredovali boste morali premagati tisoč in eno prepreko, od katerih so premikanje in skakanje po zabojih, plezanje in preskakovanje ovir še najmanjša težava. Čakajo vas zanimive uganke, v katerih boste morali uporabljati pnevmatska dvigala, izkoriščati fiziko in imeti dober občutek za čas. Aktivirali boste stroje ali pa jih celo upravljali, nadzor pa je zelo intuitiven. Zelo pozitivno izstopajo mesta, na katerih morate s posebno napravo nadzorovati druge ljudi, kar odpre cel kup novih igralnih mehanik, da o tistih z obratno težnostjo ne govorimo.

Kot se za postapokaliptični svet, ki ga nadzira totalitaristični režim spodobi, je tudi v INSIDE vsak korak nadzorovan in fantek se bo moral pošteno potruditi, da se izogne nevarnostim. Začne se na obrobju mesta s čuvaji, ki najprej streljajo in nato sprašujejo, ter psi, kasneje pa se jim pridruži robotizirani nadzor. Miru ne boste imeli niti v podvodnih globinah, saj tam na vas prežijo morske deklice, ki vas potegnejo v globino in utopijo. Junak proti temu spodobnemu naboru sovragov nima druge obrambe kot pa skrivanje in tek, ampak ne brezglavo — pogosto je treba korake dobro premisliti. Izvedba mehanike izmikanja je odlična in marsikdaj boste med divjo akcijo pobegnili le za las, pa tudi če ne boste — shranjevalnih točk je dovolj, da ponavljanje ni frustrirajoče.

Za razliko od predhodnika LIMBO, ki je uporabljal hišni pogon, so se pri Playdead za naslednika odločili, da bo uporabljal pogon Unity. Modra odločitev, kajti INSIDE izgleda odlično. Čeprav je junak vpet v 2D tirnice, je okolica popolnoma tridimenzionalna, kar ob spremembah položaja kamere marsikdaj doseže dramatičen učinek. Barvna paleta je resda temačna, a dovolj barvita, da izpostavi ključna mesta, dobre pa so tudi teksture in animacije likov. Največji doprinos k izvrstni podobi pa imajo gotovo učinki, kot npr. fantastična voda z mehurčki, valovi in delci, ter fizika: npr. razbitje okolice. Tudi glasbena podlaga je doživela nadgradnjo, ki prispeva k dobremu vzdušju.

Osnovna cena je glede na starost in dolžino dokaj visoka, je pa možno igro na razprodajah kupiti za drobiž.

Ocena

Zaslonska slika igre INSIDE
Zaslonska slika igre INSIDE
Zaslonska slika igre INSIDE

Čas igranja:  4 ure

Spletišče Nakup

Združljivost

INSIDE deluje brezhibno na Windows 10, podprt pa je tudi igralni plošček.


Zadnja sprememba: | Deli na: