Duke Nukem 3D: Atomic Edition - ocena

Duke Nukem 3D: Atomic Edition je 3D prvoosebna streljačina, v kateri spremljamo mišičastega blondinca imenovanega Duke Nukem. Potem, ko je v Duke Nukem II sesul Rigelatine, se je odpravil nazaj na Zemljo, da bi si privoščil dolgi dopust. A načrte mu pokvari nova rasa nezemeljskih napadalcev, ki je zavzela Los Angeles in začela z ugrabljanjem žensk. Naš junak se popolnoma nesebično (lol) odloči, da bo temu naredil konec in se loti čiščenja svojega mesta.

Duke Nukem 3D: Atomic Edition je razdeljen na štiri epizode, v katerih je skupno okrog 40 precej raznolikih stopenj. Pot vas bo ponesla po mestnih ulicah, stavbah, kanjonih in tovarnah, obiskali pa boste tudi oporišče na Luni in nezemeljsko vesoljsko ladjo. Velikost map je precejšnja, saj se ne razprostirajo le v dveh dimenzijah, ampak sta zelo pomemben igralni element tudi višina in globina – kar nekajkrat vas namreč čaka skakanje in potapljanje. Napredovanje vam bodo preprečevala zaklenjena vrata in energijska polja, za katera boste morali pretakniti primerno stikalo ali pa najti dostopno kartico prave barve. V nekaterih primerih boste morali uporabiti eksploziv in razstreliti oslabljeno steno, kar je nakazano z razpokami na njej. Ker si sekcije ne sledijo linearno, vas čaka kar nekaj vračanja nazaj, kot zelo uporaben pa se obnese vgrajen zemljevid (Tab).

Stopnje so posejane z zelo raznolikim naborom nezemeljskih sovražnikov, ki se vas bodo lotili z orožjem, vas pogrizli ali pa poškodovali v samomorilskem napadu. Orožja, ki jih vihtijo, lahko uporabljate tudi sami, zato so dobrodošel vir metkov, ob smrti pa nekateri odvržejo tudi oklep. Velika večina nasprotnikov je organskih in spada bodisi med človeku podobne plazilce ali sesalce, napadale pa vas bodo tudi leteče hobotnice in sluzave kepe z usti. Preostanek je mehanski del, ki ga sestavljajo strojnice, leteči eksplozivni robotki in prašiči v različnih vozilih. Poleg nabora manjših sovragov, vas na koncu vsake epizode čaka še epska bitka z orjaškim šefovskim nasprotnikom. Vsaka izmed vrst nasprotnikov zahteva drugačen pristop k ugonobljenju, saj so imuni na določena orožja ali pa se znajo učinkovito izmakniti vašim napadom.

Vaš arzenal v igri Duke Nukem 3D je zelo pester in poleg klasičnega repertoarja pokalic (pištola, šibrenica, brzostrelka, granate, mine in raketomet) vsebuje tudi bolj eksotična orožja. Nasprotnike boste lahko razstavili na prafaktorje s pomočjo rafala mini raket, zamrznili in razbili z nogo, pomanjšali in pohodili ali pa enostavno napihnili do eksplozije. Za dodatno oporo boste lahko uporabili še enega izmed številnih priboljškov, ki jih lahko poberete. Steroidi vas bodo pospešili, raketni nahrbtnik vam bo olajšal raziskovanje, enako pa velja za potapljaško opremo, nočna očala in zaščitne čevlje. Vsak izmed predmetov ima omejeno uporabo, vklopijo pa se bodisi pasivno, bodisi s pritiskom na tipko za aktivacijo (Enter). Za obnovitev zdravja boste lahko pobrali različne zdravilne pakete, uporabili prvo pomoč, z zelo redkimi priboljški imenovanimi Atomic Health pa boste lahko življenje povečali preko 100 {fe7df79e618921eb637b56498ea618bb7c76fb309c7a16f6923b4b3e7d649af1}.

Čeprav se Duke Nukem 3D: Atomic Edition ponaša s pripono 3D, je ta le navidezna, saj je svet v osnovi dvodimenzionalen, višina pa je podana kot dodaten parameter. Mape so zasnovane dovolj spretno, da omejitve takšnega pristopa ne bodejo v oči, bolj očitna pa je dvodimenzionalnost objektov v svetu, ki pride še posebej do izraza, če jih gledate iz drugačne višine. Kakorkoli že, igranje v modernejšem pogonu (EDuke32) močno izboljša vizualni vtis (osvetljevanje) in omogoča uporabo visokoločljivostnih tekstur, a s tem igra rahlo izgubi svoj starinski čar. Zelo kontroverzna vsebina v igri so napol gole ženske, ki jih je obilo, a po drugi strani je to še najmanjši problem v streljačini. V igri je kar nekaj humorja in duhovitih govornih vložkov s strani našega junaka, zelo pa preseneča močan kontrast v obliki zelo temačne glasbene podlage.

Ocena

Zaslonska slika igre Duke Nukem 3D: Atomic Edition

Čas igranja:  10 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Duke Nukem 3D: Atomic Edition za delovanje na Windows 10 potrebuje DosBox, še boljša možnost pa je, da jo igrate preko moderniziranega pogona EDuke32, ki podpira tudi visokoločljivostne teksture (Duke Nukem 3D: High Resolution Pack).


Zadnja sprememba: | Deli na: