Dead Space

Razvojni studio EA Redwood Shores je bil ustanovljen leta 1998 in je svojo pot začel s športnimi simulacijami, nato pa vmes krenil v vode Gospodarja Prstanov in iger po filmih/risankah (The Godfather, The Simpsons Game). Leta 2008 pa je sledilo presenečenje: izdali so naslov Dead Space, ki je bila pri kritikih izjemno dobro sprejeta, studio pa se je kmalu zatem preimenoval v Visceral Games. Igra je bila navdahnjena s strani serij System Shock in Resident Evil, in naj bi bila v zgodnjih fazah imenovana Rancid Moon, a so si razvijalci kasneje premislili. Serija Dead Space je skupno uzrla tri naslove, a ker v očeh EA-ja niso prinašale dovolj cekinov, so zaprli pipico in studio poslali v večna lovišča. V tej oceni boste lahko izvedeli, ali bi si igra zaslužila boljše prodajne številke ali ne.

Igranje in zgodba

Igra se odvija v drugi polovici tretjega tisočletja, zatem ko je Zemljo pretreslo množično izumrtje, ki je ljudi prisililo v iskanje virov na drugih planetih v vesolju. V tistem času je podjetje Concordance Extraction Corporation ustvarilo velikansko vesoljsko plovilo imenovano USG Ishimura, ki je bilo namenjeno masovnemu rudarjenju in so ga uspešno uporabljali na več planetih. Med enim izmed podvigov na planetu Aegis VII gre nekaj narobe in Ishimura pošlje klic na pomoč. CEC pošlje reševalno plovilo USG Kellion, na katerem je tudi naš junak, inženir Isaac Clarke. Zaradi tehničnih težav Kellion strmoglavi na Ishimuro, kjer odkrijejo popolno razdejanje. Posadka je pobita, po krovu divjajo ogabne pošasti, plovilo pa je povsem brez zaščite pred bližajočimi se asteroidi. Na vas je, da plovilo spet spravite v pogon in se rešite. Zgodba se razkriva s pomočjo zvočnih in besedilnih dnevnikov, ki jih sproti pobirate, nekaj pa je igralcu razkritega tudi s pomočjo video projekcij in pogovorov z NPC-ji.

USG Ishimura je orjaško plovilo, ki je razdeljeno na več sekcij, med sabo povezanih s tramvajem, na katerega se vkrcate ob koncu vsakega poglavja. Potikali se boste po bolniškem oddelku, v katerem sta tudi raziskovalno središče in mrtvašnica; inženiringu, v katerem se nahaja pogon plovila; mostu, v katerem je nadzor; hidroponiki s še živim rastlinjem; rudarskemu oddelku s številnimi stroji za obdelavo rude; in pa seveda potniškemu delu. Vsaka sekcija je edinstvena, vsem pa je skupno veliko število zaklenjenih vrat, za katera morate najti ustrezne dostopne kartice ali pa vam jih morajo odkleniti NPC-ji, ter dvigal, ki pa so večinoma delujoča. Deli sekcij se sproti odklepajo, ko opravite neko nalogo, zato igra na prvi pogled izgleda precej linearno, je pa res, da lahko v nekaterih delih naloge opravite v poljubnem vrstnem redu. Kljub vsesplošnem uničenju so pogoji v plovilu dobri, izjemo pa predstavljajo predeli, ki so izpostavljeni vesolju ali predeli, v katerih ne deluje gravitacija. V teh primerih boste lahko izvajali izjemno dolge breztežnostne skoke, na katere med potovanjem od točke A do B ne boste imeli nobenega vpliva, v brezzračnem prostoru pa bo vaša obleka preklopila na zasilno zalogo kisika.

Po plovilu mrgoli sovražnikov, ki so brez izjeme organske narave. Gre za izjemno agresivna mutirana živa trupla, ki se imenujejo Nekromorfi, njihov edini cilj pa je, da v svoje vrste pridobijo še več živih trupel. Najbolj pogosto boste srečali tri osnovne vrste: sekljača z rezili namesto rok, skakača z dolgim koničastim repom in dojenčka, ki vas napada od daljave z puščicami. Med trdovratnejšo sorto nasprotnikov spadata nosečnik, ki nosi žive koščke mesa in kamikaza z eksplozivno roko. Težko kategorijo predstavljajo močno zaščiteni velikani, stražarji, ki vas obmetavajo z neke vrste napadalnimi zarodki, in pa lovci, ki se lahko samodejno regenerirajo. Druge vrste nasprotnikov so redkejše, med njimi pa najdete tudi orjaške šefe, ki poskrbijo za obilo akcije, in pa trdovratnejše različice osnovnih nasprotnikov. Da se jih odkrižate morate bodisi napade izvajate v njihove šibke točke ali pa jim posekati ude ali jih zažgati, čemur so prilagojena tudi vsa orožja.

Za sekljanje sovražnikov je Isaacu na voljo zadovoljiv nabor orožij, ki so večinoma orodja namenjena rudarjenju, na voljo pa imajo po dva strelska načina (preklopite s Preslednico). Začnete s preprostim rudarskim rezalnikom, nato pa sproti dokupujete nova orožja: širok rezalnik z možnostjo eksplozivnih min, plamenometalec, izstreljevalnik cirkularnih rezil in pa drobilec kamnov z možnostjo granate, ki deluje kot šibrenica. Klasično orožje je pravzaprav samo brzostrelka, katere sekundarni način prerešeta vse krogu okrog vas. Vsa omenjena orožja lahko kupite le, ko med raziskovanjem najdete ustrezno shemo za izdelavo, kar pomeni, da se odklepajo sproti, naenkrat pa lahko nosite štiri vrste orožja.

S strelivom v igri načeloma ni težav, saj ga odvržejo pobiti sovražniki, lahko ga najdete v brezštevilnih zabojih z opremo (igra je pravi raj za ljubitelje raziskovanja) ali pa kupite v trgovini. Vsebina zabojev in vrsta stvari, ki jih odvržejo razkosani nasprotniki, se sicer zdi naključna, je pa verjetnost, da dobite strelivo za orožje, ki ga nimate v posesti, praktično nična. Če bi vam kljub temu zmanjkalo municije v ključnem trenutku, pa si boste lahko pogosto pomagali z eksplozivnimi predmeti, ki ležijo naokoli. S pomočjo kinetičnega modula lahko namreč predmet primete in ga zalučate v nasprotnika. Nekaj časa pa lahko pridobite tudi z uporabo statičnega modula, ki začasno upočasni nasprotnike, da jim lahko pridete za hrbet in jim naložite par okrog kepe :). Kinetični in statični modul sta uporabna tudi v določenih drugih situacijah, saj s prvim premikate določene večje predmete, z drugim pa upočasnite hitre dele strojev. Za delovanje potrebujeta posebno energijo, ki pa jo lahko napolnite s pomočjo polnilnih postaj ali posebnih baterijskih celic, ki jih poberete.

Ker so z napredovanjem skozi igro nasprotniki vedno bolj zaguljeni, se jim mora prilagoditi tudi Isaac. Za primerno količino denarja lahko kupite nadgrajeno obleko (RIG, ki ima več mest za shranjevanje predmetov, uporabnika pa bolj zaščiti pred udarci. Dodatno lahko s pomočjo neke vrste energijskih enot (Power Nodes) nadgradite tako orožja kot tudi količino življenjskih točk in kisika, ki ga lahko shranite. Energijske enote lahko najdete v redkih skrinjah po celotni vesoljski ladji ali poberete ob pobitju šefov, mogoče pa jih je tudi kupiti v trgovinici za 10000 cekinov. Nadgradnje potekajo na posebnih delovnih mizah, kjer se vam prikaže vozlišče nadgradenj za določen predmet, vsaka vložena točka pa porabi eno energijsko enoto. Poleg nadgradenj so enote uporabne tudi za odklepanje določenih sob, v katerih se ponavadi nahaja kopica priboljškov. Slednje lahko nato prodate v trgovini in ponavadi povrnete investicijo, zato se vam poraba enote skoraj vedno splača.

Grafična podoba in zvok

Dead Space teče na hišnem pogonu, ki je bil ustvarjen za grafično podpovprečen The Godfather, a če bi igri primerjal, tega nikoli ne bi ugotovil. Pogonu so namreč dodali številne nove funkcionalnosti, kot so na primer napredno (a sicer precej statično) osvetljevanje, bolj realistično senčenje in pa predvsem volumetričnim dimom in učinki ob brizganju krvi. Barvna shema in arhitektura odlično sovpadata z dogajanjem v igri, zelo pa so mi bili všeč tudi zunanji predeli s pogledom na fantastičen Aegis VII. Nalaganje je praktično hipno in neopazno, kar je kar spodoben dosežek, saj so nekatere sekcije kar precejšnje. V slabo lahko igri štejemo ponekod razmazane teksture, ki še posebej bodejo v oči na večjih sovražnikih, in pa odsotnost kakovostnega glajenja robov.

Zelo všeč mi je bil sam vmesnik za prikaz informacij o igralcu in njegovih orožjih, saj je vgrajen v predmete. Informacije o zdravju in razpoložljivi energiji so prikazani na Isaacovem hrbtu, video, zvočni in besedilni posnetki pa se prikažejo v obliki hologramskega prikaza. Hologramski je tudi vpogled v inventar in v uporaben 3D zemljevid, v katerem si lahko ogledate ključne točke. Informacije o metkih so prikazane na orožjem samem, namesto merka na sredini zaslona pa ima vsako orožje laserske žarke, ki poda informacijo o tem, kam bo zadel izstrelek.

Fizikalni pogon je dober, a ker je vezan na število sličic na sekundo v igri, bo povzročal marsikatero nevšečnost lastnikom hitrejših računalnikov. Če število sličic prekorači določeno mejo, se igri dobesedno zmeša: predmeti poskakujejo, stvari izginjajo, neživi predmeti lebdijo, itd. Rešitev je vklop omejitve sličic na sekundo: V-Sync bodisi v nastavitvah igre ali pa v nadzorni plošči za grafične kartice. Težavi vklopljene vertikalne sinhronizacije pa sta fiksna omejitev na 60 FPS ne glede na vašo frekvenco osveževanja, in obupno zaostajajoča miška, ki jo lahko popravite z ljubiteljskim popravkom (glejte med povezave).

Zvočna podlaga igre je mojstrska in poleg dobre grafike poskrbi za izjemno vzdušje. Ishimura je eno samo razdejanje: pokajo cevi, premikajo se kovinski deli, po ventilaciji se sprehajajo pošasti, občasno zaslišite bobnenje nekaj ogromnega, v glavi pa vam odzvanja srhljiv šepet. V pričakovanju napada se z namerjeno puško sprehajate po dolgem hodniku, a sovražnikov ni od nikoder. Ko na koncu hodnika vidite omarico, povesite orožje in stečete proti njej. Med odpiranjem omarice pa iz stene odnese ventilator in ob spremljavi filmske glasbe iz njega krikoma skoči nekromorf. S slušalkami ali dobrimi zvočniki boste poskočili od strahu in treba je priznati, da je strašenja ravno prav, da se ga ne naveličate (khm, khm Doom 3). Zelo všeč mi je bila tudi težnja po realizmu: v brezzračnem prostoru se zvoki močno zadušijo, Isaac pa se bo ob pomanjkanju kisika začel postopoma daviti; zadihal pa se bo tudi ob teku. Tudi govorci svoje delo opravijo zelo dobro, je pa presenetljivo, da je Isaac (če izzvzamemo stoke bolečine) popolnoma mutast.

Hrošči

Zaključek

Dead Space je vizualno všečna tretjeosebna grozljiva streljačina z dolžino okrog 10 ur. Igra ima odlično vzdušje in je polna strašljivih trenutkov, raziskovalci pa bodo v njej naravnost uživali, saj je priboljškov obilo, na račun pa bodo prišli tudi ljubitelji RPG-jev. Žal ima kar nekaj tehničnih težav, nezaslišana pa je tudi zaščita proti kopiranju na DVD različicah: kupite digitalno različico!.

Tipkovne bližnjice

Desna miškina tipka
nameri + ...
F
... kinetični modul
C
... statični modul
Preslednica
... spremeni način streljanja
Ctrl
... skoči v breztežnostnem prostoru
Tab
preklopi inventar
M
pokaži zemljevid
Q
hitro pozdravi
Ctrl
pokaži smer do cilja
Shift
preklopi tek

Kode za Dead Space

Te kode za Dead Space vnesete s pomočjo tipk X in Y. Nekatere lahko uporabite samo enkrat in potem ne delujejo več!

Y, 3*X, Y
dodaj dve energijski enoti (enkratno)
Y, X, Y, 2*X, Y,
2*X, Y, 2*X, Y
dodaj pet energijskih enot (enkratno)
3*X, Y, X
dodaj 1000 cekinov (enkratno)
3*X, 2*Y
dodaj 2000 cekinov (enkratno)
3*X, Y, X, Y
dodaj 5000 cekinov (enkratno)
X, 3*X, 2*X, Y
dodaj 10000 cekinov (enkratno)
3*X, 3*Y
napolni kisik
X, 2*Y, X, Y
napolni energijo

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP (SP2)/Vista
Procesor
2.8 GHz ali enakovreden
Grafična kartica
pospeševalnik z 256 MB RAM in podporo Shader Model 3.0: NVIDIA GeForce 6800, ATI X1600 Pro
Pomnilnik RAM
1 GB (XP), 2 GB (Vista)
Prostor na disku
7.5 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 1500X 3.5 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
16 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: