RSS vir spletišča in bloga mernik.eu

Kratica RSS pomeni Really Simple Syndication in se uporablja na novejših spletiščih za samodejno obveščanje uporabnikov o novi vsebini. RSS ponavadi vsebuje kratek povzetek nove vsebine, včasih je pa objavljeno celotno besedilo. Na RSS se lahko naročite preko raznoraznih bralnikov vsebin RSS, tako odjemalcev e-pošte, kot tudi brskalnikov. Spletišča vam tako ni treba redno obiskovati, saj vas vaš bralnik samodejno obvesti, ko je objavljena nova vsebina.

Katere strani imajo podporo RSS?

Nekoč je bilo spletišča s podporo RSS je preprosto prepoznati, saj je bila poleg vrstice kamor vpišete spletni naslov, prikazana ikona
RSS ikona
in sicer nekako takole:
RSS vrstica

Časi so se spremenili in najbolj priljubljeni brskalniki te zmožnosti nimajo več v vmesniku (Firefox, Internet Explorer) ali pa virov sploh ne podpirajo brez vstavkov (Chrome, Opera). Na večini spletišč, ki podpirajo RSS, je zato zgornja ikona s povezavo vgrajena v spletišče, lahko pa spletišče za napotitev uporabi tudi samo povezavo RSS.

Kako se naročim na spletišče ali blog mernik.eu?

Mozilla Firefox ali Internet Explorer

Bodoči naročniki na vir RSS, ki uporabljate Firefox ali novejši Internet Explorer, morate zgolj klikniti na eno izmed povezav: naroči se na spletišče ali naroči se na blog in prikazano bo naslednje:

Mozilla Firefox: naročanje na vir RSS
Mozilla Firefox: naročanje na vir RSS
Internet Explorer: naročanje na vir RSS
Internet Explorer: naročanje na vir RSS

Sedaj samo kliknete na Naroči se (FF) oziroma Naroči se na ta vir (IE) in že boste samodejno obveščeni o novostih na spletišču ali blogu.

Mozilla Firefox: živi zaznamek
Mozilla Firefox: živi zaznamek
Internet Explorer: središče za priljubljene
Internet Explorer: središče za priljubljene

Google Chrome ali Opera

Bodoči naročniki na vir RSS, ki uporabljate Chrome ali novejšo Opero, morate namestiti vstavek Feedly, nato pa vam bo ob kliku na naroči se na spletišče ali naroči se na blog prikazano naslednje:

Google Chrome: naročanje na vir RSS
Google Chrome: naročanje na vir RSS

Sedaj samo kliknite na Open in feedly, se vpišite v njihovo storitev in že boste samodejno obveščeni o novostih na spletišču ali blogu.

Mozilla Thunderbird

Bodoči naročniki na vir RSS, ki uporabljate Thunderbird, morate najprej ustvariti nov račun za vire RSS, tako da kliknete na Računi » Viri in sledite čarovniku. Ustvari se nova mapa (privzeto Novice in spletni dnevniki RSS), ki jo sedaj izberete in kliknete na Urejaj naročila. Sedaj morate kopirati spletni naslov vira RSS:

https://andrej.mernik.eu/spletisce/rss/feed/

ali

https://andrej.mernik.eu/blog/feed/

in ga vstaviti v polje URL za vir kot:

Mozilla Thunderbird: naročanje na vir RSS 1
Mozilla Thunderbird: naročanje na vir RSS

Sedaj samo še pritisnite na Dodaj in vir bo pridobljen:

Mozilla Thunderbird: naročanje na vir RSS 2
Mozilla Thunderbird: naročanje na vir RSS

Mozilla Thunderbird vam bo sedaj samodejno prenašal novosti o spletišču ali blogu kot bi prenašal pošto.


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: