Duke Nukem II - ocena

Duke Nukem II je 2D ploščadna igra, v kateri nadaljujete zgodbo Duke Nukema, ki je v prvem delu serije pokvaril načrte zlobnemu dr. Protonu. Tokrat blondinca ugrabi rasa nezemljanov imenovana Rigelatins, da bi iz njegovih možganov izvlekli recept za uspešen napad na Zemljo. Med preživljanjem ujetništva v celici Duke uporabi skrivno orožje vgrajeno v njegov zob (lol :) in se tako osvobodi. Sedaj je spet na njem, da reši svet pred pogubo.

Pri tem opravilu vas bo ovirala izjemno pestra paleta sovražnikov, ki obsega tako organska bitja kot tudi robotke. Poleg običajnega živalstva (ptice, kače, panterji) in vojakov, se bodo nad vas spravili tudi želejčki, mesojede rastline in večoke hobotnice. Robotki so vseh oblik in lezejo, skačejo, letijo, se odbijajo, itd. Vsak izmed nasprotnikov vas poškoduje že ob dotiku, nekateri izmed njih pa se ponašajo z zelo domiselnimi napadi. Robotski pajki se vas bodo oklenili in vam počasi odžirali življenje, znebili pa jih boste lahko le z otresanjem; kače in mesojede rastline vas bodo požrle in nato spet izpljunile; večoke hobotnice pa se vas bodo lotile z metanjem lastnih oči.

Omejeno količino življenjskih točk si boste lahko obnavljali s priboljški, ki se nahajajo v nekaterih rdečih zabojih – drugi so prazni ali vsebujejo eksplozivne pasti. Poleg pitja Coca-Cole, boste lahko kot v prvi igri pobrali še atomsko moč in pojedli purana (živega ali pečenega). V zelenih zabojih se nahajajo posebna orožja, ki nadgradijo šibko, a neomejeno, osnovno pokalico. S pomočjo laserja boste lahko uničili več nasprotnikov naenkrat, zmore pa tudi streljati skozi stene; raketomet ima veliko udarno moč, eksplozija pa poškoduje še najbližje nasprotnike; plamenomet pa ne le skuri sovražnike, ampak lahko z njim celo poletite, če ga usmerite navzdol.

Zasnova stopenj v Duke Nukem II je ohranila kompleksnost iz predhodnika in ostala izjemno odprta. Z izjemo energijskih polj in vrat zaprtih s ključi, lahko tako v marsikateri mapi raziskujete po mili volji, kar se vedno splača zaradi izjemno velikega števila skrivnosti. Seveda, raziskovanje prinaša določeno tveganje, saj v mapah poleg sovražnikov mrgoli pasti, med katerimi so tudi takšne, ki vam odžrejo vse življenjske točke. Zelo mi je bilo všeč, da si lahko z orožjem utrete pot skozi na prvi pogled nepredhodna mesta, a pozor, v nekaterih mapah, si s tem zagotovite tudi gotovo smrt ;). Čeprav je shranjevanje spet omejeno na začetke stopenj, pa so v nekaterih večjih mapah prisotne tudi shranjevalne točke, od katerih boste lahko nadaljevali v stanju, kakršno je bilo ob shranitvi. Skupno ima igra 32 stopenj, ki so razdeljene na štiri epizode, zadnja stopnja v epizodi pa je šefovska bitka.

Tako grafična podoba kot zvočna podlaga sta v Duke Nukem II glede na predhodnik doživeli izjemno nadgradnjo. Stopnje so vizualno zelo raznolike in obsegajo različne tematike, med katerimi se bodo našle futuristične notranjosti, antične ruševine, nevarno podzemlje, vesolje, in še kaj bi se našlo. Glasbena podlaga je izjemno udarna in se odlično prilega vsesplošni akciji.

Ocena

Zaslonska slika igre Duke Nukem II

Čas igranja:  11 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Duke Nukem II za delovanje na Windows 10 potrebuje DosBox. Preko njega je podprto igranje z igralnim ploščkom, deluje pa le, če je število ciklov nastavljeno na fiksno vrednost.


Zadnja sprememba: | Deli na: