Duke Nukem - ocena

Duke Nukem (poznan tudi kot Duke Nukum) je 2D ploščadna streljačina, v kateri igrate nabildanega blondinca, ki rešuje svet pred zlobnežem imenovanim dr. Proton. Slednji si je zadal nalogo podrediti svet s pomočjo precej raznolike vojske robotov. Napadali vas bodo vozeči in leteči robotki, premična ognjena kolesa, hodeče strojnice, helikopterji in skakajoči roboti. Med bolj bizarnimi sovragi najdemo premikajoči se ogenj, ogromne robotske zajce, organske žerke in poskočne mine.

Vsi sovražniki v igri Duke Nukem vas lahko poškodujejo zgolj z dotikom, nekaj pa se vas lahko loti tudi z izstrelki. Življenjske točke si lahko obnovite s pobiranjem pijač in hrane (ki jo mimogrede zelo domiselno nadgradite s pomočjo vašega orožja ;), na voljo pa je tudi super priboljšek, ki vam življenje napolni do konca. Ob smrti igre ni konec, ampak se vrnete na prejšnjo vmesno točko med stopnjami. Velika večina nasprotnikov se premika po fiksni trasi med dvema mejama, nekaj jih vam pa zna tudi slediti. Zoperstavite se jim lahko s pomočjo puške, ki je vaše edino orožje, nekatere lahko uničite tudi s skokom na glavo, spet drugi so popolnoma neuničljivi.

Zasnova stopenj igre Duke Nukem je zelo kompleksna, saj se predeli razprostirajo tako v širino kot tudi višino, do določenega mesta pa pogosto vodi več poti. Za dokončanje določene stopnje se morate prebiti do izhoda, vaš prehod pa bodo pogosto blokirala zaklenjena vrata, za katera morate najti primerni barvni ključ, električna polja, za katera morate najti odklepno kartico, ali pa višinske ovire, za katere boste morali pogosto prej najti primerni priboljšek. Poleg nadgradenj pištole, ki povečajo hitrost streljanja, boste lahko pobrali zaščitno rokavico, čevlje za višje skoke, in pa klešče, s katerimi se lahko oprimete verig in zalučate navzgor. Priboljški so trajni skozi posamezno epizodo, kar nekaj jih pa lahko najdete predčasno, saj v igri kar mrgoli skrivnosti. Poleg priboljškov nujnih za napredovanje, boste po stopnjah našli tudi takšne, ki vam zgolj povečajo končen rezultat.

Videz igre Duke Nukem je pričakovan za njeno starost, moti pa relativna nekonsistentnost grafičnih elementov, ki so nametani iz vseh vetrov. Po drugi strani so mi bila zelo všeč ozadja stopenj, ki se premikajo počasneje kot naš junak. Pogrešal sem tudi pogled navzgor ali navzdol, ki ni mogoč zaradi omejitev pogona. Zvočna plat je dokaj uborna, saj igra ne vsebuje glasbene podlage.

Ocena

Zaslonska slika igre Duke Nukem

Čas igranja:  8 ur 30 min

Spletišče Nakup

Združljivost

Duke Nukem za delovanje na Windows 10 potrebuje DosBox. Preko njega je podprto igranje z igralnim ploščkom, ga je pa treba ponovno nastaviti ob vsakem zagonu igre.


Zadnja sprememba: | Deli na: