Worldcraft/Hammer urejevalnik za Half-Life

V tem vodiču bom predstavil osnovne nastavitve, kako začeti oblikovati mape in kako dodajati predmete, orožja, zlobne pošasti. Ne bo pa to celotni vodič za izdelavo kakega moda, več podrobnosti boste morali najti na spletu. In še nekaj, najboljšo mapo boste naredili, če se boste z orodji igrali in mapo sproti testirali. Tudi jaz sem se naučil tako izdelati svojo mapo in moram reči, da je bila kar dobra ...

Namestitev

Worldcraft Editor najdete na Half-Life CD-ju, lahko pa ga tudi downloadate preko interneta. Zapomnite si pot v katero ga boste namestili, saj boste morali v nastavitvah določiti poti do nekaterih programov, ki so v Worldcraft mapi.

Nastavite

Ko boste program prvič zagnali boste zagledali meni Options. Kliknite zavihek Game Configurations:

 1. Pod Configuration kliknite Edit in ko se prikaže meni, klinite Add vpišite Half-Life in zaprite podokno
 2. Pod Game Data Files kliknite Add in dodajte halflife.fgd, ki se nahaja v mapi Worldcraft
 3. Pod Default PointEntity class izberite nekaj kaj boste v igri največkrat postavljali, to bodo verjetno luči zato izberite light. Ta funkcija delo samo olajša.
 4. Pod Default SolidEntity class spet izberite najbolj uporabljan element v igri, recimo vrata. Izberite func_door. Ta funkcija delo spet samo olajša.
 5. Pod Game Directory izberite mapo kjer imate instaliran Half-Life, privzeto je C:\SIERRA\Half-Life
 6. Pod RFM Directory izberite mapo, kjer bodo shranjene vaše mape. Najbolje je, da v mapi, kjer imate instaliran Worldcraft ustvarite mapo Maps recimo in nato izberete to kot mapo RFM
 7. Pod Palette file izberite Wc.pal v mapi Worldcraft
Hammer Editor, Game configurations

Nato izberite zavihek Build Programs, da določite poti do programov, ki jih urejevalnik potrebuje:

 1. Pod Configuration izberite Half-Life. Če se vam prikaže le prazen meni, urejevalnik zaprite in ponovno zaženite in nato pod Tools>Options ponovno izberite Build Programs
 2. Pod Game izberite hl.exe v mapi Half-Life
 3. Pod BSP program izberite qbsp2.exe v mapi Worldcraft
 4. Pod LIGHTNING program izberite qrad.exe v mapi Worldcraft
 5. Pod VIS program izberite vis.exe v mapi Worldcraft
 6. Pod Place compiled maps in this directory before running the game izberite podmapo Half-Life Valve/Maps, če mapa Maps ne obstaja jo morate ustvariti
Hammer Editor, Build Programs

Nato izberite zavihek Textures, da dodate teksture, ki bodo na voljo za vaše nove mape:

 1. Izberite Add WAD in prebrskajte do vaše mape Half-Life/Valve. Dodajte halflife.wad. Izbirno jih lahko dodate tudi več.
Hammer Editor, Textures

OPOMBA: Če boste izdelali svoje teksture, boste morali obvezno poleg mape priložiti tudi ustrezen WAD z vašimi teksturami!

Za konec še potrdite vse nastavitve s Apply in pripravljeni ste na svojo prvo mapo

Osnove urejanja map

S Ctrl+N ali File > New ustvarite novo mapo. Opazili boste, da se je odprlo okno s štirimi podokni, zgornje levo okno je namenjeno 3D pogledu, privzeto je pogled 3D Wireframe kar pa lahko hitro postane nepregledno, zato lahko pod menijem View izberete še dva alternativna pogleda: 3D Filled Polygons in 3D Textured Polygons, preizkusite kateri vam je ljubši. Ostala podokna so namenjena 2D pogledu in sicer:

Spodaj levo
: pogled od spredaj
Spodaj desno
: pogled od strani
Zgoraj desno
: tloris, pogled od zgoraj

Katerikoli pogled si lahko poljubno prilagodite, v okencu bilokje kliknite z Desno in izberite enega izmed pogledov: View: X/Y ali Y/Z ali X/Z

Izberite sedaj Block Tool (Shift+B) in v desnem podokencu Categories izberite poljubno kategorijo (recimo Primitives in block, to bo narisalo enostavno kocko. Potegnite kocko recimo velikosti 512x512x512, to naredite tako, da v vseh pogledih razvlečete pravokotnik do željene velikosti. Da boste vedeli, koliko je kaj veliko, je to prikazano v Vrstici stanja, ki izgleda nekako takole:

Hammer Editor, statusna vrstica

@nekaj,nekaj določa položaj predmeta:

512w
>512 width (širina)
512l
>512 lenght (dolžina)
512h
>512 height (višina)
Snap on Grid
določa velikost mreže.

V igri dolžina 512 ustreza približno petim metrom, kar je zelo uporabna reč, če hočete zmodelirati recimo svoj blok.

Sedaj izberite Selection Tool Shift+S in kliknite na x pravokotnika, ta se bo sedaj označil, sedaj ga lahko premikate, razvlečete ali počnete bilokaj z njim
Z več klikov na x boste dobili možnost za vrtenje kocke

Zdaj si lahko v 3D View ustvarjeno ogledate s vseh strani s pomočjo kamere. Izberite Camera Tool Shift+C in z kombinacijo obeh miškinih tipk si lahko predmet ogledate. Druga možnost je, da s Camera Tool kliknete v 2D pogled, pokaže se vam modri krogec in rdeča črta,sedaj v vseh pogledih krogec poljubno premikajte (določa oddaljenost od predmeta) in s rdečo črto (kot pod katerim gledate predmet) usredinite kocko, dokler ne boste tega obvladali (to je pomemben element izdelovanja mape!)

Kocka seveda ne more biti polna kocka, ker ne boste mogli nikjer hoditi, zato izberite Selection Tool, označite kocko in z desno izberite Hollow, vprašalo vas bo za debelino sten, vpišite recimo 16 ali pa 8.

Sedaj sobi manjkajo še teksture, izberite Texture Application Shift+A in kliknite Browse, prikažejo se vam teksture, ki so na voljo. Pod Filter lahko vpišete poljubno ključno besedo, npr. Water in prikazane bodo samo teksture, ki se imenujejo Water ali imajo to v imenu. Ko jo izberete morate nastaviti še Mode na Apply (all), z levim miškinim gumbom sedaj klikajte po xsih, ki predstavljajo del stene.

Ampak soba še ni dokončana, ker je v bistvu še temna in brez mesta, kjer začnete, zato izberite Entity Tool Shift+E in kliknite nekam v kocko, levo spodaj pod objects izberite info_player_start in pritisnite Enter, s Selection toolom, lahko player start poljubno premikate! Sedaj je na vrsti luč, ponovite postopek od prej le, da dodate Objects > Light. S Selection toolom jo premaknite in z desnim klikom ji lahko nastavite Properties, Appearance npr. dajte na Flourescent Flicker in luč bo utripala. Dodajte še par luči, item_suit (HEV suit), weapon_shotgun in monster_headcrab, ki mu pod propreties nastavite recimo Trigger Target na See Player, Mad at Player :-).

Tako, enostavna mapa je narejena, izberite File > Save, pritisnite Alt+P če so slučajno kakšne napake in nato pritisnite F9 in OK da zadevo preizkusite.

Podvajanje, izrezovanje in postavljanje predmetov

Sedaj bomo povezali dve sobi. S Selection toolom izberite sobo in jo povlecite vstran za kakih 256 ali 128 enot ob hkratnem držanju tipke Shift. Sedaj imate dve kopiji, povezali ju bomo s mini tunelom. Spet izberite Block tool in vrišite povezavo med sobama. S selection toolom, ga označite in z desno kliknite Carve (to bo izrezalo luknje v sobi), sedaj stisnite Delete da ga izbrišete. Nastali luknji sedaj z Block toolom obložite, da bo nastal majhen tunel. Če vam to ne gre od rok, ker nikakor ne morete poravnati pravokotnikov izberite Map in odznačite Snap to Grid Shift+W. To je to, sedaj se lahko igrate in ustvarite poljubno sobo.

Če ste do sedaj sledili ...

... in vam je zadeva bila všeč, si preberite še vodič pod F1 za podrobnejše informacije o izdelavi map. Uživajte v izdelavi svoje Half-Life mape!


Zadnja sprememba: | Deli na: