WorldCraft/Hammer urejevalnik za Half-Life

V tem vodniku po urejevalniku stopenj za Half-Life imenovanem WorldCraft (Hammer) Editor bom predstavil osnovne nastavitve, kako začeti oblikovati stopnje in kako dodajati predmete, orožja ter zlobne pošasti. Ne bo pa to celotni vodnik za izdelavo modifikacij, saj lahko boljše (video vodnike) najdete drugje na spletu. In še nekaj: najboljšo stopnjo boste naredili, če se boste z orodji igrali in jo sproti testirali.

Namestitev

WorldCraft Editor najdete na CD-ju z igro Half-Life, lahko pa ga tudi prenesete preko spleta. Zapomnite si pot, v katero ga boste namestili, saj boste morali v nastavitvah določiti poti do nekaterih programov, ki so v mapi WorldCraft. Potrebovali boste še programe za kompilacijo (Zoner's Half-Life compile tools ali ZLHT), ki jih prenesete s spleta in najbolje, da shranite v mapo s Hammerjem.

Nastavitev

Ko boste program prvič zagnali, boste zagledali meni Options. Kliknite zavihek Game Configurations:

 1. Pod Configuration kliknite Edit in ko se prikaže meni, kliknite Add, vpišite Half-Life in zaprite podokno
 2. Pod Game Data Files kliknite Add in dodajte halflife_3.5.3.fgd, ki se nahaja v mapi WorldCraft
 3. Pod Default PointEntity class izberite nekaj, kaj boste v igri največkrat postavljali. To bodo verjetno luči, zato izberite light. Ta nastavitev samo olajša delo.
 4. Pod Default SolidEntity class spet izberite najbolj uporabljan element v igri, recimo vrata. Izberite func_door. Ta funkcija spet samo olajša delo.
 5. Pod Game executable directory izberite mapo, v kateri imate instaliran Half-Life. Privzeto je C:\SIERRA\Half-Life
 6. Pod Mod directory izberite mapo, v kateri bo shranjena mapa, če bo del modifikacije.
 7. Pod RFM Directory izberite mapo, v kateri bodo shranjene vaše stopnje. Najbolje je, da v mapi, kjer imate instaliran Hammer, ustvarite npr. mapo maps in nato izberete to kot mapo RFM
Hammer Editor - Game configurations

Sedaj izberite zavihek Build Programs, da določite poti do programov, ki jih urejevalnik potrebuje:

 1. Pod Configuration izberite Half-Life. Če se vam prikaže le prazen meni, urejevalnik zaprite, ga ponovno zaženite in nato pod Tools > Options ponovno izberite Build Programs
 2. Pod Game izberite hl.exe v mapi Half-Life
 3. Pod CSG executable izberite hlcsg.exe v mapi ZHLT
 4. Pod BSP executable izberite hlbsp.exe v mapi ZHLT
 5. Pod VIS executable izberite hlvis.exe v mapi ZHLT
 6. Pod RAD executable izberite hlrad.exe v mapi ZHLT
 7. Pod Place compiled maps in this directory before running the game izberite podmapo Half-Life Valve/maps, če mapa maps ne obstaja, jo morate ustvariti
Hammer Editor - Build Programs

Sedaj izberite zavihek Textures, da dodate teksture, ki bodo na voljo za vaše nove stopnje:

 1. Izberite Add WAD in prebrskajte do vaše mape Half-Life/Valve. Dodajte halflife.wad. Izbirno jih lahko dodate tudi več.
Hammer Editor - Textures

OPOMBA: Če boste izdelali lastne teksture, boste morali poleg stopnje obvezno priložiti tudi ustrezen WAD z njimi!

Za konec še potrdite vse nastavitve z Apply in pripravljeni ste na svojo prvo stopnjo.

Osnove urejanja stopenj

S Ctrl+N ali File > New ustvarite novo mapo. Opazili boste, da se je odprlo okno s štirimi podokni. Zgornje levo okno je namenjeno 3D pogledu, privzeto pa je pogled 3D Wireframe kar pa lahko hitro postane nepregledno, zato lahko pod menijem View izberete še dva alternativna pogleda: 3D Filled Polygons in 3D Textured Polygons – preizkusite, kateri vam je ljubši. Ostala podokna so namenjena 2D pogledu in sicer:

 • Spodaj levo: pogled od spredaj
 • Spodaj desno: pogled od strani
 • Zgoraj desno: tloris, pogled od zgoraj

Katerikoli pogled si lahko poljubno prilagodite. V okencu kjerkoli kliknite z Desno in izberite enega izmed pogledov: View: X/Y, Y/Z ali X/Z

Hammer Editor - Različne kamere

Izberite sedaj Block Tool (Shift+B) in v desnem podokencu Categories izberite poljubno kategorijo (recimo Primitives in block, kar bo narisalo enostavno kocko. Potegnite kocko velikosti 512x512x512, kar naredite tako, da v vseh pogledih razvlečete pravokotnik do želene velikosti, nato pa kliknite desno in izberite Create object.

Hammer Editor - Ustvaritev predmeta

Da boste vedeli, koliko je kaj veliko, je to prikazano v Vrstici stanja, ki je videti nekako takole:

@nekaj,nekaj določa položaj predmeta, ostale vrednosti so:

 • 512w: 512 width (širina)
 • 512l: 512 length (dolžina)
 • 512h: 512 height (višina)
 • Snap: on Grid: določa velikost mreže, vklopljeno je pripenjanje.

V igri dolžina 512 ustreza približno petim metrom, kar je zelo uporabna reč, če hočete zmodelirati recimo svoj dom.

Sedaj izberite Selection Tool (Shift+S) in kliknite na x pravokotnika. Ta se bo sedaj označil, sedaj ga lahko premikate, razvlečete ali počnete poljubne stvari z njim. Z več kliki na x boste dobili možnost za vrtenje kocke.

Zdaj si lahko v 3D View s pomočjo kamere ogledate ustvarjeno z vseh strani. Izberite Camera Tool (Shift+C) in s kombinacijo obeh miškinih tipk si lahko predmet ogledate. Druga možnost je, da s Camera Tool kliknete v 2D pogled. Pokaže se vam modri krogec in rdeča črta in sedaj lahko v vseh pogledih krogec poljubno premikate (določa oddaljenost od predmeta) ter z rdečo črto (kot, pod katerim gledate predmet) tudi usredinite kocko.

Kocka seveda ne more biti polna kocka, ker ne boste mogli nikjer hoditi, zato izberite Selection Tool, jo označite in z desno izberite Hollow, vprašalo vas bo za debelino sten, vpišite recimo 16 ali pa 8.

Sedaj sobi manjkajo še teksture. Izberite Texture Application (Shift+A) in kliknite Browse, da se vam prikažejo teksture, ki so na voljo. Pod Filter lahko vpišete poljubno ključno besedo, npr. Water in prikazane bodo samo teksture, ki se imenujejo Water ali imajo to v imenu.

Hammer Editor - Iskanje tekstur

Ko jo izberete, morate nastaviti še Mode na Apply (all). Sedaj z levim miškinim gumbom klikajte po iksih, ki predstavljajo del stene, da se teksture uveljavijo. Teksture lahko tudi fino nastavljate.

Hammer Editor - Fino nastavljanje teksture

Ampak stopnja še ni dokončana, ker je v bistvu še temna in brez mesta, kjer začnete, zato izberite Entity Tool (Shift+E) in kliknite nekam v kocko, levo spodaj pod objects izberite info_player_start in pritisnite Enter. Z Selection toolom, lahko to točko poljubno premikate! Sedaj je na vrsti luč. Ponovite postopek od prej, le da dodate Objects > Light. S Selection toolom jo premaknite in z desnim klikom ji lahko nastavite Properties. Appearance npr. dajte na Flourescent Flicker in luč bo utripala. Dodajte še par luči, item_suit (HEV suit), weapon_shotgun in monster_headcrab, ki mu pod properties nastavite recimo Trigger Target na See Player, Mad at Player :-).

Hammer Editor - Lastnosti Headcraba

Tako, enostavna stopnja je narejena. Izberite File > Save, pritisnite Alt+P, če so slučajno kakšne napake, in nato pritisnite F9 in OK, da zadevo preizkusite.

Podvajanje, izrezovanje in postavljanje predmetov

Sedaj bomo povezali dve sobi. S Selection toolom izberite sobo in jo povlecite vstran za kakih 256 ali 128 enot ob hkratnem držanju tipke Shift. Sedaj imate dve kopiji, povezali ju bomo z mini tunelom. Spet izberite Block tool in vrišite povezavo med sobama. S selection toolom, ga označite in z desno kliknite Carve (to bo izrezalo luknje v sobi), sedaj stisnite Delete, da ga izbrišete.

Hammer Editor - Carve

Nastali luknji sedaj z Block toolom obložite, da bo nastal majhen tunel. Če vam to ne gre od rok, ker nikakor ne morete poravnati pravokotnikov, izberite Map in odznačite Snap to Grid (Shift+W). To je to, sedaj se lahko igrate in ustvarite poljubno stopnjo.

Zaključek

Če ste do sedaj sledili in vam je zadeva bila všeč, si za podrobnejše informacije o izdelavi stopenj preberite še vodnik v samem programu s pritiskom tipke F1. Uživajte v izdelavi svoje Half-Life stopnje!


Zadnja sprememba: | Deli na: