Machinarium - ocena

Machinarium je 2D pustolovščina, v kateri igrate prikupnega robotka imenovanega Josef, ki živi v izmišljenem robotskem mestu. Zgodba se začne na deponiji, kjer se mora naš junak najprej zbrati (dobesedno :), da bi se vrnil nazaj v mesto. Tam odkrije, da zlobneži, ki neprestano terorizirajo prebivalce mesta, načrtujejo bombni napad, ob vohunjenju pa ga odkrijejo in vržejo v ječo. Na vas je sedaj, da se rešite in lopovom prekrižate načrte. Sedanjost in preteklost se med igranjem sproti odkrivata v obliki miselnih oblačkov z risbami in tako razkrivata zanimivo zgodbo.

Machinarium v grobem sestavljata dve igralni mehaniki. Pri prvi gre za klasični pristop pokaži-in-klikni (Point and click), v katerem s pomočjo miškine kazalke interagirate z okolico in drugimi robotki. Pobirate lahko raznorazne predmete, pretikate stikala, potiskate večje stvari in še kaj bi se našlo. Za razliko od klasičnih pustolovščin, morate v Machinariumu interakcijo izvesti v primerni bližini, saj se robotek do cilja noče premakniti sam. Poleg horizontalnega dosega, je za marsikatero uganko bistven tudi vertikalni doseg, ki ga dosežete s plezanjem in dodatno s raztezanjem/skrčenjem Josefovega trupa. Pobrani predmeti so spravljeni v pregleden inventar, znotraj katerega jih je mogoče tudi kombinirati, po uporabi pa jih robotek marsikdaj tudi zavrže. Druga igralna mehanika so domiselne mini igre, ki pokrivajo širok spekter od namiznih pa vse do logičnih in arkadnih iger. Nadzor se opravlja večinoma s pomočjo miške, pri nekaterih mini igrah pa se lahko poslužite tudi tipkovnice.

Težavnost lepo raste od enostavnih izzivov, pri katerih ste omejeni na eno sobo, do kompleksnejših, pri katerih morate obiskati več sob, da dosežete končno rešitev. Če se vam pri kateri izmed ugank zatakne, ima Machinarium vgrajen sistem namigov, ki ga sprožite s pomočjo klika na oblaček v zgornjem desnem kotu ekrana. Na ta način si ne boste pokvarili igralne izkušnje, saj vam igra samo pokaže smer, v kateri morate razmišljati, da dosežete pravo rešitev. Če ste kljub namigu še vedno brez ideje, pa se lahko poslužite kar v igro vgrajenega vodnika, ki vam v obliki risbic pokaže rešitev uganke.

Vizualna podoba Machinariuma je izjemna – treba je priznati, da se je igra odlično postarala. Okolica je resda predizrisana in popolnoma statična, je pa animiranih elementov povsod dovolj, da jo popestrijo in dajo igralcu občutek, da je igra živa. Govora igra ne vsebuje, namesto njega robotki momljajo v izmišljenem jeziku, sporočilo pa se pokaže kot govorni oblaček. Zelo dobra je tudi glasbena podlaga, ki se odlično prilega slogu igre.

Ocena

Zaslonska slika igre Machinarium
Zaslonska slika igre Machinarium

Čas igranja:  4 ure

Spletišče Nakup

Združljivost

Machinarium deluje brezhibno na Windows 10, podprt je tudi širokozaslonski način.


Zadnja sprememba: | Deli na: