Hexen II - ocena

Hexen II je 3D prvoosebna streljačina z elementi igranja vlog, ki se odvija po dogodkih v igri Hexen: Beyond Heretic in zaključi trilogijo jezdecev kuščarjev. Odvija se v svetu imenovanem Thyrion, v katerem vlada najmočnejši izmed jezdecev, Eidolon, ki ima pod sabo mogočno vojsko podanikov, ki jih vodijo štirje generali. Za ugonobljenje generalov se morate podati na štiri različne kontinente, ki tematsko sledijo obdobjem v naši znani zgodovini (Evropa v srednjem veku, predkolumbska Srednja Amerika, stari Egipt ter Antika), na koncu pa se vrnete nazaj v srednji vek, kjer vas čaka še Eidolon.

Podobno kot v predhodniku, lahko tudi v Hexen II izbirate med štirimi igralnimi razredi (križarjem, paladinom, čarovnikom in morilko), razlike med njimi pa so še večje kot v predhodniku. Vsak izmed njih ima sedem atributov (inteligenca, znanje, spretnost, moč, zdravje, količina mane, hitrost premikanja), ki se ob začetku igre naključno izberejo iz vnaprej določenih območij. Tekom mesarjenja sovražnikov vaš lik dobiva izkušenjske točke, ki se kasneje pretvorijo v zvišanje stopnje. Čeprav na prvi pogled povišanje stopnje vpliva zgolj na življenjske točke in mano, pa se v tretji in šesti stopnji odklenejo posebne sposobnosti, edinstvene za vsak razred. Pohvalno!

Kar se tiče orožij, ima vsak razred edinstvena. Križar se od blizu bori s kladivom, od daleč pa napada z bojnim kijem in meteorsko palico; paladin se nad sovrage od blizu spravi z rokavicami ali mečem, od daleč pa jih seka z odbijajočo se sekiro; čarovnik sovrage seklja s srpom, preostanek pa sta dva uroka za napade od daleč, morilka se nad sovrage spravi z nožičkom, samostrelom ali granatami; vsi štirje pa imajo še četrto orožje, ki ga je potrebno sestaviti iz najdenih koščkov. Eno izmed orožij je vselej mogoče uporabljati brez mane, medtem ko preostala tri porabljajo modro, zeleno ali pa kombinirano mano. Moč orožij lahko dodatno izboljšate še s predmeti inventarja, ki jih lahko ročno aktivirate, s slednjimi pa se lahko tudi zdravite, postanete neviden, si povečate oklep, odbijate sovražnikove napade in še marsikaj.

Vsak izmed kontinentov v Hexen II ima paket skupnih sovražnikov (pajki, škorpijoni, hobotnice, lokostrelci, golemi in leteči vragci), nekaj pa jih je edinstvenih. V srednjem veku vas bo pričakal še čarodej, v Srednji Ameriki dvonoge plenilske mačke, v Egiptu mumije, v Antiki pa meduza. V vseh primerih gre za trdovratnejše nasprotnike, za katere boste potrebovali kar nekaj spretnosti in tudi zvitosti, da jih premagate. Pogosto so namreč postavljeni odlično, pa tudi njihovi napadi vas lahko na višjih težavnostih hitro spravijo pod rušo. Poleg rednega zdravljenja je proti njim zelo koristen pripomoček Kelih moči (Krater of Might), s katerim si obnovite mano, ali pa neranljivost oz. odboj napadov. Razočarajoče je njihovo zatikanje v vse živo in pa pogosta neaktivnost, ki se prekine šele z napadom, pa tudi težavnostna krivulja bi lahko boljša.

Zasnova stopenj v Hexen II sledi receptu ustvarjenem v predhodniku. Vsak kontinent ima centralno vozlišče, iz katerega se lahko premikate v druge mape. Tam po vzoru pustolovščin iščete ključne predmete, pretikate stikala, rešujete uganke, se spoprijemate s skakalnimi preizkušnjami in še kaj bi se našlo. Poleg očitnih rešitev, lahko v mapah najdete še marsikatero skrivnost ali alternativno pot. Z izjemno delov, ki se sproti odklepajo, je tako vsak kontinent praktično popolnoma nelinearna izkušnja. Ideja je odlična, a izvedba slaba. Zaradi odsotnosti zemljevida in kompleksnosti map, sem se praktično neprestano lovil pri iskanju poti naprej, situacija se je rahlo izboljšala šele, ko sem v roko prijel pisalo in si sproti pisal, kaj kje manjka.

Vizualno se igri Hexen II močno pozna starost. Zaradi odsotnosti vzdrževanih alternativnih pogonov in pomanjkanja paketov visokoločljivostnih tekstur igra izgleda slabše kot modificiran predhodnik. Zelo pohvalen je sicer fizikalni pogon, ki se je odlično postaral, grafična podoba pa je skozi leta pridobila številne vizualne napake. Še eno razočaranje je glasbena podlaga, ki se sliši skoraj kot remiks skladb iz predhodnika. Še en šok: če bi odšteli ves čas, ki sem ga porabil za tavanje sem ter tja, bi bila igra gotovo dolga zgolj štiri ure!

Ocena

Zaslonska slika igre Hexen II
Zaslonska slika igre Hexen II
Zaslonska slika igre Hexen II

Čas igranja:  6 ur 30 min

Spletišče Nakup

Združljivost

Hexen II deluje brezhibno na Windows 10, podprta pa je tudi širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: