Beyond Good and Evil

Francoski razvijalski studio Ubisoft Montpellier je gotovo najbolj znan po uspešni seriji iger o Raymanu, katerega tretji del sem že opisal. Precej manj znana igra v njihovem portfelju pa je Beyond Good and Evil, ki je ob izidu leta 2003 doživela komercialni polom. Čeprav naj bi bil to prvi naslov v trilogiji, je do letos, ko se je začelo šušljati o nadaljevanju, ostal tudi zadnji. Leta 2011 je izšla polepšana HD različica, ki pa ni ugledala luči sveta na osebnih računalnikih, zato bo to ocena izvirnika iz leta 2003. Kljub temu, da si lastim CD, sem bil pri preigranju primoran uporabiti digitalno različico iz GOG.com (da, kupil sem jo znova), saj namestilnik ne deluje na 64-bitnih sistemih.

Zgodba in igranje

Zgodba se odvija skoraj 500 let v prihodnosti na planetu Hillys, ki je poseljen z rudarji in že dvajset let vsakodnevna tarča parazitskih napadalcev imenovanih DomZ. Za zaščito planeta skrbi vojna frakcija imenovana Alpha Sections, ki pa svoje delo opravlja precej klavrno, saj se na mestih napada pogosto znajdejo prepozno. Spremljamo izjemno simpatično novinarko Jade, ki je ime bržkone dobila po njenih žadastih očeh. Skupaj z antropomorfičnim prašičem imenovanim Pey'j (njenim stricem) vzdržujeta svetilnik, v katerem nudita zavetišče sirotam. Nekega dne se ob napadu s strani DomZ ščit svetilnika ne vklopi in sovražniki uspejo ugrabiti številne sirote. Junaški Jade uspe pobiti napadalce in rešiti varovance, a zaveda se, da brez denarja ne bodo mogli zdržati več dolgo. V ta namen se prične javljati na zaposlitvene oglase, pri tem pa naleti na delo s strani skrivnostnega gospoda »De Castellaca«.

Zgodba je zelo zanimiva in napeta, bržkone glavni adut te igre, zato je na tem mestu ne bi razkrival preveč. Odkrivate jo sproti s pomočjo pogovorov, vmesnih sekvenc in prebiranja optičnih medijev Mdisk. Naloge so razdeljene v glavno vejo, preko katere napredujete proti koncu igre, in stransko vejo, s katero si lahko sicer napredovanje olajšate, je pa popolnoma izbirna. Ključna za plezanje po glavni veji so finančna sredstva, ki obsegajo skrivnostne energijske bisere in kredite. Prve uporabite za nakup nelegalnih nadgradenj vašega plovila v garaži Mammago, ki jo vodi četica nosorogov, druge pa bodisi za nakup biserov ali pa priboljškov. Vir obeh plačilnih načinov pa ni zgolj sledenje glavni veji, ampak ju lahko pridobite tudi s stranskimi misijami. S slikanjem živalskih vrst planeta lahko dobite tako kredite kot tudi bisere, nekaj zakladov/priboljškov je premeteno skritih, spet druge imate možnost pridobiti preko zmag na dirkah ali v mini igrah. V pomoč pri odkrivanju živali in biserov si lahko kupite detektorja, ki lokacije še neodkritih prikažeta na priročnem zemljevidu.

Manjši del igre se odvija v vodnem območju otočja Hillys, po katerem se večinoma podite s pomočjo vašega hovercrafta. Slednji služi tako potovanju med otoki kot tudi občasnemu bojevanju proti letečim okostnjakom, ki se pojavljajo v določenih ključnih delih igre. Dodatno ga lahko uporabljate še za popotovanje po močvirjih znotraj določenih otokov ter v osmih dirkah proti računalniškim nasprotnikom. Štiri izmed njih potekajo na uradnih dirkah, v štirih pa lovite tatove, ki se skrivajo v jamah. Žal mi je bil nadzor plovila vse prej kot pa v užitek, saj je izjemno težaven. Zatikate se v stenah, skoke je težko pravočasno uskladiti, raketni potisk se naključno izklaplja in še bi lahko našteval. Čeprav so dirke vir prihodkov, si boste prihranili precej živcev, če se jim boste enostavno izognili.

Večji del igre se odvija v notranjosti mest oz. znotraj zgradb. Ponavadi se zasidrate z vašim hovercraftom na predpripravljeno mesto, nato pa se prebijete do ključne točke, sestavite poročilo za vaše pajdaše in se nato neopazno vrnete do plovila. Sliši se precej monotono, a je pot do cilja precej raznolika, prepredena s pastmi, ovirami, miselnimi izzivi, zaklenjenimi vrati in seveda sovražniki. Slednji so tako humanoidi kot tudi roboti in pošasti, kar nekaj pa je šefovskih bitk. Jade jih lahko mikasti s pomočjo energijske palice Daï-jo ali pa vanje luča posebne vrteče se diske (Gyrodisk), katerih zaloga je neskončna. Pri nekaterih sovražnikih bo za njihov pogin zadostovalo zgolj slepo udrihanje, pri drugih pa boste morali odkriti njihovo šibko točko in jo primerno izkoristiti. V vašo korist lahko obrnete tudi okolje in nasprotnike pahnete v past, ni pa v ozadju neke kreativnosti, saj vam igra rešitev servira na pladnju. Ne da pa se vseh ovir rešiti s spopadi. Določene misije zahtevajo brezpogojno skrivanje, saj vas posebni topovi uničijo z enim strelom, ne glede na vaše zdravstveno stanje.

V posebno pomoč pri napredovanju vam bodo vaši spremljevalci, ki igro spremenijo v pravo pravcato kooperativno izkušnjo. S pritiskom na tipko bodo izvedli določen ukaz, stopili na težnostno ploščad, pretaknili stikalo in vam tako omogočili napredovanje. V korist vam bodo tudi v boju, saj znajo izpostaviti šibko točko nasprotnikov oz. jih premikastiti. Njihove življenjske točke so omejene, ker jim pa lahko dajete predmete (npr. ključe in zdravilne pakete), je skrb, da bodo doživeli bridko smrt, zaman. Nasploh se vam lastne smrti ni potrebno bati, saj je shranjevalnih postaj dosti, igra pa samodejno shranjuje tudi med določenimi prehodi scen.

Grafična podoba in zvok

Beyond Good and Evil teče na pogonu imenovanemu Jade, ki presenetljivo ni enak uporabljenemu v Raymanu 3. Vizualna podoba igre je risankasta in kljub starosti še vedno izgleda zelo dobro, le kak poligon bi lahko dodali. V barvni lestvici prevladujejo odtenki zelene, ki se odlično podajo k podobi Jade. Poleg številnih grafičnih učinkov (zameglitev, sončni žarki) so podprti tudi odsevi na vodi, ki v zunanjosti Hillysa izgledajo zelo všečno. Ne le to, vgrajeno je tudi menjavanje dneva in noči. Fizikalni pogon je zelo preprost, večina dogodkov, ki naj bi bili posledica nekega drugega pa je najbrž kar prisilno skriptiranih.

Vse video sekvence so ustvarjene kar z močjo pogona in treba je priznati, da jim prav nič ne manjka. V kombinaciji s spretno izbrano glasbeno podlago in dobrimi igralci izpade igra skoraj kot risani film. Pohvalno je tudi, da lahko Jade kljub zelo preprosti obrazni mimiki izrazi presenetljivo širok spekter čustev. Nekaj je tudi humorja, s katerim pa se ne pretirava in igra ostane dokaj resna.

Hrošči

Zaključek

Beyond Good and Evil je akcijska igra, katere glavni adut sta dobra zgodba in všečen risankast videz, podkrepljen s spretno izbrano glasbeno podlago. Malo manj navduši muhasta kamera, ki v kombinaciji s težavnim nadzorom hovercrafta poskrbi za marsikateri sivi las. Dolžina igre je dobra (11 ur), a če niste ljubitelj stranskih nalog, boste igro končali precej hitreje. Priporočam, da igro kupite preko GOG.com, saj vsebuje popravke za moderne sisteme.

Tipkovne bližnjice

Shift
preklop v način fotoaparata
Desni klik
skok
Preslednica
sproži tek
Ctrl
preklop v tiholazni način
Tab
meni z nalogami
2, 3
izberi predmet
Q
uporabi izbran predmet

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98SE/ME/2000/XP
Procesor
Pentium III 700 Mhz ali AMD Athlon
Grafična kartica
združljiva z DirectX 9, s podporo T&L in 32 MB pomnilnika (GeForce1 256 ali Radeon 7200)
Pomnilnik RAM
64 MB (128 MB za ME/2000/XP)
Prostor na disku
2.2 GB

Priporočene

Procesor
Intel ali AMD z vsaj 1.3 GHz in podporo SSE
Grafična kartica
združljiva z DirectX 9, s podporo T&L in 64 MB pomnilnika (Geforce 3 ali Radeon 9500)
Pomnilnik RAM
128 MB (256 MB za ME/2000/XP)
Prostor na disku
2.2 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon RX 460 2 GB
Pomnilnik RAM
12 GB

Igranje na modernejših sistemih

 • Pogon ima težave pri delovanju na modernejših sistemih, če hitrost osveževanja zvišate preko 60 Hz, zato vam to odsvetujem.
 • Če med igranjem vidite grafične artefakte, se poigrajte z nastavitvami. Najprej poskusite izklopiti glajenje robov.
 • Za pravo širokozaslonsko podporo najprej v mapo igre kopirajte popravek, ki je med povezavami. Nato odprite bge.ini in nastavite:
[MAIN]
Width = 1920
Height = 1080
[MISC]
PillarBox = 0

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na:

Pojdi na:

Ocena

 • + odlična zgodba
 • + všečen grafični videz in glasbena podlaga
 • + skrivnosti
 • + stranske naloge
 • + miselni izivi
 • - muhasta kamera
 • - težaven nadzor hovercrafta
 • - tehnične težave

Posnetki zaslona

Beyond Good and Evil: vmesne sekvence
Vmesne sekvence so narejene s pogonom in se odlično vključijo v samo igro.
Beyond Good and Evil: pregledni zemljevid
S pomočjo preglednega zemljevida je navigacija po igri precej lažja.
Beyond Good and Evil: inventar
V inventarju lahko preglejujete predmete in jih celo daste sotrpinom.
Beyond Good and Evil: nakup dobrin
Denarja za nakup dobrin je v igri dosti, zato je varčevanje brez smisla.
Beyond Good and Evil: slikanje
Jade poskuša s pomočjo slik in poročil razkrinkati zaroto.
Beyond Good and Evil: kooperativno igranje
Včasih morate vašemu spremljevalcu ukazati, da pretakne kakšno stikalo.
Beyond Good and Evil: laserske pasti
Laserskih pasti je v igri dosti, zato je potrebno imeti občutek za čas.
Beyond Good and Evil: skrivanje
V veliko primerih je najbolje, da se pretihotapite mimo nasprotnikov.
Beyond Good and Evil: šibka točka
Lahko pa izkoristite njihovo šibko točko in se jih rešite enkrat za vselej.
Beyond Good and Evil: pretepanje
Pretepanje je poenostavljeno, večinoma le klikate brez občutka.
Beyond Good and Evil: risankasta grafika
Kljub starosti je zaradi risankaste grafike videz igre še vedno odličen.
Beyond Good and Evil: všečna zunanjost
Zelo všečna je tudi zunanjost.