Commander Keen: Invasion of the Vorticons - ocena

Commander Keen: Invasion of the Vorticons je 2D ploščadnica, v kateri igrate osemletnega genija imenovanega Billy Blaze, ki si za raziskovanje vesolja izgradi lastno vesoljsko ladjo. Med raziskovanjem Marsa mu hodeči volkci imenovani Vorticons ukradejo štiri pomembne komponente njegovega plovila, zato mora prečesati planet, da jih najde. Zgodba se razprostira skozi tri epizode, vsaka izmed njih pa se dogaja na drugem prizorišču, podrobnosti pa odkrivate sproti med igranjem.

Epizode v Commander Keen: Invasion of the Vorticons vsebujejo šestnajst stopenj, ki so razporejene na pregledni karti, predeli pa so med sabo povezani s teleporterji. Pri izbiri stopenj ima naš junak ogromno svobode, za dosego konca epizode pa mora zaključiti zgolj izzive, ki blokirajo prehode in nujne stopnje, preostanek pa lahko uporabi za pridobivanje novih življenj s pobiranjem priboljškov ali kopičenje municije. Stopnje v prvi in drugi epizodi so z redkimi izjemami izjemno dobro uravnotežene in so užitek za igranje, medtem ko je težavnost polovice izmed stopenj zadnje epizode absurdna. Poleg tone sovražnikov in pasti, ki napravijo igranje vse prej kot pa pravično, se boste lahko v kar nekaj primerih znašli v brezizhodni situaciji, ki jo bo rešil zgolj samomor (na srečo se metki ob smrti ohranijo, igro pa je na pregledni karti mogoče tudi shraniti in znova naložiti).

Paleta sovražnikov in nevarnosti je dokaj pestra in se razlikuje od epizode do epizode. Ogrožale vas bodo strupene tekočine in globoka voda, ognjene ali električne pasti, mesojedo rastlinje, strojnice in smrtonosni roboti. Slednje nevarnosti so neuničljive, preostanek pa tvorijo potiskači, zeleni marsovci z ultrazvočnim napadom, ki gre skozi stene, ter napadalni volkci - Vorticoni. Njihovi mladiči vas bodo začasno onesposobili, medtem ko vam ob stiku z stražarji in vojaki sledi gotova smrt. Izjemno nevarni so elitni vojaki, nindže in volkulje, ki so sposobni s streli napasti od daleč, za njihovo ugonobitev pa boste potrebovali izjemno veliko streliva. Odrasli volkovi znajo poleg skoraj naključnega premikanja tudi skakati, kar vam zna v določenih situacijah požreti ogromno živcev.

Ploščadni izzivi v Commander Keen: Invasion of the Vorticons poleg premagovanja višine ali spusta obsegajo luknjaste bloke, skozi katere lahko padete v globino; delno vidne platforme; zaledenele bloke, na katerih vam drsi; dvigala; premikajoče se ploščadi in še kaj bi se našlo. Naš junak ni omejen zgolj na klasične skoke, ampak lahko s pomočjo pogo palice dosega tudi večje višine. Zasnova nekaterih stopenj zna biti izjemno kompleksna, saj v njih ogromni labirinti, dodatno pa prehodnost otežijo še zaklenjena barvna vrata, za katera morate najti ustrezno odklepno kartico.

Videz igre Commander Keen: Invasion of the Vorticons je pikslast ter zelo barvit in je za njeno starost soliden. Zelo nadležno je, da ne morete pogleda premakniti gor ali dol, zato boste v globino marsikdaj morali skočiti na slepo. Zvočna plat je dokaj revna, saj v igri ni glasbene podlage.

Ocena

Zaslonska slika igre Commander Keen: Invasion of the Vorticons

Čas igranja:  7 ur 30 min

Spletišče Nakup

Združljivost

Commander Keen: Invasion of the Vorticons za delovanje na Windows 10 potrebuje DosBox. Preko njega je podprto igranje z igralnim ploščkom, ga je pa treba ponovno nastaviti ob vsakem zagonu igre.


Zadnja sprememba: | Deli na: