Ocena enoigralskega načina igre Battlefield 3

Serija Battlefield se je začela leta 2002, ko je švedski razvijalec DICE izdal Battlefield 1942. DICE je bil pred izdajo te serije prvoosebnih streljačin znan po seriji fliperskih iger (Pinball Dreams, Pinball Fantasies in Pinball Illusions) in dirkaških iger (npr. Rallisport Challenge). Po velikem uspehu Battlefield 1942 so praktično vsako leto izdali novo igro iz te franšize in leta 2011 je luč sveta ugledal Battlefield 3, katerega osnovno različico (brez DLC-jev) sem tudi preigral. Večigralski način je menda bomba, vendar igra vsebuje tudi enoigralski način. Ta ocena temelji izključno na igranju enoigralskega načina.

Igranje in zgodba

Zgodba je postavljena v leto 2014, v Irak in Iran, Azerbajdžan, Pariz in New York. Igrate štiri različne like, zgodba pa se nekako povezuje preko vmesnih sekvenc, kjer ste kot glavni lik na zaslišanju. Težava tako predstavljene zgodbe je v tem, da ji je zelo težko slediti. V prvem delu nisem bil dovolj pozoren na podrobnosti, zato sem se večkrat povsem izgubil v toku dogodkov in sploh nisem razumel kaj se dogaja, niti nisem sledil koga sploh igram. Situacija se je v drugem delu izboljšala, saj se je razkrilo dovolj podrobnosti, da sem si lahko končno sestavil celotno zgodbo.

Igra deluje kot tipični rail shooter in je daleč od streljačin odprtega tipa ala FarCry. Igralec namreč nima praktično nobene svobode. Igra večkrat povsem prevzame nadzor in igralec lahko samo obrača glavo ali pa pritisne primerno tipko ali klikne ob primernem času (QTE dogodek). Menda so ti t.i. quick time events namenjeni izboljšanju delov igre, ki bi drugače bili le video sekvenca brez interakcije, ampak meni so bili povsem nepotrebni in nadležni. Popolnoma vseeno mi je, če moram med sekvenco pritisniti tri tipke ob pravem času ali pa če se zleknem nazaj in gledam kako se zadeva odvija sama.

Ko ima igralec dejansko nadzor nad premikanjem in streljanjem, ga igra omejuje s tisoč vrati, ki jih ni mogoče odpreti dokler do njih ne pridejo kolegi; z lestvinami, ki niso prehodne, dokler ne s soborci počvekate in raznimi umetno postavljenimi mejami. Ne, igra ne dovoli, da bi sovrage napadli od strani, ampak se morate nahajati točno tam, kjer to igra želi. Vsako improvizacijo bo kronal časovno omejen napis: "Return to the Combat Area", ob neupoštevanju napisa pa bo sledilo "Mission Failed". Napad sovražnikov od strani bo mogoč le, če bo igra to dovolila in vam bo to tudi zaukazala, kar je absurd!

Skupno to omejevanje svobode povzroči, da je enoigralski del igre obupno dolgočasen. Imel sem občutek, da se eno tretjino časa igranja (skupno sem za igro mimogrede porabil samo 5 ur!) sploh ni dogajalo nič. Samo hoja, vozakanje, QTE-ji in sekvence. Preostali dve tretjini dogajanja pa sta bili kar solidni. Poleg streljanja z vsemi mogočimi pokalicami, ima igralec še priložnost harat s tankom in z letala sestreljevati druga letala ter izvajati obstreljevanje (ne pozabite, delaš lahko to kar ti igra dovoli!). Streljanje je zelo impresivno izvedeno predvsem zaradi dobre zvočne podlage in odziva ob strelu, zato se da v tem kar uživati. Enako velja tudi za vožnjo tanka, ki me je ravno tako navdušila.

V igri nekako velja, da že malo strelov povzroči bridko smrt, kar velja tako za sovrage kot tudi vas. Klasičnega sistema zdravja in paketov prve pomoči ni, saj se zdravje samo od sebe regenerira, ko se potuhnete za kak steber. Ta regeneracija igralca sili v počasno napredovanje, saj sovražniki na vas ponavadi navalijo vsi naenkrat, kar vam hitro zbije življenje na minimum in to posledično pomeni, da se morate skriti. Boji potekajo večinoma takole: skoči iz zaklona, streljaj, skrij se in regeneriraj, kar umetno podaljšuje igro, ki bi bila v nasprotnem primeru najbrž dolga dve uri ali manj.

Umetna pamet ni ravno biserna, saj sovražniki jurišajo naravnost v navzkrižni ogenj, brez kančka samoohranitvenega nagona. Znajo pa dobro zadeti in vas zabosti z bodalom, če jim pridete preblizu. Umetno nespamet v veliko primerih rešuje dobra postavitev na taktičnih mestih in številčnost sovražnikov.

Grafična podoba in zvok

Grafična podoba igre je izjemno impresivna. Teksture sicer niso ravno na vrhuncu, ampak s odličnim osvetljevanjem in kombinacijo skriptiranih dogodkov, mi je iz ust kar nekajkrat izvabila: "Vau!". Eksplozije, dim, učinki dežja so izvedeni odlično, enako pa velja tudi za dogajanje podnevi in ponoči. Tudi vmesne sekvence so kot izgleda narejene s pogonom in nato malo izboljšane. Po mojem mnenju je pogon (Frostbite 2) eden izmed bolj optimiziranih. Četudi nimam neke ultra zmogljive mašine mi je igra delovala na High s 50 in več sličicami na sekundo večino časa.

Poleg očem prijazne grafike bi pohvalil tudi uporabo fizikalnih učinkov za katere ne potrebuješ physXa in posledično nVidine grafične kartice. Četudi so določene stvari skriptirane, je pogled na leteče koščke betona in stekla ter eksplodirajoče avtomobile precej impresiven.

Video: Mission Failed

Zaključek

Enoigralski način Battlefield 3 je smešno kratek, brez vsake svobode, človek pa tudi dobi občutek, da je bil narejen za butce (samo čakal sem, da bo na nalagalnem zaslonu pisal nasvet: "Shoot to kill enemies"). Preseneti pa z impresivno grafiko, vožnjo vozil in širokim izborom krepel. Igro kupite le, če imate namen igrati večigralski način!

Hitre tipke

X
počep
Y
lezenje po tleh
Shift
šprint
F
udarec s puško
G
vrže granato

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows Vista (SP2) 32-bit
Procesor
2 GHz dvojedrni procesor (Core 2 Duo 2.4 GHz ali Athlon X2 2.7 GHz)
Grafična kartica
DirectX 10.1 združljiva kartica s 512 MB RAM ali več (AMD Radeon HD 3870 ali nVidia Geforce 8800 GT)
Pomnilnik RAM
2 GB
Prostor na disku
20 GB
Ostalo
nujen EA račun

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 7 64-bit
Procesor
štirijedrni procesor
Grafična kartica
DirectX 11 združljiva kartica s 1024 MB RAM ali več (AMD Radeon HD 6950 ali nVidia Geforce GTX 560)
Pomnilnik RAM
4 GB
Prostor na disku
20 GB
Ostalo
nujen EA račun

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: