Colin McRae: Dirt - ocena

Zgodovina razvijalskega studia Codemasters sega daleč nazaj v čase ZX spectrumov, igralcem na PC-ju pa so najbrž najbolj znani zaradi svojih dirkaških iger. Starejši igralci se bodo gotovo spomnili igre Micro Machines za DOS, nato pa sta tukaj še serija TOCA Touring Cars, F1 in serija Colin McRae Rally, ki je osredotočena na rally. Celotni različici CMR 2.0 in CMR 04 sem preigral, potem pa sem na to serijo kar malo pozabil. Spomini so se vrnili, ko na enem izmed CD-jev revij našel Demo za Colin McRae: Dirt, kasneje pa sem v trgovini za drobiž dobil škatelno različico. Igra je izšla tik pred Colinovo smrtjo in postala začetnik nove serije iger Dirt.

Zgodba in igranje

Enoigralski način igre Colin McRae: Dirt je razdeljen na karierni in prvenstveni način. V kariernem načinu počasi lezete po piramidi dogodkov, tako da se udeležujete raznih dirk in v njih seveda dosežete vidno uvrstitev. Začnete z nekaj odklenjenimi na dnu (skupno jih je 11), ki imajo po eno dirko, nato pa se skozi vedno težje dogodke s po večimi dirkami poskušate prebiti na sam vrh. Ob vključitvi v dogodek si izberete težavnost, od katere je odvisna denarna nagrada ob uvrstitvi, ter vozilo, ki ga boste v dogodku uporabili (nekatera vozila so že odklenjena, druga pa boste morali odkleniti z denarjem, ki si ga z dirkanjem prislužite).

Izboru sledi meni, v katerem vam igra ponudi kopico informacij o dirki, možnost za popravilo (zahtevano le izjemoma) in podrobno nastavljanje vozila ter tudi možnost preizkusne dirke. Statistični podatki o dirki, vozilih in njihovih nastavitvah so podani tako v obliki besedila kot tudi zvočnega posnetka ob pritisku tipke Shift. Informacije o dirki so se mi zdele zadostne, saj so prikazani zemljevid steze, dolžina, vreme, dvig, težavnost, površine in tudi rekord, po drugi strani pa so bili podatki o vozilih pomanjkljivi. V meniju za izbor vozila so na voljo namreč le podatki o konjskih močeh na tono, navoru ter medosni razdalji, manjkata pa na primer podatek o masi in pospešku vozila.

Colin McRae: Dirt: dogodek v piramidi
Dogodki so razporejeni v piramidi in se sproti odklepajo.
Colin McRae: Dirt: nakup vozil
Vozila nakupujete z denarjem zasluženim v dirkah.
Colin McRae: Dirt: popravilo škode
Popravilo škode v večstopenjskih dogodkih lahko izvedete le pred zadnjo dirko, zato vozite preudarno.

Zdaj ko smo obdelali nevozen del pa se lahko posvetimo vrstam dirk in sami vožnji. Že iz imena igre, ki mu manjka »Rally« je jasno, da se Colin McRae: Dirt ne osredotoča le na te vrste dirk, ampak so se avtorji očitno želeli prebiti na ameriški trg. V igri boste našli naslednje vrste dogodkov:

Rally

Gre za dirko od točke A do točke B na progi, ki lahko vsebuje mešane vrste površin. Pri tem vas spremlja sovoznik, ki vam daje navodila za vožnjo. Cilj dirke je progo prevoziti v najkrajšem času. Podili se boste po šest različnih državah, vsaka izmed njih pa vsebuje šest prog. Na voljo boste imeli avtomobile s prednjim, zadnjim in štirikolesnim pogonom.

Hillclimb

Dirka je zelo podobna rallyu, le da vas ne spremlja sovoznik. Poleg tega gre samo za vožnjo navkreber. Cilj dirke je progo prevoziti v najkrajšem času. Dogodki se odvijajo v ZDA na različnih odsekih dveh lokacij, poleg klasičnih 4x4 in super avtomobilov, boste upravljali tudi tovornjake!

Crossover

Dva tekmovalca dirkata po notranji krožni progi, ki se mestoma prekriža. Proga je nastavljena tako, da je tekmovalca dirko začneta vzporedno (z zamikom točno pol proge), enako pa jo tudi končata. Sovoznika ni, zmaga tisti, ki prej prevozi krog. V prejšnjih različicah se je ta način imenoval Super Special Stage. Vsaka izmed šestih vključenih držav ima na voljo eno progo, vozili pa boste avtomobile z vsemi kombinacijami pogonov.

Rallycross

Dirkate po krožni notranji progi skupaj z več tekmovalci, zmaga tisti, ki prej prevozi določeno število krogov. Proga je sestavljena iz mešanih površin, vozite sami brez sovoznika. Na voljo so tri proge, poleg klasičnih avtomobilov boste vozili tudi t.i. supercars.

Rally Raid

Dirkate po krožni zunanji progi skupaj z več tekmovalci, zmaga tisti, ki prej prevozi določeno število krogov. Vozite težja vozila dveh kategorij (T1 in T4), spremlja pa vas tudi sovoznik. Zmaga pa seveda tisti, ki prej prevozi določeno število krogov. Na voljo so tri različne proge, vse se nahajajo v ZDA.

CORR

Dirka je zelo podobna rallycrossu. Proga vsebuje veliko skokov in je brez asfalta. Po štirih različnih progah vozite buggye in tovornjačke, sovoznika ni. Zmaga tisti, ki prej prevozi določeno število krogov.

Zgornji dogodki so razvrščeni po tem koliko sem v vožnji užival. Najbolj zabavna sta mi bila rally in hillclimb, ker so proge razgibane in odpuščajo napake, poleg tega pa so vozila agresivna in omogočajo vožnjo z veliko užitka. Pri crossover-ju je treba biti previdnejši, saj vas lahko že manjša napaka stane zmage. Pri rallycrossu me je motilo to, da je na progi večje število avtomobilov, ki znajo biti izjemno leseni, ko pride do kakršnegakoli incidenta. Zadnji dve kategoriji pa mi sploh nista bili všeč, predvsem zaradi vozil, ki jih vozite.

Colin McRae: Dirt: hillclimb
Hillclimb je izjemno zabavna vrsta dogodka, saj v njem vozite noro močna vozila.
Colin McRae: Dirt: gneča
Gneča na štartu.
Colin McRae: Dirt: mokra cesta
Dirke po snegu so odsotne, se pa igra vsaj delno odkupi s prisotnostjo mokrih prog.

Pri prvih štirih kategorijah v igri Colin McRae: Dirt vozite bolj ali manj predelane avtomobile (preko 30 jih je), ki so hitri in okretni, zato je vožnja lahko izjemno dinamična. To še posebej velja za super avtomobile, ki imajo absurden navor in moč na tono. Resda se porazdelitev mase in njihova vodljivost razlikujeta od avtomobila do avtomobila, ampak ko se enkrat navadiš, ti je vožnja v užitek. Pri zadnjih dveh kategorijah pa vozite tovornjake, terence in buggye (nekaj čez 10), ki so počasni, neokretni in po kupčkih poskakujejo, da je veselje. Pri teh dveh kategorijah se mi je občasno zdelo, da se dirka vleče v nedogled, kar se pri prvih štirih kategorijah ni nikoli zgodilo.

Ne razumite me narobe, tudi vozni model avtomobilov ni popoln, motilo me je naslednje:

 • zavore so bistveno premočne, kar pomeni, da se lahko pri praktično kakršnikoli hitrosti zaustavite v nerealno kratkem času,
 • težišče avtomobilov je postavljeno prenizko, zato jih je praktično nemogoče obrniti,
 • če z avtomobilom zletite iz ovinka dovolj globoko v okolico, bo avtomobil postavljen na progo brez vsake škode in odbitka časa

Marsikaj se da odpraviti s pomočjo modifikacij (poglejte med povezave), tisti najbolj zagrizeni pa se bodo spreminjanja parametrov gotovo lotili sami. Poškodbeni model je kar všečen, ampak so določeni incidenti včasih malo čudno ovrednoteni. Izlet med kamenje izven proge, ki bi po logiki moral sesuti podvozje, včasih napravi minimalno škodo, po drugi strani pa bo včasih že mali trkec pri nizki hitrosti odtrgal kolo.

Colin McRae: Dirt: poskakujoči tovornjak
Tovornjaki, buggyi in terenci poskakujejo, da je kar veselje.
Colin McRae: Dirt: poškodbeni model
Avtomobili so sestavljeni iz več delov, zato se vsak posebej deformira.
Colin McRae: Dirt: moten pogled
V primeru nekaterih vozil je notranji pogled skoraj neuporaben ...
Colin McRae: Dirt: počeno steklo
... v primeru drugih to naredijo poškodbe.

Grafična podoba in zvok

Colin McRae: Dirt uporablja pogon Ego Game Technology Engine, ki glede na predhodnike predstavlja pravo grafično poslastico. Poleg jasnejših tekstur in večjega števila poligonov, zaradi katerih so ovinki, črte in ograje končno gladki in zaokroženi ter ne več lomljeni, so tukaj še fantastične sence in podrobno okoliško rastje. Igra je v določenih primerih celo tako naphana s posebnimi učinki, da je to že moteče. Moker asfalt je na primer fantastičen in občudovanja vreden, po drugi strani pa se makadamske proge tako bleščijo, da voznika skoraj oslepijo. Okolica je končno postala uničljiva, saj je napolnjena s predmeti, ki jih je mogoče zmečkati ali pa odletijo, ko se vanje zaletite. Nič več vam ne bo treba skrbeti tudi zaradi neuničljivih mini drevesc, ki so v predhodnikih sesula vaš avto, saj se sedaj znajo tudi upogniti.

Tudi avtomobili so polni podrobnosti. Pločevina se ob štartu blešči, kaj kmalu pa jo prekrije prah. Pod plastjo kovine se nahajajo številni gibljivi sestavni deli, ki se razkrijejo ob trkih. Kot posledica takega dogodka vam lahko tudi poči steklo, pločevina se zvije, avto pa pridobi morda še druge, očesom nevidne poškodbe, ki vplivajo na vožnjo. Iz poškodovanih avtomobilov se kadi, obupno ropotajo, pozna pa se tudi na zvoku, ki ga oddaja motor. Zvočna plat igre (izvzemši glasbeno podlago v meniju) je odlična tudi če igrate s slušalkami ali običajnimi zvočniki. Posebej hvalevredna je kamera znotraj avtomobilov, ki prikazuje armaturno ploščo s polnimi podrobnostmi, volan, ter roke voznika, ki ga suče in seveda tudi menja.

Colin McRae: Dirt: trk
Trk z visoko hitrostjo.
Colin McRae: Dirt: čudovito rastje
Drevesa in ostalo rastje v tej igri je res čudovito.
Colin McRae: Dirt: kamere v posnetkih
Kamere pri posnetkih so izjemno dobro postavljene.

Ob vsem tem blišču pa so Codemastersi pozabili na optimizacijo. Pogon je namreč obupno optimiziran, poln padcev števila sličic na sekundo, na večjedrnih procesorjih pa se zna celo sesuti. Tipično konzolsko je nalaganje in shranjevanje nastavitev ter shranjenih iger, ki traja celo večnost in je prisotno za skoraj vsako stvar, ki jo narediš. Kupiš avtomobil: igra shranjuje pet sekund, hočeš nazaj v meni: igra shranjuje pet sekund, hočeš nazaj v dirko, igra nalaga pet sekund, itd. Glede na to, da so shranjene igre velike par kilobajtov, je to popolnoma nesprejemljivo, sploh v času večjedrnih procesorjev in SSD-jev. Meni je prilagojen zgolj tipkovnici, zato lahko na navigacijo z volanom pozabite. Dodatna šlamparija je tudi odsotnost shranjevanja posnetkov voženj, kar pomeni, da ne morete shraniti duhca in z njegovo pomočjo izpopolniti časa vožnje.

Hrošči

Zaključek in ocena

Colin McRae: Dirt ima kar nekaj pomanjkljivosti, ampak je še vseeno izjemno zabavna arkadna dirkačina, še posebej v načinu pogleda skozi oči voznika. Kljub starosti ima še vedno spodobno grafično podobo, nič ne manjka tudi zvočni plati. Pogon bi lahko bil bolj optimiziran, vozni model manj arkaden, namesto buggyev in tovornjakov pa bi lahko vključili dirke po snegu. V kariernem načinu boste preživeli 20 ur, za preostala dva enoigralska načina pa skupno dodajte še enkrat toliko. Če boste kupili škatelno različico, namestite popravek 1.2.2, ki odstrani potrebo po zaščiti StarForce, ter ročno odstranite StarForce iz sistema.

Hvalim

 • grafična podoba
 • soliden poškodbeni model
 • zvočna podlaga
 • dolžina
 • pogled skozi oči voznika
 • tudi vožnja s tipkovnico je zabavna

Grajam

 • dolgo shranjevanje/nalaganje
 • zelo arkadni vozni model
 • kje sta sneg in led?
 • neoptimiziran pogon
 • navigacija po menijih ne podpira ploščka
 • manjka shranjevanje posnetkov / duhec
 • agresivna zaščita proti kopiranju

Tipkovne bližnjice

F1
spremeni kamero
End
pogled v vzvratno ogledalo
S
menjaj gor
X
menjaj dol
Shift
sproži govorca

Kode za Dirt

Preko glavnega menija vstopite v Options in v meniju za vnos kod vnesite naslednje kode za igro Colin McRae: Dirt:

4LAEYR10WLRC5
nabor vozil 1
LNBMGDCLPDMF3
nabor vozil 2
T0KVTQDLYM38G
nabor vozil 3
25ATEU26BWD0B
vsi posamezni dogodki
9YME5A0H30HEJ
vse proge
R8RNQ7NP6M0DC
prvenstvo
EAQ79LF4G37DB
vse preobleke

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP
Procesor
Pentium 4 @ 3.0GHz ali Athlon 64 3000+
Grafična kartica
DirectX 9.0c združljiva grafična kartica: GeForce 6800 / Radeon X1300
Pomnilnik RAM
1 GB
Prostor na disku
12.5 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP/Vista
Procesor
Intel Core 2 Duo @ 2.66Ghz ali Athlon X2 3800+
Grafična kartica
DirectX 9.0c združljiva grafična kartica: GeForce 8800 ali Radeon X1950
Pomnilnik RAM
2 GB
Prostor na disku
12.5 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 1500X 3.5 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
16 GB
Volan
Logitech G29 + Shifter

Igranje na modernejših sistemih

Igra ima težave z delovanjem na večjedrnih procesorjih, saj se ob vsakemu nalaganju dirke takoj sesuje na namizje. Da odpravite napako, sledite naslednjim korakom:

 1. Odprite mapo igre in poiščite podmapo system (običajno Codemasters\DiRT\system)
 2. Najdite datoteko hardware_settings_restrictions.xml, odstranite lastnost Samo za branje (Read only) in jo odprite v kateremkoli urejevalniku besedila
 3. Najdite vrstico, ki vsebuje system/workerMap8Core.xml (primer):
  <threadStrategy parallelUpdateRender="true" workerMapFile="system/workerMap8Core.xml" forceFeedbackProcessor="3" dvdStorageProcessor="4" dataSetMonitorProcessor="5" renderProcessor="0" updateProcessor="2" fileStreamProcessor="7" />
 4. Zamenjajte besedilo system/workerMap8Core.xml v system/workerMap4Core.xml, shranite datoteko in povrnite lastnost Samo za branje (Read only)

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: