Ocena igre Dead Space

System Shock 2 je noro dobra igra (preberite moj opis), ki je zaradi licenčnega pingponga zaman čakala naslednika. Leta 2007 smo videli odlični Bioshock, ki naj bi bil dušni naslednik System Shocka 2, se pa seveda odvija v popolnoma drugačnem okolju: pod vodo in ne v vesolju. Leta 2006 so se pojavile govorice, da bodo naslednika izdali pri EA Games, saj so takrat obnovili zaščito blagovne znamke System Shock, a iz te moke ni bilo kruha, saj nadaljevanje ni bilo izdano. So pa pri EA dve leti kasneje splavili serijo Dead Space. Čeprav je ime serije drugačno, pa je že na kilometer daleč razvidno, da je to dejansko pravi naslednik System Shock 2, in to sploh ne slab!

Igranje in zgodba

Igra se odvija v vesolju, v drugi polovici tretjega tisočletja, nekje v bližini planeta Aegis VII. Spremljamo inženirja vesoljskih ladij imenovanega Isaac Clarke, ki je s skupino napoten na rudarsko vesoljsko ladjo imenovano USG Ishimura, da bi raziskal njihov klic na pomoč. Zaradi tehničnih težav Isaacova ladja, USG Kellion, strmoglavi na Ishimuro, kjer odkrijejo popolno razdejanje. Posadka je pobita, po ladji pa divjajo ogabne pošasti. Ekipa treh preživelih se razide, da bi rešila ladjo (in sebe) pred pogubo, ki grozi zaradi poškodovanih sistemov. Isaac se tako sprehaja po ladji polni zaklenjenih vrat, dvigal, nevarnosti in seveda pošasti ter sproti popravlja ladjo. Linearnost občasno prekinejo zanimive mini igre.

Zgodba se sproti razkriva s pomočjo zvočnih in besedilnih dnevnikov, ki jih pobirate po ladji, nekaj pa je igralcu razkritega tudi s pomočjo video projekcij. Zgodba je res zanimiva, zato je ne bi razkrival preveč, namignem lahko le, da se spotoma izkaže, da ladjo okupirajo pošasti imenovane Necromorphs (nekromorfi), v katerih bodo igralci System Shock 2 takoj našli očitne podobnosti s The Many :).

Nekromorfi so zverižena živa trupla, ki se jih je mogoče odkrižati le s sekanjem udov, saj je njihovo telo praktično neranljivo. Večinoma gre za mutirana človeška trupla, ki vas napadajo iz neposredne bližine. Bodisi vas poskušajo sesekljati s kosami podobnimi rokami, vas pičiti s škorpijonovim repom, ali pa se odkrižati v slogu kamikaz z eksplozijo. Nekatere vrste človeških nekromorfov so sposobne ustvariti nevarne potomce, zato je treba napade na njih dobro premisliti. Druge vrste nekromorfov so psom podobni napadalci, ki vas obstreljujejo od daleč, nekromorfi sestavljeni iz pajku podobnih pošasti in pa seveda šefi. Slednjih je nemalo, a se jih je precej zlahka odkrižati, če le ohranite mirno kri, saj so njihove šibke točke jasno nakazane.

Za sekljanje sovražnikov je Isaacu na voljo obsežen nabor krepel. Večinoma gre za orožja, ki so namenjena rudarjenju in streljajo neke vrste plazmatska rezila ali pa stisnjen zrak, eno izmed njih pa je metalec cirkularnih rezil. Med bolj klasična orožja spadata brzostrelka in plamenometalec. Za večino orožij (in tudi drugih predmetov) morate najti shemo izdelave, da jih lahko potem v trgovini odklenete in kupite. Edina izjema je vsestranski Plasma Cutter, ki ga poberete že kmalu na začetku. Vsa orožja imajo poleg primarnega načina streljanja tudi sekundarni način, ki ga aktivirate s Preslednico.

S strelivom v igri načeloma ni težav, saj ga odvržejo pobiti sovražniki, lahko ga najdete v brezštevilnih zabojih z opremo (igra je pravi raj za ljubitelje raziskovanja) ali pa kupite v trgovini. Vsebina zabojev in vrsta stvari, ki jih odvržejo razkosani nasprotniki, je sicer naključna, je pa verjetnost, da dobite strelivo za orožje, ki ga nimate v posesti, praktično nična. Če bi vam kljub temu zmanjkalo municije v ključnem trenutku, pa si boste lahko pogosto pomagali z eksplozivnimi predmeti, ki ležijo naokoli. S pomočjo kinetičnega modula lahko namreč predmet primete in ga zalučate v nasprotnika. Nekaj časa pa lahko pridobite tudi z uporabo statičnega modula, ki začasno upočasni nasprotnike, da jim lahko pridete za hrbet in jim naložite par okrog kepe :). Kinetični in statični modul sta uporabna tudi v določenih drugih situacijah, saj s prvim premikate določene večje predmete, z drugim pa upočasnite hitre dele strojev.

Ker so z napredovanjem skozi igro nasprotniki vedno bolj zaguljeni, se jim mora prilagoditi tudi Isaac. Za primerno količino denarja lahko kupite nadgrajeno obleko, ki ima več mest za shranjevanje predmetov, uporabnika bolj zaščiti pred udarci in je sposobna shraniti več kisika v rezervoar. Dodatno lahko s pomočjo neke vrste »baterij« nadgradite tako orožja kot tudi količino življenjskih točk in kisika, ki ga lahko shranite. »Baterije« lahko najdete v skrinjah po celotni vesoljski ladji, mogoče pa jih je tudi kupiti v trgovinici. Na posebni delovni mizi nato predmet razdelate v vozliščno drevo in nadgradite želene vozliščne točke.

Grafična podoba in zvok

Igra je že v letih in je bila ustvarjena za prejšnjo generacijo konzol, a ima kljub temu izjemno grafično podobo. Všečna je že notranjost ladje z odličnim osvetljevanjem, meglicami, in seveda vseprisotno krvjo, resnično osupnejo pa nekatera mesta, kjer imate možnost pogledati v vesolje, pri tem pa vas osvetli svetloba. Vau in še enkrat vau! V slabo lahko igri štejemo ponekod razmazane teksture in seveda konzolastično mikroskopsko vidno polje, ki precej otežuje razgledovanje naokoli.

Zelo všeč mi je bil tudi prikaz določenih informacij (RIG). Merilnik življenja in statične energije je vgrajen neposredno v Isaacovo obleko, prikaz količine metkov v orožjih pa je vgrajen na orožja sama. Po inventarju lahko brskate s pomočjo holografskega prikaza, enako velja tudi za 3D zemljevid in dnevnike. Zelo, zelo domiselno.

Grafični pogon svoje delo opravi kar solidno. Težko bi verjeli, da gre za evolucijo pogona uporabljenega v grafično podpovprečnemu The Godfather. Najbolj navduši bliskovito hitro nalaganje, ki se izvede samo ob začetku igre, nato pa je popolnoma neopazno. Malo več nevšečnosti bo igra povzročala lastnikom zelo hitrih procesorjev in grafičnih kartic. Fizikalni pogon igre je namreč vezan na število sličic na sekundo v igri in če ta prekorači določeno mejo, se igri dobesedno zmeša. Predmeti poskakujejo, stvari izginjajo, miška začne zaostajati, itd. Rešitev je vklop omejitve sličic na sekundo: V-Sync bodisi v nastavitvah igre ali pa v nadzorni plošči za grafične kartice.

Zvočna podlaga igre je mojstrska in poleg dobre grafike poskrbi za izjemno vzdušje. V brezzračnem prostoru se zvoki močno zadušijo, Isaac pa se bo ob pomanjkanju kisika začel postopoma daviti. Med hojo po ogabnem tkivu, ki prerašča ladjo, bodo njegovi čevlji nagnusno čmokali. Tudi govorci svoje delo opravijo zelo dobro, je pa presenetljivo, da je Isaac, če izzvzamemo stoke bolečine, mutast.

Posebnost Dead Space je najbrž tudi nešteto strašljivih trenutkov. Za razliko od iger, ki jim je strašenje povsem spodletelo (npr. Doom 3), vas bo Dead Space prestrašil še pa še. Ishimura je eno samo razdejanje: pokajo cevi, premikajo se kovinski deli, po ventilaciji se sprehajajo pošasti, občasno zaslišite bobnenje nekaj ogromnega, v glavi pa vam odzvanja srhljiv šepet. V pričakovanju napada se z namerjeno puško sprehajate po dolgem hodniku, a sovražnikov ni od nikoder. Ko na koncu hodnika vidite omarico, povesite orožje in stečete proti njej. Med odpiranjem omarice pa iz stene odnese ventilator in ob spremljavi filmske glasbe iz njega krikoma skoči nekromorf. S slušalkami ali dobrimi zvočniki boste poskočili od strahu: kot bi gledali zelo kakovostno grozljivko!.

Hrošči

Zaključek

Dead Space je zelo dobro, a žal precej poenostavljeno, nadaljevanje igre System Shock 2, z dolžino okrog 11 ur. Igra ima odlično vzdušje in je polna strašljivih trenutkov, ljubitelji raziskovanja pa bodo v njej naravnost uživali, saj je priboljškov obilo. Žal je precej linearna, ima nekaj tehničnih težav, nezaslišana pa je tudi zaščita proti kopiranju na DVD različicah: kupite digitalno različico!.

Hitre tipke

Desna miškina tipka
nameri + ...
F
... kinetični modul
C
... statični modul
Preslednica
... spremeni način streljanja
Ctrl
... skoči v breztežnostnem prostoru
Tab
preklopi inventar
M
pokaži zemljevid
Q
hitro pozdravi
B
pokaži smer do cilja
Shift
preklopi tek

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP (SP2)/Vista
Procesor
2.8 GHz ali enakovreden
Grafična kartica
pospeševalnik z 256 MB RAM in podporo Shader Model 3.0: NVIDIA GeForce 6800, ATI X1600 Pro
Pomnilnik RAM
1 GB (XP), 2 GB (Vista)
Prostor na disku
7.5 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: