Vraževerje

Kratek seznam raznih vraž, ki sem jih slišal od svojih starih staršev.

Nočni jag (Divja jaga)

Naj bi drvel po cesti kot kolo in ob tem silovito pokal. Pojavljal se je ponavadi ob kvaternih večerih. Če si ga srečal si se moral takoj vleči v kolesnico. Če tega nisi storil, ti je zasadil sekiro v hrbet in rekel: »To uro drugo leto bodi spet tu! Tu sem sekiro vtakno, tej jo bom pa zmakno!«. Komu se je primerilo, da ga je srečal in se ob tem ni izognil kot napisano, temu so po srečanju delale težave bolečine v križu. Pojavljal se je tudi, če so bila ponoči vrata odprta na prepih.

Truta

Ta prikazen naj bi ponoči hodila sesat otroke. Ti otroci so se jokali in zjutraj so imeli otekle in rdeče prsi. Da bi se znebili te prikazni, so pred hišo postavili staro brezovo metlo in sicer obrnjeno navzgor.

Škopjenki

Škopniki, škopjenki ali kakorkoli so jih imenovali, so bili žareči objekti, ki so se pojavljali ponoči. Leteli so po nebu in nato v gozd ter tam izginili. Pravijo, da so žareli kot rakete ali kometi in metali številne iskre. Pravili so tudi, da so se pri hiši, kjer se je škopjenk usedel, rojevali sami siromaki.

Vodenje

Če si ponoči sam taval domov ali kam drugam brez luči, se ti je lahko zgodilo, da si kljub temu, da si pot dobro poznal, zašel in se znašel na popolnoma tujem kraju. To se je zgodilo mojemu pradedu, ki je zašel in k sreči je videl luč neke hiše, da je našel pravo pot domov.

Žvižganje ponoči

Govorili so, da če ponoči žvižgaš, zlodeja kličeš.

Vzvratna hoja

Govorili so tudi, da če hodiš vzvratno, mamo v grob vlečeš.

Guganje na stolu

Če se je kdo gugal na stolu, so ga posvarili naj tega ne dela, ker bodo voli postali šepavi (krumpasti).


Zadnja sprememba: | Deli na: