Izdelava lesenega soda

Izdelava lesenega soda

Za izdelavo sodov je najboljši hrastov les, ki se ga razcepi na posamezne doge in obdela z obličem (hobličem) in daljšim spehalnikom. Pri tem je treba paziti, da je vsaka doga na sredini širša, na koncih pa enako široka, ter da ima primerno obliko trapeza (pri slednjem se je uporabil poseben lesen kotnik). Tako obdelane doge se nato postavi znotraj kovinskega obroča in poravna konce, zatem pa gor zabije še dva ali več dodatnih obročev z večjim obsegom, da se zadeva stabilizira.

Tako nastalo strukturo se prestavi nad kurišče in v notranjosti zaneti ogenj, na del dog, ki so razprte, pa namesti verigo z vzvodom (šponer oz. žlajdra). Med kurjenjem se sod zamaka z vodo, da se les zmehča, in ko je bodoči sod dovolj segret (iz dog se začne kaditi vodna para), se začne zategovanje verige, dokler se doge ne primerno upognejo. Sedaj je treba sod obrniti in nanj namestiti manjkajoče obroče, ter ga še nekaj časa pustiti na ognju, da les trajno ohrani takšno obliko. Ohlajen sod se znotraj še poobla, da se izravna.

Sedaj se obdela konce dog nato pa z utornikom (frošarjem) ureže utor, v katerega bo postavljen pod soda. Slednjega se sestavi iz desk, ki se jih združi z dvokončnimi žeblji, pri ustvaritvi pravilnega in primerno velikega kroga pa se uporabi šestilo, katerega se raztegne toliko, da se šestkrat premakne po utoru in nato spet pride do začetne točke. Deske se sedaj porežejo v začrtan krog, robovi pa obdelajo, da so gladki in dovolj tanki, da sedejo v utor. Slednji se obloži z rogozo, ki omogoča boljše tesnenje, nato pa se vstavi pod (pri tem se seveda odstrani obroč), rogoza pa se vstavi tudi med špranje dog. Temu sledi zunanja obdelava soda, ponovna namestitev obročev, notranjost pa se očisti s paro. Sod je sedaj pripravljen za uporabo.


Zadnja sprememba: | Deli na: