Human Resource Machine - ocena

Human Resource Machine je miselna igra s poudarkom na vizualnem programiranju, v kateri igrate delavca v vlogi procesorskega registra imenovanega akumulator (accumulator). Vaša naloga je, da s pomočjo zaporedja ukazov pretvorite vhod v pravilen izhod, pri tem pa vam je pogosto na voljo pomnilnik RAM v obliki ploščic na tleh. Čeprav znanje programiranja za reševanje izzivov ni potrebno, boste morali vsekakor imeti nek občutek za logiko.

Ukaze v igri Human Resource Machine nizate z vlečenjem z miško, možno pa je tudi, da jih zapišete v kakšnem IDE-ju kot je npr. Visual Studio Code, ki ima celo podporo za osvetljevanje, in jih nato prilepite v igro. Čeprav je vmesnik enostaven, mu v kompleksnejših izzivih manjka preglednost, ki se lahko sicer delno odpravi z uporabo komentarjev in oznak pomnilnika. Poleg vhoda in izhoda imate na voljo še kopiranje iz/v, odštevanje/seštevanje, števce ter skoke ob različnih pogojih, kasneje pa se pojavi še možnost uporabe kazalnikov (pointers). S tem psevdo zbirnim jezikom (assembly) nato izvajate različne manipulacije s številkami ali črkami, da zadostite pogojem, ki so podani. Igra sproti preverja delovanje in vas opozarja na napake, ki jih lahko odpravite s pomočjo ne ravno praktičnega vgrajenega razhroščevalnika. Manjkajo tipkovne bližnjice (kako težko bi bilo dodati levo/desno puščico za premikanje po korakih?), ob zaustavitvi izvajanja ali spremembi kode pa igra ustvari nove naključne podatke, kar upočasni razhroščevanje v kompleksnejših programih.

Human Resource Machine ponuja 42 stopenj (hehe :), ki se sproti odklepajo, skladno s tem pa raste tudi težavnost. Vsake toliko se pojavijo tudi razcepitve, ki ponujajo bolj zaguljene naloge in pri teh je vsekakor priporočljivo, da si psevdo kodo zapišete na list papirja, saj jih boste tako rešili precej hitreje. Vsaka izmed stopenj kot bonus ponuja še izziv za rešitev v najmanj ukazih (Size) in najmanj korakih (Steps), ki jih lahko izvedete v ločenem podzavihku. V optimizaciji za število ukazov sem zelo užival, saj je ponavadi šlo za kar dobre miselne orehe, v optimizaciji za korake pa sploh ne, saj je bilo pogosto treba odstraniti zanke in nizati ukaz za ukazom, zato sem jih začel preskakovati.

Vizualna podoba igre Human Resource Machine je preprosta, a vseeno všečna, saj ima svojevrsten slog in prikupne animacije. Premori med kodirnimi etapami so zapolnjeni z vmesnimi sekvencami, ki pripovedujejo zgodbo, ki pa me po zelo obetavnem začetku kasneje ni navdušila. Govor je v igri popačen na podoben način, kot v Revenge of the Titans, kar izpade dobro, zelo poslušljiva pa je tudi glasbena podlaga. V igri je tudi nekaj humornih vložkov, ki jih prispevajo vaši šefi.

Ocena

Zaslonska slika igre Human Resource Machine
Zaslonska slika igre Human Resource Machine
Zaslonska slika igre Human Resource Machine

Čas igranja:  10 ur 30 min

Spletišče Nakup

Združljivost

Human Resource Machine deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: