Botanicula - ocena

Botanicula je 2D pustolovščina, v kateri igrate pet rastlinam podobnih bitij, ki živijo na enem izmed dreves v fantazijskem svetu. Ko njihovo domače drevo začnejo napadati pajkom podobni paraziti in začnejo izsesavati njegovo življenjsko silo, se prijatelji odpravijo na reševalno akcijo, da bi rešili drevo in vse prebivalce na njem. S precej zanimivo zgodbo se spoznavate sproti preko pogovorov z drugimi na drevesu živečimi bitji, ki potekajo s pomočjo narisanih scen. Sliši se precej podobno Machinariumu, a kar se tiče samega igranja, se igri kar precej razlikujeta.

V osnovi je Botanicula še vedno pustolovščina vrste pokaži in klikni (Point-and-click), ki pa daje ogromen poudarek na samo raziskovanje in potiska uganke v ozadje. Vsaka izmed scen ima klikabilna območja ali bitja, s katerimi lahko interagirate, v mnogih primerih pa ta niso del glavne zgodbe, ampak služijo zgolj zbiranju posebnih kartic s predstavitvijo odkritih bitij. V navezavi z dosežki (achievements) je ta funkcionalnost odlična, saj vas slednja obvestijo o novem odkritju, ob vnovičnem preigranju pa je indikacija, da ste odkrili nekaj novega mikroskopska, in razvodeni. Inventar v Botaniculi služi zgolj prenašanju predmetov, ki jih boste dali drugemu bitju ali z njim odklenili pot naprej, zaman boste iskali možnost kombiniranja predmetov.

Čeprav so možganski izzivi precej popreproščeni, pa med njimi vseeno še najdemo marsikaterega, ki bo s svojo neobičajnostjo zaposlil igralca in od njega zahteval, da razmišlja izven okvirjev. Nekaj ugank ima tudi fizikalno ozadje, spet pri drugih boste potrebovali dober občutek za čas. Pozitivno izstopajo situacije, v kateri lahko izbirate, katerega člana ekipe boste zadolžili za izvedbo določene naloge. Napačno izbranemu rastlinežu bo namreč naloga spodletela na tako epski način, da bo marsikomu izvabil nasmešek.

Vizualna podoba igre Botanicula je zelo dobra, sestavljena iz kombinacije fantazijskih risb in prerisov rastlinja iz narave. Priznati je treba, da imajo pri Amaniti izjemen občutek za ustvarjanje fantazijskih okolij, ne le kar se tiče vizualne podobe, ampak tudi obnašanja bitij in zvoka, ki ga oddajajo. Slednji je spet neobičajen in pozitivno izstopajoč, izvrstna pa je tudi glasbena podlaga.

Ocena

Zaslonska slika igre Botanicula
Zaslonska slika igre Botanicula

Čas igranja:  3 ure

Spletišče Nakup

Združljivost

Botanicula deluje brezhibno na Windows 10, podprt pa je tudi širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: