Commander Keen: Goodbye Galaxy! - ocena

Commander Keen: Goodbye Galaxy! je 2D ploščadnica, v kateri skočite v kožo osemletnega genialnega izumitelja imenovanega Billy Blaze. Zatem ko je rešil Zemljo pred gotovim uničenjem, se Billy loti izdelave radijskega sprejemnika, s pomočjo katerega lahko prisluškuje signalom iz kateregakoli konca galaksije. S pomočjo te fizikalno nemogoče naprave mu uspe odkriti pogovor med članoma nezemeljske rase imenovane Shikadi, ki načrtujeta uničenje galaksije. Naš junak se nemudoma usede v doma izdelano vesoljsko plovilo in odleti do planeta Gnosticus IV, na katerem bi rad povprašal Oraklja, kako se spoprijeti z nevarnostjo. Tukaj pa odkrije, da so ga napadalci že prehiteli in ugrabili modrece, ki jih bo treba rešiti, preden se bo lahko lotil reševanja galaksije.

Zgodba igre Commander Keen: Goodbye Galaxy! se razprostira čez dve epizodi in skupno okrog 30 stopenj, do katerih lahko dostopate s pomočjo pregledne karte, do dveh skritih predelov pa izjemoma znotraj drugih stopenj. Igra je ohranila nelinearno možnost izbire izziva in temu primerno prilagodila težavnost, ki vsebuje precej manj živce parajočih skokov kot pa predhodnik. Ob začetku igranja lahko izbirate med tremi težavnostmi, ki odločajo o tem, katere sovražnike boste srečevali in kako zaguljeni bodo, dobrodošla novost pa je, da lahko sedaj shranjujete tudi znotraj stopnje same.

Kot v predhodniku, je tudi v Commander Keen: Goodbye Galaxy! paleta sovražnikov zelo pestra. Večina izmed njih vas ubije ob samem dotiku, nekateri pa vas lahko ugonobijo tudi z napadi od daleč. Velik del jih lahko ubijete s pomočjo vaše pištole, za katero je na voljo več kot dovolj metkov, nekatere pa lahko z njo le začasno omamite ali pa so celo neranljivi. V prvi epizodi vas bodo primarno napadali organski sovražniki, medtem ko vas bodo v nadaljevanju ogrožali roboti vseh vrst. Poleg premičnih napadalcev bodo na vas prežale raznovrstne pasti kot so strojnice, ognjene nevarnosti, strupi in vrele tekočine, energijska polja, stiskalniki in nabodala pa še kaj bi se lahko našlo.

Ploščadni del je glede na predhodnik doživel pravi preporod, saj so ploščadi postavljene precej bolj življenjsko, ni pa tudi kompleksnih labirintov. Keen se zna sedaj oprijeti robov ploščadi, kar mu v kombinaciji s palico pogo omogoča izvajanje višjih skokov, nadaljnje so ponekod prisotni navpični drogovi, po katerih lahko pleza ali pa se po njih spusti, ena izmed stopenj pa vsebuje tudi izginjajoče ploščadi. Precej velik poudarek je sedaj na različnih stikalih, ki lahko aktivirajo premične ploščadi ali pa odprejo zaporo in vam tako omogočijo nadaljevanje. Aktivirate jih lahko neposredno, nekatera izmed njih pa zahtevajo poseben barvni kristal ali dostopno kartico.

Vizualna podoba igre Commander Keen: Goodbye Galaxy! je glede na predhodnik precej napredovala in izgleda izjemno všečno, morda tudi na račun delne izometričnosti pogleda. Z držanjem tipke lahko sedaj premikate pogled gor in dol ter se tako pred skokom prepričate, da je pot prosta. Zvočni del je dober, igro pa popestri solidna glasbena podlaga.

Ocena

Zaslonska slika igre Commander Keen: Goodbye Galaxy!

Čas igranja:  6 ur

Spletišče Nakup

Združljivost

Commander Keen: Goodbye Galaxy! za delovanje na Windows 10 potrebuje DosBox. Preko njega je podprto igranje z igralnim ploščkom.


Zadnja sprememba: | Deli na: